HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Medlemmarnas System
 MatsE´s HiFi-resa

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
MatsE Posted - 2013/04/21 : 18:59:48

Min resa mot bättre ljudåtergivning började när jag flyttade till Uppsala 1977. Jag sålde min Golf och köpte min första stereo i lösa delar. Det blev en Pioneer Pl-510 skivspelare, Yamaha CR-820 reciever och ett par Yamaha NS-1000M högtalare. Tillsamman kostade prylarna då 10.000 kronor.
Med på bilden finns också mitt Yamaha kassettdäck. Min kompis Lasse#180;s hand syns också med hans fina nyinköpta BIC däck.

25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
MatsE Posted - 2024/04/08 : 20:31:02
Jag har två stora intressen i livet, köra min motorcykel och lyssna på musik. Min motorcykel behöver inte vara den snabbaste. Håller mig för det mesta strax under den hastighet där körkortet ryker. Den behöver däremot vara pålitlig, bekväm och ta mig säkert dit jag vill. Jag vill kunna utforska både asfalt och fina små grusvägar.
Jag vill kunna lyssna på all sorts musik mest rock och blues. Ibland även klassisk musik och jazz. Jag bor i lägenhet och behöver inte lyssna på högsta volym. Det är säkert grannarna tacksamma för. Det räcker för det mesta med 60 till 70 db. Tycker att mina Cornwall med sin känslighet spelar bra på låg volym.
Jag tycker inte om att mecka och putsa på min hoj. Jag kan smörja min kedja och tanka den full. Tvätta av den när den är skitig.
Jag begriper inte ett watt om elektronik och ohm jag skulle ge mig i kast med att försöka laga något så ryker nog alla säkringar.
Jag kan montera en pickup, ställa in nåltryck och antiskating.
Tacksam för alla tekniker inom både mc och hifi för att ni finns att tillgå när det behövs.
Beundrar de som kan bygga egna hojar och högtalare. De som är riktigt duktiga är oftast ganska ödmjuka.
Sedan FBK finns det riktiga rövhål med förutfattade meningar om vad som är vetenskap och vad som inte är det. De kan hålla sig till sina grafer och mätningar.
Det är som att titta på ett recept eller meny och inte smaka på maten. Man kan få en uppfattning om man kan gilla smaken eller inte. The proof of the pudding is in the eating som man säger.
För övrigt har man inget positivt att säga kanske man kan avstå. Det går ändra sin egen uppfattning men ofta inte andras.
Tack för alla inlägg i min tråd. Alla har varit trevliga att läsa. Jag vill bara blygsamt uppdatera vad jag spelar på numera. Det verkar vara vart fjärde år numera, 2016, 2020 och nu 2024.
Amatören Posted - 2024/04/08 : 13:15:13
quote:
Personligen så är jag "så trött" på "vet bäst maffian" där det är så lågt i tak så man knappt kan stå.
Hehe, känner igen det!
Själv så blev jag utslängd från det totalt humorbefriade Euphonia då jag försökte lätta upp detta forum med lite lättsamma inlägg. Det var inte populärt...
Perfector Posted - 2024/04/08 : 09:33:07
Man ska aldrig bry sig om vad andra tycker.
Det är DU som ska bedöma DIN anläggning.
Det återfaller till det gamla talesättet.
Låt var och en bli salig efter sin egen fason
FBK Posted - 2024/04/08 : 06:51:38
Råkade läsa vad ni skrivit och man kan ju inte annat än hålla med i det mesta. Hade tänkt sluta skriva totalt på forum efter att jag hoppade av den andra forat nyligen efter lite bråk.Personligen så är jag "så trött" på "vet bäst maffian" där det är så lågt i tak så man knappt kan stå. 90% av alla högtalare är skräp och det här med att hörseln är ett sinne och att vi kan uppleva olika sorters ljud olika finns inte. Ljudsmak var är det Utan det är bara grafer,mätningar och siffror som gäller och säger man något negativt om vissa märken så hängs man, PUNKT! Andra märken kan man såga helt vilt, det är okej.....
Jag förstår inte detta beteende lika lite som jag förstår mig på extremister som tex islamisk fundamentalism. Ljud måste ju få vara bredare än så ?
Jag har ju aldrig varit något fan av fejjan, men efter kontakt med en gammal chef så gick jag med i en grupp med gamla kollegor och sökte även i området Hifi. Och jisses vilken "mångfald". När man tittar i Vintage avdelningen så är det fest. Folk fixar,donar och renoverar och inget prat om rak frekvensgång och annat, utan de har bara trevligt med gamla grejer och njuter av musiken.
Sedan när det gäller inspelning av grejer så vet jag att en del högtalare kräver det i alla fall för det har jag själv hört. Sedan när det gäller elektronik så vet jag inte då jag i stort sett bara köpt begagnat där de sista 20-åren. Och Novibra är värdelösa enligt en del "experter" Själv så har jag haft sådana under högtalare i väldigt många år och de funkar kanon.
MatsE Posted - 2024/04/06 : 11:53:20
Jag lyssnade för länge sedan på Bladelius Thor. Det var hos Hifi Art när jag var där och köpte min Roksan Caspian. Det var en kund där som lyssnade på Thor. Vad jag kommer ihåg var det kraftfulla ljudet och dynamiken. Stor skillnad mot Caspian men som ändå stod sig hyggligt ljudmässigt.
I mitt dåvarande lyssningsrum så var inte Caspian och Monitor Audio GS 20 helt lyckat. Jag behövde en sub för att väga upp det alltför ljusa ljudet. Köpte en Audio Pro Acebass 3.
När jag sedan flyttade till nuvarande lägenhet var det inte nödvändigt längre med en sub.
Jag tror absolut på inspelning av förstärkare. Jag hade dock inte kunnat vänta i en hel vecka utan att lyssna.
Sedan är nog akustiken och förutsättningarna i lyssningsrummet viktigare.
Björn-Ola Posted - 2024/04/05 : 18:14:39
När jag köpte Bladelius Thor för ett antal år sedan sades det att förstärkaren krävde inspelning. Nu var det leveranstid på den så jag fick låna och spela med butiksexemplaret under ett par veckor. När jag sedan fick hem min spelare så lät det inte likadant. Ljudet var mycket kyligare och tröttande att lyssna på.
Javisst, så är det, den ska spelas in.
Jag lät den gå medans jag var på jobbet och väntade en vecka innan jag lyssnade igen. Då var det kyliga och tröttande ljudet borta.
En sak är säker, man vänjer sig inte vid kyligt och tröttande ljud, det blir bara värre, så jag har ingen anledning att tvivla på Bladelius när han säger att en förstärkare behöver spelas in. Andra säger ju samma sak.
MatsE Posted - 2024/04/05 : 16:47:20
Jo jag har nog svar på mina egna frågor men det är alltid roligt
med att ta del av andras funderingar. Novibra är en bra och billig
lösning för att minska vibrationer och få ett klarare ljud.
Att ställa förstärkaren direkt ovanpå glasskivan på bänken var
inte så lyckat.
Andra får tycka annorlunda men det är min upplevelse. Har Novibra
även under mediabänken och under högtalarna.

Mina högtalare är 8 år gamla så upphängningarna borde vara uppmjukade
och inspelade vid det här laget. Fast basarna får jobba lite mer nu.

Bättre definition och kraftfullare i basen med Marantz Model 50. Öppnare mellanregister med större djup
hos Mystere IA21. Det är de största skillnaderna jag upplever hittills.
Perfector Posted - 2024/04/04 : 22:47:47
Man spelar in högtalarens upphängningar och mjukar upp rörelsen som gör att en bas kan röra sig mer fritt med bibehållen styrning.
Det har visats vid kontroll för massor av år sedan i nån ljudtidskrift, kommer inte ihåg vilken men jag har nya element i ett par lådor som låter "bättre och bättre dag för dag"
Eller är det bara jag som vill att det ska vara så?
Amatören Posted - 2024/04/04 : 22:29:55
quote:
Frågan är kan man spela in en förstärkare eller spelar man in öronen?
Finns det någon synergieffekt som uppstår mellan förstärkare och högtalare?
Jag tror du har svarat på dina egna frågor där
MatsE Posted - 2024/04/04 : 20:34:44
Nu har jag spelat med min nya förstärkare i en dryg månad. Efter att den första entusiasmen lagt sig började jag tycka att det lät platt och grått. Djupet i ljudbilden som jag hade haft med min Mystere IA21 saknades. Jag hade mer bas men saknade mer separation mellan instrument. Tror att en viss lyssningströtthet infann sig också genom att spela skiva efter skiva och analysera ljudet för mycket. Förbannade valet av förstärkare och jag skulle minsann ha hållit mig till rör.
Efter dryga 2 veckor vände det till det bättre. Dels så ställde jag förstärkaren på Novibraunderlag och dels så hittade jag Source direct på fjärrkontrollen. Det följer inte med bruksanvisningar längre utan man får skanna in en sådan med hjälp av en Qr-kod. På förstärkaren finns ingen knapp för Source direct. Det gick bara att ställa in bas och diskant i läge 0. Nu upplever jag att ljudet har öppnat upp sig betydligt. Djup och bredd finns där mer och mer. Detaljer och basgångar jag inte speciellt lagt märke till förut finns där. Trevor Pinnock and The English Concerts Brandenburg Concertos 4-6 har nog inte låtit bättre tidigare hos mig. AC/DC och Back in Black kan låta lite tunnt i basen med vissa kombinationer av förstärkare och högtalare. Bra skiva att testa med. Nu finns där tillräckligt med bas hos mig.
Marantz Modell 50 är lite mörkare i ljudet än andra sk neutrala förstärkare. Vissa jobbiga skivor har blivit mer spelbara utan att bra inspelningar blir lidande. Jag upplever ibland att det kan bli för mkt bas i mitt rum men då kan jag korrigera det bra med tonkontrollerna.
Min Mystere IA21 hade ingen fjärrkontroll och volymenkontrollen hade fasta steg. Med mina känsliga högtalare på över 100 db var det ibland svårt att ställa in rätt volym. Marantz har 0 till minus 100. Fjärrkontrollen hade kunnat gjorts betydligt enklare och trevligare. En liten i metall med volym, source, source direct, dimmer för display och on-off hade räckt bra. Nu finns knappar även för den kombinerade cd spelaren och streamern 50n. Det hade räckt om denna fjärr hade följt med denna.
Nu är jag i alla fall riktigt nöjd med ljudet.

Frågan är kan man spela in en förstärkare eller spelar man in öronen?
Finns det någon synergieffekt som uppstår mellan förstärkare och högtalare?
MatsE Posted - 2024/03/01 : 17:44:38

Spelar nu med en ny förstärkare Marantz Model50 som har ersatt min
Mystere IA21. Model50 är en helt analog klass ab förstärkare
på 70 watt. Den spelar med lite värme i ljudet och passar bra
till mina Klipsch Cornwall.

Lånat en bild då jag inte får till det med bildtagg.

MatsE Posted - 2020/02/04 : 21:41:32
Oops! Det har gått 4 år sedan sist. Jag kör på med mina gamla prylar. Jag bytte till EL34 rören som jag skrev men valet föll snart på JJ KT88 igen.

I helgen som var kom jag åter igen att tänka på att de blivit rätt så gamla och att de spelats på en massa timmar.
Så jag bytte till Tung-Sol 6sn7 och TAD El 34. Bägge sorterna var i princip ospelade.
Först fick jag brus i höger kanal. Det blev till att byta plats på rören för att försöka hitta orsaken. Jag minns att jag var missnöjd med ett par av Tung-Sol rören så jag hade köpt ett par till.

Efter lite testande fick jag bort bruset och nu spelar det fint igen.
Jag kan bara konstatera att rör åldras och bör bytas oftare än vad jag har gjort. Det var ett tag sedan jag njöt så här mkt av vinyl.
MatsE Posted - 2016/02/07 : 12:06:44

Det har blivit en hel del lyssnande i helgen som ni förstår. Det är nog ganska ärliga högtalare. Det man matar dem med släpper de ifrån sig. En skränig platta låter som en just en sådan.

Det är inga basmonster som Johnny.A mkt riktigt påpekade i tråden om Cornwall III i "HiFi diskution". Påminner ur den aspekten om andra högtalare med stora basar jag lyssnat på, t.ex. U.R. Max1.

Det finns dynamik och tryck så det räcker och blir över om inspelningen och grannarna tillåter. Igår blev det lite mkt för huvudet ett tag så det blev lite filmtittande ett tag.

Nu på morgonen så har jag spelat Beth Harts senaste och det låter som jag vill att det skall igen. Där finns värme, fyllighet och styrka i musiken och hennes röst. Jag justerade högtalarplaceringen något också.

Junepe: Jag har inte någon ss-stärkare hemma att testa med. Jag tänker inte prova det den närmsta framtiden. Skall köra med KT88:or ett par veckor innan jag byter till EL34 för att se vad det gör för upplevelsen. Accuphase borde vara ett bra alternativ. Bra med pulver och silkeslen återgivning beskrivs de ju som. Ute på nätet om man googlar på förstärkare till Cornwall III så är det som på vilket fora som helst. Förespråkare för alla sorters stärkare finns. En del menar att det behövs en massa watt och andra att de med mindre effekt ofta låter bättre. Många förespråkar rör.

Det finns 2 par RF7 MKII på HiFi magasinet. Om jag hade haft plats hade jag kanske övervägt dem istället. De kräver ett större rum än jag har för de skall nog placeras en bit ut från vägg.

Tidal fungerar bra som avspelning på OPPO. Tråkigt bara att jag inte kan reglera ljudnivån med androidappen i telefonen. Jag har ingen fjärr till min förstärkare heller. Därför blir det ofta att jag spelar Tidal gm datorn till min DacMagic. Jag föredrar datorn också vid hantering av spellistor. Det var lättare med Spotify när det gäller hantering av spellistor, ljudnivå gick att ändra. Tidals ljud är bra.
Junepe Posted - 2016/02/05 : 09:47:56
Ja jäklar vad trevlig ljudåtergivnings ögongodis. Skulle vara kul att höra Road Zombie med Social Distortion på din rigg. Får nöja mig med min kognitiva inlevelseförmåga.

Min hifi siarkula sneglar åt Klipsch Cornwall III eller Reference RF-7 II. Men undra hur det är att köra det med ett Accuphase slutsteg med en massa annorlunda kräm. Har du något solid state liggandes som du kommer testa med? Verkar ju vara på modet i japan med horn och ss i kombination, tycker jag läser det lite var stans.

Funkar Tidal bra genom din Oppo?

((( JUNEPE )))
MatsE Posted - 2016/02/04 : 22:22:38

Jag hoppas verkligen att de stannar kvar länge, 44 kg var en utmaning att ta 3 våningar upp utan hiss Tänk hur man kan ändra sig i vår hobby. Från att söka efter en liten välljudande engelsk förstärkare och ett par små golvare och sedan gå över till rör och dessa "moderna" 50-tals konstruktioner. Tycker att utseendet matchar en rör-rigg.

Det är kul att testa ngt nytt. Jag kan erkänna att jag var lite orolig för hur jag skulle uppfatta ljudet. Speciellt då röster och sedan om basen skulle bli för dominerande eller bumlig. Mitt vardagsrum är bara lite drygt 19 kvadrat med det är lite högre upp till taket än normalt.

Det låter bra mellan 80 och 90 db som jag oftast spelar när jag är själv (bor ju i lgh). Ingen lyssningströtthet alls. Basen känns fin och rapp. Den går ju inte avgrundsdjupt heller och röster känns naturliga. Det känns som att köra min mc i laglig fart och veta att det finns pulver om det behövs.

Det skall bli intressant att höra om det blir några förändringar efter ett par hundra speltimmar.

En sak jag måste testa är den låga utgången på mitt Quasar riaa. Jag har en stegad volymratt på förstärkaren och kombinationen med högtalarnas verkningsgrad är att det blir starkt ljud nästan på en gång.

Spelar ett par låtar med Johnny Cash nu innan sängen väntar och musiken tassar fram mjukt och ledigt. Soundstage känns större och luftigare än med GS20.

Johnny.A Posted - 2016/02/04 : 19:56:06
Känslighet 102db och grattis till en burk jag tror du kommer vara nöjd med ett bra tag.
Jag har en förmåga att byta nästan allt lite då o då men mina cornwall har stannat här hemma ett bra tag.
FBK Posted - 2016/02/04 : 19:29:17
Vem skulle inte göra det AlfaGTV, kul rigg du har MatsE!
AlfaGTV Posted - 2016/02/04 : 18:53:51
Ruggigt tuffa! De skulle jag gärna höra!
Vad ligger de på för verkningsgrad och ffa, hur tycker du det låter?
Vh Micke
MatsE Posted - 2016/02/04 : 17:07:29

Här kommer en bild på min senaste investering. Ett par Klipsch Cornwall III. Har länge varit på jakt efter ett par högtalare med hög verkningsgrad till min rörförstärkare. Läst trådar om att stora högtalarmembran är det som gäller och funderat hur det skulle ljuda hos mig. Varit runt och lyssnat lite här och där. Hörde ett par Klipsch Heresey och gillade dem så pass mkt att jag beställde de större Cornwall olyssnat. Det skall vara samma mellan- och diskanthorn i båda modellerna.
MatsE Posted - 2014/10/18 : 21:55:58

Tillsammans med JJ KT 88 så levererar de kraft, dynamik, härliga röster, fina basgångar. Det spelas musik. Jag måste sätta på Van Morrisons Cd Moondance när jag såg din fråga Junepe. Blåset i Into the Mystic var underbart. Tjejernas röster på Crazy Love var härliga.

Jag lyssnade på samma cd i förmiddags när jag hajade till över vad bra det lät på ett ställe i en låt som jag inte var van vid. Det är ofta så för mig. Jag kan sitta med ryggen till vid datorn och ha stereon på i bakgrunden utan att tänka på att värdera ljud och inspelning när pötsligt något får mig att reagera typ "fan vad bra det där lät, så har jag inte upplevt det förut".

Hjärnspöken, dåligt ljudminne det får kvitta. Jag är nöjd med hur det blev med de nya rören. Det blev lite vinylkänsla över Moondance på cd i alla fall.
Junepe Posted - 2014/10/18 : 19:26:39
Hur har det gått med dina Shuguang Treasure CV181-Z?
Några nya ljudförnimmelser?
Positiva, negativa?

((( JUNEPE )))
MatsE Posted - 2014/09/18 : 11:51:01

Tack för alla trevliga input i tråden. I dessa facebook tider blir man så smått beroende av "likes".

En undran, mina loggor på rören kommer bakåfram. Ser ut som de vänder mig ryggen Kan man enkelt vända på rörhållarna?
anli Posted - 2014/09/17 : 19:41:36
Trevlig resa!
MatsE Posted - 2014/09/17 : 18:46:18

Ja det ser ut som ett maffigt slutsteg nu

Jag får återkomma om några månader för att se om jag är lika nöjd då. Jag kommer nog inte byta mellan Tung Sols 6SN7 och de nya eftersom jag har bara 2 Tung Sol som jag tycker är helt OK.
Sedan har jag nya jumpers som säkert också påverkar återgivningen något.

För övrigt så gör jag ungefär som du. Jag lyssnar t.ex. in Ry Cooders slide-guitar på John Hiatts Lipstick Sunset från Bring the Family (Cd). Den kan låta mer eller mindre aggresivt/mjukt olika beroende på vad man spelar den på.

Sedan kan det vara så att ett rörs karaktär kan passa olika inspelningar med skiftande resultat. Man får plöja igenom skivsamlingen och se om man spontant reagerar positivt eller negativt. Gärna då man lyssnar för musikens skull och inte för att utvärdera en komponent. Jag tror man ofta lurar sig själv när man skall utvärdera något och tror att skillnaderna är större än vad de är. Tycker du att basen återges bättre/tydligare är det kanske bara att du lyssnar intensivare.
Junepe Posted - 2014/09/17 : 12:47:50
Kul!

Sneglar även jag på dessa skapelser du kammade hem.
Även om jag är nöjd med mina just nu. Men alltid kul att testa annat.
Lämna gärna mer av dina upplevelser eller ljudförnimmelser i framtiden av hur du upplever ditt rör byte. Jag tycker alltid det är hiskeligt svårt att känna in skillnaden.
Jag brukar testa med att spela 2 olika låtar och byt rören fram och tillbaka.
Jag lyssnar på en specifik basgång, solo eller trumma. Väljer ofta 2 låtar jag har lång erfarenhet av i alla möjliga sammanhang
Mina två cent av ljudförnimmelse letande beskrivning.

Ser nästan ut som du har 8st Kt88or nu

((( JUNEPE )))

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000