Bara med värdighet! Du kan vara lugn.. Det som möjligen kan hända är att transformatorn går riktigt varm och att isolerlacken smälter. Annars anser vissa att åldrad koppartråd låter bättre... /esl
Innovare necesse est. Det är ännu häftigare utan baffel.
Isolerlacken smälter... ja då får man köra hårt. Det som kan tära på transformatorn är höga transienter som käkar isoleringen. Så småningom får man isolationsfel. Åska till exempel kan bryta ner en transformator med tiden.
Så min tes är att ser trafon någorlunda snygg ut så kommer den troligen funka tämligen bra.
Hoppas ni har rätt! Utan att vara specialist i ämnet har jag ändå¨ väldigt svårt att föstå hur ett så stabilt ämne som järn (även om det legerats med kisel m.m.) och koppar (om möjligt ännu stabilare) ska genomgå märkbara förändringar under några fjuttiga sekel. Morgan Jones hävdar dock i sin annars högst trovärdiga bok Valve Amplifiers att han upplevt stora försämringar med gamla järnkärnor. Som exempel nämndes en 40-50 år gammal drossel från Jones skotlåda som i en nybyggd nätdel inte alls dämpade nätbrummet i den grad han beräknat. Med ny drossel av samma värde blev resultatet det väntade. En liten varning från Jones att återanvända gamla järnklumpar alltså. Undertecknad tvivlar trots betydligt mindre erfarenhet.
John, du har andra material också som beyder något för funktionen. Trådisoleringen mellan varven samt mellan primär och sekundär för vissa transformatortyper kan åldras, både med tiden, med temperatur samt överspänningar men inte att förglömma mellan varmt och kallt.