HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Teknik vs Musik
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

hal
RödaTråden vinnare

4171 Posts

Posted - 2006/04/26 :  01:42:37  Show Profile Send hal a Private Message
Visst ligger det lite i det som Zalve säger. Tycker också det är lite märkligt ibland med så få kommentarer och inlägg på musikforumet.
Vi har ju bland annat "Veckans skiva" där vi varje måndag lägger ut en recension. Ett projekt som kräver oerhört mycket tid och engagemang från många eldsjälar.
Det synliga gensvaret och uppskattningen är ibland nästan obefintligt.
Vi försöker bredda musikstilen, nu senast med hip-hop. Allt för att försöka inspirera så många som möjligt.

Det verkar som många medlemmar är som den där whiskey-samlaren som varje dag läser på sina etiketter och dammar av flaskorna men aldrig njuter av en droppe fullt ut.

Jag skall berätta en hemliget också....

Det är helt fantastiskt, helt livsberikande, helt sanslöst underbart att få möjligheten att upptäcka en ny skiva/artist. Man kan leva på det i flera dagar.

Visst kan man gå på minor, eller hur Zalve . Jag har ju "lurat" dig ett par gånger.

Självklart kan vi inte nå alla, men jag känner att många här går miste om detta.

Själv har jag en hel bunt med fantastiska skivor som jag fått genom tips på musikforumet.

Vi söker också nya recensenter som kan vidga vyerna.

Välkomna in på musikforumet,
forumet där vi delar med oss.



Tack alla recensenter för att ni finns !

Veckans skiva, här !

Edited by - hal on 2006/04/26 01:48:04
Go to Top of Page

hal
RödaTråden vinnare

4171 Posts

Posted - 2006/04/26 :  01:47:10  Show Profile Send hal a Private Message
quote:
Nu är dom flesta artisterna på "veckans" helt nya för mig. Men alla skivorna där är väl inte helt nya


Vi försöker enträget att få ut artister som kanske inte alltid är så kända, varför skriva om artister som funnits med i Expressen/Aftonbladet hela veckan ? Skivorna kan vara både gamla och helt nyutgivna. Det viktigaste är att recensenten tycker att skivan har något viktigt att förmedla.

Veckans skiva, här !
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2006/04/26 :  01:48:04  Show Profile Send FBK a Private Message
Jag ska inte skriva vad jag tänkte när jag läste detta Zalve "Tillbe Prylarna ? =)"

Själv så har jag kommit lite till en återvändsgränd så att säga så jag kommer verkligen att behöva hjälp att hitta ny intressant musik och det är inte det lättaste när man samtidigt är lite kräsen

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

hal
RödaTråden vinnare

4171 Posts

Posted - 2006/04/26 :  01:58:55  Show Profile Send hal a Private Message
quote:
Själv så har jag kommit lite till en återvändsgränd så att säga så jag kommer verkligen att behöva hjälp att hitta ny intressant musik och det är inte det lättaste när man samtidigt är lite kräsen


Dom skivorna som har betytt mest för mig är skivor som i början gett "tuggmotstånd" och jag har fått lyssna ett antal gånger innan det har lossnat.
En bra början är att inte katalogisera musiken eller sitt musikintresse för mycket, typ: "jag gillar inte ..... och jag lyssnar aldrig på.....Den musiken är inget att ha osv.

Då berövar man verkligen sig själv möjligheten att upptäcka nya artister och nya musikstilar.

Vetskapen om att en skiva som recenserats har berört en annan människas själ så djupt att han vill delge andra människor denna kunskap, är fullt tillräckligt för att man skall försöka hitta denna känsla.
När man gör det så är det nästan en universiell känsla...

Veckans skiva, här !

Edited by - hal on 2006/04/26 02:04:36
Go to Top of Page

Mickel-mackel
RödaTråden vinnare

4935 Posts

Posted - 2006/04/26 :  01:59:45  Show Profile Send Mickel-mackel a Private Message
Känner mig träffad.... ;-)

Jag är ju egentligen mer intresserad av musiken i sig, än tekniken, men får tyvärr bara hålla med om att jag läser (och skriver) mycket mindre i musiktrådarna än hifi + diy.

Men att jag egentligen inte vet hur jag ska använda detta forum är ju en anledning. Jag menar då alltså att jag inte vet hur jag ska förhålla mig till tips om skivor och artister, jag vet inte vad för typ av musik det är, jag känner inte heller personen som lagt tråden, så jag vet inget om dennes smak.

Tråden om "absoluta måsten" i skivhyllan läste jag igenom med stort intresse. Jag har provlyssnat på några skivor, som flera tyckte var måsten, och kommer antagligen att införskaffa lite nytt material som resultat.

Jag är ju också ganska ny på forumet, och jag gick primärt med här för att jag hade tänkt att förbättra min hårdvara, så det är givetvis en annan anledning till att läsa mer på hifi + diy. När jag "mognat" lite hoppas jag att jag skärper till mig och läser mer i musik-forumet

Sen kan jag ju också fundera över både mig själv och andra, hur mycket ska anläggningen kosta jämfört med den musik som köps in...

Bland de olika vänner jag har så har jag framförallt två st (tre egentligen när jag tänker efter) som är ruskigt musikintresserade, säg 2-3000 CDs och vinyl, men samtidigt har dessamänniskor en verkligt enkel "skitanläggning"; alltså 1. typ en sån alltiett-anläggning som min morsa köpte på 70-talet, 2. lite blandade fullbreddsprylar som han fått till skänks (typ Sony, technics pioneer) 3. en modern kompaktstereo, märke ??? kanske JVC...

Saken är den, att egentligen blir jag lite fundersam över vad jag själv håller på med, och då kan jag lova att jag troligen har en mycket billig anläggning jämfört med många andra här.

Jag har alltid sagt till alla i min omgivning att 1. om man ska köpa en stereo så ska man köpa en "tillräckligt" bra, för annars använder man den inte. 2. om man har tänkt lägga endast 4-6 tusen, köp inte ett OnOff-paket, utan lägg hälften på bra högtalare (provlyssna) och resten på elektronik, helst endast CD + förstärkare (ev reciever). Men jag kanske borde haft en andel pengar för skivor i råd nr 2

//Mikael
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2006/04/26 :  02:04:50  Show Profile Send f95toli a Private Message
Hal: "Problemet", eller vad man nu ska kalla det, är väl att det är EN skiva. Jag köper 2-3 skivor i månaden och då är det endera artister jag redan lyssnat eller så har jag hittat något intressant i en tidning eller på nätet. Av hundra recensioner är det kanske EN som får mig att gå att köpa en skiva olyssnad (och då är det ofta lite udda musik som gör mig nyfiken, jag skulle nog inte köpa en "vanlig" skiva bara på grund av en recension)

Observera att detta INTE är kritik "Veckans Skiva", jag har samma problem med de flesta tidningar då de ofta bara recenserar 5-10 skivor; det är så sällan jag hittar något intressant att jag oftast inte läser recensionerna längre.

Man ser ju som sagt också på rubrikerna vad som recenseras och om man då vet att man inte gillar den artisten/genren så är man nog inte så intresserad av att läsa.

Kanske ett tips vore att INTE skriva ut vad som recenseras i rubriken?
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2006/04/26 :  02:10:55  Show Profile Send nin a Private Message
Anledningen varför jag inte skriver och läser på musikdelen är att det inte ofta är intressant musik där för mig. Seg audiofile jazz och sånt är inget jag går igång på. Så musik snackar jag på andra ställen.
Sedan är det att självklart att det blir mer drag i kabeltrådar mm, eftersom det är ett sådant omstridt ämne. Själv är jag rätt ointresserad av hifi prylar, eftersom jag är nöjd med det jag har.
Go to Top of Page

hal
RödaTråden vinnare

4171 Posts

Posted - 2006/04/26 :  02:14:38  Show Profile Send hal a Private Message
Förstår vad du menar f95toli.

Tror inte vi behöver misströsta så mycket över Musikforumet.
Även om gensvaret är klent ibland, så skulle jag tro att denna forumsdel säkert har fördubblats i både inlägg och kommentarer på de sista tre åren.

Skulle vara kul om det fanns någon statistik på detta.

Har ni det, ni som har koll ?

Veckans skiva, här !
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2006/04/26 :  02:21:25  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
quote:
Vi försöker enträget att få ut artister som kanske inte alltid är så kända, varför skriva om artister som funnits med i Expressen/Aftonbladet hela veckan ? Skivorna kan vara både gamla och helt nyutgivna. Det viktigaste är att recensenten tycker att skivan har något viktigt att förmedla.


Där har du en poäng , bara det inte blir "knepig o svår musik" bara för att det är okänt.

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

ohmega
Member

4651 Posts

Posted - 2006/04/26 :  02:26:40  Show Profile Send ohmega a Private Message
Musik är viktigt - men teknik är viktigare

Intressant diskusion...Jag har byggt högtalare å jagar musik i skivhyllan som kan framställa njutnig..hmm..undra om det är anläggningen eller musiken jag lyssnar till?

Ikväll så upptäkte jag att jag hade lättare att dras in i musiken när jag höll på med annat - än när jag satt spänt å lyssnade å hoppades på hifi-nirvana

Jag är nog tekniknörd i alla fall...sitter å förundras över en del forummedlemmars DIY-högtalare...å man försöker komma på nån egen intressant konstruktion som är skitbra alternativt "Mycket bra för priset",,,jomenvisst. SÅ är det nog.

Medlem i klubbstugan SVAVEL - "Vi kör så det ryker"
Mitt Hifi-intresse är ingen prylhobby - det är en materialsport :) Anläggning: DVD-Denver + Naim Nait2 + Epos ES11 OCH FT-1600 MkII + 200 CD-skivor
Go to Top of Page

johan.björklund
Reportage-Harry -05 & -07, 100.000-klubben!

20859 Posts

Posted - 2006/04/26 :  02:35:33  Show Profile  Visit johan.björklund's Homepage Send johan.björklund a Private Message
Ohmega

Jag känner igen mig där lite. Under året som har varit så har jag konstant fixat med rummet , bytat ut prylar i stereon. Under hela den tiden har jag inte kunnat sitta o slappna av. jag har hela tiden lagt märke till saker som har satts upp på listan.

Nu när jag närmar mig slutet då är den listan nästan tom. Kom på mig själv i helgen med att lyssna igen den ena skivan efter den andra utan att ens leta fel eller bedömma återgivningen utan jag bara njöt.

>musik förmedlingen<
Medlem av det Skånska välljuds sällskapet eoJEUD
Go to Top of Page

Amund
Fisherman

682 Posts

Posted - 2006/04/26 :  03:54:59  Show Profile Send Amund a Private Message
quote:
Vi försöker enträget att få ut artister som kanske inte alltid är så kända, varför skriva om artister som funnits med i Expressen/Aftonbladet hela veckan ? Skivorna kan vara både gamla och helt nyutgivna. Det viktigaste är att recensenten tycker att skivan har något viktigt att förmedla.


Men hej, varför inte? Jag själv lyssnar inte speciellt mycket på dagens pop osv, men jag kan därimot tänka mig att forumet har en hel del medlemmar som gör det. Och bara antar att en recention från någon som är insatt i hifi träsket är mycket mer intressant än från någon tråkig "nu-vänder-vi-kappan-efter-vinden" recencent på Aftonbladet!

Jag själv lyssnar väldigt mycket på klassiskt för tillfället men kan alldeles för lite för att skriva om det! Sen är det för mig lite svårt att förklara vad jag gillar för "typ" av klassiskt då området är väldigt stort. Har försökt förmedla vad jag är ute efter, har inte gett mycket hittils. Antar att känsla är svårt att beskriva i text på ett forum.

Jag sitter dock med en del kunskap om Trance, House och Techno då det liksom har ingått i jobbet tidigare, men har väl missat att det finns intresse för den typen av musik här

/Amund

/Daniel

"Arbetar för Hifi Art ibland"
Go to Top of Page

Bo Hansson
RAUNA/OPUS 3

417 Posts

Posted - 2006/04/26 :  07:51:04  Show Profile  Visit Bo Hansson's Homepage Send Bo Hansson a Private Message
Vid ett butikchefsmöte på 70-talet, myntade en av deltagarna våra kundkategorier på följande sätt.
Analysera kundens grupptillhörighet:

Den ena delen av kunderna använder musiken att driva anläggningen med. Dom söker stora högtalare dyra förstärkare och väldigt mycket teknisk information för att bygga säkerhet i köpet.

Den andra delen av kunderna använder anläggingen för att lyssna på musik, dom söker en liten välljudande anläggning, bryr sig väldigt lite om fabrikantens uppgivna data. Spela en Beethoven symfoni eller Schostakowitch stråkkvartett, så säljer du den.

Det var på 70-talet det!

Bo Hansson Rauna/Opus3

Bo
Go to Top of Page

ohmega
Member

4651 Posts

Posted - 2006/04/26 :  08:14:29  Show Profile Send ohmega a Private Message
Fast..DIY känns för mig som ett väldigt kreativt område...det är idéerna bakom kostruktionerna som är intressanta....att sätta ihop dom själv hade jag gärna sluppit...och roligt är det ju om man tack vare tankearbete, kan välja billigare komponenter. Eller i allafall undvika att använda alltför dyra komponenter i onödan..

Medlem i klubbstugan SVAVEL - "Vi kör så det ryker"
Mitt Hifi-intresse är ingen prylhobby - det är en materialsport :) Anläggning: DVD-Denver + Naim Nait2 + Epos ES11 OCH FT-1600 MkII + 200 CD-skivor
Go to Top of Page

Martin.M
Semesterfirare

3556 Posts

Posted - 2006/04/26 :  08:18:40  Show Profile
quote:
Forumet blir vad man gör det till!
Skriver ingen som gillar electronica, eller vad det nu kan vara, så kommer det såklart inte att finnas något att läsa om det heller.
MartinM lär exempelvis få vänta tills han sitter mumifierad med fjärren i handen om han tror att jag ska skriva något om electronica eller trance...

Själv har jag tyvär inget att tillägga direkt, därför skrivet jag inget. Ett bra tips är annars att leta reda på någon som har samma musiksmak som en själv på tex direct connect, dra ner kanske 2-3000 låtar från honom, sätt på random... Så har jag hittat en del skoj musik ... Sen om det är olagligt kan ju man ju prata sig blå om. Men man köper inget olyssnat, never!

admin @ Minhembio.com & självutnämnd Squeezbox-expert
Go to Top of Page

garmen
Member

757 Posts

Posted - 2006/04/26 :  08:40:06  Show Profile Send garmen a Private Message
håller med ovande talare, det är inte ofta jag köper något olyssnat. man kan hitta så otroligt mycket bra musik med hjälp av dc och andra liknande program. man vidgar sina vyer något otroligt. tänk på hur många artister som har nått er efter ni har "hittat" mp3 på nätet. tycker vi borde slå ett slag för mp3:an och en sänkning av skivpriset :P

sen kanske vi inte skall gnälla över att plattor är dyrt heller, sen tror jag att det är en ganska stor procent här på forumet som sitter med en anlägning för över 50 k, det blir många skivor. sedan tycker jag att det är ganska mycket vem som kan kissa längst med sin anlägning istället för att lägga mer kraft att lobba för lite smalare och lite mer annorlunda musik.

"Var därför noga med hur ni lyssnar, ty den som har, han skall få, men den som inte har, från honom ska tas också det han tror han har"
Lukas 8:18


http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=35882
skivsamlingen uppdateras fortlöpande -> http://www.discogs.com/collection?user=garmen

Edited by - garmen on 2006/04/26 08:42:16
Go to Top of Page

svejk
NA addikt

3505 Posts

Posted - 2006/04/26 :  08:45:24  Show Profile Send svejk a Private Message
Har flaggat för musikdelen tidigare med klent resultat. I trådar typ "varför hifi " är alla eniga om att det är musiken och inget annat som är drivkraften i hobbyn. Några tyckte att det var svårt att rekomendera en platta, skulle kännas fel om den var dålig, men att rekomendera om ett par högtalare för 50 loppor var inget problem.


pryttlar http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27255
Sugen på att lyssna? Skicka PM
Svejk
Go to Top of Page

MartinN
Member

1333 Posts

Posted - 2006/04/26 :  08:51:19  Show Profile Send MartinN a Private Message

Är det lättare att vara självlärd hifi-kritiker än musik-kritiker ?
Vill man kanske inte trampa folk på tårna om musiksmaken, olika
åsikter om kablar kanske accepteras lättare än olika åsikter
om en skiva ?

Tja, Miles Davis KOB har 48 år på nacken och har genomgått formaten Vinyl, CD och SACD samt diverse remaster och nytryck, men hifi-
utrustning kommer det nya av nästan jämt. Visserligen kan man
fråga sig om det det är mera givande att köpa ny CD-spelare
eller den nya remastrade KOB.

Martin
Go to Top of Page

Martin.M
Semesterfirare

3556 Posts

Posted - 2006/04/26 :  08:54:32  Show Profile
Där har du en anledning till att musikdelen inte är så intressant.

"Miles Davis KOB har 48 år på nacken"

Om jag talar för mig själv så är Miles Davis lika intressant som att sortera kattsand med en pincett typ... har försökt att lyssna men jag klarar inte av det.

Är det inte dags att upptäcka lite ny musik? Det kommer ju mer ny musik nu än någonsin

admin @ Minhembio.com & självutnämnd Squeezbox-expert
Go to Top of Page

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2006/04/26 :  09:32:15  Show Profile Send whiskyman a Private Message
För min del så är det helt enkelt av den anledningen att det diskuteras så mycket musik som inte intresserar mig. Dvs jazz, hiphop, trance och electronica.
Så intresset av att vara med på en tråd där man t.ex kan vinna en Rigmor Gustavsson skiva blir därmed mycket lågt. MvhKristofer
Go to Top of Page

Ryssen
100.000-klubben

8488 Posts

Posted - 2006/04/26 :  09:40:47  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message
Måste erkänna att jag alldeles nyligen gjorde mitt första beskök på musik forumet.Men då jag gillar lite mer hårdare musik så blir det mest att jag kikar på andra forum för just hårdrock mm.Jag har nyligen börjat kika på lite Jazz,Diana Krall är en artist jag gillar.Månadens skiva verkar vara en possitiv företeelse.Jag lovar att jag ska kika in på musikforumet lite mer.


Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page

n0p
Member

1047 Posts

Posted - 2006/04/26 :  10:08:47  Show Profile Send n0p a Private Message
Argumentet att man inte postar och läser ett forum för att andra inte skriver om sådant som man tycker måste ju vara definitionen av moment 22* eller ngt ;) . Jag menar de finns väl ingen jury här på forumet som definerar god smak och vad man ska lyssna på hemma för att man ska få anse sig vara "vän av hififorum", eller har jag missat ngt?

Men som många andra är inne på så har jag ofta svårt att sätta pränt på och skriva egna recensioner om skivor. Men jag försöker ialla fall tipsa om skivor och när jag gör det se till så att jag får med så mycket extern information som möjligt. Gärna där man kan få lyssna på musiken gratis.

Hal: Du skriver mycket klokt som jag skriver under på, och som du är inne på så finns det en poäng i att vara selektiv för grejjer som veckans skiva. Men, jag tycker att de är viktigt att poängtera att kravet för att starta en tråd på musikforumet är (imho) med all rätt lågt, de kan räcka med en länk till en intressant krönika eller nyheter inför ett kommande skivsläpp med ett releasedatum.

På andra siter så finns de ju forumsfunktioner för att "visa uppskattning", och de kan man väl ta som en tips att även om man inte har så mycket att tillägga i disskutionen och man antagligen inte kommer köpa skivan så kan man ju uppskattat texten och jobbet med den. Det kan ju vara ngt att ta efter.

* http://sv.wikipedia.org/wiki/Moment_22

Exit Planet Dust

Edited by - n0p on 2006/04/26 10:30:31
Go to Top of Page

Ryssen
100.000-klubben

8488 Posts

Posted - 2006/04/26 :  11:07:39  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message
quote:
Jag menar de finns väl ingen jury här på forumet som definerar god smak och vad man ska lyssna på hemma

Det hoppas jag inte att det finns,(en jury).Men jag kan se det som att man (jag) vidgar mina vyer,t.e.x har jag avskytt allt vad jazz heter förr,fick nys om namnet Diana Krall på forummet,och lyssnade lite,och det lät ju inte så tokigt + att jag tyckte det lät HIFI också,så två flugor på smällen.

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page

Boergars
Member

1641 Posts

Posted - 2006/04/26 :  11:30:05  Show Profile  Visit Boergars's Homepage Send Boergars a Private Message
Hejsan

Jag läser själv Musik ganska ofta, och finner det oftare mer intressant än tidigare nämnda kabeldiskussioner.
Här kommer jag än en gång in på mitt favoritintresse, språket.
Efter att ha varit medlem några år så vågar jag säga att vi har ett "Hifispråk" som de flesta medlemmar förstår.
Kan det möjligen vara så att vi saknar ett "musikspråk" här på forumet?
Att säga att en kabel låter vass, analytisk eller bastung kan nog hos de flesta skapa en känsla av hur deras favoritmusik låter med den kabeln.
Värre är det att förklara hur en sångerska eller en gitarr låter, och vilka känslor dtta skapar hos lyssnaren.
Detta kan vara en orsak till varför diskussionen under Musik inte blommar på samma sätt som under Hifi.

Dessvärre har jag inga bra lösningar på detta problem (om det nu är ett problem)?


/Per

SAOL säger:löda v. lödde, lött, lödd n. lött, pres. löder
sammanfoga medelst smält metall
Go to Top of Page

thosod
Member

111 Posts

Posted - 2006/04/26 :  11:51:22  Show Profile Send thosod a Private Message
Litet tips
för Er som är nyfiken på hur en en okänd artist låter
gå in på amazon.com där kan man lyssna en liten snutt (30 sek)
på låtarna och bilda sig en uppfattning om musiken
vh
Thomas
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.55 sekunder. Snitz Forums 2000