HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Ska jag satsa på vinyl?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Sten
Vad får det lov att vara?

1033 Posts

Posted - 2003/10/13 :  11:01:55  Show Profile  Visit Sten's Homepage Send Sten a Private Message
Vinyl kan vara underbart ibland. Just nu sitter jag i butiken och lyssnar på Alice Cooper's "Goes to hell" fråm 1976 på vinyl. Fasen vad bra det låter.

Den som söker han letar.
Insyltad i branschen som ägare av ljud/bild/el & databutiken vid namn "Elbutiken" (f.d. Studio Sten)
Go to Top of Page

mapem
Member

611 Posts

Posted - 2003/10/13 :  12:56:33  Show Profile Send mapem a Private Message
Vinyl kan verkligen låta bra, jag spelar ofta mina gamla skivor och det låter många gånger bättre än cd. Sist lyssnade jag på Sjtredins Carmen-svit. Underbart! Men jag skulle ändå inte satsa på en ny vinylspelare om jag inte hade en vinylsamling redan. Hellre då en uppgradering av cd-spelaren.
Go to Top of Page

Klanters
Member

112 Posts

Posted - 2003/10/13 :  13:37:44  Show Profile Send Klanters a Private Message
Hejsan.

Det där med att man redan bör ha en stor skivsamling innan man satsar på vinyl tycker jag inte att man måste ta så väldigt allvarligt på av två anledningar.

1) Vinyl kan vara tokbilligt att handla begagnat.
2) Ofta hittar man släkt och vänner som gärna vill bli av med sina skivsamlingar på vinyl. Jag fick en kompis lilla vinylsamling (ca 50 skivor) i födelsedagspresent och jag har mina två bröders samlingar (ca 200 skivor) på långlån (troligtvis kommer de aldrig att vilka ha tillbaka dem).

Min skivsamling var från början ganska liten (< 50 skivor) men trots att jag lagt ut en hel del pengar på min skivspelare (totalt ca 10000) plus att jag köpt en massa lp sedan dess, så är jag övertygad om att jag inte skulle få samma "bang for the bucks" om jag istället uppgraderat min cdspelare.
Go to Top of Page

molsson
Member

1646 Posts

Posted - 2003/10/13 :  13:45:10  Show Profile Send molsson a Private Message
McBiff,

Orsaken till att jag skaffade vinylspelare är att det finns så mycket gammal musik att köpa nästan gratis, som dessutom inte finns utgiven på cd. Jag menar, 5 spänn styck på myrornas för bra 70-talssoul. Men att "satsa" på vinyl, som ersättning för cd, nej. Jag anser att vinylen har vissa goda egenskaper, men är i allmänhet underlägsen samtliga digitala ljudkällor. Dessutom kan man nog med säkerhet kalla vinylen död som medium.

mina 2 ören.


/Marcusoft

No hay banda!!
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2003/10/13 :  18:59:31  Show Profile Send nin a Private Message
quote:
Vinyl kan vara underbart ibland. Just nu sitter jag i butiken och lyssnar på Alice Cooper's "Goes to hell" fråm 1976 på vinyl. Fasen vad bra det låter.



Grymt bra skiva! Alice Cooper är kung!


quote:
Men att "satsa" på vinyl, som ersättning för cd, nej. Jag anser att vinylen har vissa goda egenskaper, men är i allmänhet underlägsen samtliga digitala ljudkällor. Dessutom kan man nog med säkerhet kalla vinylen död som medium.



Ja, smaken är olika. Jag själv anser att vinylen är oftast överlägsen cd'n. Men det som spelar roll är inte vilket format som är bäst utan vilket som skivan låter bäst ifrån och då handlar ALLt om mastering. Har man aldrig hört en vinylskiva som låter bättre än CD-versionen så ljuger man eller så har man sirap i öronen. Samma tvärtom. Det handlar om mastering.

Sedan skulle jag inte påstå att vinylen är död som medium, vart har du fått det ifrån? Ny vinyl säljer MKT mer än SACD och DVD-A ihop (finns siffor som säger 4 gånger mer men dom är siffrona är ganska MKT i underkant, eftersom väldigt många nya vinyler säljs utan att komma med i statistiken). Minidisc, kassettband, dom är döda medium, men vinylen är långt ifrån död.

Edited by - nin on 2003/10/13 19:01:07
Go to Top of Page

Hatoil
Member

1102 Posts

Posted - 2003/10/13 :  19:28:21  Show Profile  Visit Hatoil's Homepage Send Hatoil a Private Message
Jag tror att det är cd:n som är död, mycket tack vare strulet med olika kopieringsskydd. Framtiden tillhör vinyl (som nischmarknad, skivspelarförsäljningen ökar) och mp3 (med varianter) + dvd-a och sacd. Cd:n kommer att dö före vinylen, det är jag övertygad om. Med nya digitala format behövs den inte längre, och vinylen kommer alltid att ha sina fans. Både ungdomar och audiofiler kommer att se till att den överlever. Möjligen, eller kanske troligen, finns cd kvar som ett kompatibilitetslager på sacd och dvd-a(?), men det är allt.

Gissar och hoppas jag.

Kan man inte rippa cd:s längre, eller spela dem utan strul på jobbet i datorn, försvinner de enda fördelarna den har gentemot vinylen för mig.

Säljer ny och begagnad vinyl i butik och på nätet: www.vinylium.se
Go to Top of Page

Bossekaka
Member

137 Posts

Posted - 2003/10/14 :  12:09:44  Show Profile  Visit Bossekaka's Homepage Send Bossekaka a Private Message
Det är ju priserna på beg-vinylerna som är det roligaste, knalla in på ett par välsorterade loppisar så får du tjugo stycken i en påse för ett par-tre hundra. Eller varför inte förhöja nöjet lite och åk iväg på en skivmässa, då kan man ju diskutera med likasinnade vinyl-dårar samtidigt som man bläddrar fingrarna trötta i backarna.

Tips på mässor : http://www.sunjay.se/

//Kaka

Go to Top of Page

poman
Member

902 Posts

Posted - 2003/10/14 :  12:17:44  Show Profile Send poman a Private Message
Håller med dej Bossekaka på skivmässorna kan man hitta än och annan godbit som är av bra kvalite eller loppis eller andra som säljer skivor.


Go to Top of Page

Daniel
Member

634 Posts

Posted - 2003/10/14 :  13:49:02  Show Profile Send Daniel a Private Message
Jag har precis köpt:

Leonard Cohen, Various Positions
Tom Waits, Franks Wild Years
Jan Johansson, Jazz på svenska
Dvorak, New World Symphony, Leopold Stokowsi, TPO

alla 4 för 50 spänn, i mint condition.

och det är inte ens det bästa argumentet för vinyl.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.62 sekunder. Snitz Forums 2000