HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Olika smak när det gäller ljud?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

T.A. Edison
Member

559 Posts

Posted - 2005/04/06 :  21:48:10  Show Profile Send T.A. Edison a Private Message
http://www.harman.com/

Under "white papers". Där finns en pdf-summering.
Go to Top of Page

hifirocker
Member

1303 Posts

Posted - 2005/04/06 :  23:07:49  Show Profile  Visit hifirocker's Homepage Send hifirocker a Private Message
själv har jag ingen direkt smak när det gäller ljudet. För mig är stereon inget annat än en förmedlande länk mellan mig och musiken. Denna förmedling eller återgivning om man så vill, ska ske på ett sätt som förvränger den inspelade musiken så lite som möjligt.

Detta är givetvis svårt att uppnå i praktiken då det är mycket som skall stämma för att man ska börja närma sig ett resultat som åtminstone är hyggligt, men personligen tycker jag det är värt att sträva efter så oförvanskad ljudåtergivning som möjligt.
Då blir det främst musikens färger och nyanser som får ljuda och inte anläggningens/rummets.
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2005/04/06 :  23:39:06  Show Profile Send CC a Private Message
quote:
oförvanskad ljudåtergivning

Vad är egentiligen oförvanskat ljud? Är det som det lät från studions monitorer vid mixerbordet? Eller som inne i studion? Eller som när en blåsorkester jobbade sig inne på Lv6 (militärförläggning i göteborg, lät fruktansvärt när ljudet studsade mellan husen)? Eller som en rockkonsert på Ullevi? Eller Scandinavium?

Äsch, jag bara retas... Natti

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

hifirocker
Member

1303 Posts

Posted - 2005/04/07 :  00:44:03  Show Profile  Visit hifirocker's Homepage Send hifirocker a Private Message
quote:
Vad är egentiligen oförvanskat ljud?


Nedan följer ett utlägg som jag sympatiserar med.
Följande resonemang är saxat från faktiskt.se och skrivet av signatur "Kraniet" :

i förlängningen är ju verkligheten referensen. men i den begränsande verklighet vi lever i så får man sällan allt man vill ha.
men det är det som är det fina med hemma-HiFi man behöver inte bekymmra sig om det är verkligheten som finns på skivan. Allt anläggningen ska göra är att ta fram det som finns på skivan. Är det inspelat på ett sånt sätt att det låter "som på riktigt" så är det så det ska komma fram. Är det inspelat på sådant sätt att det låter förjävligt och onaturligt så är det så det ska låta i ditt vardagsrum. Stereo-anläggningen är inga "instrument" som ska "fixa" ljudet som finns på skivan så det låter "som på riktigt" utan de ska bara återge den nedkodning som är gjord i studion. Så referensen blir ju egentligen det ljud som studion lyckats koda ner på skivan. Sen är det ju upp till studion ifall de vill att det som spelas in ska spelas upp så att det låter "som på riktigt".

det är en enkel kedja
1) musikaliskt "event" (musiker/instrument)
2) inspelning/inkodning(mikar/studio/mastering)
3) avkodning(stereosystem)

steg 1 är det som ska spelas in. i steg 2 bestämmer man hur det ska låta genom mixning etc. i dessa två steg har man val att göra vad gäller hur det ska låta. däremot steg 3 ska bara återge det som 2 (och 1) valt.

Sen kan man ju iofs tolka "hög trovärdighet" lite som man vill iofs. Jag ser det som trovärdighet mot insignalen då detta i förlängningen är det enda som ger hög trovärdighet mot verkligheten (i de fall då detta är avsikten).
Ta tex elektronisk musik som inte finns "på riktigt" utan bara som signaler i en dator. Hur ska man då tolka begreppet "hög trovärdighet" mot verkligheten? Nej det måste ju bli mot insignalen*.

Det är iaf hur jag ser på det hela.

edit: * läs insignalen i stereon. alltså den information som finns på lagringsmediet

Det finns tavlor som exakt ser ut som fotografi och sen finns det dom som knappt påminner om det de sägs avbilda. Lika lite som jag vill "fixa till" en Dali-tavla vill jag fixa till skivor. Även om jag verkligen skulle vilja att skivor spelades in bättre (att "tavlan" var så som ett fotografi) men det är klurigt att fixa till under rådande omständigheter...




Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2005/04/07 :  01:46:52  Show Profile Send Bravo a Private Message
quote:
Stereo-anläggningen är inga "instrument" som ska "fixa" ljudet som finns på skivan så det låter "som på riktigt" utan de ska bara återge den nedkodning som är gjord i studion


Följande kan ju faktiskt diskuteras, om nu verkligheten behöver hjälp, låt oss säga p.g.a. något vi kan kalla transformationsförluster i kedjan fram till öronen, så varför inte.
Hur vi än gör så är inspelat och återuppspelat material inget annat än en konstgjord och tekniskt ofullkomlig situation.
Dessutom har jag aldrig förstått att kedjan skall börja med överföringen till just själva skivan. Det intressantaste som sker är ju när musikerna spelar och vad de presterar, resten borde ju ses som en förlust, undantages nu givetvis rena studioprodukter de har ju ett annat mål.

Bravo
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.38 sekunder. Snitz Forums 2000