Author |
Topic |
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 13:27:28
|
Hejsan,
Själva grillen har i Sverige mött ungefär samma utveckling som kaffemaskinen. Från något litet, enkelt, funktionellt finns nu en medvetenhet, märkesstatus men även små sketna engånggrillar. Vi ser självklart också extrema maskiner, stora, maskulina och kompetenta.
Vad kör ni på för grill? Hur funkar den? Är ni nöjda?
Jag kör med en klotgrill, 57 cm diameter. Mycket nöjd.
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!
20859 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 13:33:48
|
en stooor murad historia med 3 våningar som antagligen ska byggas ut i vår |
>musik förmedlingen< Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
|
|
|
huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben
10180 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 13:43:37
|
Klotgrill med eltändare (en sån slinga man slänger ner bland kolet). |
|
|
Digger
Member
304 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 13:46:43
|
En gammal rostig klotgrill. Ska genast suga i mig alla tips och idèer här nu, starkt behov av en ny. |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 14:03:53
|
Granngården hade erbjudande på en Weber Klotgrill Silver 57 cm och jag slog till ganska direkt! Med grillen följer en ytterst seriös bruks- och tillagningsanvisning. Även jag kör med eltändare och (självklart) med bricketter.
Samma maskin finns även som 47 cm's.
10 års garanti på de flesta delarna ger mig respekt.
Vad grillarna för mat (kött/fågel/fisk/grönsaker)? Alltid karre? Aldrig karre? Med bruks- och tillagningsanvisning finns ett antal recept olika recept. Lockande är helgrillad kyckling via indirekt värme (ingen kol direkt under köttet). Lamm lockar också...
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
CarlssonH
Skämtsam
1265 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 14:05:55
|
Köpte precis en ny billig Landmann "Halvtunne-modell" för 800:- på ICA Maxi.
STOoOR grillyta, kan använda halva åt gången.
Nackdelen med den är att det är svårt att använda eltändaren i den, i övrigt nöjd med den. |
A balanced diet is a cookie in each hand. |
|
|
snakeman666
Member
454 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 14:18:39
|
Vanlig enkel halvmåne modell.Premiär grillade igår |
|
|
Karnaa
Member
614 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 14:30:18
|
Skall köpa Weber silver modell 57 cm! K-Rauta har rea på den för 895:- |
Nybliven husägare :O)
Integra Research RDC-7,AAD Q-40,Q-20C,Q-10,Q-1000 samt SUBMASTER 11,Vincent SAV-P200 och SP-997 och Marantz DV-9500,Marantz TT-15S1,Electrocompaniet ECP-1 riaa,LG 42PX5R,Audioquest Vulcano,Caldera,Anaconda,King Cobra,Eagle Eye,HDMI-3,Supra m.m. http://www.minhembio.com/Karnaa http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=40942&SearchTerms=karnaa |
|
|
Zalve
Nerikes Audiofiler
18938 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 15:13:26
|
Kvartsfat, delat på längden, hängandes i kedjor, så glödbäddens höjd är justerbar. Ett bort/stativ i 45x45mm reglar.
Grillytan är väl lit mer än tillräckligt för 2-3 familjer. 25-30 kycklingfilér skulle jag tippa på. Kör den oftast bara på ena halvan. Skall användas i morn, för att grilla lite kycklingspett till Tapas menyn.
|
"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd" |
|
|
Gus
RödaTråden vinnare April-lurare
3570 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 16:12:22
|
Weber 47-cm.med woktillsats http://www.lindarn.se/layout.asp?ID=109 Funderar på eltändare,kör nu med gammal miljöförstörande tändvätska eller träflis och varmluftspistol. Mycket bra grill tycer jag,nöjd alltså. Oftast blir det väl en köttbit av något slag som grillas,ingen speciell favorit,wokar en del grönsaks/korv/allt möjligt-blandning. Grillpyttipanna m.a.o.Gott. |
|
|
Metal
Member
285 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 16:53:26
|
Kör med en 57 cm Weber, otroligt fin att grilla med. Tyvärr så har den börjat att rosta rätt rejält och kvittot har jag förlagt ngnstans... Trodde iofs att den skulle hålla sig rostfri i mer än 4 år men tji fick man....
|
/F |
|
|
Piggen
Member
676 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 17:52:52
|
Elgrill, bor på balkong där inget annat tillåts. Men det funkar rätt okej! |
Indiana Jones är bara en blek kopia av Bröderna Dahl! |
|
|
Magils
Member
7061 Posts |
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 18:22:30
|
Kul läsning!
Gus - den har jag också tittat på. Verkar lockande.
En annan bra finess med Webern är att när man grillat klart sluter man luft-tillförseln och elder dör ut. Således slösar man inte mer kol än nödvändigt!
Jag kör också med elgrilltändare. Väldigt smidigt...
Metal: Det var konstigt och verkligen tråkigt...
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
Gus
RödaTråden vinnare April-lurare
3570 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 18:33:56
|
quote: Gus - den har jag också tittat på. Verkar lockande.
Jo,den är inte så dum men värmen räcker inte riktigt till,det blir w(k)okt men ingen har klagat ännu i alla fall. Kvaliteten kunde vara bättre,woken blir bränd och missfärgad,har ju inget med funktionen att göra men eftersom plåtbiten är ganska dyr så.... |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 18:35:32
|
Ja jag såg priset på länken du gav. Avskräcker ju lite...
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
Nygga
Member
303 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 19:14:17
|
Gasgrill med lavasten i, kan inte bli bättre och enklare. Lätt att reglera värme. Sen finns det de som tycker att det inte smakar grillat. Får väl göra ett blindtest där kanske. Jag tror inte det är någon skillnad. Stenarna i grillen suger åt sig fett o slisk från grillmassorna och därav bildas rökgaser som sätter smak.
Nygga |
Mvh Nygga
Systemet: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=39740 |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 19:31:14
|
quote: Stenarna i grillen suger åt sig fett o slisk från grillmassorna och därav bildas rökgaser som sätter smak.
Röksmak av kol?
Kan tänka mig att diskussionerna står höga ang gasol/kol på grillforum.nu. Kanske finns där dom som rekommenderar Dafgårds som "smakar lika bra"!
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
PG Jeppsson
100.000-klubben
7768 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 19:58:37
|
Weber 47, inne på den åttonde säsongen.
EA, har du inte grillat hel kyckling under lock så är det dax, det är min grillfavvo.
Nästa är tunna spareribs, under lock.
Lägg ribsen på gallret, på med locket, under tiden tillverkar du något att pensla revbenen med.
Ta vad du har, men det här "något" ska alltid innehålla honung och citronsaft och vatten, aldrig olja, för det innebär stor "bränt kött risk",
Rosmarin skadar aldrig.
Det ligger faktiskt 1,5 kg ribs på grillen just nu |
Är numera säljare av biostimulerande grejor.....
Är lagliga grejor.......
HiFiForum.nu det kloka forumet.
|
|
|
Pettersson
Member
441 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 20:13:29
|
quote: Kan tänka mig att diskussionerna står höga ang gasol/kol på grillforum.nu. Kanske finns där dom som rekommenderar Dafgårds som "smakar lika bra"!
För att inte prata om striden om köttet ska vara bränt eller fesljummet, om man kan mäta eller smaka sig till antalet pepparkorn i marinaden och om det blir bättre eller sämre med detta. En tråd om vad som är bättre resulterar i en debatt som har 2365 inlägg där alla är blir osams och kallar varandra Sibylla tomte McDonalds troll osv ..........
|
Marten svansen....mina åsikter är mina egna Det är resan som är målet....... Mina Spotify favoriter..pettersson Gondul M + Audio Space KT-88 + keram-stativare |
|
|
ohmega
Member
4651 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 20:30:20
|
quote: och kallar varandra Sibylla tomte McDonalds troll osv ..........
|
Medlem i klubbstugan SVAVEL - "Vi kör så det ryker" Mitt Hifi-intresse är ingen prylhobby - det är en materialsport :) Anläggning: DVD-Denver + Naim Nait2 + Epos ES11 OCH FT-1600 MkII + 200 CD-skivor |
Edited by - ohmega on 2007/04/29 20:31:00 |
|
|
EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr
3091 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 20:36:18
|
Kör på skitgrillssvängen här, misshandlar mina grillar, står ute över vintern och jag orkar inte ens ta bort sista grillbädden så den är inte så fräsch på våren. Med andra ord blir det ny grill med jämna mellanrum men kanske inte riktigt varannan säsong. Å andra sidan så kanske en Weber eller motsvarande klarar en sådan misshandel, vad vet jag.
Blir mycket fläskfilé här, kyckling är ju en höjdare också, en laxbit någon gång då och då om frun får bestämma (och det gör hon förstås). Älgfilé/-stek blir det också rätt ofta.
Kolgrill ska det förstås vara. Håller mig oftast till briketter med det varierar lite. Tändvätska (i överflöd) och tändstickor är det som gäller. Grillning före helgdag innebär självklart den obligatoriska grillölen som även om den är samma öl som annars ändå smakar speciellt bra vid grillen.
Gasolgrill funkar, men det där lilla extra saknas. Skulle aldrig drömma om att gå över till gasol, då är det nog lika bra att sluta grilla (fast skulle aldrig klara att sluta). Smaken är en sak men allt det andra är faktiskt lika mycket en ritual som hör till grillningen. Den får inte försvinna, inte hos mig, inte ens byta tändvätskan mot grilltändare av olika slag, nej nej.
Har gått och fungerat på att mura upp en arbetsbänk med utsågat runt hål för att försänka en klotgrill, huruvida det blir verklighet eller ej återstår att se.
Helt klart dock att grillen är sommarens absoluta höjdpunkt, och trevligt med så många höjdpunkter då det blir i princip varje helg och lite mer därtill!
Sen grillpremiär i år f.ö., den kommer imorgon. Hoppas det blåser mindre än idag och att det blir varmare än +5 grader. Tur att det är skönt att stå i grillens inbjudande värme - speciellt när det är gassande sol och 30+ grader i skuggan.
Varför väcker grillsnack primitiva manliga känslor i min kropp. Stolthet och manlighet osar ur öronen och jag får lust att slå mig för bröstet.
Grilla lungt! |
/Jonas
|
Edited by - EuphoniC on 2007/04/29 20:42:07 |
|
|
Vox
fd. Eric V-ås
3656 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 21:11:19
|
Weber 47 One Touch, inne på den tolfte säsongen!!!
De som inte har Weber har aldrig grillat. |
"Om Gud ville att vi skulle lyssna på fler kanaler än 2 skulle han gett oss fler öron" |
|
|
EngelholmAudio
Member
8209 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 21:21:49
|
Per-G Jeppsson: "nått" som man kan kleta in med... Har du nått med precist men ändå ungefärligt recept? Jamie O på tv just nu hade ett intressant recept.
Ingen som grillar fisk? Hörde nått från Snakeman att du gärna grillar abborre? Låter läskigt gott!
quote: Gasolgrill funkar, men det där lilla extra saknas.
Samma som cd/vinyl?
|
Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge). Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter. Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
|
|
|
Magils
Member
7061 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 21:42:52
|
quote: De som inte har Weber har aldrig grillat.
Jag bara väntade på en sån kommentar... Nu ska vi se om det inte blir lite heta!! känslor här också |
- Det finns inget problem som är större än lösningen..
- Hemma hos...http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=54225 |
|
|
PG Jeppsson
100.000-klubben
7768 Posts |
Posted - 2007/04/29 : 21:48:16
|
quote: "nått" som man kan kleta in med... Har du nått med precist men ändå ungefärligt recept? Jamie O på tv just nu hade ett intressant recept.
Grillning är ingen exakt vetenskap, det viktiga är att ribsen värms upp så att köttet "stängs", sedan är det bara att pensla på, honungen gör att att det blir en "karamellyta", smakerna i penslingsgojan kommer att framhävas tack var sötman i honungen, testa ghärna tabasco, ingefära, vitlök och chayennepeppar.
Tänk på att olja ger en geggig yta, vatten ger en knaprig........
|
Är numera säljare av biostimulerande grejor.....
Är lagliga grejor.......
HiFiForum.nu det kloka forumet.
|
|
|
Topic |
|