HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Teknik och DIY
 Dipoler och diffraktion.
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Previous Page
Author Previous Topic Topic Next Topic
Page: of 2

Micke
Member

103 Posts

Posted - 2003/04/11 :  01:52:35  Show Profile Send Micke a Private Message
finns en lista med med uppskattad kostnad på mitten av sidan:
http://www.linkwitzlab.com./orion_construction.htm

Den stämmer rätt hyfsat. Totala kostnaden för högtalare/filter blev 27000:- för mig (Kolumn B).
Men du måste ha 6-8 kanaler för att driva dem så priset drar iväg, men det är det värt.
Underbara högtalare!!! Rekommenderas...


Go to Top of Page

Xover
Member

122 Posts

Posted - 2003/04/15 :  16:10:42  Show Profile Send Xover a Private Message
Det skulle förvåna mig om Linkan har gjort nått fel, jag tror att vi kan glömma det, men skriv och fråga förmodligen får man en binge teori och mätningar och handskrivna härledningar så man storknar.

Go to Top of Page

n/a
deleted

1846 Posts

Posted - 2003/04/28 :  13:32:41  Show Profile Send n/a a Private Message
Taget från Linkwitz hemsida.

"The benefits of edge rounding come into play only when the radius is greater than 1/8th wavelength at the frequencies of interest. In most speaker cabinets the radius or chamfer is acoustically too small to be effective and is merely cosmetic."

”Mycket av världens elände är resultatet av i demokratisk ordning fattade beslut.”

- Olof Palme
Go to Top of Page

Johansson
var e mitt Pass?

606 Posts

Posted - 2003/04/28 :  19:32:22  Show Profile Send Johansson a Private Message
Apropå dipoler och hemsnickeri:

Vet någon om det finns en tanke bakom utformningen på träramen i Magnepans högtalare? Jag, i egenskap av en nyfiken person som inte begriper att man inte plockar isär högtalare för 34kkr, har tagit av strumporna på mina 1.6:or för att komma åt att riva ut de interna delningsfiltren. Själva högtalarmembranet sitter i en aluminiumram som i sin tur är fastsatt i en MDF-ram som är en hel del större än själva membranet.

Som Dahlberg tidigare sagt så kan det väl inte vara klokt med en utstickande kant på baffeln, och det är just vad det är på 1.6:orna. Den bygger säkert en centimeter utanför membranet bara för att hålla ett avstånd mellan tyget och mylar-filmen. (Antar jag i alla fall)

Om vi ponerar att man plockade ut membranet ur MDF-ramen (jo, jag har funderat på det...) och byggde en stadigare ram i fräst aluminium som saknar kanten, skulle jag kringgå något beräknat baffelstöd eller liknande? Jag vill gärna tro att det inte ligger någon större tanke bakom träramen, att det är en rent estetisk grej. Att det inte är en kompromisslös konstruktion märkte jag när jag skruvade loss anslutningspanelerna. Där hade nog vilken skåpbilshögtalare som helst slagit Magnepan´s byggingengörer på fingrarna. Skräp var ordet sa Bill.

//Johansson

Bättre tiga och tas för idiot än tala och undanröja alla tvivel...
Go to Top of Page

n/a
deleted

1846 Posts

Posted - 2003/04/28 :  19:48:55  Show Profile Send n/a a Private Message
Visst har MG tagit lite genvägar med sina konstruktioner men dom låter ändå bra för pengarna. Det roliga med det här är att utrymmet för uppdateringar är stort och filtret är naturligtvis det första man lägger märke till. Att bygga om ramen tycker jag verkar lite onödigt men en stabilare ram skulle dom inte må dåligt av heller så varför inte "staga" dom på baksidan i stället

”Mycket av världens elände är resultatet av i demokratisk ordning fattade beslut.”

- Olof Palme
Go to Top of Page

Jesper_Nilsson
Member

494 Posts

Posted - 2003/04/28 :  19:59:45  Show Profile Send Jesper_Nilsson a Private Message
Appropå kantdiffraktion och dipol. Jag vågar inte påstå att jag till fullo kan förklara fysiken bakom, men jag kan göra ett litet försök.
Vi relativt höga frekvenser är baffeln stor och ljudvågor breder ut sig som ett halvklot runt elemntet. När ljudvågen nåt kanten på baffeln ökas utbrednings området från ett halvklot till ett 3/4:s klot varför trycket sjunker. Ett sett att se på det som nu händer är att anta att samma sak händer vid ljudvågsutbredning som vid alla andra typer av vågutbredningar där förändring sker i vågutbredningsmediet. Nämligen att en del av vågen reflekteras. Delar av den reflekterade vågen når lyssningspositionen, och det blir inteferens med den direktstrålande vågen. Denna reflektion är kraftigast om övergången är abrupt, men kan mildras avsevärt om övergången sker mjukt, genom att exempelvis runda av hörnet. Hur stor avrundning som behövs beror, som nämts ovan, på ljudvågens våglängd.
Om det nu rör sig om dipol händer nåt helt annat. När ljudvågen når kanten på baffeln kommer den möta en likadan våg från baksidan, med omvänd fas, varför den släcks ut, dvs ingen reflektion sker. Med andra ord har det ingen betydelse om hörnen är avrundade eller ej.

/Jesper
Go to Top of Page

Johansson
var e mitt Pass?

606 Posts

Posted - 2003/04/28 :  20:16:51  Show Profile Send Johansson a Private Message
Problemet är ju att bygga ett stativ som både är stadigt och inte skadar tyget, tanken är att dom ska gå återställa till nyskick när jag ska byta upp mig i framtiden...

//Johansson

Bättre tiga och tas för idiot än tala och undanröja alla tvivel...
Go to Top of Page

Nagref
Member

113 Posts

Posted - 2003/04/28 :  20:43:40  Show Profile Send Nagref a Private Message
Med både en vanlig högtalare och en dipol så kan man använda sig av Babinets princip. Gör man det så inser man att en dipol har precis samma mönster som en sluten låda med samma baffeldimensioner men med betydligt större magnitud. Istället för att dämpningen blir -6dB vid låga frekvenser så slutar det aldrig för en dipol....

Assisterar Holographic Audio och Larsen Hifi
VD för Acoustic Landscape
R&D-ansvarig för Acoustic Illusion
Go to Top of Page
Page: of 2 Previous Topic Topic Next Topic  
Previous Page
 New Topic  Topic Locked
 Printer Friendly
Jump To:
HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.49 sekunder. Snitz Forums 2000