Author |
Topic |
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
Posted - 2005/08/10 : 15:01:02
|
Lekte med några bekantas espressomaskin i helgen. Tyvärr så fick jag inte till något bra mjölksum maskinen ifråga är en Gaggia Classic o om jag har förstått rätt så ska det vara en rätt ok maskin..
Så vad är hemlighet bakom ett sådant där tjockt mumsigt mjölkskum |
Jag är inte dum.... Jag har bara otur när jag tänker |
|
Bubbel
Eojeud-VALS, 100.000-klubben
6798 Posts |
Posted - 2005/08/10 : 19:28:17
|
En rejäl utombordare fixar skummet
/Anders Numera en hänsynslös eoJUED:are. |
Min stereo: Hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, hemmabygge, köpe cdspelare, hemmabygge. |
|
|
drkim
Klubbmästare HKS
2647 Posts |
Posted - 2005/08/10 : 20:45:53
|
Hej!
Nägra tips!
* Kall mjölk, ej mini (Även om en del förordar det) använd gärna standardmjölk för god krämighet.
* Ha en bra behållare att skumma i - gärna en lagom stor stålkanna.
* Blås först ut gammalt vatten i ångröret och se till att detta är rent (Inga gamla mjölkrester som sätter igen ånghålen).
*Försök att arbeta upp en rotation på mjölken - lättast om det sitter ett proffsångrör med tre hål.
*Här kan man hjälpa till lite genom att föra ångmunstycket lite upp och ned (vid ytan), samtidigt som man gör en roterande rörelse - när rotationen kommit igång så gäller det att hålla denna vid liv tills rätt skummängd uppnåtts...
OBS! Värm inte för länge, då smakar mjölken risgrynsgröt...
*Enda som hjälper är att träna, träna ochg träna...
Jobbar i baren på Stena Nordica (Karlskrona - Gdynia) - där vi har en finfin maskin
Edit: Länk till vår maskin: http://www.lamarzocco.com/linea-2.html
Lycka till!
Mvh Jocke |
Med vänliga hälsningar Jocke
Mitt system! Maila mig! |
Edited by - drkim on 2005/08/11 19:31:40 |
|
|
Roq
RödaTråden Vinnare
2892 Posts |
Posted - 2005/08/10 : 23:15:02
|
Intressant. Vi har också en Gaggia Classic. Jag har övergett skumning via ångan eftersom jag tycker att mjölken smakar utspädd VARJE gång. Den blir vattnig även om jag använder standardmjölk. Är det handlaget det hänger på ändå? Hur lång tid ska skumningen ta - det känns som om att ju längre tid desto mer vatten får man i mjölken.
edit: Rättelse: När jag tänker efter är det en "Evolution" vi har. |
Edited by - Roq on 2005/08/10 23:15:45 |
|
|
vemsom
Member
6618 Posts |
Posted - 2005/08/11 : 00:47:07
|
* Använd en kanna (stål) med rund botten och en aning smalare upp till än i botten
* Blås ut luften och det lilla vattnet som i början hänger med innan du kör ner pipen i mjölken
* brassa på uta bara h-lvete
* Håll med handen på kannan och känn när den börjar bli lite varm, samtidigt kommer ljudet från mjölen ändra sig en aning ochlåta mer från att ha låtit skrikigt att låta mer som ett aningen mer lågfrekvent vrål.
* håll ång-pinnen eller vad vi skall kalla det ca en / två cm under mjölkytan tills du hör detta och för sedan ner.
Du skall aldrig få ner luft klunkvis., når du tittar ner skall det snarare se ut som en virvel. Det skall inte stänka.
Humm.. sen håller du pipen nere i mjölken tills det blir så varmt att du tycker det är lite för vamr för att hålla handen på stålkannan och då stänger du snabbt av (medan du är nere i mjölen.
Och öva! :)
Lycka till! |
// fd. Klubbmästare och grundare av eoJeud // fredrik@vemsom.se / www.vemsom.se - - - DIY or DIE! - - - // Min "läggning" |
|
|
Tobbe_L
Klubbmästare i AÖ
9028 Posts |
|
|
Topic |
|