HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Vilka element är bra?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

chubben
Starting Member

28 Posts

Posted - 2004/06/29 :  12:53:42  Show Profile Send chubben a Private Message
Tjena tjena, har undrat ett tag nu hur man kan avgöra huruvidare ett element (eller ett märke) är bra?

Är det bara värdena på elementet som dikterar kvaliteten? Hur vet man annars om ett märke är bra? (priset? :)

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2004/06/29 :  13:27:44  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Hej,

Det finns inga bra element!

Ett högtalarelement är endast mer eller mindre lämpad för att lösa en specifik uppgift. Applikationerna skilljer sig så mycket åt att elementets egenskaper varierar otroligt mycket mellan olika uppgifter.

Det man tittar på är bl.a. impdans, frekvenssvar (on och off axis), distortion, Thiel and Small parametrarna, effekttålighet, slaglängd, membranarea, BL produkt, mm, mm. Dessa data försöker man sedan få så väl lämpade som möjligt för den applikation som är tänkt.

Att säga att ett märke eller modell är "bra" hoppas jag avser antingen bra kvalitetskontroller (jämn produktion) eller att det i nån underton eller intuitivt är självklart i vilket sammanhang just det elementet är bra.

I många fall är högtalarkonstruktion en diciplin i att göra rätt kompromisser. En konstart med ena foten i tekniken.


Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

chubben
Starting Member

28 Posts

Posted - 2004/06/29 :  15:27:38  Show Profile Send chubben a Private Message
Ok.. ett ganska luddigt svar.. men det blir väl så när man pysslar med en sådan subjektiv konstform.

Varför väljer många att använda de lite mer kända märkena framför andra som kanske är mycket billigare? Är detta för att parametrarna inte stämmer in med deras projekt?

Min undran är väl lite också varför riktiga billighetsmärken, när det kommer till köpeshögtalare, ofta låter sämre än dyrare diton? Säg t.ex. Eltax.. etc. och en hel drös med asiatiska burk-högtalartillverkare.

Kan man med samma element som de riktigt billiga högtalarna använder få till ett mkt bättre resultat än vad tillverkarna har?
Go to Top of Page

EngelholmAudio
Member

8209 Posts

Posted - 2004/06/29 :  15:55:13  Show Profile Send EngelholmAudio a Private Message
Jag tycker inte det är luddigt pga subjektiv konstform. Snarare att det är mångfacetterat (vilket är mitt favvo-ord för dagen).

Det finns måååånga anledningar till att välja kända märken framför billigare märken. Kvalite innebär utöver dom specade egenskaperna en hel del annat, som du kanske kan tänka dig. Service, jämnhet i kvalite (dvs ena element skiljer sig inte från andra och heller inte från det 100'e elementet), erfarenhet, stabil leverans, kvalitetssäkrat företag, genomtänkta rutiner mm mm mm.

Till detta kan vi eventuellt (gäller säkert inte alla högtalarproducenter) lägga till prestige och rykte.

Ang köpehögtalare.
Vi skall påminna oss om att elementen inte är allt. Är elementen billiga är säkert lådan det också, R&D har säkert ingen stor budget heller och filterkomponenterna kan säkert vara rena skämtet. Titta på HFLS-1. Inga märkvärdiga element men en mycket bra konstruktion (som helhet) med bra och jämn kvalite.
Billiga högtalare kan dessutom vara voice'ade för att låta på ett visst sätt: dåligt för dig men "ett jä--a tryck" enligt Kalle, 15 år.



Äger, driver och är engelholm audio (i Blekinge).
Egna produkter, Krell, ARC. Akustikkonsultation medelst Svanå's produkter.
Bara för att det går att hänga på väggen betyder det inte att den har bra akustiska egenskaper som främjar musikupplevelsen!
Go to Top of Page

chubben
Starting Member

28 Posts

Posted - 2004/06/29 :  22:14:45  Show Profile Send chubben a Private Message
Jovars.. nu tycker jag iofs inte att HFLS element är särskilt dyra.. men det finns golvhögtalare att köpa (paret) för vad elementen till en HFLS kostar ...

Allt "marknadssnack" från elementtillverkare.. har det ngn betydelse? Dvs. lättare kon, gjutet chassi, bla bla. mindre distorsion, etc.. bidrar väl också till att ett element låter bättre än ett annat (och för den delen kostar mer)?

Finns väl också skäl till varför det finns element som kostar tusentals kronor.. ngt bättre måste de väl göra.. och då menar jag inte att "de säkert är bättre på vissa saker beroende på användningsområde" utan att de måste väl vara bättre på exakt allt. Förutom att låta dåligt då och ge bastryck.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.44 sekunder. Snitz Forums 2000