Author |
Topic |
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2006/04/28 : 09:15:17
|
Tjenix!
Jag fick i min barndom lära mig att en oskadad helkonserv skall hålla i stort sett hur länge som helst. I dagens samhälle sätter man ju slutdatum på så gott som allt, så jag blir lite tveksam. Datumhysterin när det gäller en del varor tror jag iofs har mer att göra med omsättning och lagerrulljans än något annat
Botulism är ju inte att leka med, men jag syftar altså på burkar som är hela och fina både in och utvändigt = oskadade
What say ye ?
M
Detta inlägg läses bäst före 060801. |
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
|
Boergars
Member
1641 Posts |
Posted - 2006/04/28 : 09:37:21
|
När jag låg i lumpen 85 käkade vi någon typ av burkrisotto med bästföre-datum -69 om jag inte alldeles misstar mig.
Problemet med äldre konserver (mycket äldre!) är att de är förseglade med bly som kan lösas ut i kontakt med vissa matvaror. |
SAOL säger:löda v. lödde, lött, lödd n. lött, pres. löder sammanfoga medelst smält metall |
|
|
vemsom
Member
6618 Posts |
Posted - 2006/04/28 : 09:46:32
|
Min regel: Smakar det illa, ät det inte. Blir man sjuk så blir man. Man är iaf mätt på sjukhuset. |
// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - - // Min "läggning" |
|
|
Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare
8011 Posts |
Posted - 2006/04/28 : 09:50:34
|
Boergars - var det inte tillagningsdatumet som var 1969?
mvh/ Jörgen G |
Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system. Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen. |
|
|
Martin.M
Semesterfirare
3556 Posts |
Posted - 2006/04/28 : 09:51:54
|
Har faktiskt nån 60-tals konserv kvar från lumpen fortfarande... dock rekommenderar dom inte mer än 25-30 år har jag för mig. Gjorde lumpen i slutet av 90-talet |
admin @ Minhembio.com & självutnämnd Squeezbox-expert |
|
|
mace
London calling
5296 Posts |
Posted - 2006/04/28 : 10:13:49
|
quote: Smakar det illa, ät det inte. Blir man sjuk så blir man. Man är iaf mätt på sjukhuset.
He he Botulism smakar ju inte så mycket + knappt man hinner till sjukhus om man är i skogen och campar
quote: dock rekommenderar dom inte mer än 25-30 år har jag för mig.
Det låter bättre
quote: Problemet med äldre konserver (mycket äldre!) är att de är förseglade med bly som kan lösas ut i kontakt med vissa matvaror
Ja då kan man bli lite tung i huv'et da'n efter
M
|
mera quad ESL = mera välljud.
"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.
Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(
"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.
Mr 500! |
|
|
guldfisk
Semesterfirare
899 Posts |
Posted - 2006/04/28 : 10:45:14
|
Näringsvärdet sjunker något med tiden, har jag för mig, och smaken kanske än mer. Däremot är innehållet säkert ätligt. |
...perspektiv... . |
|
|
Boergars
Member
1641 Posts |
Posted - 2006/04/28 : 12:19:09
|
Jörgen_G: Precis så menade jag... |
SAOL säger:löda v. lödde, lött, lödd n. lött, pres. löder sammanfoga medelst smält metall |
|
|
grodan
Member
99 Posts |
Posted - 2006/04/28 : 13:06:26
|
en näsa att lukta med å lite sunt förnuft brukar man komma långt med när det gäller mat :) |
// Jonas |
|
|
Passerati
Member
3449 Posts |
Posted - 2006/04/29 : 11:09:53
|
Kommer ihåg när vi åt "död mans fingrar" i lumpen, allt annat än gott i resturangen "gröna busken". men jag kommer inte ihåg är hur gamla helkonserverna var när de värmdes och förtärdes. Ingen vart dock sjukare än vanligt.
Tror inte man bör äta mat som enl datumstämpel / annat ska hålla sig i bortåt 5-10 år.
// Passerati |
|
|
|
Topic |
|