HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Pabos högtalarprojekt
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 4

aolite
Member

233 Posts

Posted - 2003/10/10 :  08:40:21  Show Profile Send aolite a Private Message
quote:
LaZyWorM

Har precis haft en lång diskussion om dB och har kommit fram till att om man kopplar in en högtalare extra med samma signal så ökar ljudtrycket med 6db. Effekten ökar med 3dB men inte ljudtrycket. Man kan verifiera det i huvudet genom att tänka så här. Dubbla basar ger dubbla strömmen och därmed dubbelt så stor luftvolym förflyttad (förutsatt att de sitter nära varandra alltså). Därmed kommer mikrofonens membran att förflytta sig dubbelt så långt som med en bas vilket ger dubbelt så stor utström ifrån densamma. Denna ström översätts till spänning som ökar till det dubbla precis som strömmen och det är denna spänning som motsvarar ljudtrycket. Denna spänning ökar alltså med 20log2=6dB.


Kan du inte mäta och verifiera detta, tycker man hör än det ena än det andra, gör alltså ett test där du tar två lådor med samma volym, mäter först en högtalare, sedan två med både serie och parallell koppling(inte samtidigt då).
Skulle vara kul att veta.
Go to Top of Page

hifiman
Member

142 Posts

Posted - 2003/10/10 :  09:40:43  Show Profile Send hifiman a Private Message
quote:
Fick en förklaring någon gång om varför det blir 0 dB skillnad om man seriekopplar men jag kommer inte ihåg den nu. Hmm... känns som att man får tänka efter lite här.



förklara gärna lite närmare vad du menar!!


själv är bäste dräng!!
Go to Top of Page

hifiman
Member

142 Posts

Posted - 2003/10/10 :  09:45:12  Show Profile Send hifiman a Private Message
jag bad Mr.Älg om hjälp och han förklarade på detta vis:

quote:
Det räcker inte att bara ta hänsyn till baffelns bredd. Man måste veta hela baffelstorleken, bredd och höjd samt hur elementet är placerat på denna. Även stroleken på själva elementet måste tas med i beräkningen.
Beffelkorrigeringen görs för att kompensera för den rkitverkan baffeln har över en viss frekvens (som inte är en knivskarp gräns utan ett frekvensområdeområde, för att bestämma det området på ett ungefär duger dock att bara ta hänsyn till bredden som då anger övre delen av området). Under den gränsen så ger dock golvet och väggrana ett stöd och även det måste man ta hänsyn till. Hur stort stödet är går bara att beräkna på ett ungefär, det beror på högtalrens placering i rummet, väggarnas beskaffenhet mm.
Om högtalaren inte är väldigt liten så är en baffelkorrigering på 3-4 dB normal. På mindre har man mer, på större högtalare mindre kompensering.
Enligt mitt program (lspCAD) ger dom värden du har en dal med botten på -4dB med Fc på ca 850 Hz, djupaste dippen ligger i grafen på ca 1100 Hz däremot. Har du en låda som är ca 25 cm bred kan det duga som värden att utgå ifrån.
En rekomendation är att förlägga filtren på utsidan om lådan i en egen box, eller kammare för att enkelt kunna ändra på dom.
Att göra ett riktgit bra filter utan att mäta går inte. Skapligt bra kan man dock få med vettiga simulringsprogram och lite rutin.



hänger inte med till 100 %, men jag ser det som att med små högtalare så blir det ca 6 db, med mellanstora (som mina) blir 3-4 db, och med stora blir det mindre. inte helt perfekta värden, men antagligen bättre än ingen baffelkorrigering alls, eller har jag fel??

jag kanske ska använda 1,5mH drossel i basfiltret istället för den ordinarie drosseln på 0,68mH??? vad anser Pabo och company om detta???

själv är bäste dräng!!
Go to Top of Page
Page: of 4 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.42 sekunder. Snitz Forums 2000