HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Vilka stativare bör jag lyssna på
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Gottis
Member

89 Posts

Posted - 2005/03/31 :  14:25:41  Show Profile Send Gottis a Private Message
Har haft ett par JBL L90 Som jag drev med en yamma kombi C80+M80 har jag för mig att dom hette. Och det var VASST kan jag säga,skapell i örat sas. Bronze 2orna Var alldeles för hårda/vassa,iallafall med min denon hembiostärkare. Det är mina amatörmässiga erfarenheter. Så det är högtalare med mjukare diskant än dom 2 nämda jag söker. Kommer nartuligtvis ta med mig några favorit plattor Och dom får avgöra vilka högtalare det blir.
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/03/31 :  14:38:30  Show Profile Send marens a Private Message
Gottis: Håller med om de högtalarna du nämner, eller egentligen har jag inte lyssnat på MA, men rapporterna är samstämmiga om man säger så. Har själv många exempel på skrikiga högtalare, är antagligen ett slags imponatorknep hos vissa tillverkare (om det är medvetet eller ej är en annan sak), att markera diskanten på olika sätt för att skapa en illusion om upplösning.

Däremot så vill jag varna för att överkompensera. Alltså att välja en för varm klangfärg i stället. Det du hör som är vasst i högtalarna är troligtvis färgningar/distorsion. Ett par mer neutrala högupplösande högtalare ska inte alls låta så.
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/03/31 :  15:00:13  Show Profile Send mayro a Private Message
quote:
Mayro och gottis: Vad har ni för erfarenheter av skrikiga högtalare? Vilka tycker ni återger ljudet pressat och skrikigt alltså på inspelningar som är mindre snälla.



Jag skulle ALDRIG drista mig till att skriva märken eller direkt riktade varningar om nåt JAG har uppfattat som skrikigt. Detta då dessa saker är så systemberoende så det som låter skrik hos mig kan hos nästa låta kanon..rum samt övrig anpassning är ju avgörande.



Men mitt inlägg var mer om rent almän typ att man bör se upp noga just med saker som detta...

Så har du mitt svar på din fråga.

Sen så får var o en ha sina egen bild om vad man kan stå ut med eller inte..

För mig så passerades tiden då inspelningen avgör skivvalet för länge sedan. Och jag ska då aldrig tillbaks till att den större delen av mina skivor står ospelade igen. ALDRIG..

Att lira en gles jazzplatta med lite ståbas samt en kvinnlig sångerska anser jag var den enklaste biten för en stereo. Att misslyckas med att lira sådant får kallas rent skräp...det är ju ett rent minimikrav..

Nej det är då tung rock eller svårare musikval sätt in i skivfacket det skall hålla ihop...

Att en välinspelad tex stockfich låter underbart bra är självklarheter... Men att en gammal Sabbath ... Led Zeppelin eller hendrix ger gåshud är lite knepigare för en stereo...för att inte tala om då loreena Mckennit på skivan "the Visit" tar i allt vad hon kan...Denna skiva mördar allt i stort sätt. Då skiljes vetet ifrån agnarna kan jag lova... och då beror inte det som oftast blir rent jobbigt inte enbart på rumsaccustiken. Utan på att det blir rätt hårt uppe i toppen..Med MÅNGA system.. En rätt bra reference skiva då man provar ut saker faktiskt.. Även typ cd spelare slutsteg mm. osv...Så inte bara högtalare självklart..

Det är inte många anläggningar jag spelat denna skiva i med lite tryck som visar sig kapabla till att ge gåshud. dom flesta ggr blir det rent skit i öronen med hårt hårt tonalt överstyrt i mellan o diskant... Men då den låter som det bör.. wow. vilken röst....

Så ser mina referenser ut i alla fall. hoppas detta svaret ger dig Marens lite mer om vad och hur jag menar med problem med kassa inspelningar...Den är inte kass bara för dom flesta inte klara av denna typ av inspelning.

Och det finns massor med liknade inspelningar där ute som går olika bra. Så det var enbart nåt exempel...

Hmm. långt inlägg som vanligt.. sorry.

Men försöker ge en så total bild så frågor blir besvarade också.. Och inte lämnar en bunt lösa trådar efter sig..



Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/03/31 :  15:05:41  Show Profile Send marens a Private Message
mayro: Jag tror jag förstår vad du menar och jag håller med faktiskt. Det är lite det jag pratar om att inspelaningar ska inte låta direkt illa eller obehagligt, att det hörs att inspelningen är dålig med en högupplösande anläggning är en annan sak men det ska sällan låta illa. Då är det troligtvis antingen något fel på återgivningen eller att man inte lärt känna sin musiksmak.
Go to Top of Page

Gottis
Member

89 Posts

Posted - 2005/03/31 :  15:06:08  Show Profile Send Gottis a Private Message
Bra att du sa det.för risken att överkompensera finns ju. fick mig en liten tankeställare där. Men det är ju svårt det där med hur det låter.
Jag menar även om jag åker och lyssnar så är det ju inte säkert att den jag tycker är bäst då är den som skulle passat bäst här hemma. Så man får väl hoppas på lite tur ochså.
Go to Top of Page

marens
Member

3368 Posts

Posted - 2005/03/31 :  15:07:56  Show Profile Send marens a Private Message
Gottis: ja säker kan man ju aldrig vara, det gäller att minimera riskerna. Om det låter apa i affären trots uppenbart ok akustik osv så skulle inte jag låna hem och lyssna.
Go to Top of Page

Gottis
Member

89 Posts

Posted - 2005/03/31 :  16:24:50  Show Profile Send Gottis a Private Message
Det är ju det som är nackdelen med att bo som jag gör , att låna hem allså. Hadde man haft gott om pengar så kunde man ju beställt hem en 4-5 par på öppet köp och skickat tillbaka dom man inte gillade.
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/03/31 :  16:49:58  Show Profile Send matte76 a Private Message
Sen kan högtalarna ju inte göra underverk med en dålig inspelning, är den dålig kommer detr ju låta dåligt annars är det ju märkligt...då har ju högtalaren förbättrat något som inte "ska" låta bra.

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/03/31 :  17:18:58  Show Profile Send mayro a Private Message


Matte76.
OM man talar om VANLIGA skivor så ska snudd alla gå att spela. Det finns ALLTID undantag ifrån regeln.. Annars ska rubbet gå att köra utan att man sitter o lider mer än av att man kan tycka en låt här o där är värd bättre ändå..

Men jo.. normala skivor ska gå att lira.. Och detta inte denom att grejorna är färgade eller nåt så löjligt utryck..

Det är ett ord som man lite generellt anväder ifrån många håll o kanter..

Ett färgat ljud är alla inspelningar direkt vid inspelningen som tur är...

Nån som hört tretowvs "ofärgat" inspelning nån gång??.. Hmm. tror INGEN vill höra musiken som så direkt... Och om någon vill detta tror jag denna person inte får många kompisar till sina ljudmöten i alla fall...

Driver Mayros hifidagis
Go to Top of Page

Baltazar
Member

887 Posts

Posted - 2005/03/31 :  17:28:54  Show Profile Send Baltazar a Private Message
För att reda ut begreppet "ofärgat" menar man väl att signalen ska förvrängas så lite som möjligt från skiva till högtalare, alltså inte att det ska låta som vid inspelningstillfället(blir ju knepigt) utan som skivan/pressningen.

Själv ställer jag mig till dom som hatar skrikigt ljud. Om alla ens skivor låter skrikigt är det verkligen nåt som inte stämmer. Däremot ska ju skrikiga ljud låta just skrikiga
Men som många sagt tidigare vill man ju ändå ha en anläggning som klarar att spela ens skivor utan att majoriteten låter kasst. Vad ska man annars ha den till?

Själv har jag faktiskt den senare tiden kommit på mig att lyssna mycket mer på musiken som spelas än hur den förmedlas. Det tror jag är ett bra tecken på att man har hittat ett ljud man gillar.

Så tipset är kanske att välja den högtalare som man tänker minst på när man lyssnar på den. Eller nåt...

Mvh



Edited by - Baltazar on 2005/03/31 18:50:13
Go to Top of Page

mayro
Lämnat på egen begäran

10984 Posts

Posted - 2005/03/31 :  17:46:02  Show Profile Send mayro a Private Message

Härligt att se alla ense för en gång skull....

Fast jag gillar att titta på mina och inte fatta så stora åbäken kan ha så mjukt detaljerat ljud för sig och bli helt "osynliga" trots storleken.. Trolleri i högre skolan..



Driver Mayros hifidagis

Edited by - mayro on 2005/03/31 17:51:55
Go to Top of Page

matte76
100.000-klubben

6570 Posts

Posted - 2005/03/31 :  17:55:40  Show Profile Send matte76 a Private Message
Jag håller med, riktigt bra högtalare ska förmedla signalen så bra att inga skivor ska bli omöjliga att lyssna på, men vissa, tex Metallicas "St Anger", är så dåligt producerade att det låter skit oavsett vad man har för anläggning. Mer eller mindre i alla fall. Är signalen kass från början kan den inte förbättras.

- Blått ett lag - Malmö FF!
- Min anläggning: DH Labs Silversonic Power Plus (nätkablar) - Marantz SA-11S2 (CD/SACD) -> Xindak FA-1 XLR -> Marantz PM-11S1 -> Audioquest CV-8 (DBS, biwire) -> Canton Ergo 609 DC (Med Soundcare Superspikes)
- Alla MÅSTE se "En obekväm sanning" (An inconvenient truth)!
- Löjligt korta bilresor i Malmö - http://www.ingalojligabilresor.nu/
Go to Top of Page

MikaF
Member

146 Posts

Posted - 2005/04/02 :  09:00:59  Show Profile Send MikaF a Private Message
Lycka till på din lyssningsrunda Gottis! Du kan väl förmedla lite intryck från den
här på forumet??

MVH/Mika

Driver Top HiFi
Go to Top of Page

Gottis
Member

89 Posts

Posted - 2005/04/02 :  12:40:59  Show Profile Send Gottis a Private Message
Ja jag kan berätta vilka jag valde. Men att utförligt beskriva mina inntryck kommer jag inte att ge mig in på. Det är väl lika att jag säger det nu. Jag har så s****s svårt att överföra mina tankar/ideer till text. Och så har jag svårt att hänga med i trådarna i och med Att jag kör med pekfingervalsen och ordboken , Så ibland så har det hunnits med en del innlägg när jag kommer med mitt svar. Så jag kan förstå om mina innlägg ibland kan värka lite Inte blir det bättre av att man är så himla nervis när man skriver. Men det är kanske tur för er att jag inte skriver lika mycket som jag snackar , då hadde man väl fått en egen forumsdel Men jag är mycket tacksam för era svar
Go to Top of Page

Rydberg
Member

4519 Posts

Posted - 2005/04/02 :  12:49:12  Show Profile Send Rydberg a Private Message
Revel Performa M20 är ett par bra stativhögtalare, finns just nu ett par beggade här

I'm not a complete idiot, some parts are missing

Edited by - Rydberg on 2005/04/02 12:49:24
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.38 sekunder. Snitz Forums 2000