HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Poler, nollställen, motkoppling och loopstabilitet
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

tubetvr
Member

338 Posts

Posted - 2003/07/30 :  00:36:48  Show Profile  Visit tubetvr's Homepage Send tubetvr a Private Message
Hej

Artikel serien av Baxandall i Wireless world som nämndes kan hittas här i PDF format:http://users.csionline.net/~rmini/Baxandall/, det är mycket intressant läsning och det skulle nog ha varit bra om det hade lästs av fler konstruktörer under 80-talet.

Apropå återkopplingsmetoder tex "feedforward" eller utbalansering av distorsionsprodukter som ger liten eller mycket låg distorsion så är det alltid så att man når en punkt där kretsen börjar bete sig annorlunda tex vid klippning och där man får en dramatisk ökning av distorsionen eller blockeringstendenser. Detta är mycket väl känt och studerat in i minsta detalj för linjariserade effektförstärkare för mobil system, att få en sådan förstärkare linjär och bete sig på ett förutsägbart sätt är inte lätt, (detta område har studerats i mer än 30 år och framstegen under denna tid är om man skall vara ärlig otroligt små, det som nu är på modet är att använda digital fördistorsion där man skapar samma distorsion som slutsteget men i motsatt fas så att distorsionen tar ut varann)

Pga av de oundvikliga problem man får med metoder där man minskar distorsionen till mycket låga värden, (ökning av högre distorsionsprodukter eller oönskade beteenden vid klippning) så föredrar jag att använda motkoppling för minska distorsion ned till resonabla värden, tex för effektförstärkare kanske 0.05% vid låg effekt tex 1W och mindre än 0.5% vid full effekt, också distorsion vid mycket låga effekter är betydlig viktigare än vid full effekt, samtidigt eftersträvar jag att distorsionen inte skall öka nämnvärt vid högre frekvenser inom 20Hz - 20kHz och också att klippning och återhämtning efter överstyrning skall bete sig på ett snyggt sätt. Dessa punkter har jag funnit vara betydligt viktigare än att minska distorsion ner till mer eller mindre omätbara värden.

MVH Hans

Ägare av företaget Q-tron Audio, konstruktion och tillverkning av OTL rörförstärkare
Go to Top of Page

Flint
Member

3862 Posts

Posted - 2003/08/02 :  10:26:01  Show Profile Send Flint a Private Message
En modell för att åskådliggöra en del av det här och överföra det i praktiken för det är ju ändå där vi lyssnar. Det här är mycket enkelt att hitta i verklig mätning med en fyrkantsignal och ett osc.skåp.



Två identiska kopplingar med viss förstärkning och global motkoppling.
Det första steget har ideala värden på frekvensgång men det andra har ett LP-filter på 15kHz. Vad händer med blå kurva, dvs. den som visar vad ingångssteget lämnar. Jo en kraftig topp som är den kompenastion som steget måste åstadkomma för att kompensera förlusten i steg två.
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.58 sekunder. Snitz Forums 2000