HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 Diverse
 HiFi Off Topic - Fritt Forum
 Baka Bröd !!!!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

mace
London calling

5296 Posts

Posted - 2005/08/14 :  20:07:20  Show Profile Send mace a Private Message
Hejsan alla glada mm.

Jag har alltid gillat att laga mat, baka och ha mig i köket.
Fram tills nu har jag väl tyckt att bröden jag bakar blir godkända, men jag har alltid saknat det där som gör ett bröd så gott Ni vet
Bröd skall ju smaka som från bageriet man ramlar in i på resan i Europa eller annorstädes

Hur har mina bröd då smakat undrar Ni kanske......eller inte
Tja ! de har smakat som vanliga bröd man köper i sin matvarubutik, ganska trist.
Ingen skorpa att tala om, ingen elastisitet, ingen egentlig arom. Och har man brödet inlindat i kökshandduk så torkar det på en dag eller två

Tack och lov för bibliotek !!!!!!!! Ramlade på (Jag ramlar nog ganska mycket) en hylla där en bok stod ovanpå och sken.
Bilden på omslaget föll jag för direkt (se, ännu än gång !!!))

Brödet såg ut som JAG vill att mina bröd skall se ut, det smakar gott i munnen bara man tittar Sen att titeln var rak och enkel "BRÖD" skadar ju inte.

Efter att ha läst på ett par kvällar så inser jag att jag nog aldrig låtit ingredienserna komma till sin rätt. Jag brukade baka ett normalt vetemjölsbröd ungefär så här,

Lös 50 gr. jäst i 37 gradigt vatten, i med mjöl salt och eventuellt olja och kryddor. Kör tills degen är smidig (läs ett par minuter)
Låt jäsa en halvtimme eller så, knåda lite och forma till bröd och jäs ett tag till och sen in i ungnen ------> Färdigt ! Och ätbart.

Nu är det helt andra regler som gäller, smaka på följande ord,
Poolish, Levain, Raskdeg, Botgörning, stötning......Ahhhhh, brödet måste ju bara bli gott

Hur gör jag nu då ???? Obs !! Har bara använt två av en hel DRÖÖS med recept ännu, så mycket gott väntar här hemma

Notera även att jag bakar på det "lyxigaste" sättet = TID !!
Kan även göras på EN dag

På kvällen dag ett sätter jag en Poolish eller fördeg beroende på bröd.
Detta är bröd med Poolish.

500 g vatten, 20 gradigt
350 g, vetemjöl (hög proteinhalt)
150 g durumvetemjöl
5 g jäst

Får jäsa i kyskåp tills nästa kväll.

Dag två.
Blanda Poolishen med botgörningen,
15 g jäst
25 g olivolja
50 g ägg
500 g vatten NEJ NEJ NEJ NEJ !!!!!
400 g vetemjöl

kör i degmaskin på låg hastighet i 13 minuter, Ja ! 13.
I med 20 g salt och kör på hög hastighet i 7 minuter till.
låt degen vila i en timme.
Forma till två bröd.
låt bröden jäsa i kylskåp över natten

Dag tre, Tjong in i ungnen (jag har sten)
baka i ca en timme.

HIMMELSKT !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jag har även en vetesurdeg och en rågsurdeg som bor i kylskåpet, Alltid Redo

Observera att detta bröd, precis som de flesta andra i boken, såklart kan bakas som "vanligt" på en dag/kväll.
Att lyxa till det hela med tid ökar tydligen bara aromen


Kom igen, Låna boken och baka BRÖD på "riktigt"

BRÖD
Jan Hedh
Klas Andersson
ISBN 91-518-4259-9


Jag är så, så glad att jag ramlade på denna boken och att det är så många recept kvar att pröva !!!!!
Kommer ALDRIG att baka bröd som förr !!!!!!!!!!!

M

mera quad ESL = mera välljud.

"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.

Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(

"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.


Mr 500!

Edited by - mace on 2005/09/07 00:53:45

Micke Y
100.000-klubben

7711 Posts

Posted - 2005/08/14 :  20:20:20  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Nej, nej så här skall du göra:

1 L grovt råg mjöl (eller graham om du vill variera)
1 l kokande vatten
anis
Gegga ihop och låt stå till nästa dag (låt inte stå för länge för då blir det öl)

0,5l vatten (kan bytas till apelsin juice om du vill)
50g jäst
1-2 msk salt
1 dl sirap eller farinsocker
1,8 l vetemjöl
Blanda (maskin är nästan ett måste)
jäs en timme
lägg i 3x 1L formar
grädda en timme (175)
Låt stå till nästa dag

Ät och njut

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

Piggen
Member

676 Posts

Posted - 2005/08/14 :  20:20:35  Show Profile Send Piggen a Private Message
Det får man ju ta och prova! Tack för tipset Mace!

Indiana Jones är bara en blek kopia av Bröderna Dahl!
Go to Top of Page

ohmega
Member

4651 Posts

Posted - 2005/08/14 :  20:38:16  Show Profile Send ohmega a Private Message
Asch...va´fjantigt...i riktiga brödbak används sprängdeg

Medlem i klubbstugan SVAVEL - "Vi kör så det ryker"
Mitt Hifi-intresse är ingen prylhobby - det är en materialsport :) Anläggning: DVD-Denver + Naim Nait2 + Epos ES11 OCH FT-1600 MkII + 200 CD-skivor
Go to Top of Page

arcam
Member

1698 Posts

Posted - 2005/08/14 :  22:15:56  Show Profile Send arcam a Private Message
Sprängdeg...då måste det bli ett kanonbröd...
Go to Top of Page

arcam
Member

1698 Posts

Posted - 2005/08/14 :  22:16:22  Show Profile Send arcam a Private Message
...eller ett kanon bröd
Go to Top of Page

mace
London calling

5296 Posts

Posted - 2005/08/14 :  22:23:23  Show Profile Send mace a Private Message
quote:
Nej, nej så här skall du göra:




Mummsigt värre, det finns en hel dröööös med recept i boken på alla möjliga mjölsorter, Låna och bli inspirerad

M

mera quad ESL = mera välljud.

"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.

Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(

"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.


Mr 500!
Go to Top of Page

LarsTokyo
100.000-klubben

776 Posts

Posted - 2005/08/15 :  02:22:18  Show Profile Send LarsTokyo a Private Message
Jag vill också baka men avsaknaden av gott/nyttigt mjöl i Japan gör det omöjligt för mig.

Nu i North Carolina, USA.
Go to Top of Page

Jörgen_G
Medlem i AÖ RödaTråden vinnare

8011 Posts

Posted - 2005/08/15 :  10:20:56  Show Profile  Visit Jörgen_G's Homepage Send Jörgen_G a Private Message
Jag har bakat eget matbröd från och till sedan slutet på 70-talet. När jag pluggade behövde jag hålla i pengarna och det visade sig att att baka matbröd gav väldigt bra utväxling i plånboken.

Några enkla saker jag brukar göra när jag bakar matbröd för att förbätrra standardrecepten:

- halvera jästmängden när man bakar på ljummet (typ 37grader) degspad. D v s 25g jäst till ½ liter degspad.

- alltid ha i en ½msk sirap i degspadet (½ liter) för att få igång jäsningen

- ligg på underkant när det gäller mjölmängden till att börja med. Blir det för löst kan man alltid arbeta in lite mer mjöl på bakbordet. För mycket mjöl är mycket svårare att årgärda när degen väl är blandad.

- Låt degen vila 10min på bakbordet mellan knådningen och det att man bakar ut levarna eller bullarna

mvh/ Jörgen G

Mina grejor kan man läsa om i min tråd i Medlemmarnas system.

Hen är ett förvånansvärt praktiskt och användbart pronomen.

Edited by - Jörgen_G on 2005/08/15 10:21:35
Go to Top of Page

weezer
Member

568 Posts

Posted - 2005/09/06 :  22:04:51  Show Profile Send weezer a Private Message
Mace

Det där receptet är uppåt väggarna fel vad gäller proportionerna mjöl-vätska. Öka på vetemjölsmängden på dag två och öka på jästen är mitt tips. Alt. dra ner på vätskan. Gjorde en fyrdubbel sats på jobbet och matade i säkert 1.5 kilo xtra vetemjöl. Gott? Jovars, hyggligt .
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2005/09/06 :  23:17:23  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Men grabbar - bilder då!??

Själv gjorde jag ett Ernst-sommartorparbröd i lördags. Ett tämligen normalt bröd med jäst, vetemjöl, olja och socker/salt. Knixet var att kavla ut det för att fylla med, i mitt fall, lufttorkad skinka, soltorkade tomater, oliver, rocculat, etc. Sen rullades härligheten ihop, skruvades och lades snurrat runt sig själv. In i ugnen på 200 grader och ca 30 minuter. Otroligt läckert att skiva upp brödet och se lite form, färg och spännande godsaker i brödet...

JA - hela limpan till 15 pers gick åt på en kväll!


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

mace
London calling

5296 Posts

Posted - 2005/09/07 :  00:49:24  Show Profile Send mace a Private Message
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaarghhhhhhhhhhhhhh

Weezer, Jag är skylldig dig ett kondisbesök.....minst !!

Felet (Vattnet) är nu åtgärdat

Trist att jag inte ens kan skriva av innantill

F'låååååååt igen !

M

mera quad ESL = mera välljud.

"Efter tillnyktring vaknade han upp medvetslös" TV4-Nyhetsmorgon.

Bio har inte varit detsamma sedan Nickel Gammaldags försvann :-(

"Det finns egentligen inga rakor på den här banan, de enda rakorna som finns är böjda" Eje Elgh, Australiens F1-GP 2008.


Mr 500!
Go to Top of Page

weezer
Member

568 Posts

Posted - 2005/09/07 :  07:36:59  Show Profile Send weezer a Private Message
Inga problem ...vi får se vad som händer med de tio limpor som kalljäser tills nu på morgonen utvecklas till (snodde en del av degen del två å bakade av igår nämligen..).

PS. Rostat till frukost med hemgjord hallonsylt är det smarrigt dock!
Go to Top of Page

molsson
Member

1646 Posts

Posted - 2005/09/11 :  19:08:32  Show Profile Send molsson a Private Message
Snälla "Micke Y", man dissar INTE Jan Hedh. Inte någonsin, och aldrig. Han är brödgud.

No hay banda!!
Go to Top of Page

Micke Y
100.000-klubben

7711 Posts

Posted - 2005/09/11 :  20:59:31  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Är han brödgud?? Då måste jag kolla lite närmare.

Jag bara skojade lite med mace

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.31 sekunder. Snitz Forums 2000