Många friskriver sig genom att hänvisa i försäljingsvillkoren att priset gäller först sedan en människa har behandlat ordern. Alltså kan felaktiga priser förekomma utan att dom gäller ändå.
Brukar varan kosta 15000kr i en vanlig butik och en webshop säljer den på sin hemsida för 10000 så är inte det helt orimligt. Om webshopen skickar en bekräftelse på ordern så är dom också bundna till den. Anser dom att en människa måste gå igenom ordern innan den är giltig måste dom helt enkelt vänta med att bekräfta ordern till så skett. Innan dom bekräftat ordern så kan dom dock rätta sitt fel och vägra sälja till det lägre priset.
jämnför H/K DPR2005 som kostar runt 18000kr i vanliga butiker men bara 13000kr i nätbutiker.
Rent generellt är information i reklamfoldrar, på internet etc. inte att betrakta som anbud. Anbudet uppstår först när köparen framför att denne vill köpa den och den varan till ett visst pris. Säljarens bekräftelse utgör då accepten, varpå ett avtalsförhållande alltså uppstår. Näringsidkare har m.a.o. ingen skyldighet att leverera till priser som t.ex. är tryckfel.
Beställde i går kväll en Arcam CD192 på Ljudmakarns hemsida (http://www.ljudmakarn.se/) för 10 500 kr. Denna nya spelare kostar 850 pund i UK och om man kollar vad CD73 kostar i UK tillsammans med listpriset i Sverige (6500 kr) anar jag att CD192 kommer att kosta ca 14 000 kr i Sverige. CD93, dess föregångare, kostade 14 500 kr.
Och ja, jag har fått en emailbekräftelse på ordern, förvisson autogenererad men det är inte mitt problem...
Eller så kör Arcam en lanseringsdrive på spelaren men det skulle förvåna mig.