HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Bränna in - vad är det?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 10

Sture99
Member

82 Posts

Posted - 2004/01/29 :  13:29:31  Show Profile Send Sture99 a Private Message
I olika sammanhang har jag här på forumet läst om att både förstärkare, CD-spelare, högtalare och kablar ska "brännas in". Då jag är på gång att köpa helswitchat förstärkeri (mer om det senare) så har jag också uppmärksammat att sådana ska brännas in i ett par hundra timmar. Jag är säker på att det fungerar så som påstås, men vad händer egentligen rent fysiskt under inbränningen?


mvh

If at first you don't succeed, try, try, and try again. Then give up. There's no use being a damned fool about it.
W.C. Fields

Edited by - Sture99 on 2004/01/29 13:30:09

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2004/01/29 :  13:47:14  Show Profile Send CC a Private Message
Bortsett från lukten då?

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

Sture99
Member

82 Posts

Posted - 2004/01/29 :  18:18:26  Show Profile Send Sture99 a Private Message
Läste f.ö. ett inlägg från F95toli (fick jag det där rätt?) ang inbränning av kablar som, åtminstone för en icke-fysiker som undertecknad, verkade synnerligen initierat. Om jag förstod det rätt så händer i princip ingenting med högtalarkabeln när man spelar musik genom den. Jag antar att samma då borde gälla för elektroniken - eller?
Följdfrågan blir i vart fall om det kanske är ett psykologiskt eller ett fysiologiskt fenomen att ljudet upplevs/blir bättre när man använt sin utrustning ett tag?

If at first you don't succeed, try, try, and try again. Then give up. There's no use being a damned fool about it.
W.C. Fields
Go to Top of Page

Flint
Member

3862 Posts

Posted - 2004/01/29 :  18:22:54  Show Profile Send Flint a Private Message
Sture99
Jag tycker/tror att inbränningen är av psyko-ologisk art. Ingen verkar vilja bevisa med en blindtest att jag har fel.
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2004/01/29 :  18:32:27  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Dom flesta tillverkare rekommenderar en 100 timmar inbränning.
Självklart beror det på att 100 timmar krävs för att vänja sig vid det dåliga ljudet.

Jag har hört olika förklaringar på fenomenet och orsaken skiljer sig naturligtvis beroende på om det handlar om kablar, högtalare eller elektronik.

När det gäller kablar så beror det på att isolermaterialet laddas upp statiskt vilket förändrar kabelns egenskaper. Blir det bättre eller sämre? Man kan ju fundera eftersom vissa håller på och kladdar med ECO-vätska för att ta bort statisk laddning, och anser att det ger en förbättring, medan andra kopplar batterier till isoleringen för att ladda upp extra.

För högtalare handlar det väl helt enkelt om att materialet mjukas upp. Inget konstigt med det.

För elektronik så finns det väl många olika förklaringar beroende på vilka komponenter man talar om, men helt klart är att det ofta låter kyligt om oinspelad elektronik.

Go to Top of Page

Flint
Member

3862 Posts

Posted - 2004/01/29 :  19:16:12  Show Profile Send Flint a Private Message
quote:
Självklart beror det på att 100 timmar krävs för att vänja sig vid det dåliga ljudet.
Du menar det som ironi men jag menar att det kan vara sant. Precis som det tar en viss tid att acceptera den nya akustiken när man har flyttat kan det ta samma tid att vänja sig vid vilken annan ny ljudbild som helst. Även en dålig från en tveksam maskin/kabel.

Detta går förstås att blintesta. Man skaffar två ex av varan. Bränner på något sätt in den ena 100 timmar utan att lyssna på den. Sen gör man en Ljudande blindtest mellan dom. Den tyst inrända och den helt ospelade. Om då den inbrända låter bättre har jag fel.

Edited by - Flint on 2004/01/29 19:35:30
Go to Top of Page

JM
Member

533 Posts

Posted - 2004/01/29 :  19:50:21  Show Profile Send JM a Private Message
Vad jag vet är att konupphängningar på högtalarelement mjuknar efter "inspelning".. Baselement kan gå lite(?)djupare efter bara ett 20-tal timmar. Diskanter blir också ofta både mer detaljerade och "behagligare" efter en tids spelande...

Kablar däremot, det tror jag är rent nonsens att dom blir inspelade. Att kablar skulle låta bättre efter ett antal hundra timmar tror jag är rent "säljarsnack" ! Jag har inte märkt ngt av detta iaf !

Sedan tror jag att man "vänjer sig" vid nytt ljud. Detta kan lätt förväxlas med "inbränning" eller "inspelning"...

Mvh/Janne

Att mäta är att veta !
Go to Top of Page

Flint
Member

3862 Posts

Posted - 2004/01/29 :  20:05:32  Show Profile Send Flint a Private Message
JM
Håller med på alla punkter.
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2004/01/29 :  20:32:21  Show Profile Send CC a Private Message
Själv har jag inte den blekaste vad som gör/skapar behovet utav "inbränning" på elektroniken. Har läst en massa teorier men då jag inte är särskilt kunnig i ellära så har jag inte mycket att kommentera om det...
Men, vad jag har lärt mig genom åren av hifi (herregud, det har runnit iväg nästan tjugo år i hifivärldens träsk... Eh? sorry...)
Jo, vad jag skulle säga var det att av alla signalkällor, förstärkerier, högtalare o kablar som jag testat så har jag aldrig märkt någon skillnad! Hehe, nä, nu snackar jag dynga, menar naturligtvis att inbränning alltid varit en självklar del i processen när man testat nya produkter!
Ibland kanske jag inte märkt någon större skillnad men de gångerna har varit få... Att påstå att man skulle vänja sig vid eländet framstår verkligen som naivt. Låter det skit så låter det skit! Tycker man att det låter bra så inte är det för att man (jag!) vant mig vid oljudet! När man (fortfarande jag!) kopplar in något nytt i sitt inlyssnade stereosystem så är det ju faktiskt lätt att höra skillnaden. Skulle det sedan enbart hänga på en vanesak så faller väll det helt på att köpa nya (och förhoppningsvis bättre! Men inte alltid) prylar då det aldrig skulle kunna låta bättre än det man redan har eftersom man skulle vara så van vid sitt gamla ljud att det inte kan förbättras? Ehe?

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2004/01/29 :  20:52:52  Show Profile Send CC a Private Message
Ett litet tillägg bara När jag för en tid sedan fick testa Jormas högtalarekablage No1 så vart jag inte speciellt upphetsad först. Annorlunda lät det! Men bättre? Nix! Men min gamle vapendragare i hifivärlden sade bara att vänta o se... O de gjorde jag... Men för att sedan höra! Att den där Jorma har knopat samman en riktigt grym kabel (hur grym? Läs vilken hifitidning Ni vill!) men problemet med dem e att de måste vara inkopplade en liten stund i systemet för att presentera sina starka sidor! En kvart ungefär... Varför? Vet inte! Kanske e de de där skumma mojarna som han kapslat in? Det snackas om det, men vad vet jag?
Lite ungefär som när jag köpte en uppsättning Ply-kablar för många år sedan. Tyckte de lät riktigt bra från första dagen! Andra dagen med! Men sedan? Det bara djä*** för varje dag! Trodde att jag blivit kokko!
Kopplade ur dem och in med mina hemgjorda kablar för att efter någon dag senare koppla tillbaka Ply,n... Wow va bra de va! Men efter någon dag lät de lika illa igen! Vaför jag tyckte det? Vet inte, men så var det... Hur som helst, tveklöst tar det ett tag innan man kan lyssna på nya saker och det är ingen humbug! Inte fasiken kan mina öron lura mig på så kort tid..? Eller? Kanske jag bara inbillar mig ändå? Troligtvis inbillar jag mig alltihopa... Eh

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

Flint
Member

3862 Posts

Posted - 2004/01/29 :  21:41:28  Show Profile Send Flint a Private Message
CC
Du beskriver din uppfattning bra. Skulle du våga ställa upp i en blindtest med samma utrustning och prylar? Tror du att du då skulle kunna pricka rätt?
Go to Top of Page

JoelH
Member

159 Posts

Posted - 2004/01/30 :  00:30:43  Show Profile Send JoelH a Private Message
Jag tror på inbränning av maskiner. Det grundar jag på ett test som utfördes som följer:

Två CD-spelare av olika märken jämfördes. Den ena var inspelad, den andra inte. Den icke inspelade lät beslöjad. Tyckte att det var otroligt dåligt presterat av den inte inspelade, de kostade ungefär samma pengar, runt 20k.

Samma test utfördes när CD-spelaren fått spela ett gäng timmar. Samma kringutrustning. Den tidigare oinspelade CD-spelaren hade då öppnat upp sig på ett helt annat sätt. Nu hördes en karaktärskillnad i sättet att spela upp musiken, men inte ett spår av beslöjning.

Är också övertygad om att uppladdning av en kabels isolationsmaterial är bra, helt enkelt därför att jag varit med när två enligt tillverkaren identiska kablar matchats. Den enda skillnaden var batterierna som var kopplade till den bättre kabeln.

Men visst är det märkligt att ECO-3 tar bort statisk elektricitet för att få bättre ljud, när batterierna laddar upp isolationsmaterialet? Det här är för djup teori för mig. Kan bara konstatera att kablarna med batteri lät bättre. Antingen har tillverkarna fuskat med något annat, eller så fungerar batterierna.

Jag hånskrattade åt ECO-3 tills jag fick det demat för mig. Trodde inte att jag skulle höra någon skillnad, men den var klockren. Den dagen jag inte detekterar den skillnaden i ett blindtest, den dagen är jag döv. Fast det känns svårt att blindtesta en sån grej?

Med det jag har upplevt vore det helt klart intressant med ett blindtest. Men hur kan jag lita på att ett sådant blir schysst genomfört?
Go to Top of Page

karlstorck
Member

286 Posts

Posted - 2004/01/30 :  07:23:53  Show Profile Send karlstorck a Private Message
JM:
quote:
Vad jag vet är att konupphängningar på högtalarelement mjuknar efter "inspelning".. Baselement kan gå lite(?)djupare efter bara ett 20-tal timmar. Diskanter blir också ofta både mer detaljerade och "behagligare" efter en tids spelande...



Vad som händer när konupphängningen mjuknar är att elementets resonansfrekvens sjunker. Nya element har en högre resonansfrekvens än den som är specad (om man utgår från att den är korrekt specad). Eftersom lådan är konstruerad för en given resonansfrekvens (bland annat) kommer det att med nya element att låta mycket dåligt.

Detta gäller bara baselement, eftersom diskanter inte är avstämda mot en låda. För en kondiskant (som tex ct62 som Carlssonfolket gillar) gäller också att den inte låter så bra innan den mjukats upp, men det har inte med lådavstämningen att göra. Hur det är med domediskanter vet jag inte. Kan inte påstå att jag hört skillnad. Och det gäller inte banddiskanter. För piezodiskanter är det annat som gäller :-) Låter alltid dåligt!

Kalle

Edited by - karlstorck on 2004/01/30 07:24:18
Go to Top of Page

Flint
Member

3862 Posts

Posted - 2004/01/30 :  08:35:53  Show Profile Send Flint a Private Message
quote:
För piezodiskanter är det annat som gäller :-) Låter alltid dåligt!
Släng det förba**ade hornet och koppla in ett anpassat delningsfilter så låter dom riktigt skapligt.
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2004/01/30 :  09:31:02  Show Profile Send CC a Private Message
Flint
Tveklöst

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2004/01/30 :  12:26:16  Show Profile Send MartinH a Private Message
Jag har hört olika resultat på olika produkter när det gäller inspelning, vissa ger inte så stor skillnad efter ett tags körning, emdans vissa andra kan förändras markant och väldigt plötsligt..

Jag har kört högtalare färska från kartongen, kört dom med inbräningsskiva varje dag medans jag vart på jobbet, aldrig lyssnat dom under tiden.. Efter en vecka lyssnade jag på dom igen och det var en klar skillnad i mjukhet, basomfång, lyster, frånavro av burkighet och beslöjande mellanregsietr, en betydligt mer njutbar högtalare helt enkelt.

Förstärkare och cdspelare har jag oxå märkt skillnader, men det har varit lite olika resultat mellan märken..

/M
Go to Top of Page

Frux
Member

183 Posts

Posted - 2004/01/30 :  14:42:23  Show Profile Send Frux a Private Message
Köpte en center som jag tyckte lät bättre och harmonierade mer med min anläggning efter nån månad. Det kan tyda på inspelning...

...eller att jag helt enkelt vande mig vid ljudet. Högtalaren köptes begagnad och hade använts i ett par år och var rimligtvis väl inspelad.

Skulle tro att större delen av fenomenet "inspelning" beror på att man helt enkelt vänjer sig vid ljudet och att ha prylen överhuvudtaget. Man slappnar av mer efter ett tag när man inte lyssar så intensivt och kritiskt på den/de nya grejerna, och då låter det bättre också! :)

Inbränning av kablar och elektronik ställer jag mig skeptisk till. Fenomenet verkar vara i princip okänt inom andra elektronikområden än hifi, vilket verkar lite märkligt då vi haft diverse elektronik i ett hundratal år nu. Tv-apparater, mobiltelefoner, radiomaster, ja allt sånt borde ju påverkas fullt mätbart och märkbart, inbränning hade varit praxis inom alla områden sen länge och vi hade inte haft den här diskussion, skulle jag tro... ;)
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2004/01/30 :  15:39:34  Show Profile Send CC a Private Message
Har heller aldrig sett bilden bli bättre på någon tv någon gång... Aldrig sett någon bra bild på en tv överhuvudtaget faktiskt! Inte jämförelsevis med en ljudanläggning...
Att sedan bild o ljud påverkar olika sinnen på oss människor har välan ingen betydelse kan ja tänka?
Tillägas bör att jag heller inte hört min mobil "låta" bättre med tiden. Snarare sämre
Eller kan det ändå vara som så att det ÄR skillnad mellan exempelvis radiomaster och återgivningen utav analogt ljud hemma? Nä, knappast... Måste vara mina hjärnspöken igen...



"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2004/01/30 :  15:47:09  Show Profile Send MartinH a Private Message
Men om man gör en lyssning på en produkt när den är färsk och en till när den har körts en vecka och får en skillnad i ljudet, vad kan detta förklaras med då ni som inte tror på det där med inspelning av produkter ?!?!
Go to Top of Page

lenwac
Member

244 Posts

Posted - 2004/01/30 :  15:54:05  Show Profile Send lenwac a Private Message
Tillvänjning Martin. Tillvänjning.

"my five cents"

/lenwac

"Jag vakna i morse....å så va den da´n förstörd"
Go to Top of Page

reeltoreel
Member

3454 Posts

Posted - 2004/01/30 :  16:13:03  Show Profile  Visit reeltoreel's Homepage Send reeltoreel a Private Message
JAG VET att rörförstärkare låter bättre efter ca:2 timmars uppvärmning.
JAG VET att rummet har en otrolig inverkan på ljudet
JAG VET att man inte behöver betala 10 tusentals kronor för att njuta av musik.
JAG VET att voighthorn faller mig i smaken när det gäller ljudåtergivning.
Det jag inte vet vet jag inte.
Det är allt jag vet för tillfället.
Efter helgen kanske jag vet mer, vem vet ?

Hälsningar från en som vet

"We don't need no stinkin' robot-assembled, computer-
controlled black plastic throw away stuff pretending to be audio gear." - Rick Stout,
Go to Top of Page

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2004/01/30 :  16:30:04  Show Profile Send MartinH a Private Message
lenwac, hur skulle man kunna vänja sig vid en produkt om man inte lyssnar på den ??? Ni är nog lite ute och cyklar på områden där ni inte har egna erfarenheter utan bara spekulerar tyvärr...

Jag sa i mitt tidigare inlägg att jag lyssnade på en produkt 1 gång helt färsk, sen så fick den gå och spelades in UTAN att jag lyssnade på den under en vecka och sen märkte jag skillnader till det bättre, alltså kan det inte vara tal om nån invänjning då jag bara lyssnat på den 2 ggr med en veckas mellanrum...
Go to Top of Page

CC
Member

3981 Posts

Posted - 2004/01/30 :  16:30:22  Show Profile Send CC a Private Message
JAG VET att jag gillar att lyssna på musik! Ändå så tillbringar jag tid på detta forum?
JAG VET även att min 6.4 från DP gillar att värmas upp ett par timmar!
JAG VET att min elräkning skulle må bättre om jag stängde av min stereo ibland!
JAG VET att jag endast stänger ner om det åskar ute... För den inbränningen vill jag slippa!

Ha de, nu laddar ja en cd istället o möblerar runt mina burkar en stund i väntan på nästa uppgradering :-)

"I am not young enough to know everything"
- Oscar Wilde -

"Simplicity is the ultimate sophistication"
- Leonardo da Vinci -
Go to Top of Page

Björn-Ola
Trädgårdsmästarn, 100.000-klubben

7949 Posts

Posted - 2004/01/30 :  17:35:44  Show Profile Send Björn-Ola a Private Message
Jag har upplevt det här med inbränning av kablar när jag lånat hem kablar för att testa.
Jag har dubbla analoga utgångar på min DA-omvandlare och kan koppla den nya kabeln parallellt med den gamla och jämföra. Med en knapptryckning på fjärrkontrollen växlar jag mellan ingångarna på försteget och kan enkelt jämföra kablarna.
När jag kopplat in den nya kabeln lät den ljust och tunt jämfört med min gamla.
Efter två dygn hade detta ändrat sig så att den nya kabeln lät mörkare och fylligare än min gamla.
Eftersom jag har min gamla som referens så kan det naturligtvis inte handla om tillvänjning.

"Innan man är riktigt säker är man ofta tvärsäker"
Go to Top of Page

Harry_up
Member

1593 Posts

Posted - 2004/01/30 :  17:41:49  Show Profile Send Harry_up a Private Message
Och jag vet också en del ;-)
Har bland annat BO's ICE-power moduler. Fick dom första och tyckte dom lät ok, lite tamt kanske. Till en dag dom lät riktigt bra. Köpte ytterligare slutsteg, då står det i manualen ifrån den mytomspunna woodoo leverantören BO att deras slutsteg skall spelas in i ca 100 timmar.
Jämförde med nya ur kartongen med mina ca halvåret gamla. Dom nya var totalt oanvändbara, orkeslöst, tamt trist ingen bas etc.
Skillnaden var mycket stor, har nu låtit dom stå på och dom låter numera likadant som dom första. Har en annan kompis som tyckte exakt samma om sina utan att jag berättade om hur mina lät. Har hört diverse skillnader i blindtester på olika inbrända kontra nya försteg och CD spelare men denna skillnad tillhör absolut en av dom största jag upplevt hitills.

edit: svenskat

Inget är så bra så att det inte borde bytas ut.

Edited by - Harry_up on 2004/01/30 17:45:18
Go to Top of Page

Frux
Member

183 Posts

Posted - 2004/01/30 :  18:09:57  Show Profile Send Frux a Private Message
quote:
Men om man gör en lyssning på en produkt när den är färsk och en till när den har körts en vecka och får en skillnad i ljudet, vad kan detta förklaras med då ni som inte tror på det där med inspelning av produkter ?!?!


Jag upplever ljudet i min anläggning som bäst när jag kommer hem, och allra bäst när jag kommer hem efter att ha varit bortrest och "längtat" efter att spela musik hemma. Sämst tycker jag ljudet är på morgonen. Bl.a.

Jag upplever alltså stora skillnader i ljudet utan att röra ett enda dugg på den, hur förklarar du det?

Själv ser jag det helt enkelt variationerna som ett resultat av humör, inställning, och andra omständigheter. Ibland smakar mammas köttfärssås extra gott när man hälsar på, trots att hon lagar den precis likadant som hon gjort i alla år. Bara för att något upplevs annorlunda så måste det inte bero på att något faktiskt har förändrats.

Edited by - Frux on 2004/01/30 18:13:55
Go to Top of Page
Page: of 10 Previous Topic Topic Next Topic  
Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.59 sekunder. Snitz Forums 2000