HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Glättning
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

ILLY
HiFitraktör

1325 Posts

Posted - 2004/07/18 :  16:47:55  Show Profile Send ILLY a Private Message
Håller just på att läsa igenom lite böcker i ämnet "Grundläggande Elektronik". Insåg för ett tag sedan att jag har lite väl stora kunskapsluckor inom det området.

Hursomhelst, ganska så snart insåg jag att det med passiva tvåpolskomponenter går att serie- och paralellkoppla i oändlighet och ändå komma fram till samma summa som med en enskild komponent.

Blir därför lite nyfiken på vilka för- och nackdelar olika lösningar kan innebära. Rent princip- och ljudmässigt, alltså. Om man ser till ekonomi och utrymmeskrav så blir ju förstås vissa problem mer uppenbara. Spelar en sån sak som alltför många lödpunkter ett problem med för många komponenter?

För att ha ett mer konkret utgångsläge för diskussionen, så ritade jag upp fyra olika kondensatorkopplingar, låt oss anta att de är avsedda som glättningsbank till en gainclone. Summan är i samtliga fall 1000 uF.

Seså, kasta in era åsikter och teorier!

Militant cyklist.

Edited by - ILLY on 2004/07/18 18:22:58

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2004/07/18 :  18:58:34  Show Profile Send f95toli a Private Message
Det beror på vad du menar. Problemet är att inga verkliga komponenter är ideala. Om man ska rita ett schema för att bedöma vilken koppling som är bäst måste man alltså modellera ex. en kondensator som flera olika komponenter, ex. en resistor för intre mostånd. Riktigt bra modeller kan bli ordentligt avancerade, inom mikrovågsteknik har jag för mig att "standardmodellen" av en kondensator innehåller 6 komponenter. Till på köpet är de flesta parametrar icke-linjära och beror på frekvensen.

Med bättre modeller kan man alltså se om man ex. parallel eller seriekopplar de intre motstånden.

I de flestaverkligta komplingar försöker man undvika eller reducdera dessa icke-ideala egenskaper genom att koppla på olika sätt.

I ditt exempel är alla kopplingar identiska om du menar ideala kondensatorer, annárs är nog koppling C bäst pga att du då parallellkopplar kondensatorerna.
Go to Top of Page

kjb
Member

232 Posts

Posted - 2004/07/18 :  19:04:25  Show Profile Send kjb a Private Message
Jag är ingen stjärna på detta men kan väl kommentera det mest uppenbara punkterna.
Ni som kan mer kan väl rätta mig om jag är ute och cyklar.

A. kommentar överflödig.
B. halverad Kapacitans (dåligt) och dubbel inre resistans och z mot en enkel konding (dåligt), dubbel spänningstålighet (kan vara bra i de fall där det behövs)
C. Dubbel kapacitans, halverad ESR och Z (bra)
D. Kombination av B och C, fördelar om man vill ha dubbel spänningstålighet. Annars så är det ofta bra att paralellkoppla flera kondensatorer för att få upp kapacitansen och minska ESR och Z, men en bra stor konding kan mycket väl ha lägre ESR och Z än två sämre parallellkopplade kondingar...

Linkwitz Orion, AMP11HV, AMP5, Ice 500A, Esp 03A Asus Xonar Essence ST
Go to Top of Page

ILLY
HiFitraktör

1325 Posts

Posted - 2004/07/18 :  19:17:32  Show Profile Send ILLY a Private Message
Koppling C i mitt exempel är väl också den helt klart vanligast förekommande, som det verkar. Men när det gäller kommersiella lösningar är jag aldrig helt säker på om de är vanligast för att de är bäst, eller för att de är mest kostnadseffektiva.

Inga vinster att göra genom att seriekoppla flera stora för att få värdet av en liten, m a o? Hade inte direkt väntat det, men man vet ju aldrig.

Ett exempel jag inte tagit med är paralellkoppling av exempelvis 1x50, 2x100, 1x250, 1x500.
Min (ganska svagt förankrade) teori är att de större kondensatorerna skulle klara större urladdningar, medan de mindre laddas upp snabbare. Resultatet borde bli bättre dynamik.

Är jag helt ute och cyklar, eller finns det något uns av sanning i mitt påstående?

Militant cyklist.
Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2004/07/18 :  19:42:15  Show Profile Send f95toli a Private Message
När man parallellkopplar flera olika storlekar gör man det ofta därför att man kan använda andra typer av kondensatorer till små värden. Fördelen med elektrolyter är ju att de går att göra i störa värden men annars är det nog den sämsta typen av kondensator, de är de inte så bra för högre frekvenser. En kompromiss är alltså att parallellkoppa en stor elektrolyt men en lite mindre kondensator av annan typ (ex. polypropylen).

Dessutom är det i regel så att små kondensatorer har bättre prestanda, man kan således även vinna en del på att parallellkoppla stora och små kondensatorer av samma typ.

Ett tips är att kolla på Elfas faktasidor (finns på nätet) samt datan för några olika kondesatorer, då ser man rätt snabbt hur det fungerar.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.28 sekunder. Snitz Forums 2000