HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Impedans?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

sjobom
Starting Member

5 Posts

Posted - 2003/09/13 :  23:59:30  Show Profile Send sjobom a Private Message
jag undrar va impedansen egentligen ahar för betydelse?
är 8ohm bättre än 6ohm, vad är det som gäller när man ska ha lämpliga högtalare till sin förstärkare?

Edited by - Pjotre on 2003/09/17 13:18:24

MartinH
Audiotrade

3778 Posts

Posted - 2003/09/14 :  00:23:28  Show Profile Send MartinH a Private Message
En högtalare med en högre impedans ( 8 ohm ) är lättare för förstärkaren att driva än en som har lägre.. Sen så är detta i kombination med verkningsgraden ( typ 87db ) det som bestämmer hur pass trög den bli..

Så har man en liten och strömsvag förstärkare så kan man försöka göra det lättare för förstärkaren genom att välja en högtalare som är lättare att driva.

/Martin
Go to Top of Page

VR-8
Member

420 Posts

Posted - 2003/09/14 :  00:43:42  Show Profile  Visit VR-8's Homepage Send VR-8 a Private Message
Välj en högtalare som inte har några "dippar" från det nominella ohm-talet. Slutsteget får bättre förutsättningar med jämnare lådor.

Joakim

Numera stereolös och kommer så att vara en bra tid framöver.....tack och hejdå!
Go to Top of Page

Gemeni
Member

1162 Posts

Posted - 2003/09/14 :  08:51:59  Show Profile  Visit Gemeni's Homepage Send Gemeni a Private Message
Impedans

Alla högtalare utgör en belastning på förstärkaren och denna belastning mäts i ohm och ju lägre värde desto tyngre last för förstärkaren, kopplar du två högtalare parallellt så halveras impedansen och kopplar du dem i serie dubbleras impedansen.
Impedans kan översättas med "växelströmsmotstånd". En högtalare som t ex har 8 ohms impedans fungerar i en växelströmskrets på samma sätt som ett 8 ohms s k resistivt motstånd i en likströmskrets.
Impedansen (motståndet) beror på vilken frekvensen som högtalaren ”matas” med, dvs att om man ”matar” högtalaren med 100 Hz så är kanske motståndet 100 Ohm, men vid 1000 Hz så kan motståndet vara 6 ohm. Motståndet är normalt högst vid högtalarelementens resonansfrekvens (egenresonans). Därför presenteras det nominella värdet som är ett slags medelvärde. Motståndet påverkar inte ljudet ut från högtalaren (frekvenskurvan), men kan påverka en specifik förstärkares förmåga att återge ljudet (distorsionen ökar).

Känslighet

Hur högt låter en högtalare, det beror på känsligheten (verkningsgraden). Det beskrivs som en parameter dB/w/m vid en given frekvens (normalt 1000 Hz). Och beskriver en av många parametrar på en högtalare. Känsligheten kan vara annorlunda vid en annan frekvens, men 1000 Hz används som standard för att kunna jämföra olika högtalare. Sedan hör högt man kan spela beror på hur mycket effekt som högtalarn tål att matas med, en högtalare kan ”tåla” många tusen watt under kort tid, men för att få en rättvist underlag att jämföra olika högtalare så har olika standarder skapats. Ock med hjälp av dessa ges en bra uppskattning på hur mycket effekt högtalaren tål.
En högtalaren med 90dB känslighet behöver 2 ggr kraftigare förstärkare för att spela lika högt som en högtalare med 93dB känslighet.

Musik låter bäst på vinyl och i stereo

Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2003/09/14 :  12:16:15  Show Profile Send gcs a Private Message
Gemeni: Du gav en mycket bra beskrivning på det här..jag kunde inte ha gjort det bättre.

gcs
Go to Top of Page

J-son
Ej medlem längre

473 Posts

Posted - 2003/09/14 :  13:07:42  Show Profile Send J-son a Private Message
Jag vill bara flika in till det som "Gemini" skrivit; Impedansen har högst sällan "resistiv belastning" pga av spolar och kondensatorer i delningsfiltret vilket medför att lasten kommer att skifta mellan kapacitiv och induktiv last vid olika frekvenser eftersom en kondensator och spole har "inverterat" förhållande som växelströmsmotstånd. Det viktiga är att förstärkaren är linjär vid både kapacitiv som induktiv (och givetvis vid resistiv) last som framträder vid verkliga förhållande.
Att speca värden för olika resistiva ohmlaster är ganska oväsentligt eftersom högtalaren är mycket mer komplex än ett resistivt motstånd.
Go to Top of Page

Gemeni
Member

1162 Posts

Posted - 2003/09/15 :  10:24:28  Show Profile  Visit Gemeni's Homepage Send Gemeni a Private Message
J-son: Det är helt rätt som du skriver om "resistiv belastning". Det är alltid svårt att veta vilken nivå man skall gå till när man förklarar grunderna.
Jag skulle nog skrivit "En högtalare som t ex har 8 ohms impedans fungerar i en växelströmskrets på liknande sätt som ett 8 ohms s k resistivt motstånd i en likströmskrets.

När vi nu talar om Impedansen så har den även en s k fasvinkel. Ej att förväxlas med akustiska faslinjäriteten. Går inte in på vad detta teoretiskt innebär nu. Avvikelser från fasvinkeln noll betyder att förstärkaren belastas på ett sådant sätt att den kan få svårare att avge full effekt med låg distorsion.
Idealet är att faskurvan ligger omkring 0 grader. Den svåraste belastningen för en förstärkare är en samtidig låg impedans och hög fasvinkel. Nyare och dyra förstärkare är relativt okänsliga för variationer i impedans och fas men att billigare förstärkare oftare kan ge en låg effekt och hög distorsion vid olämplig belastning.

Musik låter bäst på vinyl och i stereo

Go to Top of Page

J-son
Ej medlem längre

473 Posts

Posted - 2003/09/15 :  10:46:28  Show Profile Send J-son a Private Message
Gemini; Jag tror nog att vi förklarat impedans på lagom nivå nu. Förövrigt så kan jag bara tillägga till dem som inte vet vad fasvinkel är att det är ett förhållande mellan den kapacitiva/induktiva lasten och den rent resistiva belastningen.
Det var lite otydligt skrivet innan tyckte jag.
Go to Top of Page

sjobom
Starting Member

5 Posts

Posted - 2003/09/17 :  12:59:42  Show Profile Send sjobom a Private Message
tackar för dessa svar, kommer ta några dagar att smälta informationen ;)
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.52 sekunder. Snitz Forums 2000