HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Att höra skillnad
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

Micke Y
100.000-klubben

7709 Posts

Posted - 2004/02/26 :  10:47:20  Show Profile Send Micke Y a Private Message
Must

De fixar 100%, varje gång utan minsta ord eller att de sett eller hört mig göra något. Vad syns det för skillnad på en svart nätkabel mot någon annan?
Jag frågar aldrig om de hör någon skillnad, det kommer helt spontant.

Jag hör det också.

Läskigt men så är det.

Micke


When a man steals your wife, there is no better revenge than to let him keep her.
"Se inte ner på 3 ackord låtar, tänk hur många bra vi har gjort med bara 2" Billy Gibbons ZZ Top
Pälsar skall sitta på djur i skogen, inte på människor i stan.
Go to Top of Page

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2004/02/26 :  14:07:03  Show Profile Send Bravo a Private Message
Frågan om allt man hör bara är inbillning eller inte lär väl aldrig få sin lösning, men precis som du "Micke Y" tycker jag att det är intressant när människor ej involverade i hifiträsket hör skillnader.
De har ju ingenting att ta ställning för eller emot, eller någon prestige att bevaka.

Bravo
Go to Top of Page

must
Member

98 Posts

Posted - 2004/02/26 :  15:30:52  Show Profile Send must a Private Message
Det är onekligen intressant, även om jag själv aldrig varit med om det.

Jag minns en gång när vi skulle jämföra min kompis nya Meridian 508 CD spelare mot hans gamla Toshiba DVD. Många icke-intresserade vänner och flickvänner var närvarande i rummet, och alla var helt förskräckta över hur man kunde betala så mycket för en CD spelare.

Sen började vi jämförelsen. Toshiban först. Sen bytte vi till Meridian och allas hakor föll ned till golvet. Det lät oerhört mycket bättre. Även dom icke-intresserade var fascinerade över hur stor skillnaden var, och förstod helt plötsligt varför han lagt så mycket pengar. Men efter ett tag så upptäckte vi att någonting var fel. När Toshiban spelade så var Dolby Pro Logic aktiverat, och när Meridian spelade så var Direct Bypass aktiverat. Hoppsan. När vi körde Toshiban på direct bypass så var det ingen som hörde skillnad längre...
Visserligen är jag övertygad om att vi kunnat höra skillnad vid en mera seriös test med mindre folk, men vi hade inte möjlighet just då. Men det var rätt kul
Go to Top of Page

Neodynium
Member

2170 Posts

Posted - 2004/02/26 :  15:38:42  Show Profile Send Neodynium a Private Message
Vänner som kommer på besök kan ibland säga till mig va de tycker om ljudet redan när de kommer innanför dörren... typ som.. "Vad har du gjort med ljudet.. va skumt det låter.. eller va vasst och hårt.. eller positivt.. att de tycker att det låter bra".

Menar folk verkligen att de inte tror att det är någon skillnad mellan olika hifi prylar? Då håller man verkligen på med fel hobby.. bättre att lägga pengarna på mat.. för där lär man ju märka att det smakar olika med olik mat. Förhoppningsvis..

Go to Top of Page

Gson76
Member

82 Posts

Posted - 2004/02/26 :  22:11:11  Show Profile Send Gson76 a Private Message
Nu har jag testat att byta ut mina två signalkablar mellan CD-försteg-slutsteg. De består av Aurora E och Monster Cable M-1000 MkII båda med en längd på ca 1m och skodda med WBT kontakter. Fetingarna byttes ut mot de allra enklaste kablarna du kan tänka dig - typiskt On Off "skit", svarta med en röd respektive vit ände - You know...

Första skivan som åkte i, episkt New Age (referensplatta), hörde jag ingen skillnad på... Va f_n! "Är det bara bluff och båg" cirkulerade i mitt huvud.

Den andra CD:n (också referens för mig), lite mer åt det akustiska hållet med mycket krävande röster och dynamik, började jag uppfatta lite skillnader. Blötare/inakuratare bas en tendens till grumlighet i de lägre oktaverna hos vokalisten - Hmmm! "Så här brukar det inte låta" - tänkte jag.

Bytte tillbaka kablaget och spelade den sistnämnda CD:n på nytt - Ja det städades upp i det lägre registret märkbart, MEN bara märkbart.

Vad vill jag förmedla MIN lilla erfarenhet i ämnet, men hade jag inte vetat att det fanns bättre kablar så hade jag kunnat leva med lakritssnörena. Det var ingen aha-upplevelse för de ca 2500 kr köpet mellan betingade. Numera förefaller jag "något" mer ödmjuk mot andra som upplever stoooora skillnader Men f_n vet om jag inte hade torskat i ett blindtest ändå...
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2004/02/26 :  23:09:19  Show Profile Send brumel a Private Message
Visst hör man skillnader. Läser man hifimagasinen så verkar det ibland som om himlen öppnat sig, basen går en oktav djupare och det händer ganska ofta. I varje nummer typ. Då säger jag: underdriv hellre än överdriv.

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

geldis
fd. klubbmästare i ASO

1266 Posts

Posted - 2004/02/27 :  00:04:50  Show Profile Send geldis a Private Message
Jag har tre signalkablar som jag skiftar imellan. Har inte blindtestat men provar att byta ibland på skoj. Allt mellan några minuter till några timmar får kablarna sitta i. Helst vill jag naturligtvis att min dyraste kabel för 4500:- skall låta bäst men tyvärr, i mina öron låter mellankabeln för 2500:- bäst om man ser till helheten. Den dyraste och billigaste upplever jag har "bättre" bas, respektive "bättre" diskant. Stor skillnad? Nej, absolut inte. Skulle kunna leva med vilken som helst av dessa kablar som enda alternativ. Endå har jag en j-kla förmåga att sitta och fokusera på dessa små skillnader som jag upplever. Varför? Vet faktiskt inte. Upplever att "dagsformen" kan ha större inverkan på ljudet än kablar i de flesta fall.
mvh

geldis
Go to Top of Page

poppen
Member

1570 Posts

Posted - 2004/03/01 :  11:28:24  Show Profile Send poppen a Private Message
Det hela verkar som förhållandedet mellan pris och ljudnytta på kablar har ett logaritmiskt utseende. Den första tusenlappen ger ett jätte lyft. Nästa ger ett mindre men dock märkbart lyft. När vi börjar närma oss monsturösa priser från 50. 00 till 100.000 blir skilnaden mycket liten, dock är skillnaden mellen lakrits pch hallon snörerna mycket stora. Hurvida priset är värt 100.000 handlar ju bara om en betalninsvilja. Är de värda 100.000 då är de det ju. För enn annan är 100.000 kanske användbart till något annat.
Allt handlar ju bara om vad man väljer att priotera.
Det ena eller det andra behöver ju inte vara fel.

Ifall man inte hör någon skillnad ( Spelat musik i Walkman på 120 decibell i 10 år och blivit halft döv och lommhörd) så kanske man uppfattar hifinördar som ett konstigt släkte som hör hemma på zoo.

Fast jag tycker nog att de som spelar på sin walkman på 120 decibell förstör sin hörsel i onödan och istället borde placeras på zoo. ( Förlåt för min bristande ödmjukhet- Jag har aldrig varir finkänslig- hoppas att jag inte trampad på någon öm tå nu )

mvh
Poppen
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2004/03/01 :  12:03:57  Show Profile Send CC a Private Message
Jag har jämfört o testat en del genom åren. Högtalare, förstärkerier, signalkällor, kablar o kontakter, diverse tweaks på skivor osv...
Har väl aldrig haft direkt svårt att höra skillnader (fast kompisens skuvande på sin Forsellska vinylspelare kunde få mig ibland att drömma mardrömar!) och jag måste säga att jag förundras över de av Er som inte kan höra skillnader på sådant som jag upplever som självklara... Men de om de...

Det som jag mest av allt förundras över för dagen är att det kan vara så förbenat stora skillnader mellan stickkontakter till mitt DP-steg! Alltså, det skilljer sig så mycket att man måste blåst bort hörselgångarna om man inte hör skillnad! Kan nog säga att skillnaden är lika stor som mellan välrenomerade högtalarkablar! Om inte STÖRRE!
Själv är jag bara förundrad!!!
Dags att återgå till musiklyssning, hejdå!

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

Per G
Member

257 Posts

Posted - 2004/03/03 :  07:41:31  Show Profile Send Per G a Private Message
CC,
Ödmjukhet kan kännas bra, du skulle prova någon gång.
/Per

You're nobody without a Naim
Go to Top of Page

Joel
Member

104 Posts

Posted - 2004/03/05 :  11:33:49  Show Profile Send Joel a Private Message
Den enda skillnaden i hörsel mellan män och kvinnor är att ett större antal män än kvinnor i åldern alldeles innan pensionering klagade på subjektiv hörselnedsättning, enligt en studie vid KI på 50.000 patienter.

Kvinnor har inte högre EQ eller IQ än män.
Hörsel är dessutom oberoende av dessa kvoter.

Män föredrar högre musik när de festar pga att män generellt dricker mer alkohol än kvinnor och alkohol sänker hörseln.

Mvh
Joel

http://www.minhembio.com/Joel/marknad
Go to Top of Page

gardd
Member

509 Posts

Posted - 2004/03/05 :  12:44:34  Show Profile Send gardd a Private Message
Här är min förklaring varför kvinnor hör skillnad på hifiprylar lättare än män:

Kvinnan bryr sig inte på samma sätt och har inte samma känslomässiga relation till hifiprylarna som män. Därför hör de skillnad bättre än män.

Vi män spänner oss mentalt och då trubbas sinnet av direkt. Kvinnan tar det lugnt varför hennes sinnen är mer öppna.
Jämför när man t ex skall hoppa längdhopp. Om man är spänd som en fiolsträng så blir hoppet uruselt. Slappnar man av hoppar man längre. När man precis har kommit in i en hifibutik och skall börja jämföra då anstränger man sig och skillnadena blir jättesmå. Efter att ha lyssnat i mer än en timme (varierar med erfarenheten) slappnar man av och skillnaderna blir helt plötsligt större. Fråga vilken erfaren hifisäljare som helst om detta! I kampsportens värld är det också viktigt. Den som är spänd (mentalt eller fysiskt) förlorar matchen om han möter en motståndare på i övrigt lika villkor och motståndaren inte är spänd.

Vi män _måste_ höra en skillnad. Dessutom har vi lagt ner mycket pengar i prylarna, vilket kan leda till en psykisk press på oss. Men som sagt, vår mentala relation är stark till studieobjektet och då blir det svårt att analysera det.

jag kör
https://www.clonesaudio.com
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2004/03/05 :  13:06:42  Show Profile Send CC a Private Message
Eh? Vadå ödmjuk? E jag inte ödmjuk? Mot vem då? Mot mig själv? För att jag förundras över vissa tweak (?) på musikavspelningsutrustningen i källarn? (Sicket långt ord jag fick till)

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2004/03/05 :  13:21:04  Show Profile Send CC a Private Message
Eh, med ödmjukhet kan jag berätta att det är ofta som jag inte kan/vill/orkar höra eller ens bry mig om vad som låter bättre än bäst osv... Helst vill jag mara lyssna på lite musik utan att bry mig. Trots de så skulle inte jag nöja mig med tvljudet eller liknade för att lyssna på musik...
Många har de gånger varit som jag suttit med kompisar o försökt jämföra två olika produkter utan att fatta skillnaden mellan dem! Visst, nåt skiljer sig åt men jag kan inte urskilja vad som är vad... Oftast beror detta på att jag är för trött helt enkelt...

Så, för att jag ska kunna urskilja dessa småsaker som man hör krävs det att man (jag!) är utvilad osv... Annars ingen idé... Däremot så ibland testar jag saker som är så sanslöst fånigt skilnadsmässigt stora att det inte skulle hjälpa om jag är trött intill döden eller full som en alika (eh kanske inte..) för att inte höra skillnad! Hade jag inte vart så osocial så hade jag då gärna bjudit ner Er otrogna() för att bli övertygade om att de små sakerna kan ha en så våldsamt stor påverkan...
Äsch va långrandig jag blev nu igen... Ville bara vara lite ödmjuk å så... Fast nu kanske man skulle återgå till jobbet en stund? Hej så länge!

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

qsecofr
Member

615 Posts

Posted - 2004/03/05 :  13:29:38  Show Profile Send qsecofr a Private Message
Hmmm lyssnar man på musiken eller på ljud. Efter om man rycks med eller efter fel.

Go to Top of Page

Per G
Member

257 Posts

Posted - 2004/03/05 :  22:42:50  Show Profile Send Per G a Private Message
CC,
Det var inte menat att vara elak men dina inlägg kan nog kännas som ett litet nedvärderande av andras hörselförmåga som tex. citat "jag förundras över de av Er som inte kan höra skillnader på sådant som jag upplever som självklara..."
Din ödmjuke,
Per

You're nobody without a Naim
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2004/03/06 :  22:59:24  Show Profile Send brumel a Private Message
Om ni vill göra en praktisk test kan ni gå in på Faktiskt.se där Isidor har en tråd om filtrerad respektive ofiltrerad signal. Väldigt akademiskt men det kan tjäna som startpunkt för den som vill höra mindre skillnader.

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2004/03/07 :  01:09:13  Show Profile Send CC a Private Message
Per G,
Sorry, vill absolut inte vara nedvärderande gentemot någon! Jag kanske engagerar mig lite för mycket ibland å då så..
Och såhär efteråt så kan jag faktiskt hålla med om att det låter lite nedvärderande o högtravande med den repliken som du påpekade... Absolut inte min avsikt! Sorry...

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

eliot
Member

1398 Posts

Posted - 2004/03/07 :  02:15:46  Show Profile Send eliot a Private Message
Jag håller fullständigt med Micke Y och har inte mycket till övers till Must's kommentarer. Jag skall berätta några exempel från vad jag upplevt.

- Jag har en kompis i Sthlm som jag besöker ofta och som själv har konstruerat sin elektronik och som tweakar och löder om sina saker med jämna mellanrum så att klangen ändras. Skillnaderna är av typen mer dynamik, lite tunnare men klarare diskant osv och jag verkar träffa rätt med hans omdömmen om förändringen utan att jag vet vad han har gjort eller hans eget omdömme....

- En gång fick jag ett nytt försteg av min handlare/vän och han hade med sig en Mission sorbutan plattform som jag kunde testa att ställa den på. Vi brukade träffas ett gäng i hans affär strax innan stängningsdags på lördagen så jag kände mig tvungen att utföra en test med eller utan plattform på lördag f.m. Nåväl, jag lyssnade någon minut koncentrerat utan, sedan lyfte jag det tunga försteget och satte det på plattformen - och lyssnade intensivt igen....Jo, det var nog aningen bättre med plattformen kom jag fram till och det meddelade jag honom när vi träffades. OK, sa han.
- På söndagen skulle jag sedan sitta ner och i lugn och ro och lyssna på musik - men något stämde inte med musiken!?! Jag hade ju inte upplevt att plattformen gjorde så stor skillnad så den hade jag glömt bort och det tog mig ett rejält tag innan jag kom på att det kanske var den. Jag tog bort plattformen och plötsligt stämde timingen igen....MAN KAN INTE TVINGA FRAM EN BEDÖMNING!

En gång hade jag varit slö efter att jag gjort något med nätdelen till min skivspelare så jag hade inte satt nätdelen på keramik-spikes - och då var jag missnöjd med musiken tills jag satte den på spikes. Men det stämde fortfarande inte! Då kom jag ihåg att jag stuckit in cinch-kontakterna hela vägen istället för att lämna en spalt på 1mm närmast försteget. Jag hade aldrig trott att det betydde något även om min handlare tipsat mig - men jag hade ändå för vana att göra det enligt måttot: det kan inte skada! Efter att ha vridit ut kontakterna 1mm så stämde allt igen!!

- Det låter otroligt - men så var det!

Jag har kommit in i en hifi-affär där de just lyssnar på musik och det skorrar fruktansvärt, så jag går bort till skivspelaren och upptäcker att det var en stor dammtuss runt nålen....jag lyfte naturligtvis nålen och putsade den. De hörde inte att ljudet var dåligt - men de kunde uppleva skillnaden....

/Guldörat

'A man will occasionally stumble over the truth, but most of the time he will pick himself up and continue on.'
Winston Churchill

Min anläggning: Simon Yorke, CAT, Jadis, Acapella
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.59 sekunder. Snitz Forums 2000