HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Bästa ljudformatet?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

nelsson
Member

174 Posts

Posted - 2005/04/06 :  21:10:22  Show Profile Send nelsson a Private Message
Får ni som använder EAC filer med ljud som verkligen låter som originalet?
Jag har inte använt det programmet eftersom jag kör mac men med de program och format jag har prövat hittills har jag aldrig lyckats få något som är exakt som originalet. Det vore ju intressant att veta om det överhuvudtaget är möjligt att med bibehållen kvalitet lagra sin musik på hårddisken.

Hifi, kaffe & arkitektur
nelssons stereo
Go to Top of Page

luften
Member

723 Posts

Posted - 2005/04/06 :  22:03:15  Show Profile Send luften a Private Message
nelsson: Iallfall blir det med EAC en "bitwise copy". Om man har den rätt inställd (read och write offset), så kan man jämföre t.ex. genom att läsa in en originalskiva till wavfil, bränna den till en cd, läsa in den brända cdn och jämföra de två wavfilerna. Om detta verifierar att skivorna är bitvis lika, så är det sånära man kan komma, migveterligen.

//air
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2005/04/07 :  09:05:24  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Hur har du jämfört, Nelsson?

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

nelsson
Member

174 Posts

Posted - 2005/04/07 :  21:00:54  Show Profile Send nelsson a Private Message
Jag har läst in ett antal versioner av samma spår i olika format med olika program sedan öppnar jag alla versioner inklusive spåret på cd-skivan i Quicktime och spelar upp dem samtidigt. Då kan jag hoppa mellan de olika filerna och direktjämföra, lyssningen har i första hand skett i hörlurar (HP890).
En aiff-fil inläst i iTunes låter filtrerad jämfört med originalet, brus och rumsdfinierande "oljud" försvinner eller dämpas. En aiff-fil kopierad direkt från skivan i finder låter rikare med också hårdare.
En wave-fil inläst med Quicktime blir fattig och rå. Det sämsta hittills har varit en wave-fil inläst med Xcd-roast i super paranoia-mode med verifiering (som rapporterade 100% korrekt inläsning) det lät väldigt tokigt.
Den bästa har varit en aiff-fil inspelad med wire-tap som spelar av det som datorn för tillfället spelar upp, det blev dock dynamikfattigt även om ljuden var med.
Samma skillnader hörs även när musiken är utbränd (och det var där efterforskningen började; varför låter den brända så olik originalet?)
Det är också skillnad mellan olika typer av musik hur stor skillnad som märks, störst skillnad har det varit med en Charlin-inelning av Mozartmässor även Tom Waits Real Gone och Mule Variations har gett stora skillnader. Skivor som Anders Widmark Carmen och Gerry Mulligan meets Johnny Hodges har gett mindre och/eller mer svåridentifierade skillnader.

Testa gärna själva, det vore intressant att höra om fler gör samma iakttagelser som jag och några i min bekantskapskrets har gjort. Framförallt vore det intressant om någon fann en enkel lösning, jag vill nämligen ha all min (digitala) musik på hårddisken (utan kvalitetsförluster).

mvh
johannes

Hifi, kaffe & arkitektur
nelssons stereo
Go to Top of Page

luften
Member

723 Posts

Posted - 2005/04/09 :  11:36:40  Show Profile Send luften a Private Message
nelsson: Vad använder sej Quicktime av för system att spela upp filerna? Du borde IMHO testa med nåt program med support för t.ex. ASIO eller Kernel Streaming. Jag vet inte hur quicktime fungerar, men jag antar att det kör signalen via nån mixer.

//air
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.33 sekunder. Snitz Forums 2000