HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Dämpfaktor
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/12/17 :  12:18:18  Show Profile Send marens a Private Message
Det handlar som sagt om utgångsimpedansen hos förstärkaren, när denna börjar bli tillräckligt* låg så försvinner effekterna** av utgångsimpedansen i serie med högtalarna.

*Vad som är tillräckligt lågt beror på hur högtalarnas impedans ser ut. Om den är låg och starkt varierande behöver utimpedansen vara lägre (högre dämpfaktor) för att de negativa effekterna ska försvinna. Är impedansen hos högtalarna hög och uten att variera för mycket så räcker det med en lägre dämpfaktor.

Med normala högtalare så kan en dämpfaktor på 150 eller mer räknas som tillräckligt hög. Efter detta så gör det i princip ingen skillnad. Det är alltså ingen poäng att ha en dämpfaktor på 2000 eller 200 tex eftersom högtalarnas impedans och kabelresistans mm kommer att totalt dominera. En dämpfaktor på 1'000'000 blir alltså som en droppe i havet. Det blir ingen praktisk skillnad mellan en droppe i havet och 1000 droppar i havet.

**De negativa effekterna med låg dämpfaktor har redan nämnts i tråden. Om en högtalare är gjort med en dämpfaktor på 150 eller mer som utgångspunkt så kommer man att få klangliga förändringar med en dämpfaktor på 10 tex. Ju lägre dämpfaktor desto mer kommer den att färga högtalarnas ljud klangligt.

De positiva effekterna med låg dämpfaktor är att man med en signifikant yttre impedans i serie med högtalarna hjälper till att bromsa moduleringen av strömmen genom talspolen till följd av olinjäriteter i högtalaren. Tex varierande induktans med membranförskjutningen och varierande resistans pga temperaturförändringar. Dessa effekter skapar distorsion och man kan alltså minska denna distrson genom att låta en yttre resistans bromsa förändringarna i ström genom kretsen.

Detta gäller alltså om högtalartillverkaren inte tagit hänsyn till dessa effekter i högtalaren och inte har anpassat filtrenas drivimpedans så att dessa effekter minimeras.

Ett exempel på högtalare där man garanterat inte gjort detta är en ensam bredbandare utan någon sorts filter. Eller en aktiv högtalare utan passivt filter. Dessa kan faktiskt dra lite nytta av att kopplas med förstärkare med hög utimpedans. Det kan göra så att distorsionen i systemet faktiskt minskar. Därför finns det teknisk fog för att förstärkare med hög utimpedans passar bättre till bredbandare. Men det bästa är egentligen att ta itu med själva problemet. Det är ju inte förstärkarens låga utimpedans som är grundproblemet i dessa fall utan högtalarens konstruktion som inte är distorsionsoptimerad.

Edited by - marens on 2005/12/17 12:47:47
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2005/12/17 :  15:45:07  Show Profile Send MatsT a Private Message
Kul att marens tog upp "bromsning av mot-emk", ett av de ämnen jag gärna diskuterar men avstod från att skriva om tidigare i denna tråden eftersom det ofta ger upphov till lite mothugg som jag inte känner för att ta hand om just nu pga viss tidsbrist.

Åter till ämnet då... Ett system med väldigt låga förluster har en tendens att bli lite resonant och därför är det ofta bra att ha lite inbyggda resistanser i högtalare, med detta följer ju också att dämpfaktorn egentligen "förstörs" av de inbyggda resistanserna i högtalarnas delningsfilter och den "broms" som många tror finns pga låg utgångsimpedans i förstärkaren finns egentligen inte! Vad det egentligen handlar om är huruvida högtalarens konstruktör använt låg eller inte så låg utgångsimpedans vid optimeringen av högtalaren. Jag tycker personligen att det är synd att de flesta högtalarkonstruktörer jobbar med låg utgångsimpedans eftersom vi förmodligen skulle fått mer välljud (kvalitet, inte kvantitet) om lite mer resistanser använts. Det blir alltmer vanligt med lågimpediva högtalare med ojämn impedanskurva, det borde egentligen förbjudas!!

PS. Den sista meningen är naturligtvis endast min egen ståndpunkt och inget jag tänker försöka att få genomfört.
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/12/17 :  16:02:06  Show Profile Send marens a Private Message
Jag vet inte om det kallas bromsning av "mot-emk", det kanske är något annat. Jag är så dålig på sådana här namn. Sammanfattningsvis så kan man förklara det med att man bromsar olinjäriteter i strömmen genom talspolen genom att man låter en variationslinjärare impedans i serie "ha mer att säga till om" när det gäller strömmen. Det är ju strömmen (och inte spänningen) genom talspolen som genererar ljudet. Det är det inte många som tänker på. Ofta så tänker man sig att man vill "hålla i konerna" genom att få spänningen från förstärkaren så nära talspolen som möjligt eller liknande. Då misstar man sig helt enkelt.

Edited by - marens on 2005/12/17 16:04:29
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/12/17 :  16:11:48  Show Profile Send marens a Private Message
MatsT: Jag undrar lite över ditt resonemang kring att designa högtalare med låg utimpedans som utgånspunkt. Att det skulle vara sämre alltså. Det är ju bara en utgångspunkt, ett interface sas som underlättar för matchningen av förstärkare till högtalaren. De nödvändiga serieimpedansanpassningar man vill göra är väl bättre att lägga i högtalaren där det går att ampassa impedansen mer "custom" sas. Det som skulle tala emot att göra så är ifall det skulle innebära konstruktionsmässiga problem med att göra förstärkare med låg utimpedans men jag har inte sett några indikationer på det, snarare tvärtom. Med låg utimpedans/hög dämpfaktor menar jag alltså enligt min tumregel i första inlägget, dvs allt över dämpfaktor 150 ungefär.
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2005/12/17 :  19:41:12  Show Profile Send MatsT a Private Message
quote:
MatsT: Jag undrar lite över ditt resonemang kring att designa högtalare med låg utimpedans som utgånspunkt. Att det skulle vara sämre alltså.


I princip har du väl redan svarat på det själv.

quote:
Det är ju strömmen (och inte spänningen) genom talspolen som genererar ljudet. Det är det inte många som tänker på.


Allt hade varit mycket enklare om förstärkarna hade varit strömgeneratorer istället för spänningsgeneratorer. Nu var det väl inte så långt jag tänkte när jag skrev att det är synd att optimering normalt görs med låg utimpedans. Valet av förstärkare hade blivit friare om en en högre utimpedans tilläts och även kablarna hade varit mindre betydelsefulla. I praktiken känns det som förstärkare blir mer och mer lika en "styrbar svets" och att göra en sådan lika välljudande som en lite mindre extrem spänningsgenerator är inte helt enkelt. Även högtalarna skulle med stor sannolikhet bli mer välljudande om inte "extrema spänningsgeneratorer" förutsatts vid konstruktionen. Det senare och kanske även det tidigare påståendet kommer säkert att ifrågasättas av många men min åsikt är den som jag återgivit här. Några direkta bevis har jag inte men vem har det egentligen?!
Go to Top of Page

holmgrenstefan
Member

390 Posts

Posted - 2005/12/18 :  22:11:38  Show Profile Send holmgrenstefan a Private Message
Det är synd att det ofta är som idag att ju billigare en högtalare är desto kraftigare förstärkare krävs.Fast vist fins det högtalare i 250 000 kr+ med impedanser runt 1 ohm.
en Billig högtalare skall enligt mig vara konstruerad så den kan drivas med mindre förstärkare.
Det fins även fabrikat som är konstruerade på detta vis.
men Dom är få.
tyvärr är det ofta filtren som bortprioriteras i billiga konstruktioner och vissa vill bara ha en komponent av Tyckandet "
ju mindre desto bätre" Sedan fins det en heldel andra konstigheter i branchen tex rör på 2000 talet.
fast dom är fina att se på på julafton.

.

[size=1]driver R.A.L
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.31 sekunder. Snitz Forums 2000