HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Medlemmarnas System
 GyroSE:s anläggning

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
GyroSE Posted - 2013/01/02 : 16:28:27
Länge har jag stått utanför som besökare och betraktat vad som försigåtts på detta forum. Beslutade mig helt nyligen för att ta steget in i denna värld och min stora förhoppning är att man ska få kontakt med likasinnade för utbyte av erfarenheter. Vad jag hittills har sett av er övriga medlemmars inlägg som utifrån betraktande så verkar detta med erfarenhetsutbyte ständigt pågå vilket bådar gott inför framtiden.

Min hifi- historia började redan som liten parvel under det glada 70- talet. Nja, om jag ska vara ärlig så var det inte så mycket hifi över mitt inträde i denna sfär. Den första anläggningen var en enkel variant som jag fick ärva av någon gammal släkting. Denna var av märket Philips och var en allt-i-ett- lösning med allt inbyggt i samma box dock följde två högtalare vilket gav mig möjligheter att få uppleva stereoljud. Den lät väl hellre än bra men det var med denna som hjälp som jag fick upp ögonen (eller snarare öronen) för musikens spännande värld.

Första stora idolen var Elvis Presley, jag kan fortfarande idag känna den där stora sorgen man kände efter att beskedet om Kungens bortgång basunerades ut i mitten på augusti -77. En verkligt traumatisk upplevelse som sitter i än idag. Åren gick och musiksmaken breddades en aning när jag någon gång under 1980-81 för första gången fick höra en för mig mycket viktig skiva hos en några år äldre granne. Skivan som spelades var Iron Maidens debutplatta, jag blev helt tagen av stunden och vips så var jag fångad i hårdrockens förrädiska nät. Under större delen av 80- talet så lyssnade jag sen nästan uteslutande på hårdrock, mot slutet så var det den (ur dåtidens ögon sett) tyngre hårdrocken som gällde för min del. Dock så slutade jag inte helt att lyssna på annan musik, uppskattade även band som t.ex. Depeche Mode och Human League som stod så långt ifrån hårdrocken som man kunde komma (vem minns inte "kriget" som pågick mellan hårdrockare och syntare). Det var dock sämre beställt med hifi- prylar under dessa år och de grejor jag hade för musikavspelning under den tiden är inte värda att nämna vid namn här. Musiken stod i centrum då och gör så än idag, skillnaden är att den numera avnjuts med något bättre grejor i alla fall.

Runt 1990 köpte jag min första "riktiga" stereoanläggning som bestod av Pioneer- elektronik (A-858, CT-959 och PL-225) samt ett par JBL LX55. I slutet på samma årtioende hade jag via ett antal uppgraderingar nått en bit på väg. Satt då på en Pro- Ject 6.1- skivspelare, förstärkeri ifrån NAD i form av NAD S100/S200, RIAA- steg var Rega Eos och högtalarna var ett par B&W N804. Uppgraderingarna har hela tiden skett gradvis och idag ser den ut så här:

Skivspelare: Michell GyroDec SE med Michell HR PSU
Tonarm: SME IV
Pickup: Benz Micro Wood SM
Phonoförstärkare: Audio Research PH5 samt AVID Pulsus
CD- spelare: Rotel RCD-991
Förförstärkare: Audio Research LS17
Slutsteg: Bryston 4B SST (inköpt februari 2016)
Högtalare: B&W Nautilus 804
Kablage: strömkablar till samtliga enheter- Supra LoRad. Signalkablar- Tara Labs Reference Gen 2 (1 par RCA och 1 par XLR), Tara Labs Air 3 Series 2 (XLR), Harmonic Technology Truth Link (RCA) och högtalarkablar Tara Labs Reference Gen 2.
Rack: Atacama Equinox
Skivtvätt: Okki Nokki


Jag tycker att ovanstående får anses som en ganska balanserad anläggning. Fokuserar själv väldigt mycket på att sätta musiken i första rummet och vill att grejorna ska påverka ljudet så lite som möjligt. Det är musiken som man ska lyssna på och hifi- prylarna är bara ett hjälpmedel att förmedla ett så pass naturligt ljud som det är möjligt. Är därför inte den som direkt flashar med en väldesignad anläggning utan fokuserar mer på vad grejorna förmedlar i ljudväg.

Som ni säkert förstår så dominerar vinylen stort hemma hos mig, har numera några tusen vinylskivor i min samling och den växer ständigt. CD- skivor spelas bara undantagsvis hemma hos mig, har trots detta hunnit köpa på mig strax över 500 st CD- plattor genom åren.

Musiksmaken är otroligt bred, brukar säga att jag lyssnar på allt från tidig Händel till riktigt tung dödsmetall. Gillar i stort sett allt däremellan och älskar att hela tiden upptäcka ny musik, köper därför ofta plattor med för mig okända artister. Några av mina absoluta husgudar är Pink Floyd, Frank Zappa, U2, David Bowie, Frank Sinatra, Iggy Pop, The Doors, Led Zeppelin, Stevie Ray Vaughan, Joe Bonamassa, Al Di Meola, Miles Davis, In Flames, Genesis, Mike Oldfield, Kamelot, Muse, Beatles, Gerry Rafferty, Fleetwood Mac, Parliament, Johnny Cash, Ray Charles, The Shadows, Bob Marley, Sonny Rollins, Weather Report m.fl. Listan kan göras ännu längre och som ni ser så finns det lite bredd.

Det var lite om mig och mitt intresse för musik & hifi. Om det är något ni undrar över eller vill diskutera är ni alltid välkomna att höra av er. Tycker att det är en ren ynnest att få chansen att etablera kontakt med likasinnade.

Bilder kommer att läggas upp efterhand.

/Jocke
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
GyroSE Posted - 2020/09/25 : 08:33:50
Över 4 år sen sist jag skrev något här om eventuella uppgraderingar. Jag uppgraderar/byter sällan grejor då jag har suttit nöjd med min uppställning under långt tid. Dock har det faktiskt hänt en del under innevarande år:

1. Det allra senaste nyförvärvet är en ny pickup i form av Benz Micro LP. Lyftet ljudmässigt från Benz Micro Wood till LP var större än jag trodde, har suttit nöjd länge med Wood och känt att den levererar ett ganska komplett ljud. Men LP är tveklöst några snäpp bättre. Supernöjd med detta köp.

2. Har skaffat en schysst hörlursförstärkare bara för någon månad sen då jag fick tag på en begagnad Lehmann Audio Black Cube Linear. Har aldrig riktigt fattat grejen med hifi- lyssning genom lurar tidigare. Numera gör jag det kan jag meddela. Skitkul med bra hörlursljud.

3. Fick i våras tag på ett begagnat set med IsoAcoustics Gaia II- dämpfötter för att testa under mina högtalare. Tidigare hade jag de klassiska Soundcare Superspikes under mina 804'or- satt nöjd med dessa under 16 års tid innan jag fick erbjudande att testa Gaia II. Kommer inte att ta steget tillbaka efter detta. Mina Superspikes ligger åter i sina originalförpackningar numera pensionerade.

4. Året inleddes med att jag ville experimentera med några olika dämpfötter under mina rörprylar. Efter lite testande föll valet på de prisvärda IsoAcoustics ISO-Puck Mini's och skaffade senare ett gäng av de lite större ISO-Puck's för att stoppa under min skivspelare/slaktarblock- kombo. Sitter kanonnöjd med denna satsning.
GyroSE Posted - 2016/06/21 : 20:52:18
Bilder ja....hmmmmm...får jobba lite på det där....

Jo det är lömskt men nu sitter jag nöjd för lång tid framöver, de sista nykomlingarna som skaffades till LS17 var verkligen den vitamininjektion som anläggningen behövde. Mina slanka 804:or spelar bas som aldrig förr och de övriga frekvensregistren återges med stor finess- det känns komplett på något sätt.
AlfaGTV Posted - 2016/06/21 : 20:46:49
Oh, det är lömskt det dära rör-träsket!
Men fantastiskt roligt också! Härligt med nöjd-känslan, hoppas du får behålla den länge!

Det är ju det där med bilder då förstås...
GyroSE Posted - 2016/06/21 : 20:40:36
Har ånyo borrat mig ner i rör- träsket, de senaste nyförvärven är ett par sovjetiska superrör av typen 6H30p-DR som helt nyligen tagit plats i ARC LS17. Jisses vilken skillnad ljudmässigt! Återigen chockades man av att det fanns så mycket mer potential inbyggd i anläggningen. Först ut var Telefunken- rören som jag fick tag på av en ren tillfällighet i slutet på mars månad och nu senast dessa guldklimpar. Otroligt fascinerande att förbättringarna är så solklart påtagliga, för min del har rör- bytena som skett de senaste månaderna verkligen lyft anläggningen ett par rejäla snäpp uppåt och jag är supernöjd med ljudet som strömmar ur högtalarna härhemma.
GyroSE Posted - 2016/04/17 : 12:40:26
Hej AlfaGTV och alla ni andra!

Jag vet, jag vet- jag är förmodligen världens sämsta på detta med att uppdatera med färska bilder men faktum är att jag nyligen har brutit mönstret men den här gången på ett grannforum:

http://www.minhembio.com/GyroSE

Ni får ge er till tåls med bilderna på Min Hembio- sidan så länge- ska försöka få till lite bilder även härinne så småningom...
AlfaGTV Posted - 2016/04/01 : 19:45:25
Spännande med nya "kryddor" i ljudanrättningen!
Hoppas de faller i smaken och glöm inte rapportera när du lyssnat lite mera?


GyroSE Posted - 2016/04/01 : 18:40:02
Knappt har krutröken lagt sig efter det att Bryston 4B SST har landat i hifi- stapeln innan nästa "uppgradering" gör entré- en kvartett nya, eller snarare lätt begagnade, rör har tagit plats i mitt RIAA- steg efter ett spontant inköp under den gångna veckan. Fyra stycken NOS Telefunken ECC88 med tillverkningsår 1965 kommer att testas i ARC PH5 under kommande helg.

Detta med att experimentera med olika typer av rörtyper är inget som jag pysslat med förut, har hittills nöjt mig med att köra med originalrören som suttit i från det att jag köpte mina rörprylar. Blir verkligen spännande att se/höra vad dessa Telefunken kan göra med vinylljudet....
GyroSE Posted - 2016/03/11 : 14:39:19
Ska jobba lite på det där med bilder...
Junepe Posted - 2016/03/10 : 20:52:24
Ett fyrverkeri av bilder vore inte helt fel

((( JUNEPE )))
anli Posted - 2016/03/07 : 20:48:00
Skönt med fler som kan låta skivsamlingen få spelas av i lugn och ro utan störas av infall och nymodigheter.
GyroSE Posted - 2016/03/07 : 19:26:11
Självdisciplin är mitt mellannamn....gillar ju att späka mig själv likt en fakir emellanåt...

Skämt åsido så gillar jag att låta det gå en period mellan uppgraderingarna så man hinner ta del av och lära sig den karaktäristik som varje förändring tillför- både enskilt och men även vad det gör för helheten. Kanske kräver det en del självdisciplin men för min del är bara kul att grundligt undersöka hur anläggningen påverkas.

Sen så är jag i första hand musikälskare och gillar det där med att se min skivsamling i ett nytt ljus emellanåt- låter man det då dröja lite mellan uppgraderingarna så inser man att man har en näst intill oändligt stor skivsamling när man återupptäcker den gång på gång...
Adagio Posted - 2016/03/07 : 17:39:18
Jag måste säga att jag är grymt imponerad av din självdisciplin. Jag är ju av den naturen att ett nytt tweak eller dylikt knappt får ligga tills efter middagen, jag är som ett barn, "jag vill testa nu, nu NU! Inte efter maten, jag är inte hungrig."
GyroSE Posted - 2016/03/07 : 15:20:30
Det är inte ofta jag uppgraderar då jag gillar att suga ordentligt på karamellen och njuta av vad den befintliga stereoriggen har att erbjuda. Men nu har det hänt något; jag har gått och blivit med Bryston! Det är 3½ år sen den senaste uppgraderingen gjordes så det var verkligen på tiden att min anläggning fick sig en liten vitamininjektion.

Har genom åren läst/hört mycket om att Audio Researchs linje-/försteg "gifter sig" fint med Brystons slutsteg, har faktiskt hela tiden sneglat i den riktningen sen jag skaffade mina ARC- prylar för snart 4 år sen. Fick för några veckor sedan chansen att låna hem ett Bryston 4B SST för utvärdering under en dryg veckas tid. Kände omgående att alla bitar föll på plats när detta slutsteg letade sig in i stereoracket därhemma. Luftighet, rejält med dynamik, högkvalitativ bas, fint mellanregister och delikat diskantåtergivning är det jag har upplevt så här långt som utmärkande. Det kraftfulla slutsteget håller verkligen högtalarelementen i ett järngrepp på alla fronter, B&W N804 är en slank högtalare men med Bryston 4B SST vid rodret så spelar de med en otrolig auktoritet och finess. Är supernöjd med den här lilla nätta uppgraderingen, känns som att jag kommer att kunna leva länge med detta nya kärnkraftverk.

Närmast efter Bryston tar test av lite olika kablar vid, kommer att testa en del av Sonus Concordias produktprogram hemma. Det blir spännande att se/höra vad det kan utmynna i....
GyroSE Posted - 2015/12/22 : 16:49:04
Orbe är något som lockar och har gjort det sen jag såg/hörde en första gången i början på 00- talet. Som du säger Lindome så är dock GyroDec mycket coolare utseendemässigt...

Ska jobba på det där med lite nya bilder.
lindome Posted - 2015/12/21 : 10:43:43
Se där ja!
Orbe lockar kan jag förstå Du kommer inte bli besviken, den ÄR bättre än Gyron!
Dock inte lika cool

Får vi se lite fler bilder kanske?
GyroSE Posted - 2015/12/21 : 10:17:03
Länge sen jag skrev något här ang anläggningen. Mycket har hänt sedan senast; jag flyttade under den gångna sommaren och anläggningen har fått ny uppställningsplats i ett rum som skiljer sig en del från förra lyans lyssningsrum. Tidigare under hösten kostade jag på mig att dra dedikerad el till anläggningen ifrån elcentralen, förgyllde denna manöver lite extra genom att koppla det hela till/genom en Klangmodul IIIG bestyckad med 1 styck 16A kopparsäkring vidare ut till ett Furutech- vägguttag. Är mycket nöjd med dessa åtgärder- de är väl värda varenda investerad krona.

Tycker själv att jag har börjat få ordning på högtalaruppställningen nu efter en hel del experimenterande och nästa steg är att försöka sig på lite akustikfix för att försöka "kräma" lite mer ur anläggningen.

Uppgraderingsdjävulen har greppat tag i mig nu lagom till jul; ett nytt RIAA- steg kommer att provas ut noggrant framöver samt att jag också har börjat snegla på att uppgradera på skivspelarfronten. En Michell Orbe SE står högt på önskelistan just nu....
GyroSE Posted - 2014/01/08 : 08:57:31
Upplevde absolut skillnad när jag skiftade till GP Armboard Upgrade Kit- som jag beskrev ovan så blev basåtergivnignen bättre/mer definierad, transparensen och 3D- känslan förbättrades och den s.k. bakgrundssvärtan blev mer påtaglig.

Beträffande silikonslangen så funkar den exakt som du skriver som en slags bussning som är genomgående genom både akrylring och armboard. Följer även ett slags o-ringar med GP- kitet som fungerar på samma sätt som i fallet med Michells uppgraderingskit. Är det ett Michell Arm Plate De- Coupling Kit som du har skaffat, Micke?
AlfaGTV Posted - 2014/01/07 : 20:04:54
Intressant!
Upplever du ngn skillnad i ljudet med Gert Pedersens Armboard visavi Michells egen "nya" variant i delrin med oringar på toppen och icke genomgående bult?
Och, en fråga till; silikonslangen... Den är som en bussning kring bulten, men går den upp i armboarden?
Och ned i plexi-ringen?

Vh Micke
GyroSE Posted - 2014/01/07 : 10:35:18
Det är snart ett år sen sist jag skrev något härinne ang min anläggning, får försöka bli lite bättre på detta framöver.

Har på sistone blivit inspirerad av allt som har skrivits härinne på forumet ang Michells båda suveräna skivspelare GyroDec och Orbe. Går som en följd av detta nu i väntans tider då jag har beställt en liten uppgradering till min GyroDec i form av ett Michell Orbe Clamp Upgrade Kit:

http://www.michell-engineering.co.uk/upgrade-kits/orbe-clamp-kit/

En av de stora Michell- kännarna, Werner Ogiers, hävdar att denna uppgradering är så pass bra att den borde säljas som standard till Michell GyroDec. Ska bli spännande att se/höra skillnaderna när denna lilla godbit anländer. Rapport på dess effekter kommer.

De uppgraderingar jag har gjort innan jag bestämde mig för att satsa på en Orbe- klämma är:

- Michell HR PSU- motorstyrningen som verkligen gjorde stor skillnad när den kopplades in. Jag hävdar bestämt att man inte vet hur bra en GyroDec kan förmedla musik förrän man kopplar in denna nätdel/motorstyrning- är övertygad om att rent procentuellt sett så ger denna uppgradering allra mest (återstår dock att se/höra vad Orbe- klämman kan göra för ljudet...). Mitt tips till den som har tänkt sig skaffa en Gyro är att man bör avsätta en budget för att snarast köpa sig en HR PSU. Länk:

http://www.michell-engineering.co.uk/upgrade-kits/hr-power-supply/

- Gert Pedersen Armboard Upgrade Kit- skaffade ett sånt uppgraderingskit redan när jag hade min förra tonarm, Michell TechnoArm, mest för att testa om det kunde ge några förbättringar. Den stora förtjänsten är att tonarmen frikopplas ytterligare ifrån själva chassiet och de eventuella resonanser som kan fortplanta sig elimineras nära nog totalt. Effekterna hos mig efter denna uppgradering har varit bättre basåtergivning, mer transparens/djup i ljudbilden och en mer påtaglig bakgrundssvärta. När jag bytte till SME IV så såg jag till att montera dit ett passande uppgraderingskit direkt. En annan fördel är att akrylringen som monteras mellan chassi och armboard passar mycket bra ihop med skivspelaren rent estetiskt. Se gärna bild i länken:

http://www.pedersensgyro.dk/armboard

Är mycket nöjd med min GyroDec som jag nu i dagarna har haft i min ägo i 6 år. I.o.m. Orbe- klämman har jag nog tagit min Gyro så långt man kan komma utan att behöva göra stora ingrepp och bygga om själva skivspelaren (har då Gert Pedersens Full Upgrade i tankarna). Jag har inga planer på att bygga om min GyroDec utan väljer att behålla det stilrena utseendet. Vill heller inte förstöra GyroDecs look och ljudkaraktär genom att skaffa en Orbe- tallrik, denna uppgradering kom f.ö. till i efterhand endast för att kunderna efterfrågade detta och inte för att kontruktören John Michell hade detta med i beräkningarna när han konstruerade Michell Orbe. Dock kliar det en aning i fingrarna när man härinne på forumet läser om hur pass bra storebror Orbe är, om det någon gång blir en uppgradering på skivspelarfronten så står Michell Orbe SE högst på listan för min del.
GyroSE Posted - 2013/02/04 : 18:53:23
Tack!

Har lite samma inställning till vinylplattornas konvolut, de är ofta vackra och stiliga. Dessa små konstverk är nog en av de stora anledningarna att man håller på med vinyl...

Jo det finns nog en del att göra för att kräma ur mesta möjliga ur rummet. Har dock en stor matta samt två stora soffor i rummet (bakom fotopositionen) som dämpar en del, sen så finns det c:a 1500 vinylskivor som står uppställda i en hylla några meter från anläggningen som säkerligen också betyder något i sammanhanget. Runt själva anläggningen finns det massor att göra men jag skyndar långsamt, vi får se vad som kan behövas. Skulle hur som behöva göra en mätning av rummets akustik och det är väl därifrån man sen får inleda operation Ljudfix.

opethic Posted - 2013/02/04 : 13:37:15
Ser trevligt ut det där

Den vinylriggen är verkligen helläcker!

Liksom Alfa-Micke så fastnade jag på skivorna först, vinylskivor är något av det vackraste jag vet och Genesis- Selling England by the Pound är en av mina favoriter.

Jag tycker dock att rummet ser lite kalt ut, kan tänka mig att det finns mycket att vinna på genom att tex. lägga in en stor fet matta och att slänga upp några absorbenter på väggarna.


GyroSE Posted - 2013/02/04 : 09:10:45
Tack för det DavidS!

Som sagt lägger jag ingen stor vikt vid att grejorna är väldesignade rent estetiskt men jag gillar ändå när det ser snyggt och propert ut i racket. I fallet med GyroDec är det dock svårt att inte reagera på det estetiska, det är rent ut sagt en förbaskat snygg och stilren skivspelare som dessutom är fantastisk som ljudförmedlare.
DavidS Posted - 2013/02/03 : 11:34:31
Stilig anläggning GyroSE. Riktigt stiligt! :-D
GyroSE Posted - 2013/02/02 : 15:16:59
Tackar för det Micke! Faktum är att du har två rätt när det gäller plattorna dock ingen skiva från Yes på denna bild. Bildkvaliteten är tyvärr inte den bästa så jag förstår att det är svårt att se alla detaljer. Plattorna är från vänster till höger:

Ella Fitzgerald- At the Opera House
Pink Floyd- Pulse
Genesis- Selling England by the Pound
Donald Fagen- Sunken Condos
Keane- Strangeland
Muse- The 2nd Law
AlfaGTV Posted - 2013/02/02 : 14:55:55
Ser mycket trevligt ut! Gillars ju själv vinylljudet och ser tre topp-plattor direkt!:
Pink Floyd - Pulse, Genesis - Selling England., och troligen Yes - Fragile?
Gött!
Med vänlig hälsning, Micke

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.17 sekunder. Snitz Forums 2000