HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 (Jord)brum och alla dess orsaker?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

lasse78
Member

297 Posts

Posted - 2003/11/12 :  07:33:22  Show Profile Send lasse78 a Private Message
Måste erkänna att jag under ett tag faktiskt hört ett visst brummande, endast på ytterst hög volym och från phono (steg integr.). Andra linjeingångar är precis tysta också på fullt. Tar jag bort kabeln från skivspelaren och dess gnd-anslutning förstärks detta väldigt påtagligt såklart. Testade flytta kablar, antennsignaler, nätkablar, komponenter, men det är likadant. Skivspelare Pro-Ject 1.2 C, Goldring 1012 GX MM-PU, orig. tonarm. standard RCA (omständigt byta phono-ut sidan) och inb. RIIA. Allt "nytt". Såg i nåt skede nån finsk sajt där man på engelska förklarar jordbrum, "dålig" ström och diverse relaterat samt att ljudmakarn (?) har nån produkt för ca 300 sek som eliminerar detta. På livesidan (PA) förekommer ju lite liknande problem, samma sak med AV-sidan. Skaffa nätfilter? Annat? Ge gärna tips och länkar. Tackar för hjälpen.

"Trots allt lyssnar jag på musik och inte på hifi, men..."

whiskyman
Member

3896 Posts

Posted - 2003/11/12 :  11:04:07  Show Profile Send whiskyman a Private Message
Jag har en del problem i mitt bostadsrättsområda med jordbrum.Skaffade först jordning till antennuttaget, sedan fick jag ett nätfilter. Problemet kommer och går numera, men mestadels så är det bra.

Det artade sig som ett kraftigt brum vid både dvdfilmer och vid stereolyssning.Mvh Kristofer

Go to Top of Page

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2003/11/12 :  13:14:45  Show Profile Send f95toli a Private Message
Jorbrum kan uppkomma även om det inte finns några störningar alls på den el som kommer från eluttaget. Det uppkommer odtast när man har två jordpunkter i sitt system som inte har samma potential vilket gör att strömmar flyter på fel ställe.

RIIA-steg är väldigt känsliga (=har hög förstärkningsfaktor) så det är kanske därför du endast hör det från skivspelaren.
Det finns ju också en möjlighet att det inte alls är jordbrum utan att du plockar upp störningar via luft/elnät från ex. en lampa eller någon 12V-bula som sedan RIAA-steget förstärker. Prova att flytta Skivspelaren och se om det hjälper innan du gör något annat.
Go to Top of Page

lasse78
Member

297 Posts

Posted - 2003/11/12 :  15:13:23  Show Profile Send lasse78 a Private Message
Lamporna e på avstånd och har ytterligare testat att flytta lite grann. Kan ju vara att det "skall vara" så här för pickupen och spelarens (brist på) avskärmning gör väl sitt kanske samt att försteget jämte pickup ju alltid (?) har ett visst bakgrundssus som är mindre hos vissa fabrikat för detta hörs först vid ordentliga volymer utan att skiva spelar vare sig motorn är på eller av. Skall förr eller senare prova nytt phonoförsteg så kanske det ändrar sig. Ingenting som dess mer stör mig så vansinnigt för tidigare tyckte jag alltid att det störde lite hos folks skivspelare. Det var mestadels på 80-talet då jag inte var alldeles gammal skolelev. Märkväl att surret endast hörs vid extrem krämnivå och bara från phono. Huset är för övrigt åttavåningars byggt 1970...

"Trots allt lyssnar jag på musik och inte på hifi, men..."
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.56 sekunder. Snitz Forums 2000