HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Komprimerad musik? "If loudness war struck art"
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Straub
Member

143 Posts

Posted - 2007/03/09 :  02:39:22  Show Profile Send Straub a Private Message
Robyns Robyn-skiva har ingen dynamik alls i trummorna (på de låtar jag hört iaf). De är stora men ganska så livlösa, sterila, kliniska och tråkiga. Musiken är bra men det känns som att kvaliten kunde varit så mkt bättre. Första gången jag hörde låten Be mine var live på P3 guld med stråkkvartett och Josefine från Sahara Hotnights på trummor. Det var en riktigt trevlig upplevelse och det är fortfarande den bästa version jag hört av Be mine. När jag hörde låten vid senare tillfälle blev jag besviken. Trummkompet inte bara var delvis annorlunda, trummorna saknade dessutom den dynamik jag upplevde på P3 guld.
Go to Top of Page

Musse80
Member

460 Posts

Posted - 2007/03/09 :  08:15:56  Show Profile Send Musse80 a Private Message
Att Robyns musik låter skit gör ju inget. Skitmusik ska låta dåligt

A wolf in a sheep´s clothing...
Go to Top of Page

Dr.Nope
Member

631 Posts

Posted - 2007/03/09 :  09:41:03  Show Profile Send Dr.Nope a Private Message
Straub, hur menar du att dynamiken i trummorna försvunnit? Inte något definierat anslag, ingen ringning efteråt, allmänt "svampig" känla i dem? Det är en sak jag förundras över när man sätter på en lite mer jazz-influerad skiva jämfört med "normal-pop". Trummorna i Jazzen låter alltid så ruskigt mycket trevligare, mer attack, en annan efterklang och symbalerna klirrar så himla skönt (plingelingmusik som jag säger till sambon :-D). Är det det du menar? Tror inte att jag hört det på "vanliga" skivor överhuvudtaget så började undra om de spelar annorlunda på trummorna, eller om de inte har samma pukor eller vad det heter.

Fått ordning på förstärkaren än? Jajamensan, den står där borta och svänger för sig själv!

You can kalla mig James, eller Jimmy för de svenska
Go to Top of Page

Straub
Member

143 Posts

Posted - 2007/03/09 :  10:58:12  Show Profile Send Straub a Private Message
Jag menar när man faktiskt kan höra att trummisen slår/trampar olika hårt på trummorna, att tex bastrumman har lite olika ljud/klang/attack och inte bara låter likadant hela tiden. Detta sätter såklart krav på utrustningen. Exempel på skivor med bra trumdynamik: Black sabbaths skivor och Rage against the machines första skiva.
Go to Top of Page

koffe
Member

94 Posts

Posted - 2007/03/10 :  21:13:31  Show Profile  Visit koffe's Homepage Send koffe a Private Message
@Straub

Bra genomgång och probelmatisering. Jag håller med dej i (nästan) allt. Jag delar din uppfattning att komprimerad musik till och med kan låta bra. Jag är inte dogmatiker.

Men jag tror att vi ofta gör ett tankefel när vi betraktar hifimarkanden och tror att "vanligt folk" bara har skitljud. Jag skulle vilja säga att det är tvärt om. Det har aldrig funnits så mycket välljudspotential i vanliga hem som nu. Titta på försäljning siffrorna för iPods och Mp3-spelare. Det är bara det att sättet och platserna vi lyssnar på håller på att ändra sig. Personligen tror/tycker jag mej se ett starkt ökande intresse för välljud - men det kommer inte att vara - "den ensamma mannen i källaren, på knä framför hifi-altaret"- typen av audiofiler.

Det är därför jag blir så förvånad över att musikbranchen igen håller på att göra ett misstag i sin kommunikation med sina kunder. Vad f-n håller de på med? Har de inte lärt sig något av att de missade marknaden när den konverterade från CD till mp3? Nu håller de på att degenerera sina produkter och medvetet minskar kvaliten? Hur smart är det? Och det pratas jättemycket om detta på nätet - det är väldigt naivt att tror att snacket om "loudness war" inte kommer att på verka försäljningen och bidrar till att ytterligare solka branschens tok-dåliga ryckte. En PR-katastrof är under uppsegling.


WhatTheFuckHiFi.com - vår blogg
Go to Top of Page

koffe
Member

94 Posts

Posted - 2007/03/10 :  21:17:33  Show Profile  Visit koffe's Homepage Send koffe a Private Message
@Dr.Nope

Något sånt här har kanske hänt med trummorna. :-)

WhatTheFuckHiFi.com - vår blogg
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2007/03/12 :  00:26:03  Show Profile Send nin a Private Message
quote:
En av de allra mest komprimerade skivorna är Californication med The red hot chili peppers. Den skivan var en succe i hela världen. Jag själv gillar den skivan. Varför?
Troligen hade den låtit bättre med mer dynamik men jag har lyssnat med behållning på Californication många ggr. Iofs inte genom ngn high end-anläggning och troligtvis hade jag tyckt den varit sämre isf.



Håller inte med. Jag har den på vinyl, inte speciellt mkt bättre, om något, och den låter bedrövlig. Har ärligt svårt att lyssna på den. Funderar allvarligt på köpa en EQ som jag kan koppla in ibland för kunna lyssna på dyl skivor. Så illa låter den IMO.

Senaste Red Hot Chili Peppers skivan är ju klockrent exempel på en CD som låter kasst och där vinylen låter sååååå otroligt mkt bättre.


quote:
Jag har en del komprimerade skivor där jag konstigt nog gillar ljudet tex Monster Magnets platta Power trip



Är den så illa? Har vinylen och har för mig den låter bra, men det var ett tag sedan jag lyssna.


quote:
Sönderkomprimerad musik låter faktiskt mkt bättre på sunkig utrustning. Tyvärr har väldigt många människor sunkig utrustning...



Nja, typ. Det är väl så att folk kör från dåliga datahögtalare, bilstereos lr ipods, så har vi först en utrustning som kanske inte kan ta fram alla detaljer. Lägg till sen att vi har bakgrundsbrus, från vägen, tvn, whatever. Då är det lättare att höra om "allt" är lika högt.

Edited by - nin on 2007/03/12 00:27:01
Go to Top of Page

Straub
Member

143 Posts

Posted - 2007/03/17 :  01:51:08  Show Profile Send Straub a Private Message
nin:
Vad det gäller Californication menar jag att musiken är bra, trots att ljudet är dåligt gillar jag det på grund av låtkvaliten.
Power Trip är inte extrem, ett exempel på en favoritskiva där volymen är ganska hög. Det var ett tag sedan jag lyssnade på den också. Den är ganska högt inspelad, iofs är "nästan alla" skivor nuförtiden ännu högre inspelade.

Go to Top of Page

Straub
Member

143 Posts

Posted - 2007/03/17 :  02:38:12  Show Profile Send Straub a Private Message
Koffe: Rolig blogg.
Bra videolänk.
Jag blir fort lyssningstrött med komprimerad musik, trött i huvud och öron. Det blir helt enkelt inte roligt att lyssna längre stunder. Detta är nog det allra tråkigaste med dagens komprimeringsiver.
Så här brukar det gå till: Höjer volymen på skivan till alla register låter "lagom" men får strax sänka eftersom jag upplever det "gapigt". På lägre nivå låter inte alla register lagom längre och musiken engagerar inte lika mkt. Filmen satte verkligen fingret på problemet. Förstår varför jag blir lyssningstrött när jag såg filmen. Det blir inga "mikropauser" för öronen. Utan tystnad kan inget vara riktigt högt.
Som att prata med någon som GAPAR, det orkar man inte heller ngn längre stund.

De senaste dagarna har jag jämfört volymen på lite olika skivor skivor. På samma volym på förstärkaren kan ljudvolymen skilja väldigt mkt åt. I synnerhet om man jämför gamla skivor med nya. Suck...
Go to Top of Page

koffe
Member

94 Posts

Posted - 2007/03/17 :  13:59:36  Show Profile  Visit koffe's Homepage Send koffe a Private Message
Om ni vill nerda ner er (... jag har gjort det ) lite till i detta rekommenderar jag gratis programmet Audacity. Det är värdefullt att kunna "titta" på låtar och skivor. Sen innehåller programmet bla funktioner för att göra komprimering - det gäller att lära sig förstå sin fiende.

WhatTheFuckHiFi.com - vår blogg
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2007/03/17 :  16:31:31  Show Profile Send nin a Private Message
Straub; Förstår, jag gillar också skivan men det är nog en av dom sämsta jag har när det gäller ljudkvalite. Tror inte dom flesta black metal plattor jag har är ens så usla som den. Tyvärr.
Go to Top of Page

koffe
Member

94 Posts

Posted - 2007/03/17 :  16:55:33  Show Profile  Visit koffe's Homepage Send koffe a Private Message
quote:
...Tror inte dom flesta black metal plattor jag har är ens så usla som den...

Problemet är linjärt tilltagande med en artists kommersiella potential ;-)

Problemet är störst hos big-media. Små bolag gillar sina kunder.

WhatTheFuckHiFi.com - vår blogg
Go to Top of Page

Straub
Member

143 Posts

Posted - 2007/03/20 :  03:26:53  Show Profile Send Straub a Private Message
Denna mastringshysteri är verkligen tråkig för oss med musik och hifi-intresse.
Det har ledit till att jag köper fler äldre skivor än nya nuförtiden och mer och mer vinyl.
Ett tag slutade jag faktiskt nästan helt att köpa nya skivor och laddade ner istället.
Fattar inte musikindustrin att de tappar bort köparna om de fortsätter?
Go to Top of Page

VA333ES
Member

90 Posts

Posted - 2007/03/20 :  09:13:09  Show Profile Send VA333ES a Private Message
De stora bolagen skulle ju kunna slå två flugor i en smäll. Ett SACD-lager för oss som uppskattar bra ljud och ett komprimerat CD-lager för alla som anser att musiken måste mastras för att överrösta bilens motorljud eller låta "häftigare" på kompaktanläggningen modell Rusta.

Då får ju alla kategorier sina behov tillgodosedda. Förlåt att jag ironiserade över bilens motorljud men jag tycker inte att dålig mastring kan motiveras med att musiken blir lättare att höra i bilen.

Ska de "stora" skivbolagen återupprätta sin heder är det dags att börja ge ut hybrid-SACD med bra ljudkvalitet. Det farliga är att man ju förstör äldre artisters inspelning, med tanke på vad som hänt med ABBA och Elvis (enligt diverse trådar med exempel) ska man uppenbarligen hålla sig långt borta från "remastrade" skivor från stora bolag med äldre artister.

Stereon: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=67255
Go to Top of Page

vemsom
Member

6618 Posts

Posted - 2007/03/21 :  08:18:59  Show Profile  Visit vemsom's Homepage Send vemsom a Private Message
Ni får nog skilja på komprimerad musik (ljudmässigt) och komprimerad musik (filformat).
Komprimerad musik som mp3or osv. är väll inget problem alls. Vill man komprimera sina skivor till mp3 så skall man väll få göra det (så länge alternativen finns att köpa och skivbolagen inte blir mp3bolag och distribuerar sina varor i små digitala format).

Normalisering / komprimering av musik däremot är mycket värre, skall du däremot lyssna på musik i en gammal och / eller skruttig bil så är det nästan ett krav att musiken har en någorlunda jämn ljudnivå (detta förutsätter INTE komprimering av ljudet. Snarare en viss musikstil).

// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - -
// Min "läggning"
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2007/03/21 :  10:39:32  Show Profile Send nin a Private Message
Ska man vara ordpolis så är inte normalisering alls något dumt heller, sålänge man inte normaliserar för högt så toppar blir lidande.
Go to Top of Page

Straub
Member

143 Posts

Posted - 2007/03/21 :  11:10:31  Show Profile Send Straub a Private Message
Jag gjorde lite mätningar med Audacity.
Melody club som jag nämnde innan, är helt sönderkomprimerat så jag antar att sångaren inte behöver oroa sig :-(.
Jag får revidera lite vad jag sa innan om Riot on an empty street och Powertrip. Skivorna är högt inspelade (för högt!) men de är väldigt långt ifrån Melody club exempelvis. Vissa av låtarna på dessa skivor är dock väldigt komprimerade tex hitlåten I´d rather dance wirh you med Kings of convenience eller Tractor från Powertrip.
Jag blir väldigt glad när jag gör mätningen på en av mina favoritskivor från senare år, Anthony and the Jonhsons I am a bird now, då mätningen konstaterar (vad jag redan visste) att skivan verkligen har mkt dynamik.
Go to Top of Page

koffe
Member

94 Posts

Posted - 2007/03/21 :  23:53:54  Show Profile  Visit koffe's Homepage Send koffe a Private Message
@vemsom. Håller med... skilj på detta - komprimerad musik och komprimerad fil. En bra komprimenrad fil är ljudmässigt transparent jämfört med originalet - komprimenrad musik är inte det (that's the point... att det skall höras).





OT: Hoppas att det är ok att länka till en tråd i ett annat forum

WhatTheFuckHiFi.com - vår blogg
Go to Top of Page

ninja
Member

2476 Posts

Posted - 2007/05/15 :  20:23:16  Show Profile Send ninja a Private Message
http://en.wikipedia.org/wiki/Loudness_war


Made in SFRJ!
First they came;
HD 60 fps
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.41 sekunder. Snitz Forums 2000