HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 HiFi-diskussion
 Har hifi en framtid?

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
   

T O P I C    R E V I E W
Björn-Ola Posted - 2022/10/02 : 20:25:55
Tänkte att det är bättre att starta en ny tråd för att fortsätta diskussionen här:
http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=97390

Har hifi intresset en framtid?
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
lampuradio Posted - 2022/10/21 : 20:50:30
Som antytts tidigare, gruppen "HiFi-intresserade" krymper av rent demografiska orsaker - de äldre tröttnar eller upphör med konsumtionen och de yngre har inte samma livsstil. De hyfsat väbärgade, som i tidigare upplaga kom hem efter en ansträngande dag på jobbet och sjönk ner med en lämplig dryck i sin lyssnarfåtölj för en stunds rehabilitering, har idag en annan vana: de klär om till joggingkläder och springer en timme, hem och duscha, laga mat, äta, köra ungar till träning, komma hem, klä om till joggingkläder och springa en timme med hunden, varefter man sköter mail, facebook och jobbsaker tills man måste stupa i säng. Desstom kanske man bor på mindre yta än motsvarande familj gjorde förr... hembion tar ju dessutom massor med plats.

Det är en helt annan livsstil. En återhämtning av HiFi-branschen kan bara hända, om folk återfår intresse av att lyssna på musik (snarare än rytmiskt ackompanjemang till jobbmailen eller joggingrundan) och branschen fattar att utrymme är dyrt idag. Små, avancerade, lättskötta men välpresterande system kan komma att sälja, men det finns ett attitydproblem att jobba med först.
martinsson Posted - 2022/10/21 : 05:52:46
Skälet till att medelådern hos de av oss som intresserar sig för hifi blir att högre är för att det inte kommer in nytt folk i intresset, framförallt inte yngre, förhållanden idag är inte annorlunda än då när det kommer till familj och barn etc. Det som har hänt är att andra mer intressanta produkter kommit som tagit andelar, det och en brist på utveckling/anpassning av hifi till vad som idag förvänras är som jag ser det skälen.
NSBVZY Posted - 2022/10/18 : 20:27:41
Jag är idag 33år och har ett helt rum med högtalare, rörförstärkare och en del vinyl. att det är ett eget rum är för att ungarna inte ska peta sönder grejerna. skulle min sambo lägga sig i mina hobbys blir det separation illa kvickt.

Det är mest vintage hifi jag grejar med, Har ett stort intresse för elektronik och renoverar mer än gärna gamla grejer

Så visst finns vi som är yngre också, även om det inte är så vanligt längre. Jag hade en till yngre kompis här i stan som också höll på med hifi men han dog förra hösten. Tyvärr..

Så, Jag hoppas flera yngre ger sig tillkänna och motsätter sig hifi-döden
Björn-Ola Posted - 2022/10/18 : 18:32:01
Det finns nog en ganska naturlig förklaring till att vi som intresserar oss för hifi är äldre. Barnen är utflugna och plötsligt har vi tid och pengar till att ägna oss åt våra intressen.

Jag har köpt begagnat av folk i 20 års åldern. Anledningen att de säljer är lätt att se utifrån kvinnans fysiska tillstånd som kräver andra prioriteringar.
FBK Posted - 2022/10/18 : 12:48:21
quote:
Ja snacka lite m Pavlos som servar elektronik på Hifikit å han får dagligen in gamla stärkare, video å kassett däck mfl aparater så det finns intresse för audio.
Men den kategorin som väljer serva en fin vinylsvarv lr kassett däc e oftast inte dom som går på mässor å sedan köper dyr fi grejjer.

Utan det är oftast äldre herrar som uppskattar de gamla grejerna. Just en sådan äldre herre köpte mina Pioneer HPM högtalare och han var överlycklig när han fick dem över att de var i så fint skick och det lät magiskt enligt honom med hans gamla rör-grejer och LP-spelare. Han tackade så hemskt mycket för att jag tog mig tid till att packa dem så väl och skicka dem till Skåne. Det är mycket få personer som idag har råd att gå och köpa en rigg för 100-300 tusen kronor som de flesta riggarna kostar på mässor därav det stora intresset för äldre Hifi idag.
FBK Posted - 2022/10/18 : 12:34:39
https://www.blocket.se/annons/vasterbotten/dali_concept_8_/104498993
Det här är ett bra par inkörsport till Hifi, högtalare med en hyfsad kraftig förstärkare på beg marknaden för 2-3 tusen och en Dac för samma pengar och sedan kan man streama musik (som alla ungdomar gör idag)och det låter både trevligt och kul.
Dessa högtalare är faktiskt bra, då jag lyssnat.
Men vilken flickvän eller fru vill ha dessa fula högtalare i vardagsrummet....1-0 till icke Hifi.
En jobbarkompis hjälpte jag att fixa en Hemmabio åt och han var mycket nöjd, flickvännen mindre nöjd. Nu har han Hemmabio i ett eget rum för den får inte stå i vardagsrummet längre enligt hon som bestämmer.
Dagens män är riktigt lydiga.Säger en som nog aldrig mer kommer ha någon sambo efter min Cecilia dog. Så när jag får tag i ny bostad så kommer Musiken,Film och Hifi och Hemmabio att få segra. Får väl bjuda in alla män som är "lydiga där hemma" för att lyssna på Carlsson högtalare.
Imperial Posted - 2022/10/18 : 12:26:05
Ja snacka lite m Pavlos som servar elektronik på Hifikit å han får dagligen in gamla stärkare, video å kassett däck mfl aparater så det finns intresse för audio.
Men den kategorin som väljer serva en fin vinylsvarv lr kassett däc e oftast inte dom som går på mässor å sedan köper dyr fi grejjer.
FBK Posted - 2022/10/18 : 12:17:04
Micke Y inlägg säger exakt som det är, kortfattat.
quote:
Det korta svaret är nej men jag tror det är bäst jag utvecklar det lite.

Kidsen av idag lyssnar via sin mobil, t.o.m. via mobilens högtalare (som låter värre än värst) till artister som använder sound som är så långt bort från naturliga som det går. Dom kommer inte köpa någon HIFI. Dom har aldrig hört en naturlig röst i ett naturligt rum och tror att en röst låter som pop av idag.

Så när vi är borta så kommer massmarknaden vara borta och den har delats i två. Superenkla saker där bekvämlighet styr helt och sedan en pytteliten klick personer som kommer köpa allt som är apdyrt.

Micke

Så kommer det blir oavsett vad jag nu är. Men jag ha hållit på så länge och hjälpt folk förr när det fanns mer intresse, och det intresset är helt enkelt borta hos de yngre som Micke påpekar. Och de som inte ser det, är uppenbart inte på mässor eller insatt i hur de yngre resonerar. Sitta en i fåtölj och njuta av musik ifrån två högtalare är inte längre grejen bland yngre. Även vuxna män får ju inte ens ha vilka högtalare de vill längre för de ska se ut på ett visst sätt om det i huvud taget ska finnas i vardagsrummet. Utan nu måste det finnas ett "lyssningsrum" om de ska få ha vad de vill
Inget är som förr längre och det kommer sätta branschen i gungning och vi ser redan nu en förändring att alla under 30år har inga tankar på "Hifi" Om de skulle finnas någon så är de så får jämfört emot oss i 40-70år åldern att de fyller inte hållet efter oss. Domedagsprofet eller ej, jag började tjata om detta redan för 5-10 år sedan och tyvärr så kommer jag få rätt och då har jag gjort allt jag kan för att få arbetskollegor, folk jag träffat genom andra osv. att förstå att lyssna på musik blir en helt annan sak genom ett par vettiga högtalare. Jag vet 3 kollegor som lyssnat på mig genom åren som köpt vettiga saker utan att vara jätte dyra och blivit överlyckliga för vilken upplevelse de fått.
Samtidigt så har många fler som jag känner lagt ner Hifi:n och kör med en sådan där TV-limpa, en del pga. tappat intresse andra pga. frugan tyckt för mycket där hemma. En kille som jag hjälpte mycket satt till slut med B&W N802 och det som behövs till dem och det lät grymt hos honom och nu kör han med Tv-Limpa Jag förstår ingenting..... Vi gick på mässa tillsammans på den tiden och han älskade Musik och Hifi
Och hade en grym hemmabio i källaren också.

Så Micke Y har mycket klart för sig vad som kommer hända, läs det inlägget för det är vad som kommer ske oavsett vad ni andra tror, tyvärr. För jag menar verkligen tyvärr, det är sorgligt att det kommer bli så här.
Synd att den här tråden kommer vara för gammal om 20år, man får kanske trycka upp den varje år så vi kan följa utvecklingen.
Perfector Posted - 2022/10/18 : 12:04:51
Jag tror att Bättre HiFi kommer tillbaks i retroformat, precis som vinylen har.
Människan är ju trots allt nostalgisk till sin natur.
Om det går tillräckligt många år så blir det kitchigt igen och plötsligt vill många veta hur det lät.
Men, det är jag det.
FBK Posted - 2022/10/18 : 11:48:02
Och då kom Figge med et konstruktivt inlägg.....:FBK, du skall kanske börja som domedagsprofet.#128526;
FBK Posted - 2022/10/18 : 11:46:50
Lägger in vad HerrD skrev och jag skrev i http://www.hififorum.nu/forum/topic.asp?TOPIC_ID=97403

quote:
HerrD:Lägger märke till två saker. Dels att streamers (Raspberry Pi ekvivalenter) kostar flera hundra tusen samt att hifi i denna form bör vara utdött inom snar framtid då de flesta verkar ha uppnått pensionsålder vad gäller besökare. Något för branschen att fundera på är hur man lockar en ny publik.quote:
FBK skrev:Jag har ju skrivit det i några trådar nu, men vi kommer försvinna så om max 20-30år finns ingen Hifi alls och jag tror det bara räcker med max 20år innan minst hälften av butikerna i detta land är borta.
Och det är branschens eget fel då de påskyndar denna utvecklingen med att bara ställa ut svindyra grejer så det kan mycket väl gå betydligt snabbare och besökarna är nästan uteslutande äldre herrar med fet plånbok som har råd med detta så de försöker inte dra yngre publik längre. Sedan finns ju vi 50-årsåldern och några av oss får ju råd med dessa grejer så säg att ca:20år kan branschen köra på detta koncept då det ännu finns en del i 40-års åldern som älskar detta och lite folk i 30-års åldern. Under 30år är det helt dött enligt mina stora undersökning på grannforumet.
Har ju lärt känna en hel del folk under över 30år som man hållit på med hobbyn och kanske 5% av dem håller på än idag, resten har lagt ner Hifi intresset.
Sorry för att jag drog ner stämningen men branschen behöver vakna,eller så har de redan gett upp.
Goldfinger Posted - 2022/10/09 : 20:39:13
quote:
Mäter det bra så är det i alla fall inte dåligt.
MjaeääH!
Octab 400 en gammal ht med sinuselement i mätte kanonfint men lät otroligt stel och klanglös, vilket jag fick höra på Hi-Fi och Musik på tidigt80-tal när jag hade ett par ht på test där.


Förmodligen var någonting dåligt, men som inte var uppmätt.
Eller så förmedlade de inte i fas med de personliga preferenserna.
Eller så var de något annat som var snett i raden av påverkande faktorer inkl rum.

Perfector Posted - 2022/10/09 : 19:58:35
Mäter det bra så är det i alla fall inte dåligt.
MjaeääH!
Octab 400 en gammal ht med sinuselement i mätte kanonfint men lät otroligt stel och klanglös, vilket jag fick höra på Hi-Fi och Musik på tidigt80-tal när jag hade ett par ht på test där.

Men angående stereoanläggningar så är det nog ingen ljus framtid då alla verka satsa på spellistor från spotify utan intresse för riktigt välljud.
Min yngste som fick en 3-d anläggning av mig som han nu byt ut mot just spottan.
Högtalarna fick jag tillbaks och har förmedlat till äldre herre med gott intresse för kvalitet.
Goldfinger Posted - 2022/10/09 : 19:49:20
Egentligen är det inte svårare än att sociala medier och annan hemunderhållning har tagit över, förr var musiklyssning i hemmet centralt på ett helt annat sätt, det var bara tv:n som konkurrerade.
Trådlöst bra portabelt ljud har också tagit andelar, tycker inte det är någon stor sak egentligen, livsstilar förändras med tiden, för oss som fortfarande gillar ordentliga system är det egentligen ingen skillnad, allt finns tillgängligt, det finns visserligen inte ett oändligt utbud på billiga oftast undermåliga högtalare som förr i tiden, när elektronikkedjorna hade rena tvåkanalsavdelningar, men hur många saknar det?

lampuradio Posted - 2022/10/09 : 13:52:20
Tack. Det var en bra påminnelse om musikens betydelse och att det finns orsaker att vilja fånga, spara och återge de vackra ljuden. Det är inte bara teknik...
Passerati Posted - 2022/10/09 : 09:32:37
quote:
lampuradio
Jag var nyss på en begravning, där en mycket skicklig ensemble med violin och piano framförde Albinonis "Adagio" på ett sätt jag gärna skulle vilja ha som högkvalitativ upptagning. Jag har svårt att tro, att denna önskan skulle vara främmande för en kvinna, som hört hur fint det lät i verkligheten. Däremot kanske den förnuftiga delen av familjen menar att vi inte behöver spendera hundratusentals kronor och ett specialbyggt rum på att förverkliga detta, utan hoppas på en enklare, billigare lösning.
Väldigt vackert stycke. Beklagar förlusten lampuraudio.
FBK Posted - 2022/10/08 : 22:38:38
Läs var Björn-Ola skrev
Läs sedan vad jag skrev
Och läsa vad Passerati skrev
Så kanske det kopplar i era hjärnor, om inte så kan jag inte göra något åt det.Inläggen ligger efter varandra.
Figge Posted - 2022/10/08 : 16:54:08
quote:

AndersP
Member


1544 Posts

Posted - 2022/10/08 : 15:30:00 Show Profile Email Poster Send AndersP a Private Message Reply
Förstår inte vad FBK hänger upp sig på, men man kan inte förstå allt.

Tummen upp på den.
AndersP Posted - 2022/10/08 : 15:30:00
Förstår inte vad FBK hänger upp sig på, men man kan inte förstå allt.
Figge Posted - 2022/10/08 : 11:14:58
Verkar inte som att det finns utrymme för olika åsikter här?
FBK Posted - 2022/10/08 : 00:05:43
quote:


quote:FBK

quote:Björn-Ola
Hifibranschen får se till att få in högtalare i bilderna i heminredningstidningarna och få kvinnor att inse att högtalare kan vara vackra möbler som gör rummet värt att vistas i.Jag har svårt att förstå att män accepterar att kvinnan bestämmer över dem så de inte får utföra sin hobby. Jag hade aldrig accepterat sådant. Man måste ju kunna kompromissa åtminstone. Men det är visst så idag att Svenska kvinnor styr över sina män. De får väl bli muslimer, där är det tvärtom.

Vart tog hifi pratet vägen..
Go to Top of Page

Det är Hifi prat om hur män ska kunna få hålla på sin hobby även de träffat en kvinna och jag tog två exempel då de Svenska kvinnorna verkar ha tagit över där hemma och männen finner bara sig, och motsatsen här hur det fungerar hos muslimer. Du är en jäkla gnällspik som klagar på allt och du har noll humor. Riktig tråkig person som bara drar ner stämningen, och hackar lite här och där. Trodde inte att jag skulle skriva detta men någonstans går gränsen. Skärp dig!Politik, Religion och personpåhopp.... /Pac
lampuradio Posted - 2022/10/07 : 21:17:47
Det är kanske inte så kontroversiellt att påstå, att män oftare hamnar i "materielberoende hobbies" än vad kvinnor gör. Jag tänker på bilar/bilsport, radioamatörverksamhet, hifi, fiske, storviltsjakt... Det är i sig ingen värdering att konstatera detta, men om man ser till vad hifi i grunden kan vara, alltså möjligheten att reproducera vackert, berörande ljud, så blir det svårt att förstå hur man kan dra in könsmotsättningar här. Jag var nyss på en begravning, där en mycket skicklig ensemble med violin och piano framförde Albinonis "Adagio" på ett sätt jag gärna skulle vilja ha som högkvalitativ upptagning. Jag har svårt att tro, att denna önskan skulle vara främmande för en kvinna, som hört hur fint det lät i verkligheten. Däremot kanske den förnuftiga delen av familjen menar att vi inte behöver spendera hundratusentals kronor och ett specialbyggt rum på att förverkliga detta, utan hoppas på en enklare, billigare lösning.

Och så tänker jag mig framtiden för "hifi tekniken". Den upphör att vara en prylsport och blir en del av vardagen för dem, som verkligen gillar att lyssna på musik. De, som bara vill hålla trumhinnorna sysselsatta, kan ju fortsätta med Bluetoothlurar och plastlösningar, det har inget med vår hobby att göra.
Passerati Posted - 2022/10/07 : 19:52:16
quote:
FBK
quote:
Björn-Ola
Hifibranschen får se till att få in högtalare i bilderna i heminredningstidningarna och få kvinnor att inse att högtalare kan vara vackra möbler som gör rummet värt att vistas i.


Jag har svårt att förstå att män accepterar att kvinnan bestämmer över dem så de inte får utföra sin hobby. Jag hade aldrig accepterat sådant. Man måste ju kunna kompromissa åtminstone. Men det är visst så idag att Svenska kvinnor styr över sina män. De får väl bli muslimer, där är det tvärtom.
Vart tog hifi pratet vägen..
FBK Posted - 2022/10/07 : 18:54:07
quote:
Hifibranschen får se till att få in högtalare i bilderna i heminredningstidningarna och få kvinnor att inse att högtalare kan vara vackra möbler som gör rummet värt att vistas i.


Jag har svårt att förstå att män accepterar att kvinnan bestämmer över dem så de inte får utföra sin hobby. Jag hade aldrig accepterat sådant. Man måste ju kunna kompromissa åtminstone. Men det är visst så idag att Svenska kvinnor styr över sina män. De får väl bli muslimer, där är det tvärtom.Nänä, varesig politik eller Religion är HiFi så såna här dumheter får du skriva av dig nån annastans//Pac
Björn-Ola Posted - 2022/10/07 : 16:34:45
Hifibranschen får se till att få in högtalare i bilderna i heminredningstidningarna och få kvinnor att inse att högtalare kan vara vackra möbler som gör rummet värt att vistas i.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.22 sekunder. Snitz Forums 2000