HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Bryggkoppling - vad behövs, vad händer?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

LeoArietis
Member

1953 Posts

Posted - 2004/06/18 :  11:19:31  Show Profile  Visit LeoArietis's Homepage Send LeoArietis a Private Message
Jag undrar hur bryggkoppling funkar rent tekniskt? (dvs ett stereo-slutsteg drivs som ett monoblock?) Vad händer i förstärkaren?

Använder man en ordinarie signal till ena kanalen på slutsteget och sedan den inverterade signalen till den andra kanalen på slutsteget och därefter drivs högtalaren med angivna utgångar, en från varje kanal på slutsteget?

Hur inverteras en signal?

Någon som känner till exakt hur det skall vara på Marantz 17 SM (extra slutstg) och PM (integrerad), bruksanvisningen verkar hoppa över detta med att använda just EN integrerad och ETT slutsteg och köra dessa bryggkopplade i stereo. Det externa slutsteget har en omkopplare för bryggad drift, ingångar för höger och vänster, samt 4 st inverterade och icke-inverterade utgångar för vänster (L- & L+) och höger (R- & R+) småsignal.

På det externa slutsteget finns dessutom två omkopplare, en för bryggkoppling (BTL-drift) och en för -6dB förstärkning som man tydligen kan/bör använda vid BTL-driften med PM17 (den integrerade).

Den integrerade förstärkaren har en omkopplare för att separera för och slutsteg och ut- och in-gångar (småsignal) för detta. Högtalarterminalerna är även märkta för bryggkoppling. 1 st från höger respektive vänster.

Varför skall högtalaren ha en last om 8-16 ohm? Det verkar som om flera bruksanvisningar säger detta (även NAD) vilket verkar lite märkligt då poängen med bryggkoppling är ju att kunna driva tröga högtalare med mer effekt.

Min anläggning: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30125

mr. Triatic
Member

1476 Posts

Posted - 2004/06/18 :  13:33:51  Show Profile Send mr. Triatic a Private Message
Hej!
jag skall försöka med några svar..

det är så att ett tvåkanaligt slutsteg inte alltid går att brygga, det beror på topologin eller vilken konstruktion förstärkaren bygger på, men går det att brygga så gör man så att man inverterar ena kanalen så att den kommer i motfas till den andra kanalen.
detta innebär att när du lägger på en insignal på både den inverterade och icke-inverterade kanalen så motverkar dom varandra genom högtalarelementet som då matas med den teoretiskt dubbla effekten av en kanal (2x100W ger 1x200W).
just inverteringen av ena kanalen kan göras genom att sätta en opamp på ena kanalen och köra in signalen på -ingången på opampen, såvida inte förstärkaren redan har en knapp på baksidan för BTL (Bridged Tied Load, bryggkopplad last)

hoppas att detta förklarade lite och inte förvirrade istället

Livet är för kort för mono
Go to Top of Page

Ryssen
100.000-klubben

8460 Posts

Posted - 2004/06/18 :  21:58:09  Show Profile  Visit Ryssen's Homepage Send Ryssen a Private Message
Är det inte så att effekten fyrdubblas vid bryggkoppling,teoretiskt om alla delar nätagg mm pallar med,kan ej förklara varför men har läst det.Tror att det har att göra med att varje förstärkare ser halva impedansen hos högtalaren.

Learning by burning..
You say that you can read my mind--Be careful of what you might find. -Ozzy-
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.38 sekunder. Snitz Forums 2000