HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Vad är high end och hur vet man när det är det?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

boombox
Member

759 Posts

Posted - 2007/04/05 :  07:55:14  Show Profile Send boombox a Private Message
Ett sätt att få en uppfattning av vad man generellt sett uppfattar som high-end kan kanske vara att beskriva hur många sådana anläggningar man anser att det finns. Om man håller sig till anläggningar hos hifi-intresserade i Sverige, hur stor andel anser ni är high-end? En av hundra? En av tusen? Fler eller färre?

Go to Top of Page

Zombie
Member

2502 Posts

Posted - 2007/04/05 :  08:20:27  Show Profile Send Zombie a Private Message
Tycker vi ska kontakta moralpolisen Reinfeldt eller vad han nu heter, den där mesen utan hår...de flesta inläggen är nämligen skrivna under arbetstid.
Hur går det med Sveriges konkurrenskraft och era chefers bonusar och aktieägarnas utdelningar när ni sitter här och skriver om luft?
1. Världen är allt som är fallet.
7. Vad man icke kan tala om, därom måste man tiga.

Jobba istället, jag vill ha en schysst pension och Wallenbergs barnbarnsbarn schyssta bilar - eller skit i allt och spela några goa skivor...hmm...finns det ingen cannabis-ikon?


Håll din moraliska och politiska samhällskritik för dig själv istället för att försöka kvadda tråden.
Och några knappar med drogikoner kommer du aldrig att hitta här, vad är det för dumheter?
/ztenlund

Översätter gärna eng/ty/dan/nor/est-sv, sve/est-eng, men tar betalt...fast inte så mycket

Edited by - Zombie on 2007/04/05 08:22:19
Go to Top of Page

shaft
Member

524 Posts

Posted - 2007/04/05 :  10:09:09  Show Profile Send shaft a Private Message
Den här High-end diskussionen har ju körts förut ;-)
Det finns som vi kan konstatera inga enkla svar eftersom ingen "äger" definitionen och tolkningsrätten. Fast visst är det kul att diskutera lite runt Hifi och dess apparater.

Min egen definition vet jag inte riktigt hur den ser ut idag men under min studietid hade jag i alla fall en mycket roligt upplevelse av "High-end" dvs. då det lät bedårande verkligt.
Det var under Valborg i uppsala och jag och mina vänner satt vid Fyrisån och hade champagnefrukost (det är sant jag lovar) när vi väntade på alla hembygda båtarna som tar sig ner varje år . För att ytterligare få upp den mysiga stämningen tar jag med mig min morfars gamla resegrammofon och ett par 78-skivor som jag fyndat på Myrorna. Nåväl upp med locket, ta fram veven, dra några varv på den tills det tar emot, på med skivan efter att ha vridit på det mjuka kopparstiftet et kvarts varv. Rasp rasp....La donna e mobile med Caruso tar ton och skär genom morgonstämningen. All blickar och öron i närheten vänds emot detta "under". Här hade ingen väntat sig musik. Och sicken musik sedan - alla som har hört en bra resegrammofon vet vilken dynamik en sådan maskin kan ha. Här sitter ingen elektronik som en limiter utan det är fullt blås. Folk börjar vifta med händerna och engagera sig i musiken! Till sist när Caruso efter en konstpaus går upp i höga C (eller vad det är) i slutet på arian så håller vi alla andan och efteråt kommer en spontan applåd från lyssnarna. Ruggigt!
/Shaft
Go to Top of Page

Nightpuma
Starting Member

15 Posts

Posted - 2007/04/05 :  10:21:23  Show Profile Send Nightpuma a Private Message
Hei

jeg har tenkt litt mer på dette her med at en hifiopplevelse ikke er det samme som en musikalsk opplevelse. De store hifiopplevelse jeg har hatt har alltid vært med noe riktig dyrt utstyr, la oss si tilsammen til en verdi av minimum 100.000,- Jeg har også hørt anlegg til mer enn 1 mill som ikke har gitt meg noen "high-end" opplevelse fordi utstyret ikke har vært matchet på rett måte. Den første gangen jeg fikk en highend opplevelse som gjorde at jeg mista helt pusten var (selvsagt) hos en dealer med et opsett bestående av en topp analog frontend, GRAAF GM-20 monoblokker som spilte på et par Zingali hornhybrider. Opplevelsen var totalt overveldende. Et enormt, pulserende, sammenhengende og visuelt levende lydbilde som låste meg helt fast i stolen. Det var musikk og hifi som skapte opplevelsen, men jeg vil ikke kalle den en musikkopplevelse, men en high-end opplevelse.

Asbjørn
Go to Top of Page

Zombie
Member

2502 Posts

Posted - 2007/04/05 :  10:46:44  Show Profile Send Zombie a Private Message
shaft: slutligen en kille som vet vad han snackar om...
(med eller utan sillmacka?)

Översätter gärna eng/ty/dan/nor/est-sv, sve/est-eng, men tar betalt...fast inte så mycket
Go to Top of Page

Peg
Medlem i AÖ

536 Posts

Posted - 2007/04/05 :  10:48:40  Show Profile Send Peg a Private Message
quote:
Denna Pioneer 668 Hammermil är INTE highend.


Mayro:
Är du säker ? Den låter ganska bra spec mässigt !

Från beskrivningen av den:
"All components are dynamically balanced for stable running with low noise levels."

Shyrre !

Finns från 55kW till 250 kW och klarar säkert alla krav på pris för att kallas highend.

Säkert grymt mellanregister och snabb bas !!!

Den var inte bra på metall iofs så man får nog köra något mjukare på den ! Går nog bäst med vinyl.
Go to Top of Page

geldis
fd. klubbmästare i ASO

1266 Posts

Posted - 2007/04/05 :  11:26:38  Show Profile Send geldis a Private Message
Som boombox skrev:
quote:
Ett sätt att få en uppfattning av vad man generellt sett uppfattar som high-end kan kanske vara att beskriva hur många sådana anläggningar man anser att det finns. Om man håller sig till anläggningar hos hifi-intresserade i Sverige, hur stor andel anser ni är high-end? En av hundra? En av tusen? Fler eller färre?



Om nu High-End skall definiera det allra yppersta, det allra bästa som finns i världen vad teknik och kunnighet beträffar, dvs. att med hjälp en anläggning återge musik på ett trovärdigt sätt kan det väl inte finnas så många High-End anläggningar? Alla kan ju inte vara bäst på detta. Någon/några måste väl vara lite bättre?
Begreppet är mao hopplöst. Helt olika innebörd för olika människor.

mvh

geldis
Go to Top of Page

shaft
Member

524 Posts

Posted - 2007/04/05 :  11:50:16  Show Profile Send shaft a Private Message
zombie, senapssill + nubbe ingår i begreppet Champagnefrukost!
/Shaft
Men vissat var det otroligt. Här står Caruso liksom framför oss 80år senare och sjunger. Insjunget i en tratt från början. Återgivet i en tratt (i lådan) igen. Ren mekanik och det funkar!
/Shaft
Go to Top of Page

Stefaeri2001
Member

563 Posts

Posted - 2007/04/05 :  12:11:29  Show Profile Send Stefaeri2001 a Private Message
OK, jag startade absolut inte denna tråd för att bråka utan för att föra en intressant diskussion. Tack för alla som bidragit så här långt. Eftersom inte bara Sladd utan även ett par andra sagt att de uppfattade mig som onödigt hård i ett svar igår så vill jag bara passa på att be om ursäkt för det som uppfattats vara ett påhopp.

I övrigt finner jag det intressant att Asbjörn ovan skiljer mellan musikupplevelser och high-end-upplevelser. Det verkar som om du menar att det var en upplevelse av NÅGOT ANNAT än musiken och det där "andra" är intressant - vad är det? Är det en upplevelse av musik och teknologi, av musik och glädjen i att se dyra apparater, eller vad?

För min del är apparaterna där för att glömmas bort så att bara musiken återstår. Då är det high-end för mig. Därför kan en sådan upplevelse bara beskrivas som en musikupplevelse.

mvh

Stefaeri

Edited by - Stefaeri2001 on 2007/04/05 12:50:02
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2007/04/05 :  12:12:26  Show Profile Send mayro a Private Message


Peg




Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

marran
Member

540 Posts

Posted - 2007/04/05 :  12:43:03  Show Profile Send marran a Private Message
För mig personligen:

Ett exempel på musikupplevelse är när jag första gången hörde Joes Garage av Frank Zappa i Live-version, herregud vad det svängde och vad alla var säkra, helt enkelt fantastisk musik som gav mig en ny referens för vad som är en bra rock-ensemble och vad som är bra låtskrivande

En hifi-upplevelse var när jga hörde samma låt, nu hörd hundratals gånger, genom ett par stora Quad esl, denon monoblock och bladelius cd. Alla detaljer som kom fram, 2 vokalister som stod med en meter mellan sig istället för att vara en odefinierad klump i mitten, man kunde lokalisera varenda instrument, höra tekniken i trumslagen osv.

High-end för mig betyder att jag kan höra hur pass bra de som lirar är, om de tyckte det var kul att spela vid inspelningstillfället, om basisten är bakfull osv. Men taskiga musiker kommer alldrig att låta bra genom High-end, så bara för att man hör musiken bättre blir det inte high-end, anläggningen skall inte försköna dåliga insatser.

Do never underestimate the power of a large number of morons!

Edited by - marran on 2007/04/05 12:45:44
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2007/04/05 :  19:37:26  Show Profile Send huzze a Private Message
quote:
Vad är high end och hur vet man när det är det?
Är det ändå inte subjektivt helt och hållet?

Var och en har väl sin egen uppfattning var den ekonomiska eller ljudmässiga gränsen går någonstans, det går inte att generalisera.

Sen har vi även "känslan" av high end. Som en Mercedes-dörr, byggd som ett kassaskåp är ju känslor som ger en högre tillfredsställelse än t ex plastreglage och en skramlig CD-släde som på mina NAD-apparater.

Huzzes musikanläggningar

Bildreportage: Surround från 90-talet AÖ hos Intelligent Sound Sheraton 2010 AÖ hos huzze Rum hos Audio Concept
Go to Top of Page

huzze
RödaTråden-vinnare, 200.000 klubben

10180 Posts

Posted - 2007/04/05 :  21:51:35  Show Profile Send huzze a Private Message
quote:
I övrigt finner jag det intressant att Asbjörn ovan skiljer mellan musikupplevelser och high-end-upplevelser. Det verkar som om du menar att det var en upplevelse av NÅGOT ANNAT än musiken och det där "andra" är intressant - vad är det?
Jag tror det som menas är det vi populärt kallar "det låter hifi" i negativ mening. T ex onödigt mycket detaljer, läppsmack och annat som kan förmedlas med en högupplöst anläggning utan att det för den skull behöver bli musikaliskt. Men visst kan även det ge en kick.
Go to Top of Page

Bo Mellberg
Starting Member

24 Posts

Posted - 2007/04/06 :  00:51:54  Show Profile Send Bo Mellberg a Private Message
svejk skrev:

"Var ikväll i kyrkan och lyssnade på Pergolesis Stabat Mater. En alt en sopran och lilla orgeln. Fick en tanke nu. Detta verk skulle ha spelats in, kanske med 2 mickar audiofil inspelning naturligtvis . Sedan skulle jag spela upp det på plats i kyrka på min anläggning som är av tämligen hög klass."

Jag skulle spelat in de tre musikerna för sig i en "död" inspelningsstudio mha ett oändligt antal mickar placerade i en sfär runt var och en. Därefter skulle jag placerat en runtstrålande fullregisteråtergivare på vart och ett av de tre ställen där musikerna stod i kyrkan. Denna återgivare skulle naturligtvis spela upp de oändligt antalet mickarna korrekt i riktning, fas och amplitud, tex genom att vara ett oändligt antal smalstrålande (infinitesimalt smalt) högtalare placerade i en sfär, spelandes utåt.

De "tre ggr oändligheten" inspelade fonogrammen skulle sedan spelats upp tillsammans, inne i kyrkan. Kanske skulle det låta trovärdigt?

Ett annat alternativ är att placera en sfär av utåtriktade mickar runt ditt eget huvud och sedan återge ljudet från dessa i ett dött rum, med ditt huvud placerat i centrum av en sfär av smalstrålande inåtriktade högtalare. Då skulle man kunna återge vilken inspelningssituation som helst.

Ergo: Tvåkanals high end i all ära, men att återskapa upplevelsen av "live" är det bara löjligt att tro att man kan. Det kan helt enkelt bara bli så bra som stereosystemet tillåter.

/Bosse, smålullig på "Porcupine Ridge", inköpt endast för att jag börjat digga Porcupine Tree. :-)
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2007/04/06 :  03:36:49  Show Profile Send nin a Private Message
quote:
Sedan angående att det går att bli berörd av musik även på billigare håller jag fullständigt med om. Men samtidigt så har de annlägningar som jag har blivit mest imponerad av kostat mycket pengar, samtidigt som andra dyra anlägningar
som man har lyssnat på inte har varit värt hälften av pengarna ens.



Jag tycker att det mesta riktigt dyrt har varit riktigt dåligt också, eller på sin höjd okej. Ljusa och bumliga högtalare och rätt allmänt dåligt ljud är det vad jag upplevt i många svindyra anläggningar. Så för mig är priset inte någon som helst kvalitetsmärkning.


quote:
Går man på tillräckligt många konserter erhålls de referensramar som krävs, om man nu bryr sig.



Håller inte med, det är verkligen att jämföra äpplen och päron.



Sen är jag impad att Mayro får hålla på som han vill och håna andra personers smak. Exakt varför är det okej när han gör det?
Go to Top of Page

om.s
Avstängt på egen begäran

383 Posts

Posted - 2007/04/06 :  05:22:53  Show Profile Send om.s a Private Message
Dette er en "gammel" definisjon av en klassisk diskusjon, jeg har stöttet meg til lenge, ikke kan jeg se at noen på noe forum har bragt noe nytt til torgs, så det kan for meg fortsatt få väre min definisjon av begrepet.
Ellers er nightpuma inne på noen interresante tanker i sine opplevelser....

What is High End?...

"High end audio is about passion-passion for the music and for how well it is reproduced. High End audio is the quest to re-create in the listners home the musical message of the composer or performer with the maximum realism, emotion, and intensity.Because music is important, re-creating it with the highest possible fidelity is important.
High End audio products constitute a unique subset of music-reproduction that bear little similarity to the "stereo systems" sold in department stores.

High -end products are designed by ear, built by hand, and exist for one reason; to enhance the experience of music listening.

A common misperception among the the hi-fi consuming public is that high-end audio means high-priced audio. In mass market mind, high end audio is nothing more than elaborate stereo equipement with fancy features and price tags aimed millionaires.

Finally, the goal of high end audio is to make the equipement "disappear", when that happens, we know that we reached the highest state of communication between musician and listener. High End audio isnt about equipement; its about music...

Sitat slutt.

Utdrag fra boken
"The complete guide to High End Audio" av Robert Harley"

mvh

"Too many people of today know the price of everything and the value of nothing"...

Edited by - om.s on 2007/04/06 05:25:20
Go to Top of Page

Lech
Member

1353 Posts

Posted - 2007/04/06 :  06:45:36  Show Profile Send Lech a Private Message
Låter förnuftigt som allt övrigt i denna hobby.

quote:
High -end products are designed by ear, built by hand, and exist for one reason; to enhance the experience of music listening.



MVH
Lech

Analog,purist,fanatiker
Allt var inte bättre förr,men det mesta.
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2007/04/06 :  11:43:12  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
nin skrev:
quote:
Sen är jag impad att Mayro får hålla på som han vill och håna andra personers smak. Exakt varför är det okej när han gör det?
Ser inget hån i den här tråden. Däremot en off topic om en kvarn som händelsevis har samma namn som en DVD-spelare... Off topic är inte OK, men vi varken hinner, orkar eller har lust att ta tag i allt som skrivs här.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

govinda
Med nytt namn

2290 Posts

Posted - 2007/04/06 :  12:07:04  Show Profile Send govinda a Private Message
Här är en indisk artikel som berör ämnet för dem som vill ha något att läsa
http://blogs.ibibo.com/ViewComments.aspx?blogid=fa82b13b-3958-4da8-8a3e-7f17c322e933&mid=53f5ef50-1a53-4e06-aeae-00d66615c39c
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2007/04/06 :  12:15:26  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Bernt,

Kvarnen var menat som ett hån. Det vet väl alla.
Tyckte det var rätt kul, men det kanske inte nån som betalt dyra pengar för den tycker*?


*kvarnen alltså :)

Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!

Edited by - kaffekoppen on 2007/04/06 12:17:37
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2007/04/06 :  12:30:48  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Vet inte om det var menat så av Mayro, jag är ingen tankeläsare. Så där spricker ditt "alla". Alla utom jag vet kanske vad Mayro tänker?

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

kaffekoppen
Semesterfirare

1415 Posts

Posted - 2007/04/06 :  12:41:33  Show Profile Send kaffekoppen a Private Message
Du har nog rätt. Det måste varit en slump att det han hade som jämförelseobjekt råkade ha samma namn som en känd DVD-spelare. My bad.



Ordförande LTS- bättre och informativare hemsida utlovas!
Jämför alltid själv - ingen annan har dina öron!
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2007/04/06 :  12:49:12  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Så är det nog.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

time
Harry-vinnare 2004

2637 Posts

Posted - 2007/04/06 :  13:03:51  Show Profile Send time a Private Message
Outgrundliga äro Mayros vägar , men jag förstår åtminstone vad han menade med kvarnen

Lämnat forumet
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2007/04/06 :  13:07:20  Show Profile Send nin a Private Message
Ja, så är det nog, om man vill hålla honom om ryggen. Han köper väl mkt prylar så är en bra kund
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.78 sekunder. Snitz Forums 2000