HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Personlig HiFi
 Öppna/slutna lurar
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

SpLiX
Member

523 Posts

Posted - 2003/12/22 :  14:14:58  Show Profile Send SpLiX a Private Message
Letar efter en ny lur att lyssna i när man inte vill dra på stereon för fullt ös. Har läst spaltmeter efter spaltmeter med data, men har inte någonstans fått förklarat skillnaden med slutna vs öppna lurar. Är det så enkelt att öppna inte blir så ansträngt/instängt vid lång lyssning? Är det så att en sluten konstruktion många gånger vill ta bort störande ljud omkring dig när du lyssnar? Påverkas ljudet på någon av de olika konstruktionerna om resten av uppbyggnaden skulle bygga på samma element och dylikt?

Till sist kan man konstatera att de lurar jag tycker passar innan jag tar rundan runt och provlyssnar är att den nominella impedansen ligger på 250 ohm upp till 300. Att köpa en separat hörlurs förstärkare blir nog ett måste. Vad kommer detta att resultera i om jag te.x skulle koppla in dem till datorn som har ett ljudkort på 32? Man lanar ju lite då och då. Kan man "bränna" lurarna med ett för klent ljudkort?

Edited by - Zalve on 2004/11/26 23:50:28

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2003/12/22 :  15:12:24  Show Profile Send Anders47 a Private Message
Hej SpLiX, det var många frågor på en gång. Öppna resp. slutna hörlurar refererar till den grundläggande konstruktionen. Hörluren är alltid öppen på ena hållet - mot örat. En sluten hörlur är sluten på andra hållet, dvs. omgiven av en liten kammare. I denna kammare uppstår det reflektioner och resonanser som kan ha en negativ inverkan på ljudet om de inte dämpas någorlunda. Fördelen är att slutna lurar isolerar mot ljud utifrån och släpper in mindre ljud än öppna. En öppen lurkonstruktion har öppningar på utsidan och är i princip att föredra eftersom man inte får samma problem med resonanser.

Öppen / sluten är inte detsamma som hur mycket hörluren täcker örat. Circumaural heter det när den sluter om hela örat och supraaural när den sitter på örat.
Ansträngt vid lyssning beror i sin tur både på om man blir trött av själva ljudet eller av att hörluren trycker här eller där. Man kan bli trött av både öppna och slutna hörlurar.

Hur mycket kräm hörlurarna behöver beror inte bara på impedansen utan också på känligheten. Generellt sett kan man nog säga att de med hög impedans är svårare att driva. Om hörlurarna har samma känslighet så behöver en lur med 300 ohm betydligt mer effekt än en på 32 ohm.
Jag tror att ljudkorten oftast har en line-out utgång snarare än en hörlursutgång fast man kan ansluta hörlurar till line-out. Fast den är egentligen mest är avsedd som linjeutgång för anslutning till t.ex. aktiva datorhögtalare, vilket innebär att den går in i den förstärkare som driver högtalaren. Så att koppla till en hörlursförstärkare blir i princip samma sak.
Man lär inte kunna bränna några hörlurar med ett ljudkort, den enda risken är väl att man inte får så högt ljud. Även om man får en tillräcklig ljudvolym så är det troligt att ljudkvaliteten inte är så bra.
Om man nu skall lägga pengar på hörlurar och förstärkare så tror jag att man skall skaffa ett bra ljudkort också, typ M-Audio eller Terratec. Det som sitter som standard i datorn är vanligen väldigt enkelt och kostar väl ett par hundra om man köper det separat. Mer avsett att ge litet ljud från ett par enkla datorhögtalare än inriktat på ljudkvalitet. Eller kanske först bra ljudkort och sedan eventuellt en förstärkare om det behövs.
Det finns redan en förstärkare i ljudkortet och med ett enkelt ljudkort får man räkna med att denna förstärkare är av dålig kvalitet. Om man matar in detta i en hörlursförstärkare så får man i princip ut samma men uppförstärkt. Det är alltså ingen större idé med en hörlursförstärkare förrän man matar den med en signal från en bra källa.
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.28 sekunder. Snitz Forums 2000