HiFiForum.nu
Home | Forums | Profile | Register | Active Topics | Links | Members | Articles | PM | Search | FAQ
Username:
Password:
Save Password
Forgot your Password?

Private Messages
You must log in to check messages
 All Forums
 HiFiForum.nu - Mångfaldens forum
 Bildreportage - Teknik & DIY
 Tro det eller ej

Note: You must be registered in order to post a reply.
To register, click here. Registration is FREE!

Screensize:
UserName:
Password:
Format Mode:
Format: BoldItalicizedUnderlineStrikethrough Align LeftCenteredAlign Right Horizontal Rule Insert HyperlinkInsert EmailInsert Image Insert CodeInsert QuoteInsert List
   
Message:

* HTML is OFF
* Forum Code is ON
Smilies
Smile [:)] Big Smile [:D] Cool [8D] Blush [:I]
Tongue [:P] Evil [):] Wink [;)] Clown [:o)]
Black Eye [B)] Eight Ball [8] Frown [:(] Shy [8)]
Shocked [:0] Angry [:(!] Dead [xx(] Sleepy [|)]
Kisses [:X] Approve [^] Disapprove [V] Question [?]

 
Check here to subscribe to this topic.
   

T O P I C    R E V I E W
Eriksson Posted - 2010/07/24 : 19:34:34
Ja, tro det eller ej. Men nu har jag äntligen lyckats med att få in bilder. Puh! Är mycket stolt över detta. Tänkte nu prova i skarpt läge. Så här följer lite bilder på början av en av de senaste konstruktionerna, som kommer att bli lite a#180;la Carlsson. En ganska svårbyggd sak, i och med de sneda bafflarna. Men med tungan rätt i mun, och en skarp fogsvans går det ganska bra. Sista biten måste dock slipas ner.









Eriksson.
15   L A T E S T    R E P L I E S    (Newest First)
Joda Posted - 2010/07/27 : 11:53:23
Tänkte nog på subtraktiva filter.

En annan bra länk.
http://sound.westhost.com/parallel-series.htm
asto Posted - 2010/07/27 : 07:29:36
Hittade lite matnyttig info om seriefilter
http://www.humblehomemadehifi.com/Crossover.html

quote:
Ett problem med seriefilter är ju att man inte får mer än 6dB i basen. Men har man en konstruktion som tillåter detta så går det ju. Inga metallelement bara =)
Jo, det skall gå att dela basen brantare. Man kan även lägga in dämpningar och sugkretsar, exempel finns i länken ovan.
Joda Posted - 2010/07/26 : 23:25:08
http://www.lcaudio.com/index.php?page=26

Har detta filter i två högtalare. Är inga problem att byta mellan varandra. Bara fungerar. Trots att det är olika element och låda.
Är bara nivån på diskant som skiljer lite. Har dock inte mätt båda och jämfört. Kanske blir någon gång.

Ett problem med seriefilter är ju att man inte får mer än 6dB i basen. Men har man en konstruktion som tillåter detta så går det ju. Inga metallelement bara =)

Olika impedans på högtalarna är i sig inget problem men det blir ju lite pill. Olika känslighet är ju också ett problem. Fungerar dock perfekt att justera nivån med motståndet på LC-Audios filter.

Jag håller med om att seriefilter är mycket trevligt. Är bara "rätt" på något sätt.
Enda andra alternativet är aktivt.
asto Posted - 2010/07/26 : 18:00:29
Bra förklarat, seriefilter verkar spännande. Vid tillfälle så ska jag absolut testa. Förstår dock inte två saker.

quote:
elementen blir elektriskt sett mera galvaniskt integrerade. Det här får till följd att ändras något i det ena elementet eller rättare sagt, i den ena grenen, smittar det av sig i den andra. Det här är alltså skälet till att elementen bör #8221;väga lika#8221;, och är en förutsättning för att filtret ska fungera bra.
Men diskantens impedans kan väl enkelt justeras med motstånd?

quote:
Här får man tänka på att, i och med att det i det här fallet tillkommer en spole, måste den ena spolen vara utförd i grövre tråd 1,2 eller ännu hellre 1,6 mm. Det sammanlagda likströmsmotståndet får nämligen inte överstiga 10 %. av den nominella impedansen.
Men om man vill ha högre serieresistans för att öka basens Q, hur gör man då om man vill köra med serie filter?
Eriksson Posted - 2010/07/26 : 10:05:52
SERIEFILTER

Det känns för mig lite vanskligt att ge mig på en djupare teorietisk analys angående seriefilter. Men jag gör ett amatörförsök. Ett seriefilter har inte samma koppling som ett parallellfilter. Grenarna i ett seriefilter sammanhänger intimt med varandra, elementen blir elektriskt sett mera galvaniskt integrerade. Det här får till följd att ändras något i det ena elementet eller rättare sagt, i den ena grenen, smittar det av sig i den andra. Det här är alltså skälet till att elementen bör #8221;väga lika#8221;, och är en förutsättning för att filtret ska fungera bra. Något man bör tänka på i och med att elementen är så intimt hopkopplade med varandra, är att diskanten kan bli känslig för mot emfer som större baselement kan generera. Allt det här gör att seriefilter blir mera vanskliga att jobba med än parallellvarianterna. Men det är knappast svårare att göra ett seriefilter än andra filter. En fördel med seriefilter är att impedanskurvan ofta går att skrämma upp till 8 ohm;s linjen, dock brukar den bli något lätt varierande. Till skillnad från parallellvarianterna, där impedansen brukar hamna runt 6 ohm.

Men nu är det så att det går att göra seriefilter med 12 db; karaktäristik. Ett sådant filter blir mer eller mindre än kompromiss mellan ett serie och ett parallellfilter. Själv kallar jag sådana filter för just #8221;kompromissfilter#8221;. Här får man tänka på att, i och med att det i det här fallet tillkommer en spole, måste den ena spolen vara utförd i grövre tråd 1,2 eller ännu hellre 1,6 mm. Det sammanlagda likströmsmotståndet får nämligen inte överstiga 10 %. av den nominella impedansen. Det innebär att det totala likströms motståndet inte bör överstiga 0,8 ohm. Något som i så fall kan göra basen skvimpig och oprecis.

Ett rätt dimensionerat seriefilter ger en oerhört luftigt, öppen, tredimensionell ljudbild. De olika instrumentens placering blir lätt urskiljbara i en atmosfär, som parallellfilter oftast har svårt att komma upp till.

Blev du något klokare Asto. Det här är nog det bästa jag kan åstadkomma som svar på din fråga. Det här är egentligen allt för komplicerat för att besvaras av en enkel lekman, men det är ungefär så här det förhåller sig.

IDÈN

Det var roligt att den skapat lite intresse runt sig. Men jag är faktiskt rätt så långsam, och dessutom ganska lat Så när nästa steg blir redovisat, kan ta tid.

LÅDAN

Jag tror inte att den här lådan kommer att behöva några inre stagningar. Grundlådan skall kläs med ett lager Mdf-board runt om. Dessutom har elementet ett rätt lågt Q-värde, så det kommer inte att bli någon basbomb.


Eriksson.



Bardis Posted - 2010/07/25 : 19:19:38
Fräck design!
Hur skall du staga lådan?
asto Posted - 2010/07/25 : 15:53:23
quote:
Eftersom högtalaren kommer att få ett seriefilter, måste bägge elementen ha samma impedans
Varför måste dom ha det? Håller som bäst på att lära mig simulera seriefilter, därför jag undrar

Kan inte släppa din design riktigt, den är verkligen läcker!! kommer att följa ditt bygge med stort intresse.
fixarstig Posted - 2010/07/25 : 15:17:51
Snyggt sågat, ska bli kul att följa fortsättningen
sladdbarn Posted - 2010/07/25 : 11:52:12
Coolt
Eriksson Posted - 2010/07/25 : 11:47:04
SÅGNINGEN

Ja, nu är det inte bara fogsvansens förtjänst. Det går inte att enbart såga till det här. Snittytorna blir alltför grova med svansen. Den sista biten, måste slipas ned till ritsarna. Till det går det åt en kraftig tallriksslip, stor nog att ta hela ytan i ett svep. Min är 60 cm i diameter. Men givetvis är det ett måste att med fogsvansen följa ritsarna, och bibehålla rätt vinkel, så gott det går. Man sågar helt enkelt en bit ovanför ritsarna, lagom mycket att det finns marginal att ta det sista med slipen.






ELEMENTEN

Baffeln på den här lådan är kraftigt vinklade, ca 40 grader både uppåt och åt sidorna. Därför måste diskanten ha ett bra spridningsmönster åt sidorna. Många diskanter faller ganska tvärt redan från 30 grader. Därför har jag med ljus o lyckta sökt efter en diskant med de rätta egenskaperna. Och skam den som ger sig, det jag hittat är en Eton diskant. Från början var det tänkt att bägge elementen skulle vara Scan-speak. Eftersom högtalaren kommer att få ett seriefilter, måste bägge elementen ha samma impedans. Det betyder att diskanten måste vara i 8 ohm:s utförande, för att matcha den tilltänkta basen. Scan-speak har bara en sådan diskant kvar i sin produktion. Och den har inte riktigt de rätta förutsättningarna som kandidat till detta bygge. Med Eton blir ljudkurvan rak som ett sträck. Men det är svårt att hitta något som har samma goa värme, samma goa upplösning som Scan-speak. Här kanske det trots allt kommer att bli en kompromiss. Vi få se vad kommande lyssningsprov ger vid handen.

Ds. Titta nu vilka stora bilder jag fått till. Är det inte fantastiskt, till o med jag klarade detta till slut.

Eriksson.
asto Posted - 2010/07/25 : 07:37:08
Häftigt måste jag säga, du har gett fogsvansen ett ansikte
hur föll sig elementvalet?
Pac Posted - 2010/07/25 : 07:20:42

Ah, vad trevligt med ett bildreportage. Eftersom det är DIY så flyttar jag det till avdelningen "Bildreportage - Teknik & DIY".
Eriksson Posted - 2010/07/24 : 20:39:44
Jag förstår absolut vad du menar. Men du vet är man chokladoman blir det lätt så som det sista fotot antyder.

Eriksson.
Ryssen Posted - 2010/07/24 : 20:26:20
Många vinklar blir det..
GOING Posted - 2010/07/24 : 20:20:52
Bra sågat, för att vara med fogsvans.Med tanke på det sista fotot, så får du passa dig solen.

HiFiForum.nu © HiFiForum.nu except: Logos and Trademarks are property of their owners, Comments are property of their posters Go To Top Of Page
Denna sida genererades på 0.16 sekunder. Snitz Forums 2000