HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 WiFi och flerkanalsHiFi
 Ni som har projektor..
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

mats
Member

123 Posts

Posted - 2004/05/12 :  12:47:34  Show Profile Send mats a Private Message
Hej..

Jag är lite sugen på att skaffa en projektor..Dock är jag lite orolig hur det blir med tv tittande och proj samt ekonomi (tittar rätt så mycket på tv)..Sen så undrar jag om ni måste ha helt mörkt när ni tittar på tv och dylikt eller klara typ sanyo plvz2 exempelvis detta bra?

Mvh Mats

durand
Starting Member

48 Posts

Posted - 2004/05/12 :  13:27:26  Show Profile Send durand a Private Message
Om du tittar mycket på tv skulle jag inte rekommendera att titta på tv på projektorn, med tanke på lampkostnaderna.
Go to Top of Page

Kero
Member

431 Posts

Posted - 2004/05/12 :  13:59:05  Show Profile Send Kero a Private Message
Jag tycker lampkostnaderna är kraftigt överdrivna när man pratar projektor. Lamporna håller idag minst 2-3000 timmar, ofta mycket mer än så oxå, upp till 8000 timmar anger nån tillverkare.
Naturligtvis ska man inte använda en projektor som en TV, det vill säga låta den stå på flera timmar i sträck, fast man inte ens tittar på nånting, då blir lamp kostnaden ett problem. Men säg att man använder projektorn 2 timmar i snitt per dag. Det är "bara" ca 700 timmar om året och då håller dom flesta av dagens projektorers lampor minst 4 år. Lamporna blir oxå billigare. Till min nuvarande proj kostar en ny lampa liten drygt 2000:-. Om jag får lägga 2000:- var 4:e år på en ny lampa så spelar det då mig ingen roll alls.

700 timmar per år tycker jag ändå är väldigt mycket, jag har aldrig kommit upp i några sånna siffror fast jag tycker att jag ser ganska mycket film och ibland TV. Med min nuvarande proj kommer jag kanske upp i 400 timmar när jag har haft den ett år. Om lampan då håller så länge som tillverkaren säger så kommer jag inte behöva byta den förrän efter 10 år !
Men naturligtvis ska man inte använda en projektor för att titta på "Aktuellt" och "Uppdrag Granskning", åtminstone inte om man oroar sig över kostnaden att byta lampa.

Man vet ju dock inte riktigt hur tillverkarna sätter sina specar på lampans hållbarhet, hur dom har mätt upp det. Kanske man måste byta den tidigare p.g.a att den lyser för dåligt även om den ändå fungerar, det är ju svårt att säga. Men för mig personligen så är då inte lamp kostnaden nåt problem, det är lätt värt pengarna med tanke på vad jag får !

Det som är desto viktigare när man ska ha en projektor till TV tittande är att den klarar av att ta emot en RGBs signal på ett smidigt sätt, alltså den RGB signalen du kan plocka ut från en scart utgång på t.e.x en sattelite mottagare. Kan du inte köra RGB utan måste köra s-video eller än värre komposit video så kommer du mest troligt inte att bli nöjd över resultatet.
Det finns en del projektorer som tar scart direkt. Sen finns det en del som t.e.x min Hitachi som tar RGBs via komponent och komposit video ingången. Har även sett andra lösningar på detta. Men det allra viktigaste tycker jag som sagt är att den kan göra det på nåt någorlunda smidigt sätt om du ska kunna titta TV men bra bild.
Jag har för mig att det var Sanyo Z2 som skulle kunna ta RGBs via DVI ingången med en special adapter, men jag har vet inte om den adapterna ens har dykt upp ännu...

Mörklägga måste man till en viss gräns med alla projektorer. Sen hur mycket ströljus man kan ha i rummet kan bero lite på projektorn. Om man säger så här, ju bättre kontrast projektorn har ju drägligare bild får du med lite ljus i rummet, lite extra ljusstyrka i lampan hjälper oxå till men det kan bli en nackdel på bildkvaliteten i ett mörklagt rum i form av urvattnad bild.
Det beror oxå på vad det är man ska titta på. När jag tittade på hockey VM kunde jag ha ganska mycket belysning i rummet då det ju är väldigt ljusa bilder i en hockey sändning. Ska man däremot se en skräckfilm med mycket mörka scener förstörs bilden fort av ljus i rummet.
Men vill du alltid ha så bra bild som möjligt så måste du mörklägga. Ju sämre bild du kan tänka dig att ha, ju mer ljus kan du ha i rummet.

Min Hitachi har i det låga lamp läget ( lägre fläktljud ) endast ca 500 Ansilumen men jag har ofta en lampa bakom duken tänd, lite ner dimmad. Det blir helt enkelt lite trevligare än och sitta i ett kolsvart rum.

Jag såg nyligen en "InFocus ScreenPlay 5700" och den fungerade mycket bra i ett rum som inte var alls egentligen nog bra mörklagt. Detta tack vare en bra kontrast och bra med kräm i lampan som på alla InFocus projjar. Men jag skulle ändå inte välja den projektorn då den tappar den stora fördelen med DLP tekniken och dess svärta i.o.m den starka lampan. Bilden får inte den svärtan och djupet som en bra DLP projektorn kan ge med en mer passande ljusstyrka, enligt mina normer alltså.

Edited by - Kero on 2004/05/12 14:11:30
Go to Top of Page

mats
Member

123 Posts

Posted - 2004/05/12 :  15:49:21  Show Profile Send mats a Private Message
Tack för svaren!
Kero: Jag håller med att kostnaderna inte faktiskt blir så stora om man räknar på det och sen så kan man ju använda tv:en i sovrummet :).. Hur är det med kvalitet på dukar osv ?Tjänar man på att inhandla en "dyrare" duk bildmässigt?.. Sen så kan jag tänka mig att vilken DVD man har gör rätt så stor skillnad (Har idag en gammal Onkyo) man kan tänka mig att köpa ny om det gör stor skillnad där..

Mvh Mats
Go to Top of Page

lasselite
Semesterfirare

138 Posts

Posted - 2004/05/12 :  17:05:00  Show Profile Send lasselite a Private Message
Våran tv har gått sönder, så nu tittar vi bara på proj. Oj vad mycket mer tid man får när man inte slöglor som man gjorde med tv:n!

Mörläggning är för mig ett måste, men givetvis beror det på vad man tittar på.

Jag bytte ut min duk mot en gråmålad spånskiva som kostar en tjugondel av duken och fick bättre bild! Bakom duken har jag ljusslang. Sen är duken och avståndet till projen anpassat för att vid max utzoom passa till film och vid max inzoom passa till tvspel och 4:3 tv. ljusslangen "fräter bort" ljuset som kommer utanför över och under duken.

med en htpc och tv-kort kan du ha en platt 17 tumare till nyheter och slökollande, och köra projen till film
Go to Top of Page

Kero
Member

431 Posts

Posted - 2004/05/12 :  18:39:07  Show Profile Send Kero a Private Message
Med dukar beror det mycket på hurdan typ av duk man ska ha och vad för projektor man har. Kan man ha en fast monterad duk så kan man säkert får bra resultat som bl.a "lasselite" har gjort. Måla en mdf eller spänskiva vit eller ljusgrå för att förbättra svärtan och sen maska den med svart runt kanterna. Har inte provat det själv men många har gjort så och är nöjda, det är ju billigt att prova om inte annat.

Jag kan inte ha en fast monterad duk så jag har en av typen kassett duk som man alltså kan rulla upp. Den jag har nu är min tredje. Hade tidigare en svagt grå duk och visst blev svärtan bättre men jag tyckte bilden tappade liv samtidigt, ändå var det en s.k "HIgh Contrast" duk med går nyans och ändå en gain på 1.1 ( en vit duk har i regel gain 1.0 ). Dessutom hade jag problem med vågor på den duken vilket oxå är vanligt på kassett dukar, framförallt dom billigare varianterna med väldigt smal rulle för duken. Jag fick byta ut min duk och valde istället en duk med högre gain men med en teknik som kallas "retroreflective" eller nåt sånt. Nåja den duken fungerar klockrent, syns inga vågor och bilden sjuder av liv, däremot blir ju inte svärtan riktigt densamma men skillnaden är oväntat liten.
Med den gråa duk jag hade kändes det mer som att man tittade på duken, man liksom såg duken genom bilden. Det tänker jag aldrig på med denna duk, man ser på nåt sätt bara bilden på ett bättre sätt.

Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2004/05/13 :  00:04:55  Show Profile Send nin a Private Message
Nja, lamporna går oftast fortare än 2000-3000 timmar. Det är en sak vad dom säger att dom ska hålla och vad som blir i verkligheten.
Sedan så bör man helst ha så mörkt som möjligt när man ser med projektor.
Go to Top of Page

mats
Member

123 Posts

Posted - 2004/05/13 :  07:44:34  Show Profile Send mats a Private Message
Tack för alla svar..Ska nog börja testa mig fram lite så får vi se vad det blir..
Go to Top of Page

uncle buck
Member

105 Posts

Posted - 2004/05/16 :  23:14:39  Show Profile  Visit uncle buck's Homepage Send uncle buck a Private Message
KAnske lite off-topic men jag tycker inte alltid om att btrakta TVprogram genom hembio-riggen...
Subben dundrar så fort det är ngn onödig reklam eller TV4 nyheter intro.
Allas huvuden fyller HELA din bild.. scary...
TV ska ses på TV helt enkelt med undantag för vissa sportevenemang. Film däremot...
Go to Top of Page

Kero
Member

431 Posts

Posted - 2004/05/18 :  00:36:42  Show Profile Send Kero a Private Message
Håller med föregåend talare. Ser inte så mycket TV på projjen. Det blir som roligare att slå igång den istället är man ska se film eller t.e.x hockey VM. Skulle man jämt titta på projektorn tror jag mycket av tjusningen med det skulle försvinna.
Go to Top of Page

uncle buck
Member

105 Posts

Posted - 2004/05/18 :  01:04:25  Show Profile  Visit uncle buck's Homepage Send uncle buck a Private Message
Jag uppskattade mest att man kunde kolla på nyheterna via projjen på morgonen från köket som ligger i rummet bredvid, då blev bilden lagom stor..
Go to Top of Page

Arlaharen
Starting Member

42 Posts

Posted - 2004/05/18 :  11:23:21  Show Profile  Visit Arlaharen's Homepage Send Arlaharen a Private Message
Att titta på tv via projektorn är kanske ett mindre problem än man tror. Faktum är att sedan jag avskaffade den crt-baserade tvn, flyttades till sovrummet, i vardagsrummet och bara kör med projektor så har andelen skräptittande minskat kraftigt. Det är inte så att jag inte kollar på tv längre utan är bara mera selektiv i mitt tittande. Att titta på ett CSI-avsnitt eller liknande blir mycket roligare på projektorn jämfört med tvn. Däremot brukar jag inte använda 6 kanalslägena vid tv-tittande utan har ljudet i gammal hederligt stereoläge ;)

Mina saker som låter... http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=35520
Go to Top of Page

j0akim
Member

1387 Posts

Posted - 2004/05/18 :  23:23:23  Show Profile  Visit j0akim's Homepage Send j0akim a Private Message
jag sålde min tv för att kunna köpa projjen... har inte köpt någon ny tv, och lär inte göra det heller... man får mycket tid till annat vilket jag värdesätter högre..

Oppo BDP-93>Mac Air/Imac>Bladelius DAC->Onkyo PR-SC5507->Nuforce MCH-3SE-C7->Nordost Baldur->Martin Logan Spire, Martin Logan Theater-i, 4*SVS SSS02, SVS AS-EQ1->2*SVS PC13-Ultra DSP

Imac->Apogee Duet->Denon AH-D7000 Lawton mod
Mitt galleri
Go to Top of Page

Merry
Member

275 Posts

Posted - 2004/05/19 :  22:06:19  Show Profile Send Merry a Private Message
se bara till att projen har bra de-interlacing vilket z2 inte har , tv programen blir inte så rolig att se då.
Go to Top of Page

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2004/05/19 :  23:54:17  Show Profile Send Harry_up a Private Message
Om det måste vara släckt? Ja, duken är vit eller grå och man vill återge så bra svärta som möjligt. Vad är lösningen? En projektor som kan lysa med svart ljus? Vill du ha det svart måste det vara svart i rummet, räcker mörkgrått så kan man tillåta viss belysning.

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.5 sekunder. Snitz Forums 2000