HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Diverse
 HiFi Off Topic - Fritt Forum
 Hörselskydd, vad kör ni med? Konsert?Annat oväsen?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2007/03/19 :  14:13:18  Show Profile Send ztenlund a Private Message
Undrar spontant lite vad ni kör med för hörselskydd, jag menar något ska vi väl snacka om och vad då bättre än sätt att fortsätta höra anläggningen.

Har prövat både det ena och det andra och den över ett flertal år ackumulerade arsenalen ser för närvarande ut som nedan:

Peltor Alert (kåpa)
Aktiv kåpa med FM/AM-radio och medhörning som är den jag använder. Radio är trevligare att lyssna på än gräsklippare, häcksaxar och annat hörselskadligt oväsen. Funkar klockrent om man tycker radio är bättre än dammsugaren och vill slippa att dra på antingen stereon eller ett par hörlurar på nivå som knappast gagnar hörseln. Medhörningen är ju också grymt smidig om man går fram och tillbaka dit någon annan håller på med oväsensalstrande verksamhet, eller varför inte som i somras när jag och en till satt och valsade på vägen med en traktor utan AC=alla rutor öppna=ett jävla liv. För er som inte kört traktor kan jag ju upplysa om att halvöppet motorrum och en transmission där man inte direkt prioriterat låg nivå ger "visst" oväsen ifrån sig. Sen har vi ju även äldre traktorer där det inte spelar någon roll om man har öppet eller stängt för det blir ett jäkla liv ändå. Medhörningen gör ju att det går att snacka ändå utan att ta av kåporna.

Pris: Varierar kraftigt men 2000-2500:- är ganska vanligt. Konkurrensen är väl inte så stor med tanke på den låga volymen till slutkonsument. Finns hos välsorterade byggvaruhus (ej lågrisvaruhus typ Bauhaus) och en del jaktbutiker på nätet etc.

SNR: 32 dB

Peltor Optime II (kåpa)
Hade jag innan ovanstående och de ligger och skräpar men visst kan ju vara bra om nån vill låna ett par om man får för sig att dra iväg och kolla på dragracing eller nåt...

Pris: Tja runt 200-250 pix på närmaste byggvaruhus.

SNR: 31 dB

Howard-Leight MaxLite (en/fågångspropp)
Ganska bekväma för att vara engångsproppar med lågt expansionstryck. Vet inte hur det blir om man har stora hörselgångar, jag har nämligen ganska trånga. Funkar rätt bra att sova med om grannen får för sig att partaja till 4 på morgonen (ja, det har hänt när deras son var ensam hemma)... Ja, och till annat buller också då förstås. Färgen är rimligt diskret och inte ill-rosa eller likande.

Pris: 29:- för 5 par på Apoteket

SNR: 34 dB

Bilsom Musik/simpropp (flergångspropp)
Musik? Näääääääää nu får de ta och kamma sig för dessa är inte särskilt musikmässiga. Passar bäst till att köra motoråg med skulle jag tro. Obekväma är de dessutom.

Pris: 32:- på Apoteket

SNR: 28 dB

Bilsom Professional (flergångspropp)
Hifi som det står på förpackingen? Nix, men de dämpar jämnare än ovanstående. Samma obekvämlighetsfaktor som ovanstående.

Pris: 78,50:- på Apoteket

SNR: 22dB

Bellman & Symfon ER-20 (flergångspropp)
Bäst av "musikpropparna" då den har den jämnaste dämpningen och det låter rimligt bra. Dock så hör man fortfarande att dämpningskurvan inte är riktigt rakt, det basar lite mer än det borde i förhållande till resten... En nackdel är att resonansröret sticker ut en hel del från örat men å andra sidan är det denna som jag finner minst obekväm i längden av alla flergångsproppar. Är samma som Etymotics ER-20, de tillverkas på licens av Bellman. Hörbarheten på låga ljud är riktigt bra trots dämpningen tack vare att den är så pass jämn.

Pris: 200-250:- hos en del musikaffärer och audionomer.

SNR: ? Borde vara runt 20 dB och skulle gissa på strax under.


Övriga som ej är i min ägo
Peltor ComTac (kåpa) hade man ju i lumpen och de är ju rätt trevliga men till skillnad från somliga mindre skrupelfria individer så "tappade" jag inte "bort" mina utan lämnade tillbaka dem.

EAR Classic (engångspropp) som väl är urfadern till alla engångsproppar gillar jag inte särskilt utan bättre då med EAR Soft som är betydligt mjukare och bekvämare.


Framtida inköp
Ska garanterat skaffa ett par formgjutna musikproppar från Bellman & Symfon för att lösa mina proppproblem en gång för alla innan en propp går någon annan stans. De dämpar betydligt rakare, är skönare och mer diskreta. Är samma som Etymotics ER-9, ER-15 och ER-25, de tillverkas på licens av Bellman. Dyra som sjutton men om man tänker efter vad man lägger på skivor och på stereon så... Och den har man ju ingen större glädje av om man inte hör något eller hur kul är det med ett kraftigt förhöjt brusgolv i form av ett tinnituspip/brus/skrammel/skrap osv. Jag tror de drabbade kan intyga att det inte är önskvärt...

Pris: Normalt 2300:- med ett filter, 800:- för extra filter. Avtryck som sedan skickas till Bellman & Symfon görs på hörcentraler och hos privata audionomer.

SNR: Finns med 9, 15 och 25 dB utbytbara filter samt med en tät modul som dämpar mer än 25 dB (vet ej hur mycket) men med sämre ljudkvalitet.


Där var en lång radda med allt möjligt jag prövat och kommit fram till var mer eller mindre bra i jakten på den heliga gralen. Vad tycker ni är bra? Vad använder ni? Om formgjutna, hur mycket dämpning?

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler

Peter S
Member

1060 Posts

Posted - 2007/03/19 :  20:25:56  Show Profile Send Peter S a Private Message
Jag har haft ett par Bellman och Symfon's formgjutna i många år. Dom är fantastiska. Man kann byta kapslar i dom för olika dämpning.
Jag har den minsta 9dB, men den är mycket effktiv vid vanligt buller.
Vid rockkoncerter räcker inte 9dB till dock. Dom nästa stegen är 15 och 25dB

Kann bara rekommendera. En investering.
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2007/03/19 :  20:52:50  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message
Kör med Peltor Alert. Funkar ok. Men Av/På-knappen brukar ge med sig efter nåt år. Samt att antenn kan börja glappa med tiden om man har mycket huvudrörelser eller skakigt jobb. Batteriluckan har nåt skumplast på insidan för att hålla batterierna på plats. Skummet slutar med det efter några år.

De är dock mycket stryktåliga och kan ta en hel del smäll innan de lämnar in.

/M (använder MYCKET hörlur)
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2007/03/19 :  21:54:36  Show Profile Send ztenlund a Private Message
quote:
Men Av/På-knappen brukar ge med sig efter nåt år.

Hehe, har en annan variant på radioknoppen som gör att det inte händer något när man slår på utan man får vrida den lite tillbaka mot avstängningshållet igen så vaknar dem till liv. Märkligt värre. Avstängningen och knoppen till medhörningen fungerar däremot som vanligt.

quote:
Batteriluckan har nåt skumplast på insidan för att hålla batterierna på plats.

Mina har aldrig haft någon skumplast på insidan av luckan så den kan inte ge med sig.

quote:
De är dock mycket stryktåliga och kan ta en hel del smäll innan de lämnar in.

Du skojar inte, såg ett par av varianten med enbart radio som hade råkat ut för 90 kg manlighet som satte sig på en fjädrande traktorsits med skydden i kläm under stolens stålställning. Ena kåpan var spräckt men radion fungerade fortfarande.

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler
Go to Top of Page

EuphoniC
Klubbmästare i HiFi Norr

3091 Posts

Posted - 2007/03/20 :  07:13:45  Show Profile  Visit EuphoniC's Homepage Send EuphoniC a Private Message
Jag kör med Bilsom Professional och det lär nog ha en hel del att göra med hur ens öra är utformat om de är obekväma eller ej. Jag tycker de är kanon, lätt att justera volymnivån också så att det blir precis så som man vill ha det.

Nu går jag inte på konsert ofta (nästan aldrig) så det är mest för hockeyns skull som jag använder dem

Man kanske skulle investera i ett par sånna Bellman ändå...

/Jonas


Hemma hos mig | Klubbmästare för HiFi Norr - Kontakta mig för mer information.
Go to Top of Page

Poe
Member

808 Posts

Posted - 2007/03/20 :  09:33:19  Show Profile Send Poe a Private Message
Jag kör med "hi-fi" propparna som apoteket säljer. Kostar väl runt 80 spänn tror jag. De funkar bra även om de säkert är långt ifrån optimala. Betydligt bättre än de gula standardporooparna iaf. De dämpar ju allt.

eof
Min anläggning
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2007/07/20 :  22:46:55  Show Profile Send ztenlund a Private Message
quote:
Men Av/På-knappen brukar ge med sig efter nåt år.

Mjae, nu har mina gamla Alert packat ihop. Volymkontrollen blev så glapp att vänstra kanalen fick en tendens att försvinna men de går att slå av och på i alla fall...

Bytte till ett par Select II istället, ljudet i medhörningen och radion är faktiskt bättre men de äter batterier i betydligt högre takt. Nu ska väl inte volymkontrollen kunna glappa i alla fall så frågan är vad som ger upp först på dessa. "Time will tell..."

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler
Go to Top of Page

rannagarden
Reportage-Harry 2006

4161 Posts

Posted - 2007/07/20 :  23:46:44  Show Profile  Visit rannagarden's Homepage Send rannagarden a Private Message
Har också börjat luta åt några nya kåpor. De Alerta är inte så alerta längre. De vill inte riktigt vara med på att 'hitta' batterierna. Fjäderstålen som skall nå plus och minus är inte så fjädriga, liksom. Skall se vad jag hittar för nåt nytt.
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2007/09/21 :  16:41:23  Show Profile Send ztenlund a Private Message
quote:
rannagarden skrev:
De Alerta är inte så alerta längre.



Mina Select II har hög selektivitet.
quote:
Poe skrev:
Jag kör med "hi-fi" propparna som apoteket säljer. Kostar väl runt 80 spänn tror jag. De funkar bra även om de säkert är långt ifrån optimala. Betydligt bättre än de gula standardporooparna iaf. De dämpar ju allt.

Jag kan väl säga som så att formgjutna och apotekets inte är från samma planet varken ljud, komfort eller prismässigt... No wonder iofs.
Att "standardpropparna" (dvs polyuretanskum) dämpar allt är inte riktigt sant. De dämpar däremot i nästan all diskant och sedan mindre och mindre ju lägre frekvensen är vilket ger den rätt massiva filtkänslan. Till saken hör att de flesta som använder sådana på konserter inte stoppar in dem ordentligt för att "då dämpar de ju mindre". Problemet är dock att dämpningen blir ännu skevare då så det låter om möjligt ännu sämre, fast högre...

quote:
ztenlund skrev:
Ska garanterat skaffa ett par formgjutna musikproppar från Bellman & Symfon för att lösa mina proppproblem en gång för alla innan en propp går någon annan stans.

Någon kanske sett det men hursomhelst har jag gjort slag i saken för några månader sedan. Dock har jag gjutit om dem en gång för att första försöket inte blev riktigt bra. Var och hämtade det nya paret idag och det vart bra mycket bättre, alla tidigare problemen är bortblåsta.
Policyn är ju "vi håller på tills det blir bra" och "min" audionom är definitivt topp tre, om inte den högst upp på listan, vad gäller att vara "service-minded" bland personer jag haft att göra med.

Jag har både 15 och 25 dB filter och med 15 dB hörs det ingen väsentlig skillnad mot utan, möjligen om man kunde A/B-testa då. 25 dB ger ett litet diskantfall högre upp i frekvens vilket nästan är bra i de lägen man vill ha dem i, definitivt inget som stör.

Så himla skönt att slippa förskräpat ljud och nästan mest av allt skavsår i öronen, vilket jag får i större eller mindre grad av alla andra öronproppar. "This tha' shit!" Fast det kräver ju att man är beredd att avvara ett antal kronor för att uttrycka det väldigt försiktigt.

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.23 sekunder. Snitz Forums 2000