HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Q&D - Granny Smith Ugly Computor Speakers

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
rannagarden Posted - 2011/04/22 : 08:42:14

Q&D - GSUCS


I brist på bättre namn eller morgonfantasi får ämnesraden duga. Återknyter liksom till titeln senare i tråden.

Efter ett par, tre tristressbryt sög det svårt i diy-tarmen för några veckor sedan. Jag vara bara tvungen att hitta på något. Men utan tillgång på trevligheter om vare sig det ena eller andra stod man liksom och stampade. Jag orkade inte dra igång något lödprojekt... Jag vill inte in och rota i anläggningen för att tweaka osv... Vandrade rastlös och förlorad.

Tillslut hamnade jag i skrothögen med elektronik vi skulle köra till återvinningen (storstädat huset och hittade massa bråte). Ögonen föll på ett par gamla datorhögtalare som inte dög något till och som inte använts på flera år.

Rent skräp!


Ser större ut än vad det är...


Skärmad magnet.


Ordentliga anslutningar!


Även om elementen var små och fula var de i gott skick och såg förvånansvärt seriösa ut vid närmare inspektion. En tveksam googling siktade på att det skulle kunna vara något från Visaton(?!).

http://www.visaton.de/en/industrie/breitband/sc5_9_8.html

Nu säger jag ju inte att det är det, men det finns vissa likheter så kanske att mina element här är en tidigare version eller en beställning från tredjepart etc...

Vad kan man åstadkomma med ett sånt här pluttelement?

/M
25   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
rannagarden Posted - 2011/07/08 : 07:52:35
En sådan här pytteliten basport är klart lurig att få till då det är lätt att få för mycket färg på själva avrundningen. I praktiken kan man säga att det är många tunna lager, ja. Lägg hellre på flera tunna än ett par tjocka, så att säga.

Jag brukar först lägga på ett lager för att se hur materialet beter sig. Vart suger det mer och mindre. Defekter, gropar etc. visar sig tydligare efter första lagret. Sedan får man slipa och måla några varv för att få till det. Var uppmärksam på vart färgen hamnar och hur ytan ser ut så får man snabbt en känsla av hur mycket färg man behöver lägga på för att få ett ok resultat. Sprutvinkeln är ju också en viktig sak så färgen når till alla vrår, men det är ganska självskrivet.

Jag är övertygad om att det går att få fina resultat med vattenbaserad färg också. Gör några blandningar med olika viskositet så du få ren känsla för hur färgen beter sig och måla några testomgångar på något skivmaterial. Gärna både stående och liggande (materialet alltså), för att se hur mycket du behöver lägga på och om färgen vill rinna etc. Det är inte roligt att upptäcka en färgs begränsningar i skarpt läge.

Även om färgen skulle vara vattenbaserad innebär det inte att den är mumma för levande varelser. Använd alltid lämplig skyddsutrustning och måla i lämplig lokal.
biese Posted - 2011/07/07 : 22:58:25
Kanon!
Just basporten, är det många tunna lager där? Det ser riktigt bra ut där också på bilderna. För det är ju riktigt jobbigt att få till bra.

Funkar det lika bra att spruta vattenbaserad färg, för en ammatör är ju det enklare att rengöra och sen så luktar det ju inte så farligt. Får kanske damma av kompressorn i källaren och kopple in färgsprutan och testa lite.
rannagarden Posted - 2011/07/07 : 21:26:22
Tack!

Färgen är en 2-komponents bruten färg från Akzo Nobel Industrial Coatings. Riktigt fina grejer som man tyvärr inte hittar i butik för privatperson. Men har man väl fått tag i nån så tillsätter man en härdare (medelsnabb) och späder med förtunning till lämplig viskositet (hade kanske 18 på denna). Tjock färg har ju en tendens att "runda" hörnen på små fasningar och jag ville behålla mina. Åtmistone när jag inte var säker på hur många ggr jag behövde måla dem för hygglig täckning. Ju fler ggr man målar, ju "bulligare" blir färgen/ytan.

Sedan tar man en färgpump och spruta, laddar färgen, ställer in lagom Bar i luft/färg-kombination och kör. En sprutbox är inte helt fel det heller då det gärna blir en hel del "ryk" annars.

Tekniken för sprutmålning är simpel. Bra belysning och Se vad du gör! (Samt att med rätt grejer går allt så mycket enklare). Det enda man får se upp med på en sådan här liten högtalare är risken för rinn då ytan är så begränsad att sprutbilden/färgen kommer åt på samma ställen flera ggr när man målar från flera vinklar för bra täckning. Detta bygger upp lagret färg och ökar chansen för att färgen vill rinna.

Nu var jag ju inte särskillt noga med dessa högtalare (Q&D, du vet) och gick på direkt med topplacken på MDF:en. I vanliga fall är en ordentlig omgång grundfärg ett bra alternativ för varaktigt och ordentligt "bett" för toppfärgen. Är det bra grepp i grundfärgen kan ytan faktiskt vara redigt dammig när toppskiktet läggs på utan att det påverkar ytanfärgens grepp i materialet.

/M
biese Posted - 2011/07/07 : 19:31:05
Riktigt snyggt målat.

Lust att dela med dig lite av målningstekniken? Vad är det för typ av färg du målar med?
soundbrigade Posted - 2011/05/06 : 12:40:24
Koolt!

rannagarden Posted - 2011/05/06 : 08:10:13
Äpplena tar ju inte mycket plats så de åker med.
soundbrigade Posted - 2011/05/05 : 12:38:06
Tillhör du besökarna på DIYträffen i Gbg?? Om du tar med dina små gröna äpplen tar jag med mina svarta dojjor ...
rannagarden Posted - 2011/05/05 : 07:50:33
Kul att det inspirerade, Alfa.
AlfaGTV Posted - 2011/05/04 : 13:13:41
Klockrent projekt rannagarden! Riktigt roligt och MYCKET inspirerande!
rannagarden Posted - 2011/05/04 : 11:10:52
Nja, vi kan nog glömma vad mätningen säger under 100Hz då de kommer upp i hygglig nivå först runt 65Hz. Vid 20Hz viskar endast elementen.
Mickel-mackel Posted - 2011/05/04 : 10:42:47
Fantastisk rak frekvensgång ner till 20Hz

Undrar om den faller av någonstans?
10 Hz, 5Hz 0,1 Hz ...
sladdbarn Posted - 2011/05/04 : 10:40:05
Jäklar vad snygga dom blev!
rannagarden Posted - 2011/05/04 : 10:32:05

Hoppla! Tackar för alla trevliga kommentarer. Men: nej, nej, nej... Detta är Quick & Dirty. DIY-nerven som leker lite. Något för att stilla byggsuget och ihopslängt på ett par eftermiddagar. Jag har ju slarvat med det mesta mellan material till ytbehandling. Orkade inte spackla ordentligt och skarvar och materialövergångar syns här och var. Jag var redo att slänga lådorna på brasan ifall det blev helkass. Sen visade de iaf en gnutta potential (i mina öron) så de fick en andra chans. Att de fick lite färgstänk var mest att de skulle se något så när invid datorburken. Som sagt det mesta var sådant som kunde rotas fram i lådor eller bräd-/skrothögen.

Så här skall det bli senare.


Nu behöver jag bara något roligt att driva dem med då ljudkortet hackar och fräser betänkligt om man vill spela högre än en viskning. Vill ha ny dator också.



Sist men inte minst lyckades jag få datorn att acceptera ett mätprogram och riggade helt ovetenskapligt en mätning. Vet heller inte om jag gjorde rätt men jag fick ju ut en kurva åtminstone.

Denna kurva är uppmätt 10cm ifrån och högtalaren någorlunda fristående mitt i rummet.

Oavsett om den är rätt eller fel så har jag sett sämre...


Jag gjorde även en mätning ca 1m ifrån och en ca 30 off axis. Den på 1m ifrån var tämligen lik den 10cm ifrån bortsett från en resonans/liten peak i basen och att hela mätningen var lägre i dB. Den 30 off axis var också snarlik, men hade hackigare frekvensgång med fler dippar. Jag tycker att det överlag påminner om en bredbandare?

Granny Smith Ugly Computor Speakers får stanna i hushållet. De visade sig duga gott till både dator och lattjo frilyssning. Barnen är avis på både färg och prestanda! Det suger redan efter något nytt bygge. Skall se vad kul som kan gömma sig i hyllorna. Kanske något annat Q&D?

/M
Marina Jansson Posted - 2011/05/03 : 23:33:50
Väldigt söta! Kul att de blev till belåtenhet även när det gäller ljudet.
Mickel-mackel Posted - 2011/05/03 : 21:45:12
Jag glömde tydligen att skriva att jag tycker dom blev jättesnygga ...

Du, dom blev sketasnygga.

Skulle varit kul att höra på dom också.
fixarstig Posted - 2011/05/03 : 21:05:31
Impad av det snygga jobbet rakt igenom Vill också ha en sån färgspruta
Mickel-mackel Posted - 2011/05/03 : 20:55:15
Men ojoj, att jag missat att följa denna tråd efter första-andra inlägget något.

Jag blir stum av beundran över vilken nivå någon kan lägga bygget på, med sådana element som ingång ...

Mycket snyggt. Kan det kallas fårlort i frack nu?

Men det är helt klart något väldigt charmigt med plutteprojekt och att se vad man kan kräma ut ur något med väldigt
höga odds.


Go go go ..

... go insane ...
soundbrigade Posted - 2011/05/03 : 12:39:57
Är du go eller ...???!!!
Högtalare ska vara svarta, bruna eller vita men absolut INTE gröna. PUNKT!
rannagarden Posted - 2011/05/03 : 11:44:40
Annorlunda färg? Nu förstår jag inte riktigt...

Tror det var 2030-G80Y, om inte minnet sviker.
opethic Posted - 2011/05/03 : 11:21:22
Såå fina små högtalare, de ser riktigt läckra ut.

guy gadbois Posted - 2011/05/03 : 09:48:48
Kul läsning Rannagarden! och.... eh.. annorlunda färg...
rannagarden Posted - 2011/05/03 : 08:49:25

optimus - Tack. har dock inte ägnat mycket arbete på finish eller kalkyler. Det får bli som det blir. Bättre med dämpning? Jo. Mycket bättre.


Gjorde en uppställning i vardagsrummet (på tvärs) för lite mera inspelning. Stativen är ett par HFLS-1:or som var inne på refurbish.



Dessa element har ju inte sett mycket musik över tid så jag tänkte att det kan inte skada med lite timmar bakom sig innan mer lyssning. Elementen har ju gummiupphängning och allt. Fräscha och pigga fortfarande.

De dubbla lagren bitumen gjorde susen på vibrationerna och dämpningen (fårullsjoxet) fick det att bli lite snärtigare. Vardagsrummet var aningen stort - det går inte att trolla med element som mäter typ 4x8 cm i en låda som 10x16x16 cm (BxHxD) på lite mindre än 2,5l. Det märktes mao att det är en pluttig högtalare.

Då trivdes de betydligt bättre - faktiskt förvånande bra(!) - i lilla lyssningsrummet.

Bokhyllehögtalare?


Några dagar med plågomusik avslöjas ett par högtalare som jag uppfattar som väl utsträckta i toppen och som faktiskt presterar en gnutta bas(?). De blev väldigt "snärtiga" och "pigga" i ljudet och reflexporten flyttar ordentligt med luft. Har inga direkta missljud för sig eller låter jättemycket låda (så som innan all dämpning osv). Frekvenssvepet 20-20 pekar ut några dB-toppar och dalar, men hey - dessa byggdes för att det var kul, inte för att det skulle bli världsbäst.

/M
optimus Posted - 2011/05/02 : 11:47:02
Snyggt!
Låter det bättre med dämpningen?
rannagarden Posted - 2011/05/02 : 09:13:41

Monterat elementen igen och lade på dubbla lager bitumen på sidorna internt. Gjorde även en ram inväntigt för att lägga de försänkta bakstyckena emot. Enklast möjliga montering: Ett par försänkta skruv att dra i denna ram för att hålla bakstycket på plats. Funkar fint.



Interna kablaget var något överlivet från ett tidigare elementköp. Färdigterminerat med kabelskor mot elementet. Vid högtalarterminalerna blev det mer kabelsko av gaffeltyp för att enkelt dra fast med mutter. Ordentligt med dämpning blev det också. Lådan är liten så det var tajt, men reflexporten går ändå hyggligt fri.

/M
rannagarden Posted - 2011/05/01 : 17:48:06

Okej, härdat och klart. Hittade några riktiga skrothögtalarterminaler i byrålådan också. Billig plast och krom från Clas Ohlson. Men det får duga till detta experiment.



Dags att knyta an till trådens titel äntligen - Granny Smith. Syftar lite löst till den färg (på äpplesorten gumman döpt) som blev vald att täcka dessa kreationer med.

*harkel* Grönt är skönt?


Terminalerna var inte tillräckligt djupa för att räcka hela vägen genom 19mm mdf med skruvmån varpå det blir till att göra ur lite material.



/M

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.25 sekunder. Snitz Forums 2000