HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Appropå nya format och nedladdning från nätet..
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

LeoArietis
Member

1953 Posts

Posted - 2004/05/14 :  22:38:41  Show Profile  Visit LeoArietis's Homepage Send LeoArietis a Private Message
Jag gillar att köpa album-CD eftersom jag får med ett förhoppningsvis fräckt konvolut / bok, något som jag tycker är viktigt. Särskilt uppskattar jag om texterna finns med när sångaren sjunger lite otydligt eller jag har svårt att höra vad de sjunger eller sådan info som kan stå i klassiska skivor om kompositör och bakgrunden till verket osv.

Visst skulle jag kunna ladda ner ett texthäfte och omslagsbild, men vilken tryck-kvalitét skulle det bli igentligen????? Hur många har riktigt bra skrivare med +1200 dpi, prima färger och bra papper, sedan blir det ju även problemet med inbindning och tillskärning... nja, jag är skeptisk... boken dömdes ut, men lever och frodas än. Tror även att folk i framtiden vill köpa en handfast pryl typ cd-skiva och fodral i stället för ett lättförgänligt(*) virtuell tillfällg(?) rätt till återuppspelning.


(*) Någon mer än jag som behövt formatera om datorn och missat att backa upp någon fil man ville spara??

Min anläggning: http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=30125
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2004/05/15 :  14:07:48  Show Profile Send nin a Private Message
Style, Ja, såklart att dom, med sina väldigt begränsande resurser helt plötsligt betalar för något dom kan få gratis. Nej, den gubben går inte hem. Skivbolagen klagar än på piratkopieringen och att några få laddar hem och betalar för det är en fjärt i rymden tyvärr.
Go to Top of Page

T.A. Edison
Member

559 Posts

Posted - 2004/05/15 :  15:14:29  Show Profile Send T.A. Edison a Private Message
nin

har du några siffror? Svd citerar ca 33 miljarder i förslust pga piratkop under 2001. iTunes sålde 70 miljoner låtar första året och ökar kraftigt (detta BARA i USA). Sammanlagt med alla övriga mjukvaruföretag som hjälpligt försöker komma ikapp iTunes genom att införa internetbaserade låtaffärer, så kan man räkna med att försäljningen kommer att mångdubblas inom några år, speciellt när Europa och övriga världen inkluderas. Sen får vi se på sikt, 10 års period när alla datorsystem har bytts några ggr och med lagändringar var det slutar.
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2004/05/16 :  18:29:02  Show Profile Send nin a Private Message
Siffror? Vem behöver siffror när man är med i verkligeten.
Go to Top of Page

T.A. Edison
Member

559 Posts

Posted - 2004/05/16 :  19:13:15  Show Profile Send T.A. Edison a Private Message
Nin,

Om piratkopieringen är 5 miljarder låtar per år idag, så uppskattar jag att den lagliga betalningsbara nå minst 1 miljard om nåt år när det får täckning över hela världen. Kallar du det en fjärt i rymden? Även om en svensk piratkopierare friades av HD för länkning till sidor med MP3 så kommer lagen att skärpas och det ger möjlighet till skadeståndskrav från skivbolagen. Det finns personer som drabbats av motsvarande skadestånd för mjukvarupiratkopior, och det blev kostsamt.

Go to Top of Page

Fyhr
Member

236 Posts

Posted - 2004/05/16 :  21:13:05  Show Profile Send Fyhr a Private Message
LeoArietis: jag håller med dig till 100%, den lilla boken är oerhört viktig och väldigt trevlig!
Jag har själv laddat ner en hel del musik i mina dagar, mest för att lyssna om det är något jag gillar (t.ex. någon bra låt i en film, så kan det ju vara vettigt att lyssna igenom albumet en gång istället för att chansa).

Jag har också blivit av med ett par filer pga formattering, det problemet har jag dock löst nu genom att ha 2 datorer och totalt 4 hårddiskar :)

Har f.ö försökt läsa en bok på datorn, men det är så krångligt att ha den i sängen och läsa på kvällen (trots att det är en lite smidig 12" ibook)
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2004/05/17 :  00:17:38  Show Profile Send Bravo a Private Message
Jag anser fortfarande, även om jag tycker det är enklare att köpa skivor än att kopiera, att skivbolagen måste, för att möta konkurrensen, prestera ett mervärde, dvs. ge något extra som inte kan laddas ned när du köper skivan. För många lockar nog gratis musik, även om kvaliteten skulle vara sämre, än de svindyra och många ggr. undermåliga produkter som man måste betala för.

Bravo
Go to Top of Page

Merry
Member

275 Posts

Posted - 2004/05/17 :  00:21:10  Show Profile Send Merry a Private Message
SACD brusar väl mest högre upp i diskantfrekvenserna? Någon återgivning av inspelade ljud är det väl knappast tal om...

Försök höra skillnad på CD-orginal och en mp3a i 256kbit/s... Inte lätt inte! Tyvärr kör ju dom flesta med ynka 128kbit/s. Det blir bra ibland, ibland inte. Det beror på programet som används vid kodning och upppackning. Det beror även på hur bra oginalet är.


måste faktiskt ta av mig hatten och hålla med.tycker att det är väldigt svårt att höra skillnad på en bra mp3 och cd.när skillnaden blir så liten (för mina döva öron då förstås) så tycker jag att handhavandet på datorn eller htpc'n är värd förlusten flera gånger om.tycker att det ofta barkar iväg i hifi världen att man sitter och anstränger sig för att höra fel eller förluster o.s.v så man nästan glömmer bort att njuta av musiken. men men så är det väl när man blir riktigt biten
Go to Top of Page

nurfen
Member

484 Posts

Posted - 2004/05/17 :  08:20:14  Show Profile Send nurfen a Private Message
Tycker inte det är det minsta svårt att höra skillnad på en "bra" MP3-kodad låt och originalet. Det enda som behövs är ju en låt med mycket information - dvs inte Metallica.. Utom S&M möjligtvis.

Sweetspot är överskattat!
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2004/05/17 :  12:50:45  Show Profile Send nin a Private Message
T.A. Edison, Det är såååå många mer som laddar hem piratkopierade MP3:or så att några få medelålders (och några yngre) som köper samma musik över nätet är inget att konkurrera med.
Dom har ingen möjlighet att stoppa detta. Dom flesta betalar inte för något som man likvärdigt kan ladda hem gratis. Speciellt om man redan har så mkt annat att lägga pengarna på.
Att tro något annat säger hur man inte riktigt vet vad som händer. Det kommer fler och fler DC hubbar, fler och fler lär sig att nyttja DC och andra alt.

Så, varför betala för något man kan få gratis?
Go to Top of Page

nurfen
Member

484 Posts

Posted - 2004/05/17 :  13:44:52  Show Profile Send nurfen a Private Message
nin,
Varför köpa en bil när du kan sno en? Att kopiera musik är att stjäla, det spelar ingen roll hur avundsjuk man är på skivbolagsdirektdörernas löner.

Sweetspot är överskattat!
Go to Top of Page

qsecofr
Member

615 Posts

Posted - 2004/05/17 :  15:13:05  Show Profile Send qsecofr a Private Message
Nurfen du skjuter över målet. Om jag skall betala så vill jag ha en CD skiva med fin konvolut. Inte fan betalar jag lika mycket för en kass nerladdad som en sk pirat bara för att det är lagligare.
Go to Top of Page

hjort
Member

754 Posts

Posted - 2004/05/17 :  15:38:15  Show Profile Send hjort a Private Message
Att stjäla är olagligt, kopiera musik för eget bruk är inte olagligt, ej heller att ladda hem musik.
Go to Top of Page

T.A. Edison
Member

559 Posts

Posted - 2004/05/17 :  19:57:37  Show Profile Send T.A. Edison a Private Message
Att lägga ut upphovsrättsskyddad material som musik är olagligt. Att lägga ut korta snuttar i ett speciellt syfte är lagligt om man kan visa syftet (citeringsrätten). Att hämta hem musik som lagts ut råder det fortfarande delade meningar om det verkligen är lagligt eller inte.

Efter Napster kommer andra:

http://www.nyteknik.se/art/32250

T
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2004/05/20 :  08:35:12  Show Profile Send nin a Private Message
nurfen, För det första, LÄSA vad som står innan i tråden. Sedan, tänk till innan du skriver. Jag säger att dom som redan kan med hur man laddar hem musik gratis fortsätter med det. Dom som köper musiken är dom som innan inte visste om hur man skulle få tag på den.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.61 sekunder. Snitz Forums 2000