HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Diverse
 HiFi Off Topic - Fritt Forum
 Hur firas en traditionell jul i England?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Larsho
Member

5340 Posts

Posted - 2006/12/03 :  16:44:03  Show Profile Send Larsho a Private Message
Jag har alltid funderat över vad engelsmännen äter på julafton respektive juldagen hur firas lillejulafton

Har fått för mig att de äter kalkon till jul, men det kan ju bara vara hörsägen

Mace, kanske du kan bringa lite fakta i målet

Livet är alldeles för kort, jämfört med hur länge man ska vara död

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2006/12/03 :  17:04:41  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
Nog är det kalkon alltid,, och med en massa kokta grönsaker.
"Lillejulafton" är det den 24'e ?

25 och 26 är man tillsammans med familj & vänner.
Annandagen kallas för "Boxing day",,, Gammalt då tjänstefolket var ledigt den dagen (då de fick jobba på Juldagen) och fick gåvor i "Boxes"

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2006/12/03 :  17:12:51  Show Profile Send ztenlund a Private Message
Ni glömmer ju "Cranberry sauce"...

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler

Edited by - ztenlund on 2006/12/03 17:13:39
Go to Top of Page

Larsho
Member

5340 Posts

Posted - 2006/12/03 :  17:37:42  Show Profile Send Larsho a Private Message
ztenlund

Men används inte den såsen till patéer

Livet är alldeles för kort, jämfört med hur länge man ska vara död
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2006/12/03 :  17:47:29  Show Profile Send ztenlund a Private Message
Larsho:
Tänker du inte på "Cumberland Sauce" nu?

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler
Go to Top of Page

Larsho
Member

5340 Posts

Posted - 2006/12/03 :  17:49:08  Show Profile Send Larsho a Private Message
jo förvisso, trodde även den användes till det syftet, inga orgier i olika puddingar

Livet är alldeles för kort, jämfört med hur länge man ska vara död
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2006/12/03 :  17:57:33  Show Profile Send ztenlund a Private Message
http://en.wikipedia.org/wiki/Christmas_dinner
quote:
United Kingdom

Christmas dinner in the United Kingdom usually consists of brandy butter, bread sauce, Christmas pudding (or plum pudding), cranberry sauce, roast turkey, roast vegetables, stuffing (or dressing, as it is more informally known in North America).[3]

In England, the evolution of the main course into turkey did not take place for years, or even centuries. At first, in Medieval England, the main course was either a peacock or a boar, the boar usually the mainstay. After the French Jesuits imported the turkey into Great Britain, it became the main course in the 1700s.[3]

A common tradition in the United Kingdom is to use the turkey's wishbone to make a wish. A mutual pair will usually pull at the two opposite ends of the wishbone with the person breaking the larger portion of the bone making a wish.

Christmas pudding är grejer det!

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler

Edited by - ztenlund on 2006/12/03 17:58:45
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2006/12/03 :  18:13:22  Show Profile Send f95toli a Private Message
Av alla de jag känner här i England så är det bara en som faktiskt gillar Christmas pudding (plum pudding), de andra äter det bara eftersom det är tradition.
Jag har ätit det ett par gånger och jag måste säga att jag tycker det är rätt intetsägande, det smakar inte på något sätt illa men det är knappast jättegott heller.
Go to Top of Page

mace
London calling

5296 Posts

Posted - 2006/12/03 :  18:15:38  Show Profile Send mace a Private Message
Ovan stämmer bra, men glöm inte löjliga hattar och x-mas crackers + en jädrans massa alkohol i alla de former, högvis med bryssel kål. Otroligt mastig x-mas pudding dränkt i ...mer sprit (Sainsbury's brukade vara bra på köpepuddingar)
Däckar man inte innan drottningen öppnar munnen så har man gjort fel

Sikta in dig på ungefär 6000-8000 kalorier under dagen....skojar inte

M

mera quad ESL = mera välljud.

"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.

Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(

"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.


Mr 500!
Go to Top of Page

ztenlund
Administrator, RödaTråden-vinnare, 300.000-klubben

8776 Posts

Posted - 2006/12/03 :  18:17:05  Show Profile Send ztenlund a Private Message
Jag gillar Fortnum & Masons Christmas Pudding (inte lågpris direkt...) som man flamberar och sedan serverar med grädde, om man är riktigt busig smaksätter man grädden med någon ädel dryck...

Edit:
Mace

Har du synpunkter på något? Hör gärna av dig via PM!
HiFiForum.nu's
Artikelregister | Regler

Edited by - ztenlund on 2006/12/03 18:19:33
Go to Top of Page

Larsho
Member

5340 Posts

Posted - 2006/12/03 :  19:07:57  Show Profile Send Larsho a Private Message
mace

Jag har inte mött en enda kalori som jag inte tyckt om

Livet är alldeles för kort, jämfört med hur länge man ska vara död
Go to Top of Page

mace
London calling

5296 Posts

Posted - 2006/12/03 :  19:13:28  Show Profile Send mace a Private Message
Larsho,
Måste tyvärr hålla med

M

mera quad ESL = mera välljud.

"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.

Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(

"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.


Mr 500!
Go to Top of Page

Larsho
Member

5340 Posts

Posted - 2006/12/03 :  19:58:49  Show Profile Send Larsho a Private Message
mace

hehe nej så är det nog tyvärr, ingen som har recept på Christmas pudding

Livet är alldeles för kort, jämfört med hur länge man ska vara död
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2006/12/03 :  20:34:11  Show Profile Send f95toli a Private Message
Du är lite sent ute om du vill ha den klar till denna jul; om jag inte minns fel så ska "riktig" christmas pudding börja tillagas i början av juni.Det finns säkert "fusk-recept" men då kan man ju lika gärna köpa färdig.
Det är för övrigt rätt sällsynt med hemlagad pudding numera, de flesta köper färdig.


Go to Top of Page

Larsho
Member

5340 Posts

Posted - 2006/12/03 :  21:01:48  Show Profile Send Larsho a Private Message
Aj tusan, men det lär väl inte vara lätt att hitta en färdig pudding i våra butiker

Livet är alldeles för kort, jämfört med hur länge man ska vara död
Go to Top of Page

BosseBula
Klubbmästare eoJeud, 100.000-klubben

3057 Posts

Posted - 2006/12/03 :  21:03:48  Show Profile Send BosseBula a Private Message
Christmas pudding! Fick faktiskt en riktigt god sådan i lunchrestaurangen för snart ett år sen i England. Köpte med mig några hem från M&S, men de var inte alls så goda. Och sen måste man ju ha brandy cream (eller va heter de nu..) till.

Klubbmästare eoJeud - Kontakta mig eller Anton om ni vill bli medlemmar
Min medlemstråd
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2006/12/03 :  21:27:02  Show Profile Send f95toli a Private Message
Larsho: Jag hittade en wiki där det stod att christmas pudding enlig tradition ska tillagas 5 veckor före jul så då kanske du hinner.
Lite lustigt eftersom jag är helt säker på att en del börjar redan under sommaren, det kanske bara är olika traditioner (pudding håller i all evighet pga mängden alkohol).

Enligt traditionem så ingår för övrigt även diverse "choke hazards": Mynt m.m. läggs i puddingen som barnen sedan får om de överlever måltiden utan att kvävas

Go to Top of Page

Larsho
Member

5340 Posts

Posted - 2006/12/03 :  21:32:08  Show Profile Send Larsho a Private Message
hehe får väl bli små 50-öringar i så fall

Kanske ska försöka leta upp ett recept och börja direkt, precis som med lutfisken

Livet är alldeles för kort, jämfört med hur länge man ska vara död
Go to Top of Page

Larsho
Member

5340 Posts

Posted - 2006/12/03 :  21:37:01  Show Profile Send Larsho a Private Message
Kan detta vara ett recept att följa

Christmas Plum Pudding

Note: You will need an 8 C pudding container i.e. a Round metal bowl,a cover, Steamer basket trivet or Rack and a roomy soup kettle Count on steaming pudding For at least 6 hours

INGREDIENTS:
3 cups Crumbs from good quality White bread lightly packed (about 1/2 loaf)
1 cup Each of raisins,yellow raisins Currants chopped
1 1/3 cup Sugar
1/2 teaspoon Each of mace cinnamom & nutmeg
8 oz Butter melted
4 large Eggs lightly beaten
1/2 teaspoon Almond extract
1/2 cup Bitter orange marmelade
FOR SERVING:
1/2 cup Rum or bourbon heated Slighlty before serving
2 cups Zabaione Sauce **
Holly sprigs to garnish (optional)

Toss the crumbs in a large mixing bowl along with the two types of raisins, currants,sugar and spices. Then toss with the melted butter and all remaining ingredients except for the holly,rum/bourbon and zabaione. Taste for seasoning and add more if needed. Pack mixture into the container and cover with roundof wax paper and lid. Set the continer on steaming device and add enough water to come up 1/3 up the sides of puding container. Cover kettle tightly bring to a simmer and let steam for 6 hours,checking water level now and then. Pudding is done when dark walnut brown in color and fairly firm to touch. Let pudding cool and then store in a wine cellar or the fridge. At least two hours before serving resteam the pudding. Unmold onto a hot flameproof serving platter and decorate with the holly. Bring to table along with the warmed booze and pour booze around pudding. Ignite and let flame.Serve with the zabaione.

Here is the recipe for Plum Pudding taken from "The American Domestic Cook Book For 1868"

Plum Pudding - Take half a pound of flour, half a pound of raisins, stoned and chopped, and some currants washed picked and dried; use milk enough to stir easily with a spoon; add half a pound of suet chopped fine, a teaspoonful of salt, and four well beaten eggs; tie it in a floured cloth, and boil four hours. The water must boil when you put it in, and continue boiling until it is done.

Livet är alldeles för kort, jämfört med hur länge man ska vara död
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.5 sekunder. Snitz Forums 2000