HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Litet experiment med hopknölad socka
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2005/08/25 :  11:11:41  Show Profile Send mapem a Private Message
Hej!

Jag roade mig häromdan med att knöla in sockor i basreflexrören på mina Neat Petite III. De är stativare som går rätt djupt i basen, med tyngd och kraft, men också med en tendens till överbetoning av vissa toner i basen.

Vad hände? Jag tyckte mig höra en svagare men frekvensjämnare basåtergivning, inte lika "snabb" som tidigare, kanske lite otydligare också, men den nämnda "en-notigheten" var till stor del borta. Dessutom tyckte jag att det redan klara och öppna mellanregistret, där röster finns, lät ännu klarare och öppnare.

När hustrun kom hem undrade hon varför det hängde ut gamla strumpor från högtalarna och när jag förklarade sa hon att "det är väl nått heminredningstips från nån knäpp hifi-site förståss". Den ohängde sonen som kom på besök lite senare sa "farsan, ta å lyssna på lite musik i stället för på högtalarna, va"

Så jag ryckte ur strumporna, eftersom jag behövde dom på fötterna, inte av någon annan orsak, naturligtvis.

Men jag tänker nog fortsätta att experimentera (utan publik) och försöka hitta en balans mellan tyngd och kraft å ena sidan och klarhet och jämnhet å den andra. Diskunderlägg av skumplast ska inhandlas och klippas till i lämpliga bitar för att fylla rören i olika grad.

Hälsningar

Mats

Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ

9028 Posts

Posted - 2005/08/25 :  11:24:42  Show Profile Send Tobbe_L a Private Message
Måste säga att du har en mycket klok son
"farsan, ta å lyssna på lite musik i stället för på högtalarna, va"
Det ligger en hel del i den meningen.
För visst är det så vi hifinördar har en tendens att ibland koncentrera oss mer på prylarna än på musiken....

Jag är inte dum....
Jag har bara otur när jag tänker
Go to Top of Page

MartinN
Member

1333 Posts

Posted - 2005/08/25 :  11:42:22  Show Profile Send MartinN a Private Message
Hej,

jag anser att den bästa basen får man med slutna lådor
inte basreflexkonstruktioner. En basreflexhögtalare
rekommenderas oftast att stå långt ute i rummet för att
inte få konstiga effekter från närhet till vägg. Att
plugga basreflexporten ger nästan en sluten låda och
då kan man eventuellt experimentera med att flytta
högtalaren närmare väggen och se om det blir bättre
eller sämre. Visst är basreflexhögtalare optimerade
för att fungera bäst utan plugg men vem vet om man
kan hitta på ett bra tweak för sitt eget rum.

Martin
Go to Top of Page

Dr.Nope
Member

631 Posts

Posted - 2005/08/25 :  13:14:28  Show Profile Send Dr.Nope a Private Message
Har själv pluggat basreflexen i mina högtalare, och upptäckte att membranen rör sig mer. Är det bara för att luften inte åker ut, eller påverkar det också rörelsen i magneten och på så sätt ökar impedansen i högtalaren? Brukar ju heta att basen blir rappare av att plugga porten, så funderade på omd et kan ha att göra med att impendasen går upp och gör det lättare för förstärkaren. Knasig fråga kanske, men jag funderar lite på det ibland så det hade varit trevligt om någon vet svaret. Slipper ju tänka på det mer då.

Fått ordning på förstärkaren än? Jajamensan, den står där borta och svänger för sig själv!

You can kalla mig James, eller Jimmy för de svenska
Go to Top of Page

The Leafs
Member

387 Posts

Posted - 2005/08/25 :  13:55:50  Show Profile Send The Leafs a Private Message
Intressant ämne detta.

Man har hört många som har upplevt en förbättrad och mindre bumlig basåtergivning med sockor/skumgummi eller något annat i basportarna. Men frågan man kanske måste ställa sig är följande: Påverkar detta basens hållbarhet och livslängd? Jag menar; de är ju konstruerade för att sitta i en portad låda och lådan är i sin storlek anpassad till just denna bas och porten... Påverkas baselementets hållbarhet om man spelar högt med diverse tingestar i porten?

Å andra sidan...jag vill minnas att det fanns/finns högtalartillverkare (även "finare" tillverkare) som med berått mod skickar med skumgummipluggar med sina basreflexhögtalare och snudd på uppmanar ägaren att tweaka lite med dem. Tvivlar på att man skulle göra det om man vet att det skulle finnas någon risk med detta...?

Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/08/25 :  13:59:37  Show Profile Send matte76 a Private Message
quote:
farsan, ta å lyssna på lite musik i stället för på högtalarna, va


Ett gott råd som alla audiofiler borde fundera på!

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2005/08/25 :  16:39:49  Show Profile Send Knoppen a Private Message

Dr Nope skrev:
quote:
Har själv pluggat basreflexen i mina högtalare, och upptäckte att membranen rör sig mer. Är det bara för att luften inte åker ut, eller påverkar det också rörelsen i magneten och på så sätt ökar impedansen i högtalaren? Brukar ju heta att basen blir rappare av att plugga porten, så funderade på omd et kan ha att göra med att impendasen går upp och gör det lättare för förstärkaren. Knasig fråga kanske, men jag funderar lite på det ibland så det hade varit trevligt om någon vet svaret. Slipper ju tänka på det mer då.


Själv har jag i skolan bl.a. pluggat engelska, biologi, hemkunskap och sånt. Basreflex har jag dock aldrig pluggat.

Din notering av att högtalarmembranet rör sig mer, stämmer generellt. Basreflexporten (akustisk massa) tillsammans med lådans volym (akustisk fjäder) bildar en resonator. Högtalarkonens utslag vid denna resonansfrekvens blir så gott som noll. Istället kommer nästan allt ljudtryck från basreflexporten istället. Genom att konens utslag blir mindre, kan man spela starkare och/eller med lägre distorsion, så i allmänhet är det bättre med basreflexlåda än sluten låda (givet samma element och luftvolym genom att proppa igen porten). Undantag kan förstås förekomma om den högtalare man har köpt, är korkat dimensionerad. Det brukar dock vara mer sannolikt att en högtalartillverkare har gjort den bäst möjliga kompromissen mellan djupbasförmåga och max ljudtryck, distorsion o.likn. än att ha "råkat" missa att en sluten låda skulle varit bättre än basreflex. Min rekommendation är att avråda från strumptricket, annat än för de fall som tillverkaren skickar med skumgummiproppar. Med pluggade portar kan man ibland få mer gynnsam interaktion med lyssningsrummet, men det beror alltså på hur det är utformat o.likn.. Vissa tillverkare har ej heller kolla på den inverkan som rummet ger tillsammans med högtalaren, och då kan de ha dimensionerat basregistret "för starkt i nivå", men det skulle isåfall kunna vara bättre att använda en tonkontroll istället. Helt klart är att det i allmänhet blir "mindre bas" med pluggade portar, ej nödvändigtvis "bättre".



Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

MatsT
100.000-klubben

2457 Posts

Posted - 2005/08/25 :  17:27:50  Show Profile Send MatsT a Private Message
Pluggade portar tror inte jag heller på, blir det bättre så är högtalaren feldimensionerad till att börja med.

Jag läste här på formet om någon som gjorde ett intressant experiment med basreflex och det är nästan gratis att prova! Han stoppade in ett A4-papper i basreflexporten och förlängde på så sätt röret och man kan då åstadkomma en "underavstämning" och få en lite avrullad bas ned till portens bidrag som kommer vid lägre frekvens än innan modifieringen. Om man har för kraftig bas pga rummet kan nog den här enkla modifieringen vara ganska verkningsfull och vettigare än strumpor i porten.
Go to Top of Page

Dr.Nope
Member

631 Posts

Posted - 2005/08/25 :  17:46:55  Show Profile Send Dr.Nope a Private Message
Dynaudio skickar med pluggar att använda om man inte kan ställa högtalaren tillräckligt långt från väggen, så jag har provat det ett par gånger, sambon klagar redan på att de står för långt ut, hela 30-40cm från väggen tror jag det är. *försvarar mig*
Det blir dock bättre stuns i den bas som finns. Undrade bara lite om det bara hade med att göra att högtalaren blev mer "sluten" eller om det kan vara så att basen kanske blir mer högohmig pga att konen rör sig mer och därför kan förstärkaren hålla kvar konen i bättre grepp (med andra ord bättre med kraftigare förstärkare) :-D

Fått ordning på förstärkaren än? Jajamensan, den står där borta och svänger för sig själv!

You can kalla mig James, eller Jimmy för de svenska
Go to Top of Page

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2005/08/25 :  21:05:37  Show Profile Send mapem a Private Message
Hej igen!

Jodå, även Neat lär skicka med proppar med sina högtalare, mina var dock begagnade och eventuella proppar följde inte med.

Det där med underavstämning har jag testat själv med viss framgång på mina gamla popboxar (Carlsson OA5 ungefär) som fick jämnare frevensgång och "torrare" bas med lite längre rör.

Jag tror inte det är så lyckat att täppa till röret helt, av de skäl Knoppen nämnde. Det handlar väl mera om att något förändra rörets funktion genom att öka luftmotståndet där. Kanske samma effekt som att underavstämma, vad säger basreflexteoretikerna? Enligt vad jag själv inhämtat i litteraturen är det svårt att exakt beräkna en basreflexhögtalare och varje individuellt element skiljer sig. Så det kanske är på sin plats att trimma lite.

Alla högtalare är ju dessutom mer eller mindre känsliga för hur när väggen de placeras, mina måste stå rätt nära vägg eftersom rummet ser ut som det gör, och då kanske detta kan vara ett sätt att klara rumsanpassningen, tänkte jag.

Mats
Go to Top of Page

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2005/09/01 :  08:39:02  Show Profile Send mapem a Private Message
Nu har jag häromdan provat med att förlänga rören med hoprullade papper. HU! All bas försvann, musiken blev trist och livlös. Så det var inte bra. Pappersrören bort, direkt! I går kväll satte jag mig ner för att läsa lite och satte på EST:s Viaticum för att höra lite musik samtidigt. Inte gick det att läsa samtidigt, inte. Jag blev sittande intensivt lyssnande till det utsökta pianospelet, det intrikata trummandet och inte minsst de komplicerade basgångarna. Och allt av detta hördes separerat och tydligt men samtidigt hophållet i en musikalisk helhet. Så jag kanske ska låta högtalarna vara som dom är... och acceptera att vissa skivor låter entoniga i basen. Det kanske är skivorna det är fel på. Fast jag ska nog testa med lite olika proppvarianter oxå innan jag ger upp helt.

Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.62 sekunder. Snitz Forums 2000