Author |
Topic |
asto
Member of Nerikes Audiofiler
2011 Posts |
Posted - 2004/11/09 : 21:36:54
|
Hej igen...
Nu är testlådan byggd, och det är väl nu arbetet med dämpningen börjar. Lådan är en enkel prototyp av spånskiva och min tanke är att ta reda på om mina Seas H956 trivs bra i en Tl.
Lådan är byggd med 3-1 förhållande (bakom elementet 3ggr Sd och vid mynningen 1ggr Sd) pipans längd är ca 240 cm lång.
Jag påpekade även i min tidigare tråd att jag inte är så hemma på detta med högtalar konstruktion, men jag vill verkligen lära mig detta, så jag ser detta som ett bra tillfälle till utbildning.... så låt kommentarerna hagla
Jag har ännu inte hunnit dämpa lådan, har inte fått i gips eller kakel plattor som jag fått tips om att dämpa lådresonanser med. Jag kunde inte hålla mig ifrån att mäta. kan ju vara intressant att se hur den spelar odämpad...
Jag har mätt på följande vis: Baselementet mättes med närfältsmätning 10-1000 Hz, mikrofonen 1cm ifrån faspluggen på elementet.
pipans mynning mättes på samma sätt, och med samma volym inställning som för elementet.
mätningarna är inte normaliserade till 0 sträcket bara för att jag vill kunna jämföra elementet och mynningen relativt till varandra
här är elementets frekvenskurva........
och mynningens.....
och impedansen.......
skulle vara intressant att höra lite kommentarer på kurvorna, ser de normala ut för en odämpad Tl??
impedansens enorma pucklar, vilken är lådans resp. elementets resonans topp, jag har mina aningar men jag är som sagt nybörjare och osäker......
andra tips och trix vad det gäller mätning?
Så nu är det väl bara att sätta igång att dämpa, mäta, dämpa, mäta......pust!!
|
|
linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare
3623 Posts |
Posted - 2004/11/10 : 00:04:49
|
Systemets resonans 30hz mot uträknad 35hz motsvarar ca 15% lägre resonans pga avsmalnande pipa.
Porten visar dock en avstämmning på 27-28hz vilket då ger ca 22-23% minskning av resonansen pga avsmalnaden.
Sven Tyrelands högtalare sänkte resonansen med 46%. Men jag antar att det behöver experimenteras ett tag till med denna låda. Jag kollade lite i Tyrelands avhandling, jag ser att han hela tiden pratar om -3db punkten. När jag läser av hans mätkurvor ser jag att lådans pipa på 2m motsvarar 42hz går ner till 29hz detta motsvarar 32% sänkning. De 46% som står i avhandlingen måste vara med dämpmaterial.
Då blir siffrorna så här för denna låda: Porten visar en "avstämmning" på 25hz vilket då ger ca 29% minskning av resonansen pga avsmalnaden om man räknar som Tyreland. Hur som helst ser man en avsevärd sänkning av portens topp i frekvens bara genom att låta pipan smalna av.
Fortsätter vi att teorisera kan vi räkna lite på vad dämpningen kan göra med undre gränsfrekvensen (-3db). Elementet "ser" en pipa med längden (340/28)/4 = 3,0 m. (280/3)/4 = 23hz (280 är en antagen ljudhastighet i dämpmaterialet). Undre gränsfrekvensen vid -3db blir då 20hz. Om man omsätter Tyrelands låda till denna skall man nå ner till (340/2,4)/4-46% = 18,9 hz
Denna låda bör alltså gå ner till mellan 18 - 20 hz. Skall bli intressant att se om detta håller och om elementet klarar av en TL.
Kurvorna i övrigt ser ut att vara mycket lika Tyrelands med undantag för att hans kurvor är mer utjämnade pga hans mätutrustnings sämre upplösning (vem sa att det var bättre förr?).
Denna låda har en 180gr böj medan Tyrelands hade två. Jag gämförde dock kurvornas utseende med Tyrelands mätningar på en låda med en 180gr böj och 2m lång pipa. |
Edited by - linnar on 2004/11/10 00:18:04 |
|
|
asto
Member of Nerikes Audiofiler
2011 Posts |
Posted - 2004/11/10 : 11:06:30
|
Klev upp tidigt idag och sparkade tuppen i arslet... nu har jag gjort första provet med dämpning
använde 45mm isolering av märket paroc samt fårull från hifikit.
lite bilder på dämpningen.....
har som ni ser gjort ett rör av 45mm isolering, och lagt i ca 250 gram fårull, mest packat bakom element och sedan lösare mot slutet.
så här ser mätningarna ut med dämpningen...... Mätningen är gjord på samma sätt som i den odämpade lådan.....
elementets frekvensgång.....
mynningens frekvensgång.....
summerad frekvensgång element + mynning.....
och till sist impedansen......
ja, det är ju viss skillnad på kurvorna nu, mynningens frekvensgång avslöjar att den släpper fortfarande igenom högre fekvenser, så jag gissar att det måste till mer dämpning, och vad jag kan förstå så ligger systemets resonans kring 35Hz nu.
var bör jag dämpa mer?? några åtgärds förslag??
|
|
|
Circlomanen
Semesterfirare
9880 Posts |
Posted - 2004/11/10 : 21:23:48
|
Detta är ju väldigt lärorikt att läsa! Ser ju lovande ut. Har du lyssnat något på det??? (jag förstår att det saknas diskant och delningsfilter och och och, men det kunde vara kul med lite intryck av "selektiv" baslyssning) |
|
|
linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare
3623 Posts |
Posted - 2004/11/10 : 22:18:14
|
Mätningar där man kalkylerar ihop mätninar visar inte hur det låter. Dipen vid 200hz är en utsläckning som kan uppstå när man mäter mitt emellan porten och membranet. jag får alltid sådana kurvor när jag beräknar frekvensgången mellan port och element. Tittade på Sven Tyrelands examensarbete. Mätningar på cylindriska rör. Han får när exakt samma kurva som den ovan. Skillnaden är att kurvan ovan går ordentligt djupare ner i basen. För att få en rättvis bild bör man mäta 1 m bort när högtalaren står nära en bakvägg.
Jag tycker att -3db ligger just nu vid 17,5 db.
Impedanskurvan ser lite märklig ut. Borde vara två toppar.
När man dämpar en ljudledning skall man göra en mätning i porten utan fårull vid 50hz. Sedan fyller man på med fårull mest vid elementet och uttunnat bakåt. Mät då och då med samma volym. När nivån vid 50hz börjar sjunka börjar kallibreringen.
Tanken är att toner från 50hz och upp mot ca 300hz skall dämpas ut i ledningen, toner över 300hz skall se ledningen som en sluten låda. Det betyder att en mätning vid porten skall inte visa någon nivå från 300hz och upp.
Kallibreringen görs med att lyssna efter att man flyttat packat eller flyffat upp ullen och mycket mer.
Tips: Sluta med mineralullen strax innan böjen. Låt fårullet vara som det är. För att dämpa bort allt från 300hz och uppåt borde man sedan börja med att fylla på mer fårull bakom elementet och en bit ner. Om även 50hz dämpas kan det som packas flyttas en bit ner osv. Kan vara ett himla tråcklande innan man är nöjd.
Kolla på internet. Har hittat en massa exempel. Tyvärr har jag inga länkar tillgängliga för ögonblicket. Bernt har en tråd med en bra länk just nu.
|
Edited by - linnar on 2004/11/10 22:35:54 |
|
|
asto
Member of Nerikes Audiofiler
2011 Posts |
Posted - 2004/11/11 : 08:56:51
|
quote: Detta är ju väldigt lärorikt att läsa! Ser ju lovande ut. Har du lyssnat något på det??? (jag förstår att det saknas diskant och delningsfilter och och och, men det kunde vara kul med lite intryck av "selektiv" baslyssning)
Kul att du tycker det, det är min mening också att alla ska få en möjlighet att se vad som händer under labbning med dämpningen. börjar inse att detta kan ta tid
Ja, jag har faktiskt lyssnat lite, precis som du skriver utan mellan, disk osv. hur ska jag nu förklara detta, basen är ganska djup och neutral, men det känns som att det inte finns nån tyngd i djupbasen, något som fattas, får ingen knuff o takt i det hela. äh, svårt att förklara. men elementet jobbar på ganska bra utan att bottna.
när jag kör ett frekvens svep så är det runt 35-40Hz det börjar hända saker, vid 20-25 händer inte mycket, inte ens vibrationer i rummet...... så det får nog labbas lite till.....
Linnar, återkommer till ditt svar (intressant läsning) har lite bråttom nu....... |
|
|
asto
Member of Nerikes Audiofiler
2011 Posts |
Posted - 2004/11/13 : 11:23:28
|
Linnar.....
quote: För att få en rättvis bild bör man mäta 1 m bort när högtalaren står nära en bakvägg.
Ok, vad använder du för mätmetod då? distansmätning har väl den nackdelen att man inte kan mäta så djupt i frekvens, jo visst man kan ju mäta med svep mätning men då kommer rummets påverkan med i bilden så detta kanske inte heller ger ett rättvist mätresultat, har jag fel? Lsplab har den funktionen att man kan smälta ihop två kurvor, och denna summering har fungerat ganska bra för mig när jag har mätt närfält på port och låda i basreflex konstruktioner... men det kanske blir annat med Tl......
quote: Impedanskurvan ser lite märklig ut. Borde vara två toppar
Jag har aldrig riktigt vetat hur en impedansgång för en Tl ska se ut, men nu vet jag att den ska ha 2 toppar, tack linnar..... vad kan vara orsaken till att det har blivit en topp? om man går tillbaka till mätningen i odämpad låda så är det ju två toppar, kan detta bero på att pipan är "överdämpad" med mineral ull? sänks elementets impedans topp om man pular in mer dämpning precis bakom elementet?
quote: När man dämpar en ljudledning skall man göra en mätning i porten utan fårull vid 50hz. Sedan fyller man på med fårull mest vid elementet och uttunnat bakåt. Mät då och då med samma volym. När nivån vid 50hz börjar sjunka börjar kallibreringen.
Hur menar du, 50Hz?? Svepmätning är det enda jag har kommit i kontakt med i närfälts mätning som kan tänkas fungera. man ser ju tydligt i senaste "mynning mätningen" att kurvan börjar dala vid 50-60 Hz, men det är ju så mycket kvar av de högre frekvenserna, är det detta man justerar med ullens placering och densitet i början av pipan?
Tack för tipsen, ska prova att ta bort mineralullen från kröken, osv. återkommer med nya mätningar när jag hinner..... |
|
|
Circlomanen
Semesterfirare
9880 Posts |
Posted - 2004/11/13 : 11:52:22
|
quote: Ja, jag har faktiskt lyssnat lite, precis som du skriver utan mellan, disk osv. hur ska jag nu förklara detta, basen är ganska djup och neutral, men det känns som att det inte finns nån tyngd i djupbasen, något som fattas, får ingen knuff o takt i det hela. äh, svårt att förklara. men elementet jobbar på ganska bra utan att bottna.
Jag skulle rekomendera en längre pipa med något mindre dämpning. Min erfarenhet av dämpning är att det blir linjärare men mindre dynamiskt. Jag körde med ganska lit dämpning i mina Voightpipor och även om det inte var fullständigt ultraöver-linjärt och korrekt så blev det så oerhört mycket roligare att lyssna på musik utan för mycket vadd. Pipan måste då vara längre för man får ju ingen ljudhastighetssänkning. |
|
|
Peter S
Member
1060 Posts |
Posted - 2004/11/13 : 12:01:14
|
Lästa någre tumregler om TL nångång. Det verker som om du har träffat rätt med tunnelns längd i förhållande till elementets egenresonnans i den tomma lådan, därav de 2 toppar. Med dämpningen "syns" tunneln längre pga. lägre ljudhastighet i ullen. Därför hamner 1/4 vågsresonansen längre ned och missar elementets egenresonans. Så jag gissar att det kann vara därför att det är bara en topp.
Tunneln skall i så fall vara kortare. |
|
|
Peter S
Member
1060 Posts |
Posted - 2004/11/13 : 12:03:26
|
Circlo: Där var du snabbare är jag!! |
|
|
asto
Member of Nerikes Audiofiler
2011 Posts |
Posted - 2004/11/13 : 12:11:33
|
circlomanen.....
Kanske i nästa projekt, kan ju inte ge upp ännu och börja bygga ny låda =) Jag ska som sagt ta bort lite minaralull i kröken, och prova lägga lite mer högre upp i pipan. kanske att den riktiga djupbasen vaknar till liv.... |
|
|
Peter S
Member
1060 Posts |
Posted - 2004/11/13 : 12:24:52
|
Hur har du beräknat längden? 1/4 våglängd av Fs?
Ja, prova att ha mindre ulle i tunneln, då kanske parametarana faller på plats. Jag istämmer iövrigt med Circlo att för mycket dämpning minsker "skoj-faktorn" |
|
|
asto
Member of Nerikes Audiofiler
2011 Posts |
Posted - 2004/11/13 : 12:39:49
|
quote: Lästa någre tumregler om TL nångång. Det verker som om du har träffat rätt med tunnelns längd i förhållande till elementets egenresonnans i den tomma lådan, därav de 2 toppar. Med dämpningen "syns" tunneln längre pga. lägre ljudhastighet i ullen. Därför hamner 1/4 vågsresonansen längre ned och missar elementets egenresonans. Så jag gissar att det kann vara därför att det är bara en topp.
Vad jag har förstått så är det ju mängden dämpning på "rätt" ställe i lådan som justerar pipans resp. elementets toppar, och som sagt mindre dämpning ser väl pipan som att den är kortare, så jag kanske inte behöver göra pipan fysiskt kortare. vad jag tror måste göras är att höja pipans resonans genom att minska på dämpningen i mitten-slutet av pipan, och att sänka elementets resonans genom att lägga mer bakom elementet. för att element och pipa ska mötas på ett bättre sätt.
på någotvis låter det lågiskt för mig, men jag kan vara ute och cykla som vanligt |
|
|
asto
Member of Nerikes Audiofiler
2011 Posts |
Posted - 2004/11/13 : 12:45:49
|
quote: Hur har du beräknat längden? 1/4 våglängd av Fs?
Tog hjälp av linnars formel på min förra tråd som heter "tankar kring ett TL projekt" (tror jag det va jag döpte den till i all iver)
|
|
|
Peter S
Member
1060 Posts |
Posted - 2004/11/13 : 12:48:28
|
Låter vettigt! (Inte att du cyklar alså! fast det är ju bra för kontitionen) men att få elementet och lådan att mötas. Jag har en stor TL ståande här hemma, du får gärna komma förbi och avstämma den för mig när du lärt dig hur man gör. |
|
|
asto
Member of Nerikes Audiofiler
2011 Posts |
Posted - 2004/11/13 : 13:05:14
|
Tack för ditt förtoende Peter S..... Kanske inte är omöjligt om jag nu lyckas med detta först....... Det är ju ett stort + när man har mätmöjligheter, blir enklare att se vad som händer( eller vad som inte händer) öhh.....=) |
|
|
linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare
3623 Posts |
Posted - 2004/11/14 : 01:50:49
|
Att bygga en TL är aptitretaren. Att dämpa med dämpmaterial är förrätten. Sen blir det ingen huvudrätt för nu börjar jobbet.... justeringen!
Mycket kloka inlägg här ovan. Känner att jag inte har så mycket att tillägga.
Mätningen: Närfältsmätning är att föredra när man mäter djupbas. Sedan jag började mäta med dator för ca ett år sedan har jag i samband med manualskrivandet mätt på en hel massa olika sätt. Jag har kommit fram till att när närfältsmätningar av element och port läggs ihop av mätprogrammet blir inte kurvorna alltid riktigt rätt. Den svacka som uppstår vid 40hz blir så därför att programmet simulerar en mätning där olika frekvenser tar ut varandra på nära håll. En liten bit från högtalaren minskar den effekten för att vid lyssningposition vara borta helt. Man kan mäta vid nära elementet och backa 10cm en ny mätning, backa 10 till och en ny mätning osv. På så vis kan man se hur resultatet förändras.
Impedansen: När elementet och porten är avstämda vid exakt samma frekvens skall det finnas två exakt lika toppar. Antingen är lådan överavstämd eller underavstämd på så vis att den ena toppen blivit så liten att den är helt borta. Tittar man noga kan man se en antydan till topp vid 13hz. Den andra toppen ligger vid 35hz. (13+35)/2 = 24hz. Lådans resonans ligger nu på ca 24hz. Lyd råden i inläggen här ovan, testa runt dessa lite. Du kan oåcks testa med att ta bort mineralullen och bara köra med fårull. Mineralull kan man lägga mot ändväggar och på väggen bakom elementet. Det kanske är så att elementet inte är rätt för lådtypen. Då måste man testa andra vägar. |
|
|
Circlomanen
Semesterfirare
9880 Posts |
Posted - 2004/11/14 : 07:26:50
|
Lite morgontrötta tankar medans jag är uppe med min son. Vad händer om du byter ut en del av dämpningen mot att istället täcka för lite av utblåset??? Täck för så att du har ca 0,7 - 0,8 gånger elementets yta som utblås. Det borde jämna ut frekvensgången en del... Är jag bara trött och snurrig eller finns det något fog för min tankar??? |
|
|
asto
Member of Nerikes Audiofiler
2011 Posts |
Posted - 2004/11/14 : 22:31:29
|
tjena...
Har öppnat lådan ett antal gånger idag och tagit ur mineral ull lagt i mer fårull, mätt, omfördelat dämpningen osv. det var ganska slitsamt vill jag lova.....
Jag provspelade lådan efter att jag hittat bästa tänkbara förutsättningarna i dagsläget, och den spelar ohyggligt djupt, helt annat liv i djup basen. nu börjar det hända saker i 20Hz området
nu har jag bara mineralull precis bakom elementet och resten är fårull nästan ända fram till mynningen,(ca 1 kg totalt) hur jag än omfördelade så får jag inte bort berg och dalbanan efter 350 Hz i pipan. misstänker att det måste till ännu mer fårull....den är slut nu
nästa problem, impedansen, hur mycket jag än dämpade bakom elementet så fick jag inte ner elementets impedans topp....
dilemmat är nu följande, om jag dämpar mer i pipan för att få bort de höga frekvenserna så blir det ju ännu svårare att få impedans topparna någorlunda lika höga.
hur göra, är det dax att ta fram den stora stygga sågen istället och korta av pipan tro? eller ser ni någon annan lösning till detta?
kommer nog inte vidare utan lite support
överst impedans mitten mynningens frekvens underst elementets frekvens
|
|
|
linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare
3623 Posts |
Posted - 2004/11/15 : 00:03:42
|
Det börjar likna något nu. Tyrelands högtalares kurvor ser ut så här: Porten. Toppen ligger vid 28hz sedan faller den neråt i frekvens med 3db till 20hz och uppåt med 5db vid 60hz där planar kurvan ut till 100hz därifrån faller den sedan med ytterligare 10db vid 200hz. Gämfört med din låda är kurvorna identiska utom fallet ner till 60hz. Din kurva går rakt från 28hz till 100hz och där först börjar den falla. Jag måste gratulera, en myningstopp som håller över nästan 4 oktaver med ett fall på 3db och ett ljudtryck hela vägen som ligger nästan i nivå med elementets kan bara utryckas på ett sätt: En fullträff!
Registret från myningen ovanför 200hz är fullständigt identiskt med Tyrelands testlåda där han endast använder en 180 graders krök, odämpat. Det finns en del att experimentrera med alltså. Skall lådan delas av under 200hz är det inte mycket att oroa sig för men skall den arbeta över 200hz bör man försöka dämpa bort de resonanserna.
Elementet. Ingen av Tyrelands lådor har en så jämn frekvens från elementet. Tyrelands färdiga låda faller från 100hz långsamt till 40hz med 3 db där den böjer av brant neråt, vid 20hz har kurvan fallit 20db. Din låda följer exakt detta utom sista fallet ner till 20hz där din låda faller med ca 10db. Om ditt mätrum hade varit lika stort som Tyrelands (säger jag utan att veta hur stort ditt mätrum är)hade även sista biten fallit på samma sätt.
Det långsamma fallet för elementet från 100hz skall man vara glad över för det indikerar att elementet kan återge en puls på ett mycket bra sätt dvs elementet är ruskigt snabbt.
Impedansen är lite lustig men betyder inte så mycket tror jag. Troligtvis ligger lådans resonans högre än elementets. Kan röra sig om 5-10hz. Låter det bra är det inget att oroa sig för. Man kan testa med att fylla hela pipan med fårull för att få ner ljudhastigheten. Då kanske resonanserna över 200 också försvinner.
Jag har nu en mycket tydlik och växande känsla av avundsjuka växande i mig och måste därför sluta skriv....!
|
Edited by - linnar on 2004/11/15 00:13:15 |
|
|
Peter S
Member
1060 Posts |
Posted - 2004/11/15 : 00:11:18
|
WOW. Gratulerar |
|
|
brumel
Member
2568 Posts |
Posted - 2004/11/15 : 02:28:39
|
Bra betyg! Hur vore det om det var 2 basar ist för en. Då äter den andra övre basen upp dipen i pipan genom att förstärkas just där. Elementen jobbar i olika frekvensområden och ser olika pipor i en och samma pipa. |
Hifiarkeologen |
|
|
asto
Member of Nerikes Audiofiler
2011 Posts |
Posted - 2004/11/15 : 11:17:31
|
Här haglar det beröm, Tack så mycket. Utan eran hjälp hadde det förmodligen inte blivit någonting....
sitter här och upptäcker nya djupbastoner jag aldrig förut ha hört med diverse subwoofers man ägt. Det är f_n va djupt den går.
nu har jag den placerad mitt i rummet, undrar hur det blir med 2 lådor och placering i hörnen
linnar... quote: Jag har nu en mycket tydlik och växande känsla av avundsjuka växande i mig och måste därför sluta skriv....!
Trodde inte man kunde göra en gammal TL-räv avundsjuk ska köpa lite mer fårull och göra lite små justeringar, men det blir förmodligen att dela under 200Hz iallafall.
quote: Bra betyg! Hur vore det om det var 2 basar ist för en. Då äter den andra övre basen upp dipen i pipan genom att förstärkas just där. Elementen jobbar i olika frekvensområden och ser olika pipor i en och samma pipa.
Ja, det kanske kan funka, men det känns som man får börja om från början, då stämmer ju inte tvärsnitt ytorna längre i pipan. måste isåfall bygga en större låda, och då kanske mätningarna säger något helt annat.....
tids nog blir det att bygga seriösare lådor mer, stagade osv.... och givetvis 2st.... Nu vet jag iallafall att elementet spelar bra i en tl....
så nu börjar jakten på en bra mid/mellan samt diskant. budgeten är fortfarande ca 4000 kr för elementen.....
några förslag?? något som återger röster på ett mycket naturligt och varmt sätt, stort och öppet.....
|
|
|
linnar
Kunskaps-Harry 2005 & Semester firare
3623 Posts |
Posted - 2004/11/15 : 12:26:32
|
Det där med två olika element i pipan med olika arbetsområden fungerar inte. Tro mig. Har testat. Det var ett himla jobba att sätta tillbaka spolen i elementet det bokstavligen talat popade ur sitt läge. Bobinen hamnade ovanför spalten. Tänk på att det kan bli upp till 0,4kg tryck mot membranet vid de djupa tonerna. De elementet som inte spänt musklerna är det som råkar illa ut.
|
|
|
brumel
Member
2568 Posts |
Posted - 2004/11/15 : 15:06:47
|
CM3 har den varianten för att slå ut ojämnheter i basgången. Jag kan också nämna TDL RTL 3 en gammal H&M favorit. Den pipan är nog dubbelvikt. CM3 trippel vikt. Kanske det minskar trycket. Jag vet inte vad dom kör med för basar men dom måste nog ha hög mekanisk styrka på upphängningen. Jag tänkte att man bygger in diskanten och mellanregistret i en egen låda och så delar man av vid 250 hz. |
Hifiarkeologen |
|
|
Circlomanen
Semesterfirare
9880 Posts |
Posted - 2004/11/15 : 22:14:40
|
Grattis till mycket lyckad TL!!! Sånt här är kul! Kul med all riktig djupbas! (har du någonsin hört en sådan djupbas från en "sketen" 8 tummsbas förut???) Jag blir väldigt inspererad! Hur skulle Seas CB17RCY passa som mellanreg? Mellanreggen bör ju gå bra ända ned till 100 Hz för att TLn skall slippa allt över 200Hz. Dessutom har de en lätt pappkon,bra känslighet och bra pris.Det bör väl passa bra ihop med en Scanspeak diskant både ljud och pengamässigt. Seas-CB17RCY satt ju i något "HighFidelity"project från tidigt 90-tal-där artikelförfattaren jämnförde med Scanspeak Vifa och Dynaudio. Lite funderingar!!??!!
|
|
|
Topic |
|