HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Nybörjarproblem
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

G.O.G.
Starting Member

3 Posts

Posted - 2003/09/04 :  17:21:01  Show Profile  Visit G.O.G.'s Homepage Send G.O.G. a Private Message
Hej!

Vi kan börja med att presentera oss och förklara varför vi har sökt oss hit; vi är tre killar som aldrig tidigare syslat med bygge av varken högtalare eller filter, men som nu på tredje året i gymnasiet beslutat oss för att bygga ett 5.1-system som projektarbete.

Det kan tyckas att vi har tagit oss vatten över huvudet genom att försätta oss i den här situationen men vi är fast beslutna av att klara det. (hoppas det inte lät för pretantiöst det där )

Hur som helst så är vi i byggandets första skede, designandet av högtalarlådor och val av element. Vi hade tänkt att bygga fem likadana högtalare plus en subwoofer, detta dels för att underlätta byggandet samt att det ger fördelen att man enklare kan dela upp det färdiga systemet i mindre delar på ett enklare sätt än om det hade varit olika slags högtalare.

Då vi som sagt inte har några tidigare erfarenheter på det här området så har vi valt att bygga vår egen variant av en "färdig byggsats" dvs. vi använder de redan utvalda elementen och filtren men designar och bygger lådorna själva.



Högtalarna ska bli basreflexlådor bestående av:
en diskant Seas 19TNF H225 http://www.seas.no/seas_line/tweeters/H225.PDF
en bas Seas P14 RCY H393 http://www.seas.no/seas_line/woofers/H393.PDF

Fyra av lådorna kommer vara likadana men centern kommer att ha en mer "utdragen" form samt innehålla magnetiskt avskärmade motsvarigheter till ovanstående element.
diskant Seas 19TAFD/G H532 http://www.seas.no/seas_line/tweeters/H532.PDF
bas Seas P14RC/TV H626 http://www.seas.no/seas_line/woofers/H626.PDF

Subwoofern kommer bestå av ett element från Peerless samt förstärkare från Rila:
bas 257SWR 39 115 SDX 4L AL http://www.d-s-t.com/peerless/data/850146.htm
förstärkare Rila SW2500 http://www.hifikit.se/show_prod.asp?id=103

Vi är väldigt intresserade av kommentarer till ovanstående konfiguration och tar tacksamt emot all hjälp vi kan få .

Redan nu så har vi stött på ett problem då vi skulle beräkna lådvolymen till de "vanliga" högtalarna, vi använde oss av ett program från Hifikit där man kunde beräkna alla möjliga saker ganska enkelt. Länk här http://www.hifikit.se/files/hifikit.exe

Problemet är att den lådvolym vi fick ut inte blev mer än 1,8 liter. Låter detta inte väldigt lite? (lådan till byggsatsen har en nettovolym på 6 liter) För peerlesselementet fick vi ut en volym på 95,7 liter, låter detta rimligt?

En annan, antagligen väldigt dum, fråga är hur man gör för att räkna in diskantens volym till lådan. Eller räknar man in den över huvud taget? Vi har inte hittat några specifikationer på Vas och Qts för något diskantelement vi tittat på så vi misstänker det senaste..

Vi hoppas att det inte blivit allt för mycket text på en gång men hoppas att alla duktiga DIYare här på HiFiForum kan hjälpa oss nybörjare på vägen till ett fulländat, väl fungerande, högtalarsytem!

Tack på förhand!
Gustaf, Oscar och Georg

G.O.G.

Edited by - G.O.G. on 2003/09/04 17:28:28

Nagref
Member

113 Posts

Posted - 2003/09/04 :  20:24:58  Show Profile Send Nagref a Private Message
1.8 liter kan verka lite men med de parametrarna som P14RC/TV har så blir det troligen så, rätt lågt (har inte simulerat utan bara jämför data med efarenheten. Fast kanske det blir ca 4 liter eller så för att bli optimalt när jag verkligen funderar.). Ni bör nog fundera lite mer på simuleringen. Dock bör ni veta att det kräver rätt mycket kompensation i delningfiltret för att det linjärt i vilket fall. Elementet stiger kraftigt i det lägre registret oavsett låda. Jag hoppas ni funderar på att använda ett aktivt filter för dessa då basreflexlådor kräver nästan det om de avstäms så högt upp som det blir här.


95 liter verkar dock vettigare för den renodlade basen.

För diskantena så kan man om man är expert fundera på vas och qts men eftersom vas redan är bestämd och Qb (d v s Qts för elementet i en låda) följer av det så brukar man strunta i det och simulera efter de data man får från datablad eller mätningar.

I vilket fall så tror jag nog att elementvalet kan bli lyckat i slutändan och jag hoppas ni får till det! Lycka till!


Assisterar Holographic Audio och Larsen Hifi
VD för Acoustic Landscape
R&D-ansvarig för Acoustic Illusion
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.45 sekunder. Snitz Forums 2000