HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Rangordna stativarna åt mig!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

johan_kjell
Member

100 Posts

Posted - 2004/09/06 :  13:28:18  Show Profile Send johan_kjell a Private Message
Tror att Supran är OK och att det inte är säkert att du får ett tydligare definierat ljud över alla registren med mer rumsinfo och kropp osv. med något annat i samma prisklass. Med en annan kabel kommer du istället att få ett annorlunda ljud. Ljusare om du använder någon med silver i tex. Det är alltså en fråga vad du gillar.

Vad som däremot är viktigt är att du har bra kontakter till din kabel. Har du inte det kommer du inte att kunna utnyttka kabelns egenskaper fullt ut. Gå hellre ner i meter priset på kabeln och se till att den är väl terminerad för att klara din 1000 kr gräns.
Go to Top of Page

forstheim
Starting Member

47 Posts

Posted - 2004/09/06 :  14:02:16  Show Profile Send forstheim a Private Message
Mitt rum är någonstans runt 15-20 kvm. Högtalarna är placerade ca 60 cm från bakväggen.

Quadarna har jag inte haft möjlighet att testa. Hade tänkt göra det, men olika omständigheter har gjort att det inte blivit av. Främst eftersom jag har en dryg timmes bilfärd till närmsta återförsäljare och att jag inte heller har dennes tlfnr/e-mail. Dessutom lockar inte pianolacken så där jättemycket. En fjärde grej är att det är flera som har sagt att 12L inte är ett jättebra val för NAD eller för så pass litet utrymme som jag har i mitt rum. 11L skulle väl i så fall vara alternativet kanske. Men som sagt..Dynaudion kändes väldigt neutral och fin.

Om jag ska kritisera något hos Dynaudion så är det att den ibland känns liten i ljudet och att jag kunde känna en viss lyssningströtthet pga av "hårdhet" i typ cymbaler och liknande.

Litenheten spelar dock inte så stor roll eftersom jag sällan drar upp volymen högt. Spelar oftast på "klockan 8" eller lägre. Som max kanske på "klockan 9". Och lyssningströttheten är jag helt övertygad om är rummets "förtjänst". Gör jag exempelvis ett litet hårdare handklapp så känns det nästan lite obehagligt öronen. En lite "metallisk" efterklang frambringas, vilket förmodligen beror på mitt 2,5 långa värmeelement. Elementet är placerat ungefär ett par meter ifrån den ena högtalarens sida. Det är alltså EN del av rummet jag måste se över så småningom för att få ett okej lyssningsrum. Annars tycker jag Dynaudion känns som handen i handsken för min elektronik.

Hur skulle ni förresten säga att Quad 11L och Dynaudion skiljer sig åt i karaktären?
Go to Top of Page

forstheim
Starting Member

47 Posts

Posted - 2004/09/06 :  14:08:21  Show Profile Send forstheim a Private Message
Högtalarkabel var det också ja..

Det är som ni säger att en annan kabel säkerligen kommer att förändra egenskaperna. Och eftersom jag gillar suprans egenskaper är det kanske inte så klokt att titta på andra kablar. Åtminstone inte just nu.

Tack Blue för dina förslag ändå!
Go to Top of Page

forstheim
Starting Member

47 Posts

Posted - 2004/09/06 :  14:14:36  Show Profile Send forstheim a Private Message
En sak till om det där med "hårdheten" jag känt med Dynaudion. Det kan också vara så att högtalarna inte riktigt är inspelade ännu. Tyckte nämligen att tex basen var stenhård och väldigt tydlig i början när jag testade högtalaren, men att den helt klart har mjuknat upp och blivit mer "inbakad" i den övriga musiken efter ett antal timmars spelande. Nu finns den liksom bara där på ett naturligt sätt.
Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2004/09/06 :  15:58:30  Show Profile Send Blue a Private Message
Självklart måste man spela in högtalare ordentligt innan man kan uttala sig om hur dom egentligen låter. Ofta får man räkna med uppåt 100 timmars speltid innan högtalarna börjar "sjunga" på riktigt.

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

forstheim
Starting Member

47 Posts

Posted - 2004/09/06 :  16:36:53  Show Profile Send forstheim a Private Message
Jo, visst måste man spela in de ordentligt. Det är jag med på! Dock vet jag inte riktigt hur mycket inspelade just dessa högtalarna som jag har fått låna hem är. Det är det enda "vinylexemplaret" av Dynaudio 42 som försäljaren har kvar, vilket gör att de säkert har spelats från och till i butiken. Men jag misstänker att de inte har fått gå några 100 timmar ändå..

Skulle egentligen ha köpt de (och återlämnat övriga högtalare) idag, men har nu fått ytterligare en dag för provlyssning. Måste ge en eloge till Ingvar Hagström i butiken "Lyssna" i Ystad som varit vänlig nog att låna ut diverse högtalare mellan fredag-tisdag, dvs under dagar då butiken har öppet. Väldigt generöst! Det är sådant som gör att man som kund gärna återvänder till samma butik i framtiden.
Go to Top of Page

anarkizt
Member

132 Posts

Posted - 2004/09/06 :  18:54:16  Show Profile  Visit anarkizt's Homepage Send anarkizt a Private Message
Detta är de jag hört (vad jag kan komma ihåg) och Quadarna ÄR faktiskt ganska överlägsna Dynaudiosarna...

* Quad 12L
* Quad 11L
* Dynaudio Audience 42

Go to Top of Page

Blue
Member

2120 Posts

Posted - 2004/09/07 :  09:53:45  Show Profile Send Blue a Private Message
forstheim: Riktigt schysst handlare! Verkligen guld att kunna ha flera olika högtalare hemma och jämföra. Julafton!

anarkizt: "Quadarna ÄR faktiskt ganska överlägsna Dynaudiosarna".

Särskilt när det gäller högtalare av liknande storlek och prisklass handlar det mycket om personligt tycke och smak vilken man föredrar. Att säga vilka som "ÄR" bäst är ganska meningslöst. Om Forstheim får det ljud han vill ha från Dynaudio är det väl bra? Jag har själv inte lyssnat på dessa högtalare men jag vet att det är välbyggda, bra grejer som fått bra recensioner. Och även om jag själv också tycker att Quads stativare är oerhört bra tycker jag det är kul att det finns folk som väljer andra märken.

Ett kungarike för en vevgrammofon.
Go to Top of Page

anarkizt
Member

132 Posts

Posted - 2004/09/07 :  13:17:25  Show Profile  Visit anarkizt's Homepage Send anarkizt a Private Message
Blue: Självklart är det som du säger men jag antar att alla förstår att det som en person skriver inte är en absolut sanning utan endast dennes åsikt (iaf när det handlar om hur en högtalare låter). Kanske skulle lagt till "... enligt mig" i mitt tidigare inlägg dock.
Go to Top of Page

forstheim
Starting Member

47 Posts

Posted - 2004/09/09 :  13:08:49  Show Profile Send forstheim a Private Message
Det är möjligt att jag också skulle ha tyckt att Quadarna låter bättre, men eftersom jag upplever Dynaudion som en i stort en "perfekt" matchning för min elektronik var det lika bra att slå till på den. Att de låter "små" (som jag skrev tidigare i tråden) upplever jag faktiskt inte längre. Kanske en vanesak, vad vet jag. Och det här med hårdheten/lyssningströttheten är ett akustikproblem - något som jag har fått klart för mig efter lite dämpningsexperimenterande. Den största boven i mitt rum verkar helt klart vara mina två fönster (som är placerade vid sidan om högtalarna). Bara att stänga persiennerna gör mycket i ljudförbättringssyfte (detta trots att persiennerna är av metall!).

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.52 sekunder. Snitz Forums 2000