HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Hur bra är bättre..?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

henricsson
Nu Katt-lös...

3234 Posts

Posted - 2003/08/05 :  20:31:49  Show Profile Send henricsson a Private Message
Cdspelaren?

Ju mer man vet desto mer vet man hur lite man vet

Go to Top of Page

Michael G
Member

92 Posts

Posted - 2003/08/05 :  21:13:04  Show Profile Send Michael G a Private Message
gurin, jag roade mig att indexera priserna för anläggning mer noggrannt - det skulle snarare kosta 30.000 i dagens penningvärde. (De 5.900 som jag betalt under de senaste åren har blivit ungefär 7.000 i dagens värde). Detta ändara emellertid inget i sak - dvs att jag förvånas över hur litet som verkligen hänt med tanke på alla vittnesmål inom branchen.

aaight, du har helt rätt: EKK är inte skärmad. Den jag avsåg heter EKKJ (EKK + J för jord). EKLK är en annan variant med aluminiumskärm som jag också testat, men den fungerade inte lika bra i mina anläggningar. Kanske främst på att jag endast funnit den med 1,5kvmm kabelarea.

Henriksson, i princip håller jag med om att rummets egenskaper och anläggningens (fra a högtalarnas) placering i rummet många gånger spelar större roll för ljudet än övriga komponenter i anläggningen. Detta innebär dock inte att resten är oväsentligt för ljudet. Ju mer man lyckas minska rummets påverkan, desto större roll spelar kvaliteten på det övriga. Och desto mindre skillnader i nyanser är man förmögen att uppfatta.

Aton jag håller med dig också (värst vad jag håller med alla - på jobbet gnölar de alltid om att jag alltid skall tycka tvärt emot!) om att man kan kombinera en 84.000 kronors anläggning enligt ditt recept och får det att låta alldeles utmärkt! Det är inte bortkastat med fina högtalare och fin förstärkare bara för att CD-spelaren är medioker. Poängen är väl bara det att
du skulle förmodligen få ännu bättre ljud om du la något mindre på högtalarna till förmån för CD-spelaren.

Jag har en kompis som för ett par år sedan, mot mina rekommendationer, köpte högtalare för 30.000 och förstärkare och CD-spelare för tillsammans 5.000. Han gnällde sedan jämt när han var hemma hos mig över att min gamla begagnade budgetanläggning lät så mycket bättre. Efter en liten tid, så köpte han en CD-spelare för 12.000 kr(tror jag). En spelare som vunnit många "best buy" både i Svensk hifi-press och utomlands. Det lät om möjligt ännu sämre än förut. Nu har han bytt förstärkare till begagnad övre mellanklassare. Jag har också fixat signal-, nät- och högtalarkablar åt honom (EKKJ, EKKJ och RG 62) samt lagt ner massa tid på högtalarplacering. Nu börjar det låta riktigt OK. Det låter inte alls dåligt längre (skrikigt/hårt/bumligt) men det skulle förmodligen kunna låta ännu bättre (mer pondus och värme)med en annan förstärkare och i ett annat (=större) rum.

Hälsn. Michael
Go to Top of Page

Aton
Member

2048 Posts

Posted - 2003/08/05 :  22:00:12  Show Profile Send Aton a Private Message
Din kompis "story" är ju mardrömsscenariot nr 1! Tyvärr tror jag lätt det blir så om man köper efter prislappen. Med det menar jag här att man tror att allt som är dyrt låter bra. Matchning är a och o. Gissningsvis höpte han ett par högtalare modell ljust och detaljerat. I kombination med budgetelektronik blev det orent och outhärdligt. Hans egentliga ideal var kanske mer åt det varma lite mjuka hållet som du tycks ha i din anläggning (om jag förstått saken rätt). Lätt att snubbla i ljus och vass-fällan i dagens marknad!!! Så var det nog inte förr.

Edited by - Aton on 2003/08/05 22:01:14
Go to Top of Page

brumel
Member

2568 Posts

Posted - 2003/08/05 :  22:11:02  Show Profile Send brumel a Private Message
Hej Michael G.
Av din beskrivning att döma så kan du höra skillnad på fagotter i träblåset och basarna i en stor orkester. Det bör man kunna göra med en hifianläggning. Det visar också att du vill höra in i musiken och inte bara ha en ljudtapet. Då är vi på rätt väg. Nu gäller det bara att låna hem en cd som golvar din gamla Rotel. Det är inte svårt. Tro mig. Och så fortsätter du med resten av anläggningen. Låna hem. Jämför. Du kommer att märka att utvecklingen har gått framåt sedan 1990.
Hifipressen brukar utse världshistoriens bästa produkt i varje nummer så den behöver du inte bry dig om. Lyssna själv och jämför.

mvh Johan

Hifiarkeologen
Go to Top of Page

henricsson
Nu Katt-lös...

3234 Posts

Posted - 2003/08/05 :  22:42:38  Show Profile Send henricsson a Private Message
Michael G

Givetvis inte.. man är ju inte döv som tur är.. vem vet när det kanske inträffar.

Om jag vore du så hade jag kikat närmre på Cambridge-elektronik som har blivit sjukligt mycket billigare sen hifiklubben tog över säljandet.
Dvs ~5000kr för elektroniken.. då får du prisvärt o snyggt sådant!
Sen hur det passar med dittan o dattan e en annan fråga... sen kanske du kunde låna hem några högtalare o testa.
B&W har ett par högtalare som IMHO låter skitbra, CDM NT 1 tror jag dom kallas.. 12kkr utan stativ tror jag att dom kostar.


Är ganska övertygad att dagens elektronik är ganska prisvärt vs 20 år gammal sådan, speciellt cdspelare!

Ju mer man vet desto mer vet man hur lite man vet

Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.56 sekunder. Snitz Forums 2000