HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Vinyl kontra CD - Vad göra?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2006/01/19 :  23:13:14  Show Profile Send Buggsson a Private Message
quote:
Lynx 2 ljudkort


Bernt: Var det med ljudkortets omvandlare du lyssnade, eller fanns det någon extern?

J. Ullberg
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2006/01/19 :  23:38:28  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Buggsson:
Bara ljudkortet i sig självt. Men programvaran är viktig visar det sig ju. Windows mediaspelare suger ordentligt...
Idag installerade jag och en kompis J.River Mediacenter i min dator. Stöder proffsstandarderna som finns i M-Audiokortet. Oj vad mycket bättre det blev!
Edit: Jag kör ljudkortets översampling 96/24. Tråkigt att erkänna men det här slår faktiskt min CD.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

mattiasa
Member

584 Posts

Posted - 2006/01/20 :  07:50:01  Show Profile Send mattiasa a Private Message
Bernt: Mycket intressant. Intresset med musikserver väcktes när jag var med på "hemma hos" träff hos Hjort. Han kör ju HDD->Firewire->Benchmark DA->Audio Research->Accoustic Reality->Respons Hgt....

Vad tror ni om denna produkten? I MB200 verkar det sitta hyfsat fina komponenter i signalvägen. Annars får man väl ta ut signalen digitalt och använda extern DAC?

http://www.pixelmagicsystems.com/products/media_players/hd_mediabox.htm

"HD MediaBox™ is designed with high quality
audio playback in mind. Equipped with 24-
bit/192KHz audio DAC from Analog Devices
Inc, low noise Op Amps from Burr-Brown®
(famous for their clean output and ultra-low
distortion characteristics) and our own specially
developed timing circuitry, HD MediaBox™ can
now be the centre of your hifi as a high end
CD jukebox storing thousands of CDs!"

"The Audiophile Edition (MB200) adds a low
jitter TCXO (temperature compensated crystal
oscillator) to dramatically improve
spaciousness, clarity, impact, and purity,
providing the highest quality audio playback
available in any network media player."
Go to Top of Page

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2006/01/20 :  09:23:03  Show Profile Send mapem a Private Message
För att återknyta till frågan - vad göra? Ett sätt är säkert att satsa på någon typ av mediaserver. Jag tycker själv tanken är intressant att lagra alla sina CD på en bra sådan och sen är allting lättåtkomligt förhoppningsvis och med bra ljud. Och framtiden är väl att man hämtar sin musik från nätet, okomprimerat givetvis. De tekniska förutsättningarna borde finnas, och det börjar komma apparater. Det skulle vara mycket intressan tatt läsa en test där men jämför bra CD-spelare med mediarervrar.

Ett annat sätt är ju faktiskt att skaffa en bra CD-spelare. Jag har ingen aning om din spelare, har vad jag vet aldrig hört en Copland. Men mina egna erfarenheter är att att jag hade under lång tid väldigt svårt att njuta av musik från CD medan det var lättare från vinyl. Men även vinylspelare låter olika. Jag har personlig erfarenhet av tre olika av varje sort i anläggningen hemma - CD och vinyl.

Under vissa perioder har jag tyckt att vinyl varit överlägset - under andra CD - beroende på vad som stått i apparathyllan. Min nuvarande Naim CD3 slår klart den Ariston Pro med AT95E som jag haft under lång tid. När vi skaffade Naimen fick CD-skivorna nytt liv och det blev roligt att lyssna på dem, på ett sätt det aldrig varit tidigare.

Jag är väldigt förtjust i Naims CD-spelare, har inte hört något jag tycker låter bättre och mer musikaliskt. Men jag har ju verkligen inte hört alla, och jag vet ingenting om din Copland.

Just nu är det nog jämnt skägg mellan CD och vinyl, sen jag tog hand om en gammal Thorens TD 150 med Shure M75, nu med ny HE-nål.

Slutsatsen är att CD verkligen kan låta bra och musikaliskt med rätt spelare. Vinyl också. Hur det är med mediaservrar har jag ingen aning om, för min egen del känner jag inget ljudmässigt behov av en sådan, men den tekniska lösningen verkar tilltalande.
Go to Top of Page

josa1
Member

91 Posts

Posted - 2006/01/20 :  09:29:44  Show Profile Send josa1 a Private Message
Jag har haft Marcus Cables och Kimber mellan CD och förstärkare. Jag tyckte att det med dessa blev lite väl "stökigt" i ljudbilden. PAD lugnade ned det hela och det blev en svartare bakgrund men samtidigt lite dovare. En idé kan ju vara att byta till någon Nordost kabel mellan CD och föstärkare. Vad tros om det och vilken skall man pröva då? Valhalla är ju lite dyr? Jag vet inte hur Nordost signalkablar under Valhalla står sig? Jag har också funderat på att byta upp mig på CD sidan. Tankarna har rört sig kring Teac Esoteric X-03, MF Kw SACD, Bluenote Stibbert rörvarianten, Wadia 302, Electrokompaniet. Det kanske finns andra alternativ?
Go to Top of Page

Leif Eriksson
Member

700 Posts

Posted - 2006/01/20 :  09:57:42  Show Profile Send Leif Eriksson a Private Message
Om mastringen ser ut som i exemplen i Higfh Fidelity, (och så ser det ut för det mesta bland digitalformaten numera), så hjälper väl varken bättre CD spelare, media center eller annat.
Är musikmaterialet dynamikkomprimerat i källan, vare sig det är en CD eller en fil, så kommer det att låta "apskaft", i alla fall.

"the bitterness of low quality,
remains long after,
the sweetness, of low price"
//Leif
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2006/01/20 :  10:08:56  Show Profile Send Buggsson a Private Message
quote:
HD MediaBox™


Vad gäller denna box, med följande audioformat: MPEG 1: Layers I, II and III, PCM WAV, WMA, AAC, vad är då vitsen med att avkoda i 24/192? Är det brutal uppsampling det är fråga om eller? Det är över min horizont. För en ren audio-lösning, vilket är det enda intressanta för egen del, tror jag då mera på en extern DAC, om inte den som ljudkortet har, om man nu har ett, är vägen att gå. Mao, man låter datorn sköta om allt, utom då ev, DAC-jobb. Varför en massa andra apparater? Ett gäng speglade HDs och ett ljudkort/DAC och du är hemma.

Som jag nämnt i ett tidigare inlägg, här kommer en länk till till en USB DAC "Brick", där hela konceptet lät vettigt, kanske dock kanske inte priset, kommer nog själv, vid närmare eftertanke nöja mig med vad mitt nya ljudkort kommer att prestera. För jag anser det vara bättre att lägga pengarna på vinyl.

http://www.wavelengthaudio.com/usbdac.html

J. Ullberg
Go to Top of Page

mattiasa
Member

584 Posts

Posted - 2006/01/20 :  10:12:09  Show Profile Send mattiasa a Private Message
Helt rätt, Leif. Välj mjukvara med omsorg..... Men det är väl ingen nyhet, jag minns första gången jag blev "upplyst". halva CD samlingen är numera placerad på annan ort (källaren)....
Go to Top of Page

Buggsson
Medlem i AÖ

1657 Posts

Posted - 2006/01/20 :  10:31:28  Show Profile Send Buggsson a Private Message
quote:
Om mastringen ser ut som i exemplen i Higfh Fidelity, (och så ser det ut för det mesta bland digitalformaten numera), så hjälper väl varken bättre CD spelare, media center eller annat.
Är musikmaterialet dynamikkomprimerat i källan, vare sig det är en CD eller en fil, så kommer det att låta "apskaft", i alla fall.


Det är ju korrekt såtillvida mastringen är kass, men det finns väl undantag? Jag har t.ex. inte hört någon av dessa själv, men t.ex Chesky skall ju ge ut CDs med mkt bra kvalitet har jag hört, och det finns väl flera sådana bolag också. Vad gäller ett så kallat media center, så är det väl inte i första hand för att få bättre ljud, ialla fall för egen del. Det är bekvämlighet, plus att man kan elda upp det egenhändigt tillverkade CD stället. Ca 500 CD har jag hört skulle få plats på en 250 Gig HD. Vidare så får man ju en enhet mindre i stereo racket. Det där med felkorrigering låter ju också interessant, och lutar ju åt ännu en fördel med att köra via dator.

J. Ullberg
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2006/01/22 :  15:39:16  Show Profile Send nin a Private Message
josa1, är själv en vinylgalning, men måste ändå fråga om du har dåligt (sämre än vinyl) ljud på ALLA dina CD skivor, eller bara en del? Om det är bara en del så lär det vara utgåvorna som det är fel på. Om det är alla, så får du väl försöka leta rätt på en CD spelare som ger dig bättre ljud. Eller försöka hitta vinylversionen och byta.


Bernt Jansson, Varför skulle de låta bättre och föra över sina CD skivor till en hårdisk än att spela dom via vanlig CD?
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.64 sekunder. Snitz Forums 2000