HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Brända skivor
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

f95toli
Member

4209 Posts

Posted - 2003/09/06 :  14:10:21  Show Profile Send f95toli a Private Message
Jag vet att det ska finnas rekommendationer på CD-skivor från någon myndighet, jag kommer dock inte ihåg var jag läste det.
Om jag inte minns fel var syftet att undersäka om skivorna var tillräckligt bra för att man skulle få använda dem för korttidförvaring (runt 20 år eller så) i myndighetsarkiv.
På Kungliga Biblioteket finns "Nationella Bevarandesekretariatet" och det är möjligt att de var de som publicerade testet, men jag är inte säker. Någon som vet?
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2003/09/06 :  14:34:08  Show Profile Send Anders47 a Private Message
Hittade följande i Provning & Forskning nr. 1/2000 från Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut. Olika undersökningar tyder på att CD-R av hög kvalitet håller i hundra år eller mer om de hanteras på rätt sätt. Man är dock mer orolig för formatförändringar och framtida konvertering än livslängden i sig. Finns det någon apparat man kan stoppa in skivan i om hundra år? Se citat nedan. Mer information skall finnas i SP-rapport 1999:26 som jag skall leta efter nu.

Att skivorna håller länge är en förutsättning
för att de ska vara intressanta
som lagringsmedium. Men det
räcker inte. Data som lagras på ett
digitalt medium försvinner långt innan
det som skrivits på papper av
god kvalitet är borta. Digitala medier
kräver väl fungerande rutiner för
hantering av hela systemet – från
inspelning till konvertering. Man
måste vara medveten om att basen
för att informationen ska vara tillgänglig
i framtiden är att man är
aktiv och kontinuerligt ser till att
informationen överförs till ett nytt
medium genom konvertering.
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2003/09/06 :  14:44:53  Show Profile Send Anders47 a Private Message
Rapporten finns inte online utan måste beställas och kostar 250 kr. Kanske tittar på den på UB men misstänker starkt att den inte innehåller några märkesrekommendationer och att dessa i så fall är föråldrade.

Det står så här om ljud- och magnetband och verkar också gälla för CD-R.
"För närvarande finns inte några kravspecifikationer från Riksarkivet som avser beständigheten hos dessa material. Certifiering kan därför inte utföras."


Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2003/09/06 :  15:34:44  Show Profile Send gcs a Private Message
Anders47: tja man får nog göra som vi gör på jobbet. Vi lägger allt på olika hårddiskar som sedan kopieras om på natten till en ny uppsättning hårddiskar. Det är någon sinnrik konstuktion som gör att om en hårddisk kraschar så kan man rekontruera materialet ändå.
För övrigt så är jag nöjd om mina skivor håller i 100 år då i så fall har skivorna överlevt mig med råge. Är man inte nöjd med det så kan man ju alltid kopiera om CD/CDR skivorna med 15 års mellanrum.

gcs
Jag oroar mig inte.

Go to Top of Page

Björn N
Fd. Speakerpro

731 Posts

Posted - 2003/09/06 :  15:58:18  Show Profile Send Björn N a Private Message
Den här tråden får mig att tänka på de som påstår att analog fotografi är "död", inte en chans! Digitala medier är mkt osäkra lagringssätt..
Hmm man undrar just hur länge en vinylskiva håller, om den ligger helt oanvänd på lämpligt sätt..?!

Optimist. punkt slut.
Go to Top of Page

markku
Vänta, jag har en mätning på det här...

934 Posts

Posted - 2003/09/06 :  16:19:00  Show Profile Send markku a Private Message
Anders47,

Tyvärr har jag framför mig endast fyra av testens nio sidor. Så dumt att låta papperna ligga i lösa ark... Hur som helst, dom skrev inte om de sex testade skivor stammar ur samma paket. Jag tycker, att det var dumt, att dom inte heller skrev, vilken producent lagade skivorna, endast productionsland nämns. Och beträffande Verbatim Datalife Plus 12x var Irland ursprungslandet. Frågan är; hadde/har Mitsubishi fabrik där också, eller om det var annat företag, som då den gången hadde problem med produktion.

mvh
Markku
I have no special talents. I am only passionately curious. - Albert Einstein 1952
Go to Top of Page

Gemeni
Member

1162 Posts

Posted - 2003/09/06 :  16:33:19  Show Profile  Visit Gemeni's Homepage Send Gemeni a Private Message
Jag använder 3,5 ” MO diskar för att lagra filer som jag tycker är viktiga.
Detta media har jag använt i 10 år, och fortfarande inte råkat ut för några problem med att läsa skivorna.
I dessa digitala tider så är det viktigt att kunna lita på mediet som används.
3,5 ” MO- skivorna finns från 128 Mb till 2,6 Gb.

Mina digitala bilder lagrar jag på en vanlig CD-R och sedan tar jag en kopia på MO-disk. Att lita på hårddiskar har jag slutat med, de går sönder förr eller senare. Även om min server har RAID-5 (redundant lagring) så tar bilderna stor plats, därför är det bra att bränna ut bilderna till CD-R och MO-Media.

MO- lagringsmediet är internationellt standardiserat av ISO. Du kan lagra på en MO-enhet och vara säker på att skivan går att läsa på en annan enhet. Fujitsus 3,5-tummare
Magneto-optiska (MO) skivan, bygger på både magnetisk och optisk teknik. Själva det lagrande skiktet på skivans yta är magnetiskt men för att skifta mellan en etta och en nolla krävs en laserstråle - optiskt, således. Lasern används sedan för att läsa från skivan. Stabiliteten i mediet förklaras av att det krävs en fokuserad laserstråle för att "ställa om" en etta till en nolla eller tvärtom. Jämför det med en rent magnetisk disk som ändras på rent magnetisk väg.

Ett exempel på MO mediets användning är Sahlgrenska Universitetssjukhuset (SU) sitt digitalt långtidsarkiv (LTA) som lagrar sjukhusets samlade produktion av digitala radiologiska undersökningar
Systemet är i drift sedan 1996 och omfattar hela den radiologiska verksamheten, c:a 65000 undersökningar/år. Systemet bygger på korttidslagring på RAID (redundanta hårddiskar). För den fortsatta arkiveringen valdes till en början CD-ROM, men numera används MO-diskar.


Musik låter bäst på vinyl och i stereo


Edited by - Gemeni on 2003/09/06 16:59:45
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2003/09/06 :  17:01:55  Show Profile Send gcs a Private Message
Jag har hört att ALB (Arkivet för ljud och bild) har ett lager av gamla apparater för att kunna spela upp alla gamla videoband, trådar,
fonografrullar osv, osv. Jag vet att på 80 talet så började man att spela över alla videoband till B formats video med halvhastighet. Det är ett format som knappast finns längre idag. Nu sedan flera år så kör man över videoband till Digibeta. Vad jag vet så gör man inget särskillt med vanliga ljudband och skivor.

gcs
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2003/09/06 :  17:25:43  Show Profile Send Anders47 a Private Message
MO kan vara en bra idé. Intressant att det är ISO standardiserat vilket CD inte är när det gäller exakt hur informationen skall lagras på skiva. Det kan därför vara oklart om det är fel på läsaren eller skivan om den inte går att spela.
Jag kom på ett sätt att kvalitetskontrollera sina CD-R. Plextor Premium och tydligen också någon Light On brännare har en testmöjlighet för bl.a. läsfel, C1 och C2 korrigerbara fel samt icke korrigerbara. Jag har bara använt denna funktion för att kontrollera kvaliteten på bränningen eller snarare hur olika media matchar spelaren. Men det går förstås att kontrollera läsbarheten långt efteråt också. Om antalet läsfel skulle öka efterhand så är detta ett tecken på att skivorna håller på att mögla. Man måste dock ha en ganska klar uppfattning om hur många läsfel det var från början men detta är ganska konstant för märkestypen. Ökat antal korrigerbara fel borde leda till att skivan låter sämre men det går fortfarande att kopiera om den.



Go to Top of Page

markku
Vänta, jag har en mätning på det här...

934 Posts

Posted - 2003/09/06 :  19:20:27  Show Profile Send markku a Private Message
Som jag redan skrev tidigare, så känner jag en mycket engagerad "hififorskare", som har gjort omfattande test med 20-tal olika CD-R skivor och testat kvaliteten med Plextors och Lite-Ons testprogram. Nu återstår resultater gjorda med professionel analysverktyg, (svensk) AudioDev CATS 300. Sen får vi se hur bra konsumentprogram klarar mot profverktyg. Senaste nytt är att CDfreaks.com skall publicera testen online. Återkommer.

mvh
Markku
I have no special talents. I am only passionately curious. - Albert Einstein 1952
Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2003/09/06 :  23:09:59  Show Profile Send Anders47 a Private Message
Ett sådant test finns redan för Plextor i den tyska datortidningen c´t, vad jag minns med samma analysverktyg på AudioDev i Malmö. Men det är bra med en test till. Mätningarna är dock inte helt oproblematiska eftersom det inte finns någon exakt standard för hur bränningen skall se ut. Man tyckte i alla fall att resultaten för läsfel stämde ganska bra medan det gick sämre för jittermätningen.
Hur acceptabla resultaten är beror litet på vad man är ute efter. De var inte alltid så bra när det gäller att göra en absolut mätning av nivån men fungerar bättre som relativa mätningar där man kan jämföra resultaten för olika skivor som man bränner i sin egen brännare.
Jag försöker maila över artikeln.
Go to Top of Page

gcs
Member

5273 Posts

Posted - 2003/09/10 :  12:23:04  Show Profile Send gcs a Private Message
Jag tycker att tester av CDR skivor är ointressanta..dom gäller ju bara här och nu. I bästa fall så kan man köpa en uppsättning av bäst i test CDR skivan sedan är dom omöjliga att få tag på. Sedan kommer en ny test... jag blir tokig..och en ny...och en ny. Jag har 10 år gamla skivor som är helt okey, dom har inte degraderats.
Jag tycker att det här är en onödig diskussion man blir bara stressad.

gcs

Go to Top of Page

Anders47
Member

1060 Posts

Posted - 2003/09/10 :  17:29:06  Show Profile Send Anders47 a Private Message
gcs, om du hade läst litet noggrannare hade du sett att den senare delen av diskussionen handlar om ev. lösningar på detta problem - metoder att själv testa här och nu.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.36 sekunder. Snitz Forums 2000