HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Fasriktiga högtalare?
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 3

doktor Tweak
Starting Member

20 Posts

Posted - 2003/04/29 :  17:01:02  Show Profile Send doktor Tweak a Private Message
Doktorn ordinerar:
Läsning av Ino Audios produktblad.

Jo, det finns forskning som visar att fasvridning kan vara hörbar, även enkla allpassfunktioner. I synnerhet om man lyssnar på för ändamålet specialgjorda signaler, men även på vanliga musiksignaler.

Öhman studerade fenomenen på 70-talet och har publicerat rönen flera gånger i olika sammanhang, men även Öhman tonar ned betydelsen av vågformsåtergivande i jämförelse med andra vanliga fel hos högtalare. Att det går att visa upplevbara förändringar i musiken när en fasvridnaden länk adderas är dock fortfarande intressant.

Mig veterligt har ingen motsatt sig öhmans rön, trots att de står i motsatsförhållande till all annan forskning i ämnet gjord mellan 1942 och fram till idag. Flera erkända högtalarkonstruktörer bl.a. Ken Kantor har visat studierna intresse.

Lika intressant är att fasdistorsion enligt öhman INTE påverkar sådana saker som påstås i hifi-tidskrifter, såsom ljudbild, tydlighet och känslan av fokus. Helt andra fenomen påverkas.

/the Doc.
Go to Top of Page

celef
sirap i datorn

2422 Posts

Posted - 2003/04/29 :  17:21:19  Show Profile Send celef a Private Message
låter ju lite märkligt att örat kan urskilja direkt och reflekterat ljud för frekvenser över 200hz men inte därunder???? har iaf läst att reflekterat ljud uppfattas som del av direktljudet om de är inom kort tidsram!!!! alla säger olika, kul!!

sound pollution
Go to Top of Page

Isidor
Member

166 Posts

Posted - 2003/04/30 :  09:34:47  Show Profile Send Isidor a Private Message
doktorn,

Utan att på något sätt förringa herr Öhmans insatser så skulle jag helst se en sådan undersökning publicerad i t.ex. JAES. Själv deltog jag faktiskt i ett blindtest en gång där ett fasförvrängande allpassfilter provades och klarade att höra skillnad av/på med konfidensgraden 0.9 (90 % sannolikhet att utfallet inte var slumpmässigt). Detta var egentligen inte tillräckligt och betyder inte att jag faktiskt hörde skillnad, det kan ha varit slumpens skördar också. Intressant var att den fasförvrängda signalen för mig inte lät sämre, bara mycket diffust annorlunda. Inga andra deltagare i testet (hyfsat vana lyssnare skulle jag tro) uppnådde någon särskilt hög konfidensgrad i detta test. Förutsättningarna skulle dock ha kunnat vara bättre. En svaghet i många publicerade undersökningar är att särskilt känsliga lyssnare kan betraktas som att ha haft en osedvanlig tur och därför förbises när data sammanställs.


celef,

För låga frekvenser (långa våglängder) kan hörselsystemet inte skilja på direkt och reflekterat ljud. Mest beroende på att öronen får en rundtagande karakteristik även om andra fenomen också spelar in. Du har för övrigt helt rätt i att hörseln alltid integrerar ljud inom ett visst, frekvensberoende, tidsfönster.

Go to Top of Page

Knoppen
Member

3244 Posts

Posted - 2003/04/30 :  10:56:19  Show Profile Send Knoppen a Private Message
Du har du nog läst samma kurs som jag, Isidor! "Elektroakustik" Det var nog samma allpasslänk vi lyssnade på. Jag håller med om att det var väldigt svårt att höra någon skillnad. Ibland trodde man att det var skillnad, men man svarade ändå fel. Med de speciella testsignaler (gjorda med musikinstrument) som Ingvar Öhman har använt så påstar han att det går att höra skillnad, och jag tror honom. Med någon som förklarar vad man ska lyssna efter så går det säkerligen att detektera i blindtest. Det skulle vara kul att höra de testsignalerna någon gång.


Go to Top of Page

Isidor
Member

166 Posts

Posted - 2003/04/30 :  12:53:50  Show Profile Send Isidor a Private Message
Just det, Elektroakustik var kursen och det var ca 10 år sedan. Riktigt kul kurs även om jag egentligen redan kunde det hela och mest gjorde ett slugt taktikval, he he. Enligt mina egna erfarenheter borde det vara möjligt, om än inte enkelt, att hitta signaler/musik där fasförvrängningen blir märkbar. Öhman har säkert rätt i det här sammanhanget - även i att det finns långt, långt viktigare parametrar att fokusera på. Det effektivaste sättet att komma åt dessa avvikelser, liksom en hel rad andra, är naturligtvis digital korrektion. Äntligen verkar det som om tiden är mogen för ett kommersiellt genomslag för denna ganska gamla teknik.
Go to Top of Page
Page: of 3 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.33 sekunder. Snitz Forums 2000