HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Avkopplingsfråga
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Jesper_Nilsson
Member

494 Posts

Posted - 2005/03/04 :  17:48:13  Show Profile Send Jesper_Nilsson a Private Message
Avkopplingen på en effektförstärkare sitter nästan uteslutande från respektive rali till jord, om man har +- matning. Har sett i vissa opsammangang att man istället avkopplar från + till -.
Är detta görbart även för en effektförstärkare, vilka för och nackdelar finns det. Det käns lite lockande att hålla jorden borta från sammanhanget och det är lätt att montera en sådan konding mycket kompakt runt utgångstransistorerna. Har en känsla för att HF stabiliteten kan åka dock, efterssom återkopplingen och ingången oftast är relaterat till jord.

Någon bättre vetande? Erfarenheter/ideer?

/Jesper

weedo
Member

175 Posts

Posted - 2005/03/04 :  18:40:58  Show Profile Send weedo a Private Message
Jag har byggt många förstärkare, både lågnivå och effektförstärkare. Min definitva rekommendation är att avkoppla från +/- till jord. Det skadar dock inte med + till - också men ger normalt väldigt lite bidrag till stabiliteten.

Anders Cöster www.coster.se
Go to Top of Page

Jesper_Nilsson
Member

494 Posts

Posted - 2005/03/04 :  19:01:44  Show Profile Send Jesper_Nilsson a Private Message
Ok, vad tror du om en liten, säg 100n, till jord på varje rail och en större emellan. Då borde man få bra HF stabillitet men undviker att introducera stora rippelströmmar på jorden.

/Jesper
Go to Top of Page

silvervarg
Member

652 Posts

Posted - 2005/03/04 :  22:41:04  Show Profile Send silvervarg a Private Message
På en effektförstärkare med hyfsat stor effekt och stora kondensatorvärden så blir spänningen mellan +/- så stor att det blir väldigt dyrt att ha stora kondingar mellan dem. Kondingar med lägre spänning och hyfsat snabba är normalt lättare och billigare att få tag på.
Jag har dock aldrig provat att bara ha 100n kondingar till jord och stora mellan rails. Om du provar så får du gärna dela med dig av resultaten. Helst ser jag förståss att du provar även med större kondingar till jord så att det lätt går att jämföra.
Go to Top of Page

Martin N
Member

75 Posts

Posted - 2005/03/04 :  23:07:00  Show Profile Send Martin N a Private Message
Var går strömmen?
I vanliga kopplingar så går det mellan ena matningen, över utgångstrissan, högtalaren och till jord. Då är det mellan denna matning och jord som kondingbanken skall sitta.
Om man däremot byggt en H-brygga i utgången, alltså driver högtalaren med en balanserad utgång där båda terminalerna svänger, och i motfas till varandra, så skall banken sitta mellan + och - istället.

Sen kan man alltid råka behöva lugnande småkondingar mot högfrekvensotyg här och var, det är enklare att sätta dit dem än att designa om.

/Martin
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2005/03/04 :  23:11:57  Show Profile Send f95toli a Private Message
En poäng med att sätta små kondningar mellan + och - på op-ampar är att det verkar som en kortslutning för höga frekvenser som då inte tar sig in i kretsen, i praktiken begränsar man alltså bandbredden.

Även i slutsteg kan det vara användbart eftersom steget då inte behöver förstärka högfrekventa störningar (ex över 100 kHz ), efter vad jag förstår kan en liten kondning mellan + och - faktiskt sänka effektförbrukningen något om man har en i övrigt väldigt bredbandig konstruktion.
Go to Top of Page

esl
Upptäckare! Mästar-Harry 2007, 200.000-klubben

2578 Posts

Posted - 2005/03/04 :  23:59:53  Show Profile Send esl a Private Message
Det är inte så att "skräpet" som du vill ha bort lusar ner jordpunkten med större kondensatorer. Tvärt om!!
Fler kondensatorer till jor stabiliserar jordpunkten genom att du sänker impedansen. Titta gärna på applikationsbladen från tillverkare av OP förstärkare o dyl. Det är viktigt med layouten också. Inte bara signalvägarna skall vara korta utan även avstörningskondensatorer samt nätdelskondensatorer skall vara så nära förbrukaren som möjligt.

/esl

Innovare necesse est.
Det är ännu häftigare utan baffel.
Go to Top of Page

Jesper_Nilsson
Member

494 Posts

Posted - 2005/03/05 :  00:47:59  Show Profile Send Jesper_Nilsson a Private Message
Funktionen hos avkopplingen är bla att vara en lokal lågimpediv energireserv. För att den ska vara lågimpediv krävs förutom att ledaren till kondingen är kort men även att återledaren är det. Som Martin nämer går strömmen via ena railen, trissan, högtalaren och till jord, jord brukar oftast vara jordpunkten vid klättningskondingarna som oftast inte sitter på förstärkarkortet. Återledaren från avkopplingskondingen till denna jordpukt blir då relativt lång, lika lång som själva strömledaren från strömförsörjningen och troligen med ungifär samma impedans, frågan är då vad man igentligen vinner. Om man har en lokal jordpunkt på förstärkarkortet dit högtalarjord dras kan jag tänka mig att det fungerar bättre men då kommer singnaljord och ha en gemensam induktans (jordledaren från glättningskondingarna) högtalaråterledaren och det kan ställa till med problem.
Genom att avkoppla från + till - håller man jord borta ut leken och jordledaren till förstärkaren behöver bara vara signaljordåterledare. Frågan är hur strömmarna går och vilka impedanser avkopplingen ser, måste fundera lite mer på det.

/Jesper
Go to Top of Page

Ionizer
Member

304 Posts

Posted - 2005/03/05 :  16:58:55  Show Profile Send Ionizer a Private Message
"och jordledaren till förstärkaren behöver bara vara signaljordåterledare"

Det borde man väl lösa med stjärnjordning? Så "signaljordåterledaren" är en egen kabel separerad från "högtalaråterledaren".

Gräset är alltid grönare på den grönare sidan...
Go to Top of Page

Jesper_Nilsson
Member

494 Posts

Posted - 2005/03/05 :  18:45:35  Show Profile Send Jesper_Nilsson a Private Message
Ja, men då blir avkopplingen "global" och dess funktion försämras av induktansen i avkopplingsåterledaren...
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 1.56 sekunder. Snitz Forums 2000