HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Öhmans pi60, lyssningsintryck, tack!
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 12

Bravo
Member

5320 Posts

Posted - 2004/02/20 :  02:45:24  Show Profile Send Bravo a Private Message
Det är väl egentligen den gamla striden mellan tekniskt ren återgivning kontra musikalitet.
Musikalitet uppfattar vi alla olika och har därför olika åsikter om, medan det tekniska nog kan vara enklare, problemet är väl att de normer man ställt upp och kommit överens om inte är detsamma som högsta musikaliska lycka för alla.

Bravo
Go to Top of Page

Dan Brickman
Member

1179 Posts

Posted - 2004/02/20 :  06:20:41  Show Profile Send Dan Brickman a Private Message


Var det inte meningen med denna tråd att dom som har lyssnat på denna högtalare skulle delge sina intryck??

Det verkar mest vara inlägg om helt andra saker. ..Och nej, jag har heller inte hört dom

"My mistress eyes is nothing like the sun
Go to Top of Page

Amatören
100.000-klubben

1782 Posts

Posted - 2004/02/20 :  07:20:56  Show Profile Send Amatören a Private Message
Dan Brickman, helt korrekt.
Tycker också att det börjar skena iväg på fel håll.
RÄTTNING I LEDET, FÖR BÖVELN!

Men å andra sidan, kul med en tråd med lite fart i!

När vi ändå är i farten, vilka egenskaper ska en referenshögtalare, eller varför inte alla led i en anläggning, ha för egenskaper?
TYCK TILL!

"Amatör, med JBL, Beyma, 18-Sound, AE, DUAL, Ortofon, BSS, Xilica, NCore och Yamaha!"
Go to Top of Page

David A
Baseball Fury

1341 Posts

Posted - 2004/02/20 :  07:24:26  Show Profile Send David A a Private Message
Jag har lyssnat på Pip, Pi60s och har även hans basmoduler till mina Revel Ultima GEM.
Den största enskilda faktorn som gör att det låter märkbart annorlunda hemma hos Öhman än vad man är vad vid, är kringutrustningen samt det ganska dämpade lyssningsrummet. Det är som någon skrev här så pass fritt från färgningar att det verkligen upplevs annorlunda jämfört med det man hört tidigare. Det enda som jag riktigt föll för första gången var ljudbilden samt baskapaciteten.
Detta resulterade i att jag köpte 4st element av Öhman och byggde basmoduler. Dessa visade sig vara ytterst kompetenta hemma hos mig i en anläggning som definitivt inte rimmar med LTS filosofi.
Detta gjorde mig även intresserad av hur hans fullregister högtalare skulle fungera i en miljö som inte består av NAD208 och gamla Denon spelare. Sagt och gjort, jag köpte ett par Pip för att utvärdera hemma hos mig. I byggsats kostar dessa 3950, och är inte svårare att sätta ihop än en IKEA möbel.
Jag ska ärligt säga att jag inte hade några större förhoppningar på dessa småburkar. Diskanten ser ut som något från nån gammal JWS modell, och internkablage av telefontråd bådade inte gott.
Dessa fick samma arbetsuppgift som mina GEM. Dvs spela allt över 150hz.
Det är lika bra att säga det på en gång. Dessa småpluttar fick mig som inbiten highend fanatiker att skämmas ganska rejält. Dessa låter inte som 4000, inte som 10000, utan snarare i klassen 20000 och över.
Detta är tyvärr inte bara tomt snack från någon som vill mucka gräl med highend sociteten. Dom är helt enkelt förjäkla bra.
En jämförelse mot en testfavorit från Warfedale i samma prisklass blev ganska pinsam.
Jag har ett starkt minne om skillnaderna mellan mina GEM och dom Dynaudio 1.3se som jag hade förut. Dynaudiorna lät mer instängda och färgade i jämförelse. Stereobilden var också markant sämre hos dessa än GEM. Då förstår ni kanske att man blir ganska paff när en plutt för 4000 visar upp markant mindre skillnader gentemot GEMarna. Jag blev faktiskt tvungen att skruva upp diskantnivån ett par snäpp på GEM för att dom inte skulle låta beslöjade i toppen jämfört med Pip.

Jag tänker inte sia om INO är den ultimata tillverkaren eller inte. Men det står utom tvivel för mig att konstruktionerna har en mycket hög klass. Även den micromaliska Pip besitter ett såpass linjärt och homogent ljud att man inte kan bli annat än förbluffad. Det må bråkas hit och dit om färgningars vara eller icke vara. Men faktum är att dessa låter skrämmade lika dom stora tillverkarnas top-of-the-line konstruktioner. Dvs dom har en mycket liten grad av färgning, som kanske kan göra att dom upplevs som tråkiga med dålig kringutrustning.

Detta inlägg blev ju inte så mycket om Pi60. Men med tanke på hur Pip låter hemma hos mig, och med tanke på hur pass stora skillnaderna var mellan Pip och Pi60 hemma hos Öhman, så kan dessa inte vara annat än ett bra köp.
För övrigt så kan jag tillägga att jag endast kör Pip med basmoduler hemma hos mig, eftersom dom inte orkar med att fylla mitt lyssningsrum på egen hand.

Go to Top of Page

sladd
Member

3028 Posts

Posted - 2004/02/20 :  08:34:06  Show Profile  Visit sladd's Homepage Send sladd a Private Message

Bamsefar:

Jo, vi är jätterädda. Snart kommer någon fram och säger "bu" och då springer vi allihop och skäms över att vi bara är bluff som säljer dåliga högtalare jättejättedyrt...

Ekot:

Inspelningen hade väl nu inget med Ö att göra? Frågan om studion togs upp och två olika medlemmar har varsin inspelning därifrån, ingen gillar den.

David A (och andra såklart):

Jag hyser inget tvivel alls om att Ö är en kompetent konstruktör. Frågan är vad man vill uppnå vilket lägger grundstenarna i konstruktörsarbetet. Han når nog väldigt långt på sin egen ideala väg och det är väl gott så.

Vi inväntar nu de som äger en 60:a eller ambience och som kan uttala sig mer uttömmande om deras egenskaper, dvs trådens huvudlinje. (Var har dessa fått "goda vitsord" förresten?, bara en undran, har inte läst något test)

mvh

sladd

,

Den som jämför med något sämre kommer aldrig framåt

Butiksägare, Hificonsult
Go to Top of Page

David A
Baseball Fury

1341 Posts

Posted - 2004/02/20 :  09:43:39  Show Profile Send David A a Private Message
Jag kan gott och väl uttala mig om Pi60s också för den delen. Problemet är att jag bara hört den på den ökända NAD/denon kombinationen.
Som en direkt jämförelse med Pip, så har djupet på återgivningen en helt annan karaktär. Inspelningsrummet andas med Pi60s på ett sätt som inte Pip förmår. Vidare tycker jag att diskanten och övre mellanregisteret hos Pip låter råare och mindre findetaljerat mot Pi60s. Ljudbilden är verkligen imponerande på Pi60s. Sweetspoten är ovanligt bred, vilket gjorde att jag hade mycket bra fokus även när vi satt några på rad i soffan. Det enda egentliga jag hade emot återgivningen var bristen på engagemang. Detta tror jag dock i stort beror på kringutrustningen i övrigt, eftersom det blev helt annorlunda med Pip hemma hos mig med Tact/Krell/Grendel. Pi60s var dock bättre på detta än Pip hemma hos Öhman, vilken gör att jag antar att den skulle prestera ännu bättre än Pip hemma hos mig också.
Pi60s låter helt enkelt otroligt homogent genom hela registret. Jag kunde svårligen sätta fingret på något som stack ut, utan kunde enbart konstatera att det lät lite tråkigare jämfört med det jag är van vid. Men så var det kringutrustningen som sagt....
Vidare är ljudtrycksförmågan av den mera imponerande karaktären. Exempelvis min fars VonSchweikert VR4 gen II får definitivt se sig ifrånkörd på den punkten trots större bestyckning. Enda gången Pi60s fick andnöd var när NiklasNord körde syntmusik med nån slags elak basgång som var mycket stark runt 80hz. Men då var det faktiskt ganska högt också. Kort och gott verkar Pi60s vara en mycket ren och korrekt högtalare som inte tycks ha någon egenklang. Det kan väl säkerligen diskuteras huruvida Öhmans ideala väg passar alla eller inte, men en högupplöst dynamisk och transparent högtalare verkar det ju vara fler som strävar att återskapa. Exempelvis Mårten design, Dynaudio C2 och C4 och så vidare. Dom släpper också onekligen igenom resten av signalkedjan på ett ytterst avslöjande sätt.

Ambience 2 har jag också lyssnat på. Till skillnad från dom flesta andra tillverkare rekommenderar IÖ minst 6st bakanaler. Om detta är korrekt eller ej vet jag inte heller, men faktum är att den surround-demo som han gav var av en mycket imponerande karaktär. Den blev jag såld på direkt till skillnad från Pip och Pi60s. Diffusfältet som skapas bak blev rent utsagt skrämmande realisktiskt.
Det enda jag kan säga är att ljudbilden bak upplevdes som både större och mer realisktiskt än det jag hört tidigare med bara 2 högtalare.
Om detta beror på högtalarna i sig eller just antalet törs jag inte heller gissa på. Men bra var det iallafall. Såpass bra att jag själv kommer att köpa 6st till min egen hemmabio, trots att jag har Revel i fronten.
Go to Top of Page

Woland
Member

143 Posts

Posted - 2004/02/20 :  09:57:02  Show Profile Send Woland a Private Message
Sladd

Om man tycker att en inspelning från Studio Blue låter "sunk" så har man uppenbara problem med sin egen anläggning och/eller med sin hörsel. Desssutom har man dålig förankring i vad dynamik och tonal kvalité är för något. Rådet är att lyssna på riktiga instrument för en gångs skull och jämföra. Jämförelsen skall alltså inte göras med hokuspokusanläggningar.

Mvh
Go to Top of Page

matså
Semesterfirare

2705 Posts

Posted - 2004/02/20 :  10:16:11  Show Profile Send matså a Private Message
Men Sladd kanske fick tag på ett måndagsexemplar?

Min fotosida på flickr
Go to Top of Page

Sanoj
Mannen med bilderna

2475 Posts

Posted - 2004/02/20 :  10:34:49  Show Profile Send Sanoj a Private Message
" Jämförelsen skall alltså inte göras med hokuspokusanläggningar. "

Ehh...? Va

Konsult hos Consulterna
Go to Top of Page

Dan Brickman
Member

1179 Posts

Posted - 2004/02/20 :  10:39:36  Show Profile Send Dan Brickman a Private Message
Kan herr Woland berätta vad han själv har för anläggning eller vad man skall lyssna på om nu inte Bladelius/Advantage elektronik eller Audio Physics högtalare inte duger??

"My mistress eyes is nothing like the sun
Go to Top of Page

Woland
Member

143 Posts

Posted - 2004/02/20 :  11:06:00  Show Profile Send Woland a Private Message
Rådet är att lyssna på riktiga instrument för en gångs skull och jämföra.
Go to Top of Page

oliver
Member

714 Posts

Posted - 2004/02/20 :  11:07:07  Show Profile Send oliver a Private Message
Köpte också en samlingsskiva från Studio Blue för några år sedan.Suveränt rent och ofärgat ljud men den hamnade tyvärr långt bak i samlingen inte på grund av ljudkvalitet utan den helt bedrövliga samlingen artister.Helt i paritet med Håkan Hellström(eller vad han heter) Bob Hund och Jumper samt andra dagsländor.Det spelar ingen roll hur bra kvalitet det är på inspelningen när framförandet och musiken är på dagisnivå.Det är trots allt enklare att lyssna till bra musik på medioker inspelnings kvalitet.Eller varför inte skaffa EQ då kan man ju färga efter tycke och smak.
//////////////////// Sven-Åke /////////////////

Skeptiker
Go to Top of Page

hifirocker
Member

1303 Posts

Posted - 2004/02/20 :  11:11:30  Show Profile  Visit hifirocker's Homepage Send hifirocker a Private Message
Jomra:

Jag respekterar din inställning men delar den inte.
För mig är bra musik bra oavsett om den är bra eller dåligt inspelad.
Även om bra inspelning givetvis är vad man hoppas på när man köper en ny platta.
Alla har vi olika syn och uppfattning på allting och det är givetvis helt ok.
Det var nog egentligen bara det jag ville ha sagt.

Mvh,
Go to Top of Page

sampix
100.000-klubben

1808 Posts

Posted - 2004/02/20 :  12:14:51  Show Profile Send sampix a Private Message
quote:
Om man tycker att en inspelning från Studio Blue låter "sunk" så har man uppenbara problem med sin egen anläggning och/eller med sin hörsel.


Va fasiken har hörseln att göra med hifi? Vem behöver öronen när man har mätredskap...

eller snarare..
Hur ska ni ha det egentligen?

kabelskitsnackare

Go to Top of Page

Jorma
Member

3316 Posts

Posted - 2004/02/20 :  12:35:34  Show Profile  Visit Jorma's Homepage Send Jorma a Private Message
Ojdå, har vi klampat in på helig mark.
Fundamentalisterna samlar sig för attack eller????
Studio Blue får inte ens antydas att dom går att kritisera.

Öhman har säkerigen bra högtalare, men det finns inte så mycket av den varan att lyssna på här runt Göteborg.
Pip har vi lyssnat på, men uppställningen var inte optimal och det var inte optimala förhållanden för dom, så det säger mig inte så mycket om hur det lät, så det ska jag inte komentera här.
Men om tillfälle ges så ska jag försöka göra ett besök hemma hos Öhman framöver för att lyssna på hans anläggning.
Knoppen ringde mig häromdagen och berättade att han och Öhman kommer till Göteborg över helgen. Om dom hinner så kommer dom hit hem till mig för lite lyssning på lördag.Det kan ju bli riktigt trevligt och det är väl inte så säkert att dom gillar allt som jag har hemma, men jag tror inte att det blir några sura miner.

Driver företaget Jorma Design AB i Göteborg.
http://www.jormadesign.com/
Go to Top of Page

Niklas Nord
JBL! Va? JBL! Va? JBL! JBL! JBL!!

6152 Posts

Posted - 2004/02/20 :  12:38:43  Show Profile Send Niklas Nord a Private Message


David A, skrev:

"Enda gången Pi60s fick andnöd var när NiklasNord körde syntmusik med nån slags elak basgång som var mycket stark runt 80hz. Men då var det faktiskt ganska högt också."

Jodå, mend et va ändå rätt stark volym
Man får tänka på att det inte är en högtalare med oanade övernaturliga
kapaciteter såklart. Det är ju trotts allt enbart ett element på en
8" -9" storlek så man får ju vara realistisk.

Jag själv, som lyssnat på pi60s några gånger, tycker det är en
fenomenal högtalare. jag har tillochmed rekommenderat den till mina
vänner. Just eftersom det är en vettig högtalare man inte kan
"ha fel med" !





Använd ditt sunda förnuft innan du litar på nått som skrivs på internet.
Go to Top of Page

Hotspur
fd. Fridefors

23 Posts

Posted - 2004/02/20 :  12:39:37  Show Profile Send Hotspur a Private Message
quote:
Håkan Hellström (eller vad han heter) Bob Hund och Jumper

Oliver, detta var andra gången på bara några timmar som du demonstrerar ditt ointresse och din okunnighet i ämnet modern svensk popmusik. Låt oss slippa dessa insnöade påpekanden eller starta hellre en musiktråd i ämnet, tack!
*no offence*
quote:
Öhman kommer till Göteborg över helgen

Herregud, tur man inte är hemma kanske?

Edited by - Hotspur on 2004/02/20 12:41:23
Go to Top of Page

Pjotre
dr. kursuppgång

3276 Posts

Posted - 2004/02/20 :  12:39:41  Show Profile Send Pjotre a Private Message
He he he he.... Detta var en kul tråd...

Jag har lyssnat på Inos minsta, tror dom heter piP 60... Trevligt ljud, presterar ungefär som övriga hötalare i prisklassen (färdigbyggda) kostar dom väl kring 4-5??

Studio Blue har jag lyssna på en skiva från hemma i min anläggning, ljudet kändes väl lite luddigt, lite inbäddat, tandlöst... Ingen katastrof tyckte jag men absolut inget som är i klass med audiofil skivbolagen...
Go to Top of Page

hifirocker
Member

1303 Posts

Posted - 2004/02/20 :  12:43:30  Show Profile  Visit hifirocker's Homepage Send hifirocker a Private Message
Jorma:

Säg någon som inte skulle vilja komma hem och lyssna på din anläggning?
Har man Coltranehögtalare och toppelektronik kan det ju inte låta annat än mumma i ett bra lyssningsrum.

Hade verkligen varit kul om du hade haft möjlighet att göra ett litet bildrepotage eller en annan typ av trevlig skildring av er lyssningsträff. En mer förstående, öppen och ärlig dialog mellan LTS förespråkare och övrigt hififolk vore verkligen att föredra. Jag tror att båda sidor har mycket kunskap att bidra med och all den pajkastning som man ständigt får ta del av kanske kan bli ett minne blott.

Mvh,
Go to Top of Page

Dan Brickman
Member

1179 Posts

Posted - 2004/02/20 :  13:46:58  Show Profile Send Dan Brickman a Private Message
Tja eftersom jag är amatörmusiker så får min stackars familj lyssna på akustisk musik rätt ofta

Sedan är jag inte tvärsäker på att det är den absoluta referensen om man lyssnar på en studioinspelad platta.

Jag är forfarande intresserad av att veta vad en voodoanläggning är för något. Är det Sladds anläggning vi pratar om skulle jag nästan kunna ge bort vänsterarmen för den. En anläggning bestående av japansk 80-talselektronik + Ino kan jag ge en tånagel för i jämförelse...

Därmed är inte sagt att jag inte tror att Ino högtalarna i sig låter helt ok för pengarna för det gör jag även om jag tycker att dom designmässigt ser så hemmabyggda ut som dom ju är

"My mistress eyes is nothing like the sun
Go to Top of Page

sladd
Member

3028 Posts

Posted - 2004/02/20 :  13:52:27  Show Profile  Visit sladd's Homepage Send sladd a Private Message

Woland:

Rådet är att lyssna på riktiga instrument för en gångs skull och jämföra.

Visst är det festligt med onyanserad mindre genomtänkta inlägg...

Vad skulle man annars jämföra med? Inte sitter jag med pling plong elektronisk Kalle Anka-musik.

På Studio Blues "The way it should be" låter t ex bastrumman som en belysningskontakt på några spår, det mesta har en air av Rockwools sverigelager över sig.... Ihjäldämpat, tråkigt....

Inte så mycket att bli osams över men innan du hoppar omkring i galna tunnor så skaffa dig någon form av jämförelsenivå och erfarenhetsbank av bättre kaliber. Att kategoriskt hävda att jag inte har levande musik/instrument som referens är bara dumt eftersom det för det första är fel och för det andra ligger helt utanför din kännedom.

Att kategoriskt hävda att om det lät fel så är det fel på mina prylar eller mina öron indikerar högstadienivå. Vilket i och för sig inte är något fel men stoppa undan din hjältedyrkan någonstans.

Det lät crap på ren svengelska, mig inte gilla! Det får du acceptera, liksom alla andra. Låter den skivan bra på Era anläggningar har ni för dåliga prylar är ju en hint som ni kan tugga i Er så länge

(John Ståhlberg, om du läser detta så no offence, jag kan alltid stå för vad jag skriver och jag ringde dig direkt jag fått CD:n och berättade vilket sunk det var i mina öron)

Men höj nivån för f-n

mvh

sladd

,

Den som jämför med något sämre kommer aldrig framåt

Butiksägare, Hificonsult
Go to Top of Page

Flint
Member

3862 Posts

Posted - 2004/02/20 :  14:59:01  Show Profile Send Flint a Private Message
Citat från hifirocker
quote:
För mig är bra musik bra oavsett om den är bra eller dåligt inspelad.
Exakt min uppfattning. Bob Dylan skulle jag kunna spela på en trattgramofon och må bra av medan Lisa Nilson, Robin, Meja, Irma, Sarah Leander, Staffan Hellstrand, Vikingarna, Arja Sajonma, Christer Björkman, Queen, The Ark, Kent osv. lämnar mig totalt oberörd trots ev. världens bästa ljudkvalitet. Kanske handlar inte musikaliskt intryck om ljudkvalitet.

Edited by - Flint on 2004/02/20 16:03:38
Go to Top of Page

Zalve
Nerikes Audiofiler

18938 Posts

Posted - 2004/02/20 :  15:05:23  Show Profile  Visit Zalve's Homepage Send Zalve a Private Message
INte för att jag vill gå OT, men hur man har svårt att uppskatta Lisa Nilssons stämma är för mig en gåta.
Fast jag har ju omvänt förhållande till Dylan.

"Vänner är de där ovanliga människorna som frågar dig hur det är och sen väntar på svaret. / Okänd"
Go to Top of Page

svejk
NA addikt

3505 Posts

Posted - 2004/02/20 :  15:06:47  Show Profile Send svejk a Private Message
En bra anläggning kan göra bra musik bättre. Men en dålig platta kan aldrig räddas av en bra anläggning. Dvs bra musik tar sig alltid igenom. Och vad som är bra musik är det jag tycker är bra. Det är jag och ingen annan som har tolkningsföreträde.

Jo föresten Klez med Sabbath hela veckan är både bra och låter bra, inspelad på Studio Blue.


pryttlar http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27255
Sugen på att lyssna? Skicka PM
Svejk
Go to Top of Page

svejk
NA addikt

3505 Posts

Posted - 2004/02/20 :  15:06:59  Show Profile Send svejk a Private Message
En bra anläggning kan göra bra musik bättre. Men en dålig platta kan aldrig räddas av en bra anläggning. Dvs bra musik tar sig alltid igenom. Och vad som är bra musik är det jag tycker är bra. Det är jag och ingen annan som har tolkningsföreträde.

Jo föresten Klez med Sabbath hela veckan är både bra och låter bra, inspelad på Studio Blue.


pryttlar http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=27255
Sugen på att lyssna? Skicka PM
Svejk
Go to Top of Page
Page: of 12 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.81 sekunder. Snitz Forums 2000