Kan det låta illa med den där riggen som står uppställd brevid? Skägget är ju inte känd för att bygga illalåtande prylar direkt. Fast det är väl två sommarpraktikater som står för själva snickrandet. Ingen dålig praktikplats
megajocke: Japp, de där är ett par ganska galna högtalare också, men ser man till konarea vs lådstorlek är de nog ungefär lika galna. Frågan är nog om man inte måste skaffa hus innan man ger sig på något liknande..
Jag tycker Nelson "skägget" Pass har helt rätt inställning till det mesta. Han är inte fast i en massa förutfattade meningar utan experimenterar vilt. Och så har han ju en ivrig skara DIY-folk som bildar symbios med honom. Skägget är en frisk fläkt i Hifi-världen helt klart.
Vad vinner man på att ha en sådan hiskeligt stor låda till en sådant litet element Ligger det en mastodont beräkning bakom eller Gör det att man får ut maximal effekt av elementet
"difficulties mastered is opportunities won" - Winston Churchill
Det händer mängder av spännande saker med så stora horn. På bilderna ser man att elementen spelar ut i rummet. Baksidan av elementen spelar in i en "ljudtransformator" som horn egentligen är. Hornen anpassar membranets rörelse till luften på ett sådant sätt att verkningsgraden ökar. Storleken beror på att man låter hornet utvecklas exponentiellt tills slutarean är så stor som man kan få plats med i det tänkta rummet. Anpassningen (trasformeringen) blir på så sätt bättre.
Ett så litet element som det är frågan om här ovan kan prestera bra nivå med hög kvalité på frekvenser över ca 100hz. Frekvenserna under 100hz klarar oockså elementen av men med avsevärt sämre verkningsgrad. Det är här hornet kommer in. Hornet anpassar membranets rörelser till luften på så sätt att även de djupare tonerna får samma nivå som de högre. Till detta får man en annan fördel på pluskontot. När hornet anpassar membranet till luften byggs det upp ett tryck bakom membanet i samma ögonblick som mebranet skall tryckas bakåt och när membranet trycks utåt har det uppstått ett undertryck på samma plats. Detta medför att bastonerna som alstras av elementet alstras med minsta möjliga membran- rörelse. Detta sänker distorsionen samt tillåter element med liten Xmax att verka i hornet vilket de flesta bredbandselement har.
Nackdelen med horn är att anpassningen inte sker jämnt över hela det tänkta registret utan det uppstår luckor där det inte blir någon anpassning. Dvs det uppstår kraftiga korta dipar som färgar ljudet till glädje för en del. Dess dipar blir mindre i horn som får utvecklas i hela sin teoretiska längd dvs stora horn. Nackdelarna med horn gäller främst horn för mellanregistren men också delvis för basen. För diskante blir diparna så korta att dom ofta inte syns på mätningar men kan höras om man vet hur det låter utan horn. Diskanthorn har bara ibland typiska hornljud.
Det finns mycket mer att säga om horn men jag nöjer mig med detta. Frågan är aningen infekterad åxå så det händer att man får mothugg när nackdelar presenteras, men det är smällar man får ta....