HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Min arbetskamrat säger att vinyl är bättre än cd
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page | Next Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 7

Magnuz
Member

1572 Posts

Posted - 2003/04/15 :  19:23:31  Show Profile Send Magnuz a Private Message
Håller med drgreen helt och hållet men vill tillägga att en viss vinylinspelning kan både upplevas och vara mer korrekt (eller verklighetstrogen eller vad man nu vill kalla det) än motsvarande cd alldeles bortsett från de olika formatens för- och nackdelar; det är ju inte säkert att skivorna är brända/graverade från samma master! Det här är något som inte så många verkar tänka på, men faktum är ju att det försvårar alla formatjämförelser något kopiöst. Om man jämför en vinylinspelning med motsvarande cd och tycker att den ena är mer verklighetstrogen kan det ju bero på en hel rad olika saker: Olika mastertape har använts, olika bandare har använts, cd-spelare och/eller skivspelare förändrar signalen, förstärkaringångarna är olika o.s.v. Det är således inte lätt att utifrån en sådan jämförelse dra några slutsatser om de olika formatens egenskaper.
Go to Top of Page

Kevin Mitnick
Member

570 Posts

Posted - 2003/04/15 :  20:45:58  Show Profile Send Kevin Mitnick a Private Message
OT! Varför fungerar inte "reply with quote" ?

Edited by - Kevin Mitnick on 2003/04/15 20:47:31
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2003/04/16 :  10:47:24  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Allmänt: Det skiljer mellan olika skivor p g a olika mastering, det är ju en helt annan sak än att säga att det ena eller andra formatet är sämre eller bättre. Att bara jämföra skivors ljud med varandra innebär inte att man kan säga att något är bättre eller sämre, eftersom det inte ens handlar om samma master. Bättre då att ha ett och samma masterband, och göra en LP och en CD, och sedan jämföra. Då kan man konstatera att LP:ns egenskaper gör att man måste komprimera dynamiken för att inte nålen ska hoppa ur spåret/alternativt att speltiden blir orimligt kort. En dynamisk kompression kan mycket väl låta "bra", du kommer därmed att höra svaga detaljer starkare (annars skulle de ha drunknat i bruset), dock blir de transienta ljuden svagare, vilket brukar uppfattas som trist. Man får gärna tycka att LP låter bättre, men bör då motivera varför, tycker jag.


Matså: Jag försöker motbevisa din kollega med teknisk argumentation.

Kurt: Håller med om att LP-fodralen är mycket trevligare! Speciellt de som man kan vika ut.

Rebo: Visst är det så, glömde bara att skriva det, det vore ju illa om de sammankopplade enheterna råkar ha DC på ut- respektive ingång, då blir det problem. På mätbandspelare är det dock väldigt bra att kunna spela in DC!

Kemppi: Du får gärna tycka att vinyl låter bättre. Kom gärna med argument varför det är så. Och helst sakliga sådana. Fast det är tämligen uttjatat vid detta laget eftersom den diskussionen har upprepats typ hundra gånger redan. Jag lyssnar också med öronen vilket du bör förstå. Blanda inte in mätmikrofoiner tack! Jag vet mycket väl vid vilka tillfällen man bör använda mätmik, samt att det är mycket olämpligt för vissa tillämpningar.

nin: Tycker också att det är uttjatat sedan länge. Men rätt kul ändå!

Bland: Ok då tycker du generellt att piano låter bättre på vinyl. Jag tycker tvärtom, mest tack vare att ett PCM-system inte svajar.

Magnuz: Precis. Det är snarare jag som upprepat din text.


/Johan



Mäter det dåligt så är det iaf inte bra..
Go to Top of Page

bengt_peter
Starting Member

48 Posts

Posted - 2003/04/16 :  10:54:13  Show Profile Send bengt_peter a Private Message
Du har en arbetskamrat med mycket åsikter. Hmmm... en bra svarv med en fin MC-puppa, det är godis!
Go to Top of Page

matså
Semesterfirare

2705 Posts

Posted - 2003/04/16 :  12:51:08  Show Profile Send matså a Private Message
Svar till Knoppen från min helige arbetskamrat:


"Ja ja, bara bomba på med en massa oemotsagda s.k. fakta. Om inga argument hjälper så använd öronen. Ner till 0! ber att få gratulera till en fantastisk hörsel som faktiskt borde ställa ut på Tekniska museet eller liknande.
Att piano inte skulle gå att återskapa med vinyl e avancerat skitsnack, lyssna på Deutsche grammophons inspelningar med klassisk musik, Cd kan ALDRIG återge den musiken med samma värme, klang och närvarokänsla, oavsett om det gäller sång, stråkar, blås eller slagverk- använd öronen.
Att sen cd är praktiskt går inte att förneka, men att dom inte skulle slitas är nys, och det borde författaren känna till. Men när man ändå pratar praktiskt så varför inte Md? Längre speltid på mindre fysiskt utrymme, eller mp3 eller.......
Tycke o smak kan man diskutera, men att presentera sin egna dito som fakta o absoluta sanningar känns en aning övermaga. Om nu allting e så fantastiskt med personens prylar, varför köpa nytt? E de så att man e lite teknikförblindad?
Rackham"



Min fotosida på flickr
Go to Top of Page

Bland
Member

672 Posts

Posted - 2003/04/16 :  13:37:58  Show Profile Send Bland a Private Message
Knoppen. En bra spelare svajar inte. Däremot kan skivan vara defekt och därmed ocentrerad. Och då svajar det. Vilket inte är kul.
Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2003/04/16 :  13:40:48  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Hej Matså!

Kul kollega du har, han har helt klart bestämda åsikter och lyckas med konststycket att blanda in minidisc och MPEG-1 Layer III i det hela också!

Han kan väl registrera ett eget alias, så slipper du vara mellanhand?

Jag skulle hellre läsa hans argument FÖR vinyl, än bara en massa konstiga argument MOT PCM-system. Dessutom har han ju sagt till dig att det är tekniskt bevisat att vinyl är överlägset CD också, då borde han väl kunna redogöra för sina "tekniska bevis".

Jag har faktiskt(!) en Deutsche Grammofon-CD som är helt ospelbar (blir bara en massa sprakljud ur den, oavsett CD-spelare), trots att den är repfri. Jag vet inte varför den blivit så, jag tar gärna emot förslag på vad som kan ha hänt.


/Johan
Go to Top of Page

Rebo
Member

1071 Posts

Posted - 2003/04/16 :  13:56:00  Show Profile Send Rebo a Private Message
Dom tekniska bevisen, att LP är bättre än CD, skulle jag också vilja se
Go to Top of Page

Conan
Member

525 Posts

Posted - 2003/04/16 :  14:28:35  Show Profile Send Conan a Private Message
Matså, jag tror din kollega endast är ute för att tjafsa med dig för tjafsandets skull. Att kläcka ur sig en massa dravel om vinyl-kontra-CD ("jag har gamla DG-inspelningar på vinyl- så bra kan CD ALDRIG låta") kan vem som helst göra - betydligt svårare är det att sätta sig in i hur saker och ting VERKLIGEN fungerar och sedan kunna förmedla kunskapen till andra.

Att försöka diskutera i grunden tekniska frågor med snackepellar är fullständigt hopplöst. Ena stunden slänger han sig med tekniska argument ("vinyl kan återge högre frekvenser") men när dessa argument kan motsägas gräver snackepellen genast en skyttegrav åt sig själv där han lobbar "men JAG tycker det låter bättre - får jag inte göra det... va... va... va!?" i fejjan på dig. Mitt förslag är att hålla med karln, så kan han åka hem i kväll glad och nöjd över att ha satt hifi-nördarna på plats.

Glad Påsk!

Militant Ljudrättsaktivist
Go to Top of Page

matså
Semesterfirare

2705 Posts

Posted - 2003/04/16 :  14:33:38  Show Profile Send matså a Private Message
svar från min arbetskamrat angående de tekniska bevisen:

"Nä!!!
Kommer inte ihåg var och när jag läst det, vet bara att det skett mer än en gång. Har haft en vän som var seriös disko- och audiofil."

Min fotosida på flickr
Go to Top of Page

stef
Member

241 Posts

Posted - 2003/04/16 :  14:34:00  Show Profile  Visit stef's Homepage Send stef a Private Message
Jag fick höra en gång hör på forumet att en cd skivas frekvensomfång är 20 - 20 khz. medan vinyl har ett större frekvensomfång, men detta har ju redan konstaterats tidigare i tråden. Det jag vill säga är att det större frekvensomfånget, speciellt signalerna över 20k interferar med varnadra och bildar ljud som är hörbart, altså under 20k. det gör ljudet mer naturligt eftersom samma sak sker i vanliga instrumnet.

| Hemsidan |
Go to Top of Page

Rebo
Member

1071 Posts

Posted - 2003/04/16 :  14:37:26  Show Profile Send Rebo a Private Message
Stef: om det sker i vanliga instrument så plockas det ju också upp av mikrofonen och kommer alltså med även på CDn. Om det sker som följd av LP mediet så är det enbart en brist.
Go to Top of Page

stef
Member

241 Posts

Posted - 2003/04/16 :  15:23:29  Show Profile  Visit stef's Homepage Send stef a Private Message
mmm...jag är med på vad du menar och så är det säkert...jag är ingen expert på området. det var nån som berättade det för mig här på forumet. kommer inte ihåg vad den tråden hette men den var ganska intressant..ska se om jag hittar den

| Hemsidan |
Go to Top of Page

stef
Member

241 Posts

Posted - 2003/04/16 :  15:28:07  Show Profile  Visit stef's Homepage Send stef a Private Message
kolla denna Rebo
http://www.hififorum.nu/topic.asp?TOPIC_ID=11415

| Hemsidan |
Go to Top of Page

Rebo
Member

1071 Posts

Posted - 2003/04/16 :  15:56:57  Show Profile Send Rebo a Private Message
Stef: samma sak som jag skrev nu framfördes ju också där av Kristofer.
Go to Top of Page

Thomas A
Member

189 Posts

Posted - 2003/04/16 :  16:24:01  Show Profile Send Thomas A a Private Message
quote:
svar från min arbetskamrat angående de tekniska bevisen:

"Nä!!!
Kommer inte ihåg var och när jag läst det, vet bara att det skett mer än en gång. Har haft en vän som var seriös disko- och audiofil."


Tillbaka på ruta noll då alltså? Han verkar inte så seriöst påläst.

Thomas

"Kunskap är värdelös om den inte kan förmedlas"
Go to Top of Page

Saim
Member

464 Posts

Posted - 2003/04/16 :  17:32:44  Show Profile  Visit Saim's Homepage Send Saim a Private Message
Jag tyckte det var roligt att hans vän var seriös diskofil....=)

Edited by - Saim on 2003/04/16 17:33:53
Go to Top of Page

Hatoil
Member

1102 Posts

Posted - 2003/04/16 :  22:28:19  Show Profile  Visit Hatoil's Homepage Send Hatoil a Private Message
Knoppen, har du vägarna förbi Göteborg så kan du komma hem till mig och lyssna på lite skivor, så kanske du mjuknar?

Om örat säger en sak och data en annan lyssnar jag på örat.

Säljer ny och begagnad vinyl i butik och på nätet: www.vinylium.se
Go to Top of Page

luminox
Member

171 Posts

Posted - 2003/04/16 :  22:46:03  Show Profile Send luminox a Private Message
Det är svårt att säga vad som låter bäst (det är ju upp till var och en att avgöra) men det går inte att komma i från att en vinylspelare låter mer "levande" än cd. Cd är ju en kompromiss på vinyl och mp3 är kompromiss på cd. Jag har jämfört cd-spelare i 200 000 kr klassen mot vinylspelare och alltid funnit att vinyl låter mer "levande" (enligt mig bättre än cd.) Det beror väl också på vilken sorts musik man lyssnar på kan jag tänka.

Att påstå att man inte kan återge piano på vinyl måste vara veckans underligaste kommentar!???!!!! Ibland tycker jag att det blir lite väl mycket teknisk mumbojumbo här på forumet (högst personlig åsikt inget påhopp mot någon) Teori och praktik är i vanlig ordning två helt skillda ting.

Jag spelade en 50 år gammal DECCA skiva (Kitty Wells) för en kompis och han förstod inte hur min cd kunde låta så rent, mjukt och bra, tills jag förklarade att det var en 50 år gammal vinylskiva jag spelade. Inget knaster på den skivan inte! Han lyssnar inte så mycket på sin cd längre för han gick och köpte en vinylspelare!
Go to Top of Page

Thomas A
Member

189 Posts

Posted - 2003/04/16 :  23:06:45  Show Profile Send Thomas A a Private Message
Eftersom det spekuleras så pass mycket på detta forum, så tar jag mig friheten att göra detsamma här.



Teori 1. Dynamiken hos LP är mer komprimerat = volymen kan ökas = svaga detaljer framträder bättre. Komprimeringen gör att det blir mer lättlyssnat. Dynmiken hos CD gör att många högtalare inte hänger med -> elak dist som öronen inte gillar.

Teori 2. Vinyl har en "levande" brusnivå, där vissa detaljer göms men ändå kan urskiljas, som gör att det låter mer live. Det lågfrekventa bruset kan nog ge en viss rumskänsla också.

Teori 3. Vinyl lider av fasproblem, kan ge större rymdkänsla.

Teori 4. Det inbyggda svajet (ingen skiva är perfekt centrerad eller absolut plan), gör att musikerna blir lite inexakta i sin timing, vilket kan ge en känsla av mer levande äkta, live-situation.

Teori 5. Vinyl lider av högre distorsion, vilket leder till ett fylligare, ibland varmare ljud.







"Kunskap är värdelös om den inte kan förmedlas"

Edited by - Thomas A on 2003/04/16 23:08:09
Go to Top of Page

lennartj
Member

1273 Posts

Posted - 2003/04/16 :  23:07:51  Show Profile Send lennartj a Private Message
Ingen har hittills tagit upp CD-systemets begränsning med 16 bitar upplösning kontra vinylens analoga överföring där molekylstorleken i skiva och nål sätter gränsen, med (åtminstone teoretiskt) betydligt högre upplösning.
Dessutom kan örat uppfatta detaljer som ligger 20 dB under analogt brus medan man efter digital överföring inte har något att hämta under sista biten på/av. (Någon specialist på dither är välkommen med mothugg... )

/lennartj
"Friskt kopplat, hälften brunnet"
Go to Top of Page

Thomas A
Member

189 Posts

Posted - 2003/04/16 :  23:19:40  Show Profile Send Thomas A a Private Message


dynamiken har diskuterats åtskilliga gånger förr. Finns nog mycket gott att hämta i arkiven.


Thomas

"Kunskap är värdelös om den inte kan förmedlas"
Go to Top of Page

hal
RödaTråden vinnare

4171 Posts

Posted - 2003/04/16 :  23:27:48  Show Profile Send hal a Private Message
Min arbetskamrat säger följande:
"Jag kör både vinyl och cd beroende på dagsformen. Sedan är det lite "kult" att vissa sonen(11 år) och han kompisar vad hans pappa växte upp med. Fast när jag tar fram föregångaren till miniräknaren dvs
räknestickan skakar dom bara på huvudet och ger mig ett fånigt leende".

:-)

Veckans skiva, här !
Go to Top of Page

nin
Semesterfirare

2425 Posts

Posted - 2003/04/16 :  23:45:55  Show Profile Send nin a Private Message
Att påstå att man inte kan återge piano på vinyl måste vara veckans underligaste kommentar!???!!!!


Ja, mkt skit ska man läsa innan ögona stängs för gott!
Orkar inte med denna löjliga debatt igen.
Go to Top of Page

Majjen03
Ej medlem längre

772 Posts

Posted - 2003/04/17 :  07:18:17  Show Profile Send Majjen03 a Private Message
Tack Thomas!

Din redogörelse stämmer helt överens med min uppfattning om LP ljudet.
Det "perfekta" cd-ljudet är inte alltid rätt. Mina öron vill ha svaj,brus,knaster,livekänsla,fasproblem m.m, tyvärr har inte min cd-spelare allt det där.
Mvh
Kenth
Go to Top of Page
Page: of 7 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page | Next Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.39 sekunder. Snitz Forums 2000