HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Bilder på mina absorbenter och min dämpvägg
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Author Previous Topic Topic Next Topic  

Margaux
Member

679 Posts

Posted - 2003/04/27 :  16:24:50  Show Profile Send Margaux a Private Message
Hej,

vill bara bidraga med mina bilder på mina hemmabyggda absorbenter som inte hade tillkommit utan detta forum. Många inklusive jag har saknat bilder innan man påbörjat sitt bygge. Hoppas dessa bilder kan uppmuntra andra att komma igång.

Ljudmässigt är resultatet ingenting annat än exceptionellt. Det är inte bara mikrodetaljerna som framträder betydligt tydligare utan även basen har rensats upp och blivit renare och djupare. Rummet (gillestuga med betongväggar) känns inte på något sätt överdämpat.

Bygget består av dämpvägg bak i två lager samt sido- och tak absorbenter i ett lager. Bakväggen har både golvisolerings skiva (50 mm inhandlad på byggfirma) sedan pressad polyester (60mm inhandlad på plastspecialisten på Odengatan för 600 kr per 3*1,5m). Jag har inte använt hålad masonit mellan de båda lagren som man egentligen skall, vilket gjorde det svårt att sätta fast isoleringen (kan det vara så att masonitens huvudsakliga uppgift är att hålla isoleringskivorna på plats?). Jag fick skruva fast isoleringsskivorna direkt i betongväggen bak (vilket gjorde att det inte blev enklare att fuska). Därefter satte jag fast ramar med polyestern uppspänd framför isoleringen. Sido- och takabsorbenterna består endast av polyesterlagret.

Jag kommer inte att bygga tubetraps eftersom jag skall uppgradera min Tag Maclaren processor så att jag får inbyggda flexibla filtermöjligheter som tar hand om basresonanser (TMREQ).

Till sist villa jag tacka för alla ovärderliga tips samtidigt önska alla andra lycka till. Om jag hade investerat 100 000 kr till i elektronik så hade inte ljudet inte förbättrats lika mycket som det gjort med mina absorbenter för 3000 kr.

http://minhembio.com/show.asp?user=Margaux

/Joachim
**********
Det finns bara två sorters musik. Bra musik och dålig musik.

Edited by - Margaux on 2003/04/27 16:29:29

Pac
200.000-klubben

22003 Posts

Posted - 2003/04/27 :  16:38:02  Show Profile  Visit Pac's Homepage Send Pac a Private Message
En projektor hiss!!!
Det var nog det fräckaste jag har sett på länge!

Synd att du inte verkar kunna hålla kvar vid det konceptet. Ruggigt bra ide´ för att "gömma" allt kablage till projektorn

Jag tippar på hatten.

Vänligen, P

P.S Du kommer nog tillbaks till tubetrappsen så småningom, de dämpar nämligen basen på ett annat sätt än vad du kan göra med processorn. Glöm inte att ljud har en riktning också

// Per Adelsson, pac(a)hififorum.nu, Admin och ägare HiFiForum.nu
// HiFiForum.nu's regler, Artikelregister

Go to Top of Page

K-man
Member

795 Posts

Posted - 2003/04/27 :  17:07:17  Show Profile Send K-man a Private Message
Hmmm.... bra bygge!

Vad gör den vågade polyestern för skillnad jämfört med isoleringen?

Jag undrar beroende på att jag har ett antal buntar sådan polyester som skall slängas på jobbet.... kanske skulle kunna användas hemma istälet...? Har idag "bara" isoleringsabsorbenter.

\\K-man
Go to Top of Page

celef
sirap i datorn

2422 Posts

Posted - 2003/04/27 :  17:35:29  Show Profile Send celef a Private Message
fint! håller dock med pac, du bör nog mekaniskt dämpa och inte bara med elektronik.


sound pollution
Go to Top of Page

Margaux
Member

679 Posts

Posted - 2003/04/27 :  18:52:50  Show Profile Send Margaux a Private Message
En projektor hiss!!!
Det var nog det fräckaste jag har sett på länge


Tack, jag saknar den (hissen) verkligen. Den kom till pga WAF. Den var en förutsättning för projektorn. Nu behövs den inte. Skulle definitivt inte vara uppskattad nu eftersom den skulle komma upp mitt i vardagsrummet i uppfällt läge

Angående polyester.

Jag antar att den vågiga formen gör att den även fungerar som diffusor.

Tubtraps: Det verkar verkligen vara lovande med de digitala filtren som "dual sharc processor" AV32R har. Processorkraften är till och med högre än i Lexicons nya 100 000 kronors flaggskepp. Bamsefar har den och är mycket entusiastisk. ETF mätningar på rummet visar också på effektiva resultat. Fast det är klart, jag har ju fria händer i rummet nu (WAF)...en liten "tubtrapp" har väl aldrig skadat

/Joachim
**********
Det finns bara två sorters musik. Bra musik och dålig musik.
Go to Top of Page

Bamsefar
Member

345 Posts

Posted - 2003/04/27 :  21:32:52  Show Profile
Det ser riktigt lovande ut Margaux :) Jag blir nyfiken helt klart...

TMREQ har kapacitet att hantera basen i den nya AV32R Dual Processor på ett sätt som få nog har fått uppleva. Det är något i hästväg om man så säger. Inte nog med TMREQ, den bas management som finns i AV32R DP är massivt bättre. Det kräver en himla massa tid (Behringers enheter är markant lättare att använda men de kommer inte riktigt upp till den kvalitet som TAGs gör, plus att TAG gör det på alla 8 kanalerna samtidigt) att mäta upp / sätt upp alla filter. Och man kan med gott samvete säga att perfekta tonkurvor må det inte bli - men inte ens det bästa akustikreglerade rummet på jorden klarar sig utan TMREQ.
Go to Top of Page

Margaux
Member

679 Posts

Posted - 2003/04/27 :  22:19:05  Show Profile Send Margaux a Private Message
Bamsefar,

precis som du sagt tidigare är TMREQ (digitalt filter) effektivt för resonanser under 2000 Hz.

TMREQ kan ju dock inte hantera reflektionerna från väggarna. Så dämpväggen och sidoabsorbenterna kan inte kompenseras med elektronik som TMREQ (bygger på filter). TACT kan det men problemet är att det bara blir bra i en punkt i rummet.

Tubetraps å andra sidan löser lite av samma problem som TMREQ nämligen resonanser. Det som är intressant är att de som testat TMREQ ofta gjort det i akustiskt dämpade rum, och rapporterat att det låter ännu bättre med TMREQ. Däremot vet har jag inte hört om TMREQ framgångsrikt helt kan ersätta t.ex. tubetraps.

Kanske är det så att tubetrap + TMREQ (eller annat digitalt filter) = det bästa resultatet.

/Joachim
**********
Det finns bara två sorters musik. Bra musik och dålig musik.
Go to Top of Page

Bamsefar
Member

345 Posts

Posted - 2003/04/27 :  23:53:38  Show Profile
I grund och botten så är det givetvis som så att ju mindre mängd bearbetning som man applicerar, ju bättre blir slutresultatet. Man kan inte fuska om man så säger. Samma sak gäller givetvis placering av högtalare och reflektioner (något som inte ens TACT kan lösa - det vore att upphäva de fysiska lagarna som vi lever efter).

Mitt rum är för övrigt inte dämpat med Tubetraps även om jag har några liknande polyester madrasser (eller vad man nu skall kalla det) uppsatta bakom mina högtalare. Så i princip är mitt rum obearbetat (WAF eller snarer f.d. WAF eftersom jag vart singel nyligen) och med TMREQ så tror jag inte att jag kommer att ge mig på det heller...
Go to Top of Page

Nagref
Member

113 Posts

Posted - 2003/04/28 :  10:14:51  Show Profile Send Nagref a Private Message
Den vågade polyestern gör att ytreflektionerna inte blir så stora (ljudet studsar bort) och istället går in i absorbenten och absorberas.

Assisterar Holographic Audio och Larsen Hifi
VD för Acoustic Landscape
R&D-ansvarig för Acoustic Illusion
Go to Top of Page

K-man
Member

795 Posts

Posted - 2003/04/28 :  10:38:05  Show Profile Send K-man a Private Message
Tack för det Nagref!

\\K-man
Go to Top of Page
  Previous Topic Topic Next Topic  
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.55 sekunder. Snitz Forums 2000