HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Specialintressen
 Teknik och DIY
 Resonans bygger OTL
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 13

tubetvr
Member

338 Posts

Posted - 2004/09/08 :  01:42:12  Show Profile  Visit tubetvr's Homepage Send tubetvr a Private Message
quote:
Militären må ha haft koll på en del saker, men det är inget argument.
Det är ett mycket bra argument om man vet att all teori och beräkningsmetoder för tillförlitlighet för elektronik ursprungligen kommer från de undersökningar och metoder som utvecklades för militär elektronik, det är viss skillnad på de som utvecklar elektronik för militära ändamål och de som står där och skriker...

quote:
jag köper inte det gamla så-är-det-och-så-har-det-alltid-varit-resonemanget.


Det är bra att ifrågasätta saker men det är onödigt att utgå ifrån att allt som redan finns skrivet är felaktigt, det är mer effektivt att utgå ifrån att något är rätt och försöka förklara varför.

Om du måste ha förklaring på alla detaljer som ingår i en konstruktion som den du håller på med så blir du nog aldrig färdig.

Jag antar, (rätta mig gärna om jag har fel) att du inte jobbar som elektronik-konstruktör i ditt dagliga värv, nästan alla jag har mött som börjat som konstruktörer startar med att räkna på allt själv och försöka uppfinna hjulet på nytt, de flesta, (inte alla tyvärr) lär sig med tiden att det oftast är bättre att utifrån erfarenhet plocka av de standard lösningar som andra redan har gjort för att fort komma framåt och koncentrera sina krafter på det som är helt nytt, de bästa konstruktörerna har bra intuition så att de kan "se" om något som redan finns är bra eller dåligt.

MVH Hans

Ägare av företaget Q-tron Audio, konstruktion och tillverkning av OTL rörförstärkare
Go to Top of Page

Resonans
Member

897 Posts

Posted - 2004/09/08 :  10:58:30  Show Profile Send Resonans a Private Message
quote:
Jag antar, (rätta mig gärna om jag har fel) att du inte jobbar som elektronik-konstruktör i ditt dagliga värv

..Stämmer..

quote:
...nästan alla jag har mött som börjat som konstruktörer startar med att räkna på allt själv och försöka uppfinna hjulet på nytt...

Du, det handlar inte om att uppfinna hjulet på nytt, det handlar om att lära sig. Nästan all inlärning sker på det sättet.

...music is the best...
Go to Top of Page

tubetvr
Member

338 Posts

Posted - 2004/09/08 :  13:49:08  Show Profile  Visit tubetvr's Homepage Send tubetvr a Private Message
quote:
Du, det handlar inte om att uppfinna hjulet på nytt, det handlar om att lära sig. Nästan all inlärning sker på det sättet.
Är du lärare eftersom du vet detta så säkert? Skämt åsido det finns väl olika sätt att lära sig saker. För att lära sig om standardlösningar i elektronik så tycker jag att det är bra sätt om man kan hitta existerande konstruktioner där man har löst samma problem speciellt om man hittar fler som har använt samma lösning och uppnått ett bra resultat så tycker jag man skall ha mycket bra skäl att behöva visa att det fungerar mha beräkningar. Man bör rimligen också ha skäl av samma tyngd för att prova någon ny konstruktionslösning som andra inte tycks använda.

I rörteknik så finns det en enorm samlad erfarenhet som finns beskriven i diverse litteratur, problemet som jag ser det är att hitta detta, inte att en gång till bevisa att det fungerar.

Om någon bemödar sig att ta fram och citera pålitliga referenser om något i rörteknik så är jag i varje fall benägen att lita på detta utan diskussion speciellt om jag själv pga intuition eller erfarenhet anser att det verkar rimligt.

MVH Hans


Ägare av företaget Q-tron Audio, konstruktion och tillverkning av OTL rörförstärkare

Edited by - tubetvr on 2004/09/08 13:54:17
Go to Top of Page

Resonans
Member

897 Posts

Posted - 2004/09/08 :  14:47:16  Show Profile Send Resonans a Private Message
Nej jag är ingen lärare. Men jag vill gärna veta orsak/bakgrund till varför saker och ting är som det är. När jag sedan vet bakgrunden kan jag kanske dra nytta av det i andra sammanhang. Jag förstår inte hur du kan få det till att uppfinna hjulet på nytt - det är ju snarare tvärt om.


...music is the best...
Go to Top of Page

tubetvr
Member

338 Posts

Posted - 2004/09/09 :  00:41:47  Show Profile  Visit tubetvr's Homepage Send tubetvr a Private Message
Hej,

Att "uppfinna hjulet på nytt" för mig är när man antingen "uppfinner" samma sak som andra redan har uppfunnit och dokumenterat eller när man tex tror sig ha upptäckt något som redan är upptäckt eller när man tex anser sig behöva ett matematiskt bevis för sådant som redan är vedertagen praxis, (konstruktion eller metod).

Jag har ett flertal böcker som beskriver konstruktions metoder för rörförstärkare, i dessa böcker återfinns en mängd konstruktions metoder beskrivna på samma sätt och med samma skäl angivet till att man rekomenderar den metoden. Det finns delar av dessa böcker som beskriver metoder som nu är tagna ur bruk pga att modernare teknik har kommit fram, (tex om hur man på ett korrekt sett syr kabelstammar som nästan inte alls inte används längre men som jag tycker det är roligt att känna till) men jag har hittills inte hittat något som senare har bevisats som felaktigt.

Ett exempel på vad som finns beskrivet är vad jag citerade om montering av rör där det förklarades varför man inte bör montera rör horisontellt, skillnaden mellan mig och dig är att jag nöjer mig med argument som "Annan montering kan orsaka överhettning av delar av röret" medans du kräver ett matematiskt bevis för att detta är riktigt, (jag nöjer mig med detta argument eftersom jag anser pga min erfarenhet och kunskap att det är rimligt att det är riktigt och eftersom liknande rekommendationer finns från andra källor).

Dessa böcker är tydligen enligt dig är av ringa värde, (eftersom de inte innehåller matematiska bevis för att det som rekomenderas är riktigt) jag skall tänka på det nästa gång jag svarar på någon av dina frågor.

För mig känns det som vi inte kommer längre om detta, vi får väl nöja oss med att vi har olika åsikter.

MVH Hans

Ägare av företaget Q-tron Audio, konstruktion och tillverkning av OTL rörförstärkare
Go to Top of Page

Oblivion
Member

458 Posts

Posted - 2004/09/11 :  21:37:18  Show Profile Send Oblivion a Private Message
Hur blev det med toppkontakterna?

I used to play with mercury and when I broke a tube, I always tasted the cathode and the getter because they tasted weird...
Go to Top of Page

Resonans
Member

897 Posts

Posted - 2004/09/13 :  09:52:12  Show Profile Send Resonans a Private Message
Oblivion: Jag har varit bortrest i några dagar så jag har inte haft tillgång till internet. Jag ska höra om det är ok med gruppköp, vi är ju några som är intresserade.

tubetvr: Ok.

...music is the best...
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2004/09/18 :  04:51:17  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Hittade en intervju med Bruce Rozenblit, kan ju passa in här.
http://www.audiodesignguide.com/otl/interv.html
Citat:
"OTLs have a distinctive sound. They do not sound like a conventional tube amp. They do not sound like a transistor amp. They capture the best of both types along with the ability to develop incredible three dimensional imaging that no other amp can produce. People that are expecting a traditional tube sound from an OTL will be disappointed. People that are the most happy with an OTL are looking for extreme accuracy and realism. They do not want any coloration of any kind."

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn

Edited by - Bernt Jansson on 2004/09/18 05:08:35
Go to Top of Page

Resonans
Member

897 Posts

Posted - 2004/09/18 :  13:39:04  Show Profile Send Resonans a Private Message
Tack för artikeln Bernt!
"Giving up was not an option"... -Härligt!!

Jag tycker att det är viktigt att förstärkaren inte färgar ljudet. "Rörfärgning" utnyttjar man ju i tex gitarrförstärkare, vilket enligt min smak ger ett vackert ljud (Black Sabbath...).
Att denna OTL inte färgar bjuds det bevis på hemma hos Bernt - det gör det omöjligt att tycka illa om OTL.

...music is the best...

Edited by - Resonans on 2004/09/18 16:58:48
Go to Top of Page

mr. Triatic
Member

1476 Posts

Posted - 2004/09/18 :  23:13:48  Show Profile Send mr. Triatic a Private Message
eftersom rören inte har förändrats nämnvärt sedan 1961 så är min uppfattning att det Tubetvr skriver det som gäller fortfarande, men mina egna erfarenheter säger att småsignalrör kan du montera ståendes, liggandes och till och med upp-och-ner eller i lutning, bara man har koll på det som tubetvr skrev:

"Vissa rör är känsliga för att köra liggande eftersom gallren kan bli mjuka av värmen och då kan falla ihop mot katoden med kortslutning som följd, i vissa böcker anges att det är viktigt att elektrodsystemet orienteras så att katoden blir stående på högkant för att undvika detta, dvs såhär []"

ett effektrör som ex. EL/PL509 kan man oxå montera liggande utan problem, bara man ser till att luften kan strömma fritt, men visst förkortar det livslängden litegranna, men va fan..

Livet är för kort för mono

Edited by - mr. Triatic on 2004/09/18 23:15:50
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2004/12/09 :  17:24:01  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Hur går det med bygget nu då? Lite bilder hade inte varit fel...

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

Resonans
Member

897 Posts

Posted - 2005/01/07 :  17:50:05  Show Profile Send Resonans a Private Message
Hösten har inte tillägnats DIY... Men nu är jag igång med bygget igen...

Jag jobbar fortfarande på nätdelen. Själva "kretsen" är klar men inte hur nätdelen fysiskt skall utformas. Nätdelen ska vara fristående från förstärkardelen, och jag vill gärna spara utrymme. Här är ett förslag som jag funderar på:


Vidare har jag bestämt mig för hur rören ska sitta!
Här är plywood-skivan med hål för socklarna:

Plywood:en ska såsmåningom rödbetsas och klarlackas.

Hålen i mittenraden blev inte bra så jag fick tänka om...Efter en tur till Bauhaus skulle det nog lösa sig..


...och så här blev det...:



...music is the best...
Go to Top of Page

Resonans
Member

897 Posts

Posted - 2005/01/09 :  22:48:04  Show Profile Send Resonans a Private Message
När jag köpte oktalsocklar tänkte jag inte på hur jag skulle fästa dem... Eftersom täckplåten på bilden ovan är för tunn att fästa socklarna i fick det bli en extra alu-plåt.

"Tillverkning":

Jaja, den ska ju inte synas ändå...

...Och så här blev det till slut:







...music is the best...

Edited by - Resonans on 2005/01/09 22:52:42
Go to Top of Page

Resonans
Member

897 Posts

Posted - 2005/01/13 :  09:48:08  Show Profile Send Resonans a Private Message
Jag skulle behöva lite råd från Er... Jag har ju ändrat lite i kretsarna jämfört med originalschemat, det gäller både nätdelen och förstärkardelen. I originalschemat sitter en termistor efter huvudströmbrytaren som ska begränsa (antar jag) startströmmen till hela nätdelen så att säkringen inte löser ut. Men sen är ju all glöd, bias, B+ och B- kopplat utan någon form av fördröjning.
Jag är osäker på hur den där termistorn fungerar och hur man dimensionerar en sådan när man ändrat i resten av kretsen.

Vad tror Ni? Kanske ska jag skippa termistorn och satsa på fördröjningsrelän istället?

...music is the best...
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2005/01/13 :  10:15:08  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Jag har fördröjningsrelä i min OTL. Glöden kan man gärna koppla utan fördröjning, men kondensatorbankarna måste
ha mjukstart annars bränner man likriktarbryggorna. En tanke är att ha biasen utan fördröjning också, då kan man
aldrig få strömrusning i slutrören eftersom biasen finns där från början.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn

Edited by - Bernt Jansson on 2005/01/13 10:17:07
Go to Top of Page

Resonans
Member

897 Posts

Posted - 2005/01/13 :  13:48:13  Show Profile Send Resonans a Private Message
Ja, det verkar ju lämpligt. Bias och glöd direkt och fördröjning på de stora ringkärnetrafona. Har förresten du (Bernt) hoppat över termistorn som finns med i schemat?

...music is the best...
Go to Top of Page

Resonans
Member

897 Posts

Posted - 2005/01/13 :  14:02:11  Show Profile Send Resonans a Private Message
E det nån som vet var man får tag på fördröjnigsrelä?

Eller ska man kanske bygga en egen fördröjningskrets med tex en 555:a och en enkel kontaktor eller ett relä..?

...music is the best...

Edited by - Resonans on 2005/01/16 16:15:44
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2005/01/13 :  20:34:08  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Nej, jag har ingen termistor. Fördröjningskretsen har jag byggt själv.
I Ice-slutsteget har jag den här: http://sound.westhost.com/project39.htm
Uniper gjorde ett par kretskort till mig. Jag har också nåt busenkelt
schema som jag fick av Pac. Jag ska kolla om jag hittar det.

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

Resonans
Member

897 Posts

Posted - 2005/01/16 :  16:11:31  Show Profile Send Resonans a Private Message
Jag har hittat en mkt enkel fördröjningskrets som jag tänkte använda, kolla in följande länk: http://ourworld.compuserve.com/homepages/Bill_Bowden/page2.htm#relay_i.gif

Så här ser kretsen ut:


Det är bara det att jag har svårt att få tag på 2N3053.. Är det någon som vet en ekvivalent som kan ersätta den??

...music is the best...
Go to Top of Page

Resonans
Member

897 Posts

Posted - 2005/05/28 :  00:05:45  Show Profile Send Resonans a Private Message
Tänkte bara uppdatera med en lägesrapport..

Just nu håller jag på med en prototyp av nätdelen. Det visade sig att anodspänningen till slutrören inte räckte till så jag fick linda på ca 40 varv extra tråd på ringkärnorna.

Även anodspänningen till drivsteget var för låg. Där använde jag en 400V/230V trafo som jag matade baklänges, plus att jag lindat på en massa extra tråd. Tyvärr finns där inte mer plats att linda på mer så jag får byta ut denna till en 2*110V som jag spänningsdubblar istället...

Det här bygget drar verkligen ut på tiden - det hade jag inte räknat med. Det som tar mest tid för mig är tillverkningen av chassiet och hur alla komponenter skall monteras osv.
Nu har jag ändrat designen igen, så vi får väl se hur det slutar...

...music is the best...
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2005/07/04 :  12:59:54  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Hallå eller?

Nu har det inte hänt nåt i tråden på en månad ju!

Behöver du inspiration kan jag härmed bidra med en bild på möjligt slutresultat:


MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

Resonans
Member

897 Posts

Posted - 2005/07/04 :  14:10:21  Show Profile Send Resonans a Private Message

...music is the best...
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2005/07/04 :  15:55:32  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message
Ligger och solar förstås...

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page

Resonans
Member

897 Posts

Posted - 2005/07/04 :  16:10:07  Show Profile Send Resonans a Private Message
...därav rodnaden på kinderna...

...music is the best...
Go to Top of Page

Bernt Jansson
400.000-klubben

19763 Posts

Posted - 2005/07/04 :  16:13:17  Show Profile  Visit Bernt Jansson's Homepage Send Bernt Jansson a Private Message

MVH Bernt Mitt system

"Det enda man kan vara praktiskt taget säker på är att en rak tonkurva alltid är fel." - Ingvar Öhman

Jobbar för Jorma Design och gillar bashorn
Go to Top of Page
Page: of 13 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.62 sekunder. Snitz Forums 2000