HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Superljud för alla, köpfest på kombispelare
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 5

hifirocker
Member

1303 Posts

Posted - 2004/08/29 :  19:13:40  Show Profile  Visit hifirocker's Homepage Send hifirocker a Private Message
Aha...det var nog jag som missuppfattade herr EA, ursäktar.

Jo det är klart att Molt nivåkalibrerar och det var det jag menade när jag skrev att man inte bör ge någon av testobjekten fördelar (eller nackdelar).
Vilket i detta fallet syftade på att om man INTE nivåkalibrerar så tar man inte hänsyn till utsignalen på testobjekten vilken ofta varierar mellan olika fabrikat, och för att göra det mer korrekt så nivakalibrerar man så att båda får samma styrka på utsignalen så att inte lyssningsintrycken störs av dessa förhållanden.

Men om jag förstår EA rätt (gör ett nytt försök) så menar han kanske att själva nivåkalibreringen är en egenskap i sig som kan påverka ljudet från testobjektet?
Eller är det bara jag som är allmänt snurrig...
Go to Top of Page

Bonkster
Member

61 Posts

Posted - 2004/08/29 :  20:02:49  Show Profile Send Bonkster a Private Message
Nog sågade H&M både DLS och QLNs högtalare, sen att de inte rakt ut skrev att dom lät SKIT, men för att det ska göra det tror jag det måste vara rejält felbyggt. M.a.o. så favoriserar domm bara svenska prylar ungefär som ex. HifiChoice favoriserar engelska.
Go to Top of Page

dali
Member

322 Posts

Posted - 2004/08/29 :  20:05:43  Show Profile Send dali a Private Message
Jag kanske har missat någon sällsynt sågning (läste inte Wharfedale-testet), men min erfarenhet är att när H&M testar 5 CD-spelare så är alla bra på något ... som om de är livrädda för att såra någon som råkat köpa en dålig produkt. Deras systertidning Hemmabio är ännu mer "diplomatiska", snittbetyget för något år sedan låg förmodligen runt 4.5 av 5 möjliga ... på allt. Till slut fick de göra om betygsskalan, när alla produkter började närma sig 5.0 i snitt blev det rätt komiskt.

Det kan förstås vara så att alla produkter i samma prisklass verkligen är mer eller mindre jämlika, men då är å andra sidan testandet i tidningarna rätt meningslöst, prisinriktade webbsidor som prisjakt.nu är förmodligen viktigare information för potentiella köpare.

EngelHolm: Båda testmetoderna har sin plats, jag vill veta både hur många läskbackar som ryms i bilen och hur fort den går 0-100. Clarkson är som han är, ibland rolig och ibland pinsam. Men han är inte rädd för att tappa några sponsorer och sågar friskt när det är befogat ... förutom brittiska bilar förstås. Svenska journalister sågar aldrig svenska bilar, fenomenet är inte direkt nytt eller unikt för motorpressen. Skillnade mot hifipressen är att det faktiskt sågas produkter, oavsett prislapp ...

Jag har definitivt större förtroende för motorpressen än hifipressen, men det kanske beror på att de i huvudsak behandlar mätbara fakta ... ingen påstår väl att nya tändkablar av kvävefryst syrefritt kopparsilikat, ihopsnurrat i tyngdlöshet får bilen att gå 300 km/h ... det är nämligen lätt att verifiera i ett oberoende test.

--- Den som jämför med något billigare kan ibland känna sig riktigt jävla rålurad ---
--- Har absolut ingen koppling till Dali högtalare ---
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2004/08/29 :  20:17:32  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
quote:
Men om jag förstår EA rätt (gör ett nytt försök) så menar han kanske att själva nivåkalibreringen är en egenskap i sig som kan påverka ljudet från testobjektet?
Visst är det så jag menar. Men. Det finns alltid ett men...

Nivåkalibrering är bra om man skall utföra BT så som dom oftast går till.
Jag är inte odelat positiv till BT och när man lyssnar på riktigt på riktig musik så vrider man ju på så mycket man tycker är OK oavsett cd'ns utnivå.

Flera av testsätten som är "vetenskapliga" verkar ha en förmåga att introducera något nytt i signalkjedjan. Men det är en annan diskussion!

Trafikmagasinet är kasst. Brochyrerna om bilen (från handlaren) i fråga har som ofast bra ritningar (med mått) samt att jag själv kan ockulärt se hur stort bagaget är. Vem behöver köra 42 läskbackar? Vore intressantare att veta om mina högtalare går in, min och tjejens väskor, pjäxorna etc.

I båttidningar är dom rejält tuffa i sina bedömningar. Kul att läsa!

Natti natt!

Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!

Edited by - EngelholmAudio on 2004/08/29 20:20:02
Go to Top of Page

supersonic
Member

125 Posts

Posted - 2004/08/30 :  08:14:32  Show Profile Send supersonic a Private Message
Svar på fråga 1: Den enda multispelare jag hört som är värd sitt pris heter Pioneer 686. Bra ljud på cd, sacd och dvdaudio och bra bild för 6849 kr, lägsta pris på pricerunner, är svårslaget.

Svar på fråga 2: En gång i tiden fanns det bara mono.

supersonic
Go to Top of Page

oscar-ja
Member

77 Posts

Posted - 2004/08/30 :  08:45:45  Show Profile  Visit oscar-ja's Homepage Send oscar-ja a Private Message
Är det bara jag som är cynisk som resonerar så här?

Flerkanalsprodukter kräver tre gånger så mycket grejer, eftersom man har sex kanaler istället för två. Det betyder att man potentiellt kan lägga tre gånger så mycket pengar på anläggningen, och förmodligen kommer att lägga mer än om det bara var tvåkanals. Butikerna och tillverkarna tycker naturligtvis om den här utvecklningen, eftersom de ser att deras marknad kan växa (vad alla företag är ute efter, naturligtvis). Eftersom tidningarna lever på annonsörerna hjälper de mer än gärna till med den utvecklingen.

Med tanke på det skrala utbudet av flerkanalsmusik känns det som väl tidigt för "gemene man" (bland hifitokar som oss) att uppgradera. Eller? Man kan naturligtvis resonera kring hönan och ägget-situationen, att det måste finnas folk med grejer för att det ska komma material ... Men vilket engagemang har Sonys skivbolag egentligen visat för sacd? Om de bara spände musklerna lite och visade att de menar allvar med sacd skulle vi i ett ögonblick kunna ha ett enormt utbud av sacd-material. Det har varit tal om att det ska hända, men såvitt jag vet har det inte gjort det än.

Jag känner ofta att tidningar är en av de största källorna till uppgraderingshets. Det finns mycket man kan göra för att förbättra lyssningsupplevesen utan att köpa nya grejer, men när jag läser tidningar får jag lätt intrycket att det enda som verkligen räknas är nya prylar.

Är jag helt ute och cyklar? Jag frågade en gång en hifihandlare om det verkligen är så att alla produkter blir så himla mycket bättre hela tiden, och han var tvärsäker på att det är så. Jag är lite skeptisk. Jag är ny i hifisvängen; ni som har hållit på med det här i decennier, tycker ni att han hade rätt?

Lite spretigt inlägg, om jag kom för långt från ämnet ber jag om ursäkt. Det blir lätt så när allt är relaterat på ett sätt eller annat.

Oscar
Go to Top of Page

MartinN
Member

1333 Posts

Posted - 2004/08/30 :  09:33:54  Show Profile Send MartinN a Private Message
Hej, här kommer litet subjektiva bedömmelser av vad som
är viktigt för att få väljud ur anläggningen. Rankingen
går så att 1 är viktigast och 5 minst viktigt.

1. Inspelningstekniken - mickar uppställning och mixning
- Ljudet varierar oändligt från skiva till skiva

2. Högtalare - Dessa ger relativt sett störst distorsion
- fasspridning - tidsfel o.sv.

3. Förstärkare - Sätter sin prägel på ljudet på samma sätt
som högtalare men till en mindre grad

4. Kablar och Spelare - skillnaden mellan en bra och dålig
CD-spelare är i mitt tycke större än skillnaden mellan
t.ex. SACD och CD

5. Formatet - Det lilla extra SACD och DVD-A samt Vinyl kan
ge är för mig minst viktigt.

Vad tycker ni ?

Martin
Go to Top of Page

johan_kjell
Member

100 Posts

Posted - 2004/08/30 :  11:11:19  Show Profile Send johan_kjell a Private Message
Det är svårt att rangordna. Det ena förutsätter det andra. Håller med om att inspelningen är viktig tom kanske viktigast och att skillnaden mellan en bra och en dålig cd -spelare är större än skillnaden mellan CD och SACD

/Johan
Go to Top of Page

hifirocker
Member

1303 Posts

Posted - 2004/08/30 :  13:53:37  Show Profile  Visit hifirocker's Homepage Send hifirocker a Private Message
quote:
Jag känner ofta att tidningar är en av de största källorna till uppgraderingshets. Det finns mycket man kan göra för att förbättra lyssningsupplevesen utan att köpa nya grejer, men när jag läser tidningar får jag lätt intrycket att det enda som verkligen räknas är nya prylar.

Är jag helt ute och cyklar? Jag frågade en gång en hifihandlare om det verkligen är så att alla produkter blir så himla mycket bättre hela tiden, och han var tvärsäker på att det är så. Jag är lite skeptisk. Jag är ny i hifisvängen; ni som har hållit på med det här i decennier, tycker ni att han hade rätt?



Jag tycker dina åsikter var mycket kloka och insiktsfulla.

Jag har i och för sig inte hållit på med hifi i decennier, men att det sker en ständigt revolutionerande utveckling inom hifi är nog att ta i för mycket. Själv anser jag när det gäller just apparater, att det redan finns några som är tillräckligt bra (fast jag har inte hunnit testa dem själv ännu!)

Det stora flaskhalsarna är främst högtalare och lyssningsrummet.
Just rumsakustik och vilken påverkan den har på det ljudliga slutresultatet är hifitidningarna alldeles för dåliga att på att informera läsaren om.
Men det beror nog mest på deras egen bristande kunskap inom området, vilket är synd då detta är en av de absolut viktigtaste faktorerna om man vill få till riktigt god återgivning.
Go to Top of Page

sveli
Member

129 Posts

Posted - 2004/08/30 :  15:51:26  Show Profile Send sveli a Private Message
Martin N, skull nog säga att som nummer 2 kommer rummets inverkan (akustik).

Mvh /Sven
Go to Top of Page

MartinN
Member

1333 Posts

Posted - 2004/08/30 :  19:38:09  Show Profile Send MartinN a Private Message
Javisst ja, nog var det något som glömdes. Rummet är nog mycket
viktigt men för mig skulle det bli dyrare än allt annat att skaffa
ett nytt rum. Visserligen kan man akustikreglera och kanske jag borde
fundera på det.

Åter till trådens topic :

Multispelare Njae - inte för mig - jag har en Sony SACD för endast
SACD och CD och inte är SACD någon större upplevelse för mig.
Kanske det kan bli bättre med tiden men som det är nu får jag ut
lika bra ljud ur mina CD:n som ur SACD, visserligen är min
dedikerade CD-spelare 2.5 ggr dyrare än Sonyn.

Martin
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2004/08/30 :  22:49:48  Show Profile Send FBK a Private Message
Hej igen!
Ja det blev visst en hel del OT i denna tråd, men jag ska inte gnälla, jag gjorde ett verkligt OT inlägg efter att jag suttit hos en kompis en dag och fått lyssna på hans nya superannlägning.

Slutsatsen verkar vara att det är inte många som gjort regelrätta jämförelser mellan multimaskiner och CD-spelare, men av komentarerna så har ingen hört en multimaskin som låter bättre än en CD-för samma pengar än.

Sen tycker jag att ditt inlägg oscar-ja var bra
Och man kan också tänka på varför finns det CD-spelare ännu, om de nu inte är bättre än dagens multimaskiner. Misstänker att det som Oscar skriver stämmer ganska väl.

Mvh Per

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

matson
formerly known as...

1617 Posts

Posted - 2004/08/31 :  10:07:56  Show Profile Send matson a Private Message
Jag har jämför lite grann mellan multispelare och vanliga cd-spelare.

Nu använder jag en Pioneer 668 och den är klart bättre än mina tidigare cd-spelare som har hetat Thule, Primare, Denon....osv.

Snart(inom 2-3 veckor) hoppas jag på att få en möjlighet att jämföra 668an mot den billigare 575an.

"Komponetkvalitetsmässigt" så ligger min 668 skyhögt över tidigare nämnda cd-spelare.

Däremot så tycker jag att just multifunktionen nästan kunde kvittat då man inte direkt ramlar på intressant musik på SACD eller DVD-A.

En sak jag inte retar mig på, men som säkert en del andra kan göra, är att det tar en stund innan spelaren känner av vilken typ av skiva det är. Fjärren är dessväre bedrövligt stor, men det uppvägs av filmtittandet.....

Mvh
Go to Top of Page

The Leafs
Member

387 Posts

Posted - 2004/08/31 :  12:59:41  Show Profile Send The Leafs a Private Message
alltså....jag må vara part i målet, men jag och en kollega hade en lite egen testduell på hans anläggning för några veckor sedan, just med anledning av denna diskussion. I ena ringhörnan fanns hans H/K DVD25, mot den ställdes min Denon DCD1450AR. Alltså en DVD-spelare mot en renodlad cd-spelare i ungefär samma prisklass. Vi turades om att blindtesta med samma kablar givetvis o.s.v. Vi var faktiskt överens båda två (och det är sällsynt!!!) Min renodlade CD-spelare är enligt oss bättre på nästan allt, även om H/K DVD25 säkert är en av de DVD-spelare i klassen som låter bäst på 2-kanals. Den lät inte alls illa.....men saknade en del, främst i detaljåtergivningen anser jag, samt att Denon-spelaren har bättre kontroll på allt.

Jag vägrar tro att det finns kombo-spelare för låt säga 5k som håller jämna steg mot de bästa cd-spelarna för samma pengar...*duckar för de svingar som kommer mot mig* Men det är ju bara min åsikt....
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2004/08/31 :  13:29:45  Show Profile Send Blue a Private Message
Mycket som diskuteras nu, jag vill säga några ord om hifipressen apropå följande inlägg:

"Kanske lite jobbigt att vara "objektiv" när H&M:s skribenter känner och träffar de svenska representanterna. Tycker dock att dom skriver trevligt och engagerat. Lättsamt och njutbart, precis som en tidning ska vara. Kanske är jag för naiv för att ta det här med HiFi på blodigt allvar."

Även för mig är hifi bara ett kul intresse, och definitivt inget blodigt allvar. Men jag tycker inte att H&M kommer i närheten av det underhållningsvärde som de engelska tidningarna (som dock andra på detta forum är väldigt skeptiska mot). H&M känns som en tidning av tekniknerdar för tekniknerdar. En massa mätningar och kuber, men utan att aldrig riktigt kunna få fram kunna få fram slutsatsen "men hur låter det egentligen?", "varför är denna produkt intressant?", "i vilka sammanhang passar den?".

Ibland bli man trött bara av att läsa rubrikerna eller i värsta fall bara förstasidan: De två senaste numren har innehållt högtalartester i olika prisklasser. Bägge gångerna har rubriken varit nånting med "rejält med bastryck". MEN HALLÅ liksom! Är "rejält med bas" allt man är ute efter är det bara att sticka iväg och skaffa ett par C-W för 3000 spänn så är saken klar. Jag tycker att man (och särskilt H&M) borde kunna ha LITE högre krav på högtalare än så.

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2004/08/31 :  13:54:46  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Blue:
Medhåll. Det känns som att dom anställt samma rubrikskapare som Aftonbladet har.
"Vi har hela listan" är en rubrik som får det att vända sig utochin hos iaf mig. Vaddå hela listan? Enligt vem? På vilka grunder?


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2004/08/31 :  15:19:45  Show Profile Send FBK a Private Message
Misstänkte att Hifi-pressen skulle komma upp på tapeten i denna tråd, och jag tillhör denna skara som har försvarat dem ganska mycket under min medlemstid på detta forum. Men även jag har börjat att fundera på vad de håller på med ibland, som tex rubriken på denna tråd som jag skrev av direkt ifrån tidningens stora test av multispelare. Super ljud för alla håller med om att det låter som Aftonbladet. Sen börjar jag också mer och mer se att testerna blir sämre och sämre, betydligt mer ytliga. Och så har vi deras betygsättning som kan diskuteras i evigheter misstänker jag, men det är en tidning som riktar sig till oss Hifi-konsumenter, så då borde man kunna kräva att de är ärliga i sina komentarer om en produkt och inte förskönar som de gör ibland för att inte leverantören ska bli sur, eller är jag för hård nu...

Mvh Per

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

matså
Semesterfirare

2705 Posts

Posted - 2004/08/31 :  18:39:22  Show Profile Send matså a Private Message
Jsg har inte hört de andra billiga multimaskinerna. Men jag anser (ok man höjer alltid sin egen men jag menar det av mitt hjärta annars låt mig dö en fasansfull död) att min Pioneer dvd 565 håller så hög klass att man kan njuta av klassisk, jazz, Peter Gabriel osv fullt ut. Ok en cd för samma pris låter säkert bättre i tvåkanals cdljud men bra låter den. Pioneer 668 är ju meningen att man skall kunna köpa sacd och dvd audioskivor tycker man att man kan skippa det, ja då är det väl bättre att man skaffar en cd och en bra filmdvdmaskin istället.

Min fotosida på flickr
Go to Top of Page

matson
formerly known as...

1617 Posts

Posted - 2004/08/31 :  21:46:21  Show Profile Send matson a Private Message
Matså:Fast det är rätt skönt att slippa ha flera apparater än nödvändigt.

Mvh
Go to Top of Page

Lt Andersson
Member

600 Posts

Posted - 2004/08/31 :  22:11:15  Show Profile Send Lt Andersson a Private Message
Jag har en 668a och blir det inte så mycket bättre än så så ska jag sälja min anläggning...

Musiclover!
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2004/08/31 :  22:35:02  Show Profile Send FBK a Private Message
quote:
Jag har en 668a och blir det inte så mycket bättre än så så ska jag sälja min anläggning

Låter det inte lite väl drastiskt Ltutveckla det gärna.

Mvh Per

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page

Lt Andersson
Member

600 Posts

Posted - 2004/08/31 :  22:56:46  Show Profile Send Lt Andersson a Private Message
Ja det jag menar är att det låter faktiskt bara lite bättre med 668an än med min 10 år gamla cdspelare som då kostade ca 3000. Om en riktigt bra spelare (som ska inskaffas om ca ett år) inte ger ett jättelyft så kan det nog bli så att jag dumpar denna hobby eller helt går över till vinyl. Med tanke på vad mina övriga prylar kostar så är det ju inte så konstigt att 668an är svagaste länken. Vad jag tycker är intressant är att en Grado Gold för ca en tusing spelar jämnt med 668an trots att den är kopplad via en Musical Fidelity Xlps v3 som jag misstänker inte håller samma standard som min Mark Levinson 383.

Musiclover!
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2004/08/31 :  23:08:31  Show Profile Send MartinH a Private Message
Lt Andersson: Det är inte så konstigt !!

Du har en vettig pickup, en bra riaa och en bra förstärkare... Detta slår ganska högt, och visst går det att få en bra multispelare, men det kan kosta.. Så allt beror på hur mycket man vill betala ?!?

Visst man ska väll inte säga att det ska kosta som 3 st spelare ( CD/SACD/DVD ) men kanske inte så långt ifrån....

Men vinyl slår fortfarande ganska högt !! Så titta in hos oss på HifiArt under Arken så ska du få höra lite fin vinyl över en AVID Diva...

/Martin
Go to Top of Page

Lt Andersson
Member

600 Posts

Posted - 2004/08/31 :  23:20:05  Show Profile Send Lt Andersson a Private Message
Som dvd spelare är den faktiskt riktigt bra och då framförallt bilden, det var faktiskt därför jag köpte den. Sen så anade jag att den inte skulle mäkta med rollen som cd-spelare men tyvärr räckte inte budgeten längre än till förstärkare, vinylspelare och högtalare. Men jag räknar med att prova lite olika (riktigt vassa) cd-spelare under vintern så hittar man nog någonting som får ljudet att falla på plats.

Musiclover!
Go to Top of Page

FBK
700.000-klubben

7378 Posts

Posted - 2004/08/31 :  23:39:35  Show Profile Send FBK a Private Message
Lt, då får vi hoppas att du hittar det du söker så att denna hobby inte blir dumpad för den är ganska trevlig

Lever på samhällets botten.
Knappt aktiv forummedlem längre, men jag tittar in ibland.
Go to Top of Page
Page: of 5 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.73 sekunder. Snitz Forums 2000