HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 vända kontakten ?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Kajsa
Mrs Doubtfire

284 Posts

Posted - 2002/12/04 :  20:21:53  Show Profile Send Kajsa a Private Message
quote:
Originally posted by Anders47

AKA, tvärtom. Pennan mäter elektromagnetisk utstrålning från apparaten. Om den lyser nära tyder det på hög strålning och denna påverkar ledare och komponenter i apparaten negativt och kan ev. stråla över i andra kablar och komponenter också.
Man kan också mäta hur välisolerade nätkablar är, en del är tysta och andra läcker ordentligt. Tysta: pennan både blinkar och piper.

Är du säker på detta? Det verkar lite "tvärtom" tycker jag. För nog är det väl så att pennan ger larm när den känner något, dvs när det FINNS strålning/magnetfält där pennan är?
/K

Farbror Kjell alias Kajsa
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2002/12/04 :  20:54:35  Show Profile Send Anders47 a Private Message
Kajsa, det var slarvigt formulerat av mig. Jag tänkte från förutsättningen att man byter polaritet. Låt oss säg att man börjar testa på ena hållet och ställer in lampan så att den lyser svagt på fem cm avstånd. Om man sedan vänder och den inte lyser på samma avstånd, så är polariteten rätt i det senare fallet. Men det innebär antagligen att den börjar lysa på ett kortare avstånd. Så formuleringen börjar lysa så nära apparaten som möjligt är nog en bättre formulering, om man har samma inställning på känsligheten.

Jag har nog mest använt den tvärtom. T.ex ställt in den så att den knappt lyser fem cm från en vanlig nätkabel. Sedan har den inte gett något utslag när jag tryckt den mot en välisolerad nätkabel. Man måste börja med att kalibrera känsligheten på pennan och sedan kan man tydligen förfara litet olika vilket tycks ha ställt till denna förvirring.
Go to Top of Page

n/a
deleted

552 Posts

Posted - 2002/12/05 :  09:52:23  Show Profile Send n/a a Private Message
quote:
Ställ instrumentet i AC läge, 0-20 volts området håll sedan i en av mätpinnarna mellan två fingrar (jaa, du får vara referens) sen sätter du andra sladden til chassit på apparaten (kolla så att du får galvanisk kontakt- sikta på en skruv eller nåt).
Mangew menar sedan (vilket han inte skriver....) att du sedan läser av multimetern, vänder i väggen och läser igen. Lägst värde = korrekt vänt. Även här koppplar man lös anläggningen sinsemellan.

Hur stora värden är "normalt" att få vid denna typ av mätning? Min multimeter visar nämligen inte ens så mycket som en halv volt i något av kontaktens lägen. Även med fas-pennan får jag bara utslag så nära som en halv millimenter från chassit i båda lägena så det är svårt att avgöra vad som är rätt fas och inte utifrån mätningar hos mig. Däremot "hör" jag stor skillnad mellan de olika faslägena men det vore ju trevligt att få bekräftat att man hört rätt. Vad kan vara fel?

Jag har förstås kopplat loss alla signalkablar m m från apparaterna. Däremot kom jag att tänka på att apparaterna står på s k "stat-feets" (Ring-mat) som bl a ska "reducera" statisk elektricitet. Har dock svårt att tro att dom skulle vara så pass effektiva men jag får väl ta bort dom och prova och mäta igen...

Man borde inte sova.
Go to Top of Page

n/a
deleted

552 Posts

Posted - 2002/12/05 :  15:12:41  Show Profile Send n/a a Private Message
Problemet löst! Nu har jag lånat en bättre el-detektor med ställbar känslighet av en kompis och nu blir det utslag minsann! I högsta känslighetsläget börjar den blinka cirka 0,5 m från CD'n vid "fel" fas mot cirka 0,2 m vid "rätt" fas. Det var dock redan rättkopplat på alla apparater. Mina "Stat-feets" påverkar inte detta heller, det har jag också kollat. Fortfarande däremot inget utslag på multimetern, det kanske är fel på den...

Upptäckte också att på alla mina nätkontakter är det en symbol som ser ut som en säkring med en rektangel i och den symbolen sitter i mitt fall alltid vid det kontaktstift som är anslutet till "fasen" i uttaget. Är det så enkelt att fasen alltid är utmärkt på detta sätt på kontakten eller är det bara en slump hos mig? (samma sak på 5 apparater hos mig).

Man borde inte sova.

Edited by - n/a on 2002/12/05 15:15:41
Go to Top of Page

AKA
Trancelover

616 Posts

Posted - 2002/12/05 :  18:01:03  Show Profile Send AKA a Private Message
quote:
Originally posted by Anders47

AKA, tvärtom. Pennan mäter elektromagnetisk utstrålning från apparaten. Om den lyser nära tyder det på hög strålning och denna påverkar ledare och komponenter i apparaten negativt och kan ev. stråla över i andra kablar och komponenter också.
Man kan också mäta hur välisolerade nätkablar är, en del är tysta och andra läcker ordentligt. Tysta: pennan både blinkar och piper.




Du skriver ju här att ju längre ifrån apparaten pennan lyser, desto bättre är det. Det är ju samma som att det är BRA att apparaten strålar.

??
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2002/12/05 :  19:29:15  Show Profile Send Anders47 a Private Message
Aka, detta blev omkastat pga av den speciella mätmetod jag använt, där bra var "lyser ej". . Du kan se mitt tidigare svaret tre steg upp!

F.ö. kan jag upplysa om att den Elfix mätare som finns på Clas Ohlson för en hundralapp har inställbar känslighet och är "tillräckligt bra".


Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2002/12/05 :  19:54:30  Show Profile Send nin a Private Message
Vart på Clas Ohlson (eller någon annan nätbutik) kan man beställa denna penna? Hittar ingen på deras sida.
Go to Top of Page

ekman
Member

270 Posts

Posted - 2002/12/05 :  20:18:18  Show Profile Send ekman a Private Message
nin om du är riktigt hardcore så ska du köpa van den huls fasmätare =) och ja jag äger en dylik...
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2002/12/05 :  20:20:22  Show Profile Send Anders47 a Private Message
Jag köpte den i en fysisk butik för drygt ett år sedan. Hittar den inte i deras katalog men däremot en liknande som heter spänningsdetektor nr. 32-6618. Den har liksom min summer och lysdiod men det står inte något om inställbar känslighet, vilket den dock kan ha.
Go to Top of Page

Siffernisse
Member

276 Posts

Posted - 2002/12/05 :  20:32:11  Show Profile Send Siffernisse a Private Message
quote:
Originally posted by Stefan007

På vissa apparater är det ett vitt streck på elkabeln. Markerar inte detta streck "nollan" så att man då vet man vad som är fasen också? Har sett det på Sonys spelare bl a.




Nolla'n i bolla, och Fasen i snasen, som vi som har LINN brukar säja!

mvh/
siffernisse
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2002/12/05 :  20:37:15  Show Profile Send brumel a Private Message
För mig ökade brummet på mitt gamla slutsteg när jag vände cd:ns jordade kontakt "fel" i e gemensam jordlist för alla apparater från Claes Ohlson.

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

AKA
Trancelover

616 Posts

Posted - 2002/12/05 :  21:22:53  Show Profile Send AKA a Private Message
Vände kontakten på min H/K 670 men hörde ingen skillnad.
Gjorde även samma med Cambridge D500SE men fick samma resultat...
Go to Top of Page

linq
Member

59 Posts

Posted - 2002/12/08 :  20:59:04  Show Profile Send linq a Private Message
Efter att ha vänt mina kontakter till CD och förstärkare och fått vad jag tyckte var ett markant förbättrat ljud så var jag iväg och köpte en el-detektor som det pratas om i den här tråden. Mycket riktigt så visade det sig att jag hade lyssnat mig till rätt vändning på stärkaren. Men jag blev väldigt förvånad att jag hade min CD felvänd. Så jag bytte med förhoppningen att ljudet skulle förbättras ytterligare. Har haft så i två dagar nu men har inte alls kunnat lyssna avslappnat på musik sedan dess. Försökte därför med att byta tillbaka ikväll igen och voila! Där var det där ljudet som håller en trollbunden vid stereon. Kanske är det rätt fas nu på CD;n men i så fall så är det fel på den metod som beskrivs i tråden. För nu får jag utslag mycket längre från CD;n med el-detektorn. Men vem bryr sig då ljudet är så mycket bättre? :)
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2002/12/08 :  22:01:59  Show Profile Send Anders47 a Private Message
Jag är ingen expert på elektronik men jag har inte uppfattat det som att det alltid blir garanterat bättre om man kör rättvänt, utan att det för det mesta blir det, och att man inte alltid kan höra någon skillnad.
F.ö., har du testat apparaterna med signalkablarna frånkopplade eller som jag gjorde i början med komponenterna hopkopplade (det senare är fel)?
Go to Top of Page

linq
Member

59 Posts

Posted - 2002/12/08 :  23:16:28  Show Profile Send linq a Private Message
Ja jag mätte med signalkablarna utdragna. Fast jag märkte ingen skillnad när jag hade de i heller. Skulle kunna tänka mig att det är viktigt om man mäter med voltmeter. Borde ju inte spela någon roll när man mäter med en el-detektor. För spänningen runt CD;n kan väl inte minska om man kopplar den till stärkaren?

Det är nog precis som du säger Anders att det är långt ifrån säkert att det alltid är bättre med rättvänd kontakt. I mitt fall så är det bäst med felvänt för CD;n och rättvänt med förstärkaren. Tänkte bara att det kan vara intressant för andra att veta att rättvänt inte alltid ger bäst ljud. Det verkar som om man måste lyssna sig till det.

Det är dock ingen tvekan att det har en enorm betydelse för ljudet att hitta rätt kombination. Jag är fortfarande förbluffad över förbättringen och undrar varför jag inte läst eller hört något om detta förut. Jag skulle vilja påstå att det har större påverkan på ljudet än både signal- och högtalarkablar.
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2002/12/08 :  23:39:46  Show Profile Send Anders47 a Private Message
ling, bara en fråga till, är det jordad anslutning på CD-spelaren?
Om jag förstätt det här rätt, vilket inte är helt säkert, så är jordad anslutning en förutsättning. Det finns också en del som säger att kvaliteten på jordningen ofta inte är så bra och att det kan finnas kvar en spänningsskillnad även efter jordning. I så fall får man skaffa en egen jordning genom att köra ner ett metallspett i trädgården (om man har en sådan). Sedan måste man också se till att denna jordning fungerar, om det är varmt och väldigt torrt verkar det som man måste vattna den för att det skall fungera!
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2002/12/09 :  03:12:05  Show Profile Send nin a Private Message
quote:
Originally posted by Anders47

Jag köpte den i en fysisk butik för drygt ett år sedan. Hittar den inte i deras katalog men däremot en liknande som heter spänningsdetektor nr. 32-6618. Den har liksom min summer och lysdiod men det står inte något om inställbar känslighet, vilket den dock kan ha.



Så denna funkar också bra alltså?
Go to Top of Page

linq
Member

59 Posts

Posted - 2002/12/09 :  08:40:45  Show Profile Send linq a Private Message
Anders: Ja den är ansluten till ett jordat uttag men kontakten till CD;n är inte jordad om nu det har någon betydelse...
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2002/12/09 :  11:19:41  Show Profile Send Anders47 a Private Message
nin,
Jag vet inte vad det finns för ev. skillnader mellan Clas Ohlsons nya modell och den tidigare modellen.

linq, Jag tror att det har betydelse att CDn inte är jordad, men det finns säker de här som kan förklara detta bättre.
Go to Top of Page

TNT
Member

204 Posts

Posted - 2002/12/15 :  03:58:32  Show Profile Send TNT a Private Message
Nånstans mellan 2-10 volt!

/


quote:
Originally posted by Stefan007

quote:
Ställ instrumentet i AC läge, 0-20 volts området håll sedan i en av mätpinnarna mellan två fingrar (jaa, du får vara referens) sen sätter du andra sladden til chassit på apparaten (kolla så att du får galvanisk kontakt- sikta på en skruv eller nåt).
Mangew menar sedan (vilket han inte skriver....) att du sedan läser av multimetern, vänder i väggen och läser igen. Lägst värde = korrekt vänt. Även här koppplar man lös anläggningen sinsemellan.

Hur stora värden är "normalt" att få vid denna typ av mätning? Min multimeter visar nämligen inte ens så mycket som en halv volt i något av kontaktens lägen. Även med fas-pennan får jag bara utslag så nära som en halv millimenter från chassit i båda lägena så det är svårt att avgöra vad som är rätt fas och inte utifrån mätningar hos mig. Däremot "hör" jag stor skillnad mellan de olika faslägena men det vore ju trevligt att få bekräftat att man hört rätt. Vad kan vara fel?

Jag har förstås kopplat loss alla signalkablar m m från apparaterna. Däremot kom jag att tänka på att apparaterna står på s k "stat-feets" (Ring-mat) som bl a ska "reducera" statisk elektricitet. Har dock svårt att tro att dom skulle vara så pass effektiva men jag får väl ta bort dom och prova och mäta igen...



Jag postar, alltså finns jag
Go to Top of Page

Jorma
Member

3316 Posts

Posted - 2002/12/15 :  11:41:55  Show Profile  Visit Jorma's Homepage Send Jorma a Private Message
En sak som är viktig vid mätningen är att apparaterna är inkopplade i ett ojordat uttag vid mätningen, förutom att alla signalledningar är bortkopplade. Och att man mäter till jord från höljet om man använder en voltmeter. Det finns en beskrivning om hur ni gör på mina hemsidor:
http://www.jorma.info/
under avdelningen "Hifitips".
Om voltmetern är av låg kvalitet, så har den ett så lågt inre motstånd att spänningen i apparathöljet laddas bort genom instrumentet och man får inget utslag. Jag har 2 st Flukeinstrument. Den billigare kostar ca. 1500kr och den dyrare kostade ca. 2000kr för 10 år sedan.
Den billigare visar ca. halva spänningen jämfört med det dyrare instrumentet. 140 volt mätte jag på Mark levinson 383 åt ena hållet och 80 åt andra hållet. Advantage S1 mäter 110 resp 60 volt.
Med ett instrument från Claes Ohlson (150kr) gick det ej att mäta någon spänning alls.

Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg.
http://www.jormadesign.com/
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.52 sekunder. Snitz Forums 2000